Fenerbahçe 2021/22 Türkiye Süper Ligi ilk haftasında ligin yeni ekiplerinden ve Balotelli, Belhanda gibi isimleri kadrosuna katmış olan Adana Demirspor ile karşılaştı.
Yazı daha çok Fenerbahçe’nin topla neler yaptığı ve rakibi nasıl karşıladığı üzerine olacak. Geçişler ise sonraki haftalara kalsın şimdilik.
Ayrıca maçın taktiksel hikayesini iş ortağımız Metrica Sports‘un geliştirdiği Play yazılımı ile birlikte inceleyeceğim.
Fenerbahçe, Pereira yönetiminde hazırlık süresi boyunca 343 dizilimini benimsedi. Kadronun buna uygunluğu özellikle basında sıkça tartışma konusu olurken ligin başlamasına kısa bir süre kala Pelkas ve Valencia’nın sakatlıkları Pereira’nın bir süredir ısrar ettiği ilk 11’de bazı değişikliklerin oluşmasına sebep oldu. Bir de üzerine Mert Hakan alternatifi de sakatlık dolayısı ile ortadan kalkınca Pereira orta sahanın sağ ve soluna gezici olsalar da İrfan ve Mesut’u koyarak daha fazla ayağa top isteyen oyunculardan kurulu bir ekip ile sahada yer aldı. Önde Samatta ile başlamasının da bununla bir ilgisi olabileceğini düşünüyorum, şu ana kadar Fenerbahçe kariyeri parlak ilerlemeyen santraforun daha gezgin bir yapı ile önde hareketlilik sağlaması düşünülmüş olsa da sahada kaldığı 45 dakikada istenilen çok da gerçekleşmedi.
Toplu oyunda Fenerbahçe
Fenerbahçe hücumlarının önemli bir çoğunluğunu [%44] sağ kanadını kullanarak gerçekleştirdi. Osayi Samuel çoğunlukla çizgiye basarak takımın enini genişletmeye ve rakip bek için bir tehdit olmaya çalışırken, Gustavo da sıklıkla önceki sezona nazaran önde konumlandı. Tisserand’ın da sağ stoper olarak hücumlara destek vermesiyle birlikte sayısal çoğunluk yakalanmaya çalışıldı. 4. dakikadaki örnekte İrfan, Zajc’a top almak için yaklaşırken Samatta da İrfan’ın boşalttığı alana koşusunu yapıyor.
Yine maçın başı, Osayi çizgide, Samatta bek ve stoper arasına koşu yaparken pası deneyen isim Zajc.
Tisserand sağ stoper olarak bu maçta önemli sayılabilecek dört tane uzun top oynadı. Bunlardan biri 17. dakikadaydı;
Mesut’un kafası farklı çalışıyor, zaten onu özel yapan da biraz bu. Pası attığı bölge, temposu arkadaşının olmasını düşündüğü yer, “benim attığım noktaya hareketlenirsen etkili olur” diyor neredeyse. O dediği yer de çoğunlukla en doğru yer. İlk geldiği döneme