Analiz | Antalyaspor 2-3 Beşiktaş

Süper Lig’in 5. haftasında Antalyaspor, Beşiktaş’ı ağırladı. Beşiktaş’ın rotasyonlu ilk 11’ine karşı iyi bir ilk yarı oynayan ve 2-0 öne geçen Antalyaspor, buna karşın avantajını koruyamadı. İkinci yarının başında Larin ve Ghezzal’in oyuna girmesiyle hareketlenen Beşiktaş; Rıdvan, Batshuayi ve Ghezzal’in golleriyle geri dönüş yaptı ve puanını 13’e çıkartarak haftayı lider tamamladı.

Maçın analizini iş ortağımız Metrica Sports‘un geliştirdiği Play yazılımı ile birlikte yapacağız.

Kadrolar

Beşiktaş, sakatlıklarının da etkisiyle fazlasıyla rotasyonlu bir 11’le sahaya çıktı. Welinton ve Vida’nın yokluğunda stoperde Mehmet Topal-Montero ikilisi, Rosier’in yokluğundaysa Necip sağ bekte görev yaptı. Ayrıca kenarlarda Ghezzal ve Larin’in yerine Gökhan-Kenan ikilisi görev yaptı. Teixeira’nın yokluğundaysa Salih’i ilk 11’de gördük.

Antalyaspor ise ideal 11’iyle fakat büyük takımlara karşı oynadığından biraz daha farklı bir oyunla sahada yer aldı. 4 büyüklere karşı daha önceki maçlarında genelde rakibini 6-3-1 düzeninde kendi yarı sahasında Antalya ekibi bu akşamsa rakibini 4-4-1-1 şeklinde 2. bölgede karşılamayı tercih etti.

Beşiktaş’ı yukarıda gördüğümüz gibi karşılayan Antalyaspor’da Fredy’nin de Josef’le 1’e 1 eşleştiğini gördük. Siyah Beyazlı takımın geriden çıkışlarına bu şekilde bir önlem alan Ersun Yanal, Welinton, Larin ve Ghezzal’in de yokluğundan faydalanarak ilk yarıdan istediğini aldı. Welinton, Larin ve Ghezzal’e özel olarak değinme sebebimse bu üç ismin de Beşiktaş’ın oyunu kurmasında önemli rolleri olması. Welinton, Josef’le beraber geride top kullanan iki isimden birisi. Ghezzal ve Larin’se farklı profillerde iki kenar oyuncusu olmasına rağmen Beşiktaş’ın topu çıkartmasına yardımcı olan isimler. Larin, Beşiktaş’ın geriden çıkmakta zorlandığı anlarda geri gelip sırtı dönük top alarak kurduğu bağlantılarla takımı rakip yarı sahaya taşırken, Ghezzal de oyun içinde sürekli merkezdeki ya da iç koridordaki(half-space) boşluklara hareketlenip top alarak takımına yardımcı oluyor. Bu oyuncuların yokluğu ilk yarıda Beşiktaş’ın oyununa darbe vurdu. Ghezzal ve Larin’in ikinci yarıda sahaya girmesinin ardından oyunun ne kadar değiştiğini zaten gördük. İkinci yarıda sağ stopere geçen Atiba’ysa Welinton’un rolüne benzer bir rol üstlendi ve performansıyla Welinton’u aratmadı.

Welinton’un Beşiktaş’a sağladığı iki temel katkı rakip yarı sahadaki kesiciliği ve top kullanma meziyeti. Brezilyalı stoper bu özellikleriyle hem atak sürekliliği konusunda, hem de takımının pas oyununda önemli bir yer tutuyor. Yukarıda da ilk pozisyonda stoper olarak görev yapan Josef, sağdaki boşluğa hareketlenmekte geç kalınca Beşiktaş bu bölgeyi kullanamıyor. Diğer görüntülerde ise Atiba’nın stopere geçmesinin ardından yaptığı bir kaç aksiyon var. Atiba’nın stopere geçmesinin ardından gerek önde yaptığı kesicilik, gerekse sağ tarafta önündeki koridoru iyi kullanması Beşiktaş’ın ikinci yarıdaki geri dönüşünde fazla dikkat çekmeyen fakat oldukça önemli bir faktör oldu.

Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan Beşiktaşlı oyuncuların Aksiyon Değerleri(AD) metriğinde de başı çeken isimlerden birinin Atiba olduğunu görüyoruz. Kanadalı futbolcu özellikle savunmadaki aksiyonları ve doğru pas tercihleriyle takımına çok olumlu katkı yapmış. Bunun dışında Pjanic’e de dikkat çekmekte fayda var, oyuncunun pas tercihlerinin ne kadar doğru ve efektif olduğunu bu metrikten de görebiliyoruz.

Aksiyon Değeri(AD) hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Antalya’nın hücum geçişlerinde ise Fredy önemli bir rol oynadı. Nuri ve Poli’nin önünde oynamasına rağmen sık sık top almak için geri gelen Fredy; bu şekilde hem takımının topu rakip yarı sahaya taşımasını kolaylaştırdı, hem de zaman zaman Beşiktaş’ın topsuz oyundaki kurgusunu bozdu. Yukarıda Fredy’nin topla buluşma haritasını görüyoruz. Angolalı futbolcu oyunda kaldığı 72 dakika boyunca kendi yarı sahasında 27 kez topla buluşmuş.

Yukarıda da Fredy üzerinden gelişen iki Antalyaspor hücumunu görüyoruz. İlk pozisyonda Montero’yla eşleşen Fredy, bağlantı kurmak için geriye gelerek İspanyol stoperi de peşine takıyor ve Mukairu’ya alan açıyor. Poli de, Fredy’le bir al-ver yaptıktan sonra savunma arkasına attığı pasla Mukairu’yu pozisyona sokuyor. İkinci pozisyonda ise geriden oyunu kurmakta zorlanan Antalyaspor’un Fredy üzerinden Beşiktaş’ın ön alan baskısını kırdığını ve topu rakip yarı sahaya taşıdığını görüyoruz. Fredy’nin bu şekilde savunmaya gelip top kullanmasının zaman zaman Beşiktaş’ın ön alan savunma kurgusunu bozduğunu da gördük.

Antalyasporlu oyuncuların Aksiyon Değeri(AD) metriğinde de Fredy’nin ofansif aksiyonlarıyla takımını gole yaklaştırdığını görüyoruz. Oyuncunun savunmada yaptığı aksiyonların ve faullerininse takımına olumsuz etkisi olmuş. Ev sahibi ekibin gollerini kaydeden Wright ve Veysel ise tahmin edebileceğiniz gibi en yüksek puanlara ulaşan iki isim.

Bana göre Ersun Yanal’ın maçta yaptığı önemli hatalardan biriyse Fredy-Crivelli değişikliğiydi. Bu değişikliğin ardından orta sahasında yalnızca 2 oyuncu kalan Antalyaspor, haliyle topu rakip sahaya taşımakta da zorlandı. Crivelli özellikle hava toplarında etkili ve sırtı dönük top alabilen bir isim fakat oyuncunun geriye gelip top aldığını görmedik. Hal böyle olunca ev sahibi ekip topu çıkartabilecek bir pas istasyonu bulamadı. Ayrıca Fransız futbolcu girdiği 6 ikili mücadelenin 4’ünü kaybetti. Yukarıda da Antalya ekibinin rakip yarı sahaya geçmekte zorlandığı ve sonunda uzun topa başvurmak zorunda kaldığı bir anı görüyoruz. Uzun topun adresi olan Crivelli’yse topa vurmayı başaramadı.

Son olarak Beşiktaş’ın geri dönüşünü başlatan gole değinmek istiyorum zira Siyah Beyazlılar buna benzer taç organizasyonlarını her maç deniyor. Antalyaspor karşısında da 3 ayrı taç pozisyonunda atışın kullanıldığı kanatta bir yığılma yaratan Beşiktaş, terste bekini demarke bırakarak pozisyonlara girmeyi denedi. İlk iki pozisyonda sırasıyla sağ bek Necip ve sol bek Rıdvan topla buluşmayı başarıyor, son pozisyonda ise her ne kadar kadraja girmese de Batshuayi’nin terste top beklediğini söyleyelim. Bu 3 pozisyondaki bir diğer ortak noktaysa istasyon olan oyunculardı. İlk pozisyonda Kenan, diğer iki pozisyondaysa Larin taç atışlarında sırtı dönük top alıp oyunu açan isimler olmuş.

Kaynaklar: Maçkolik, Whoscored

Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.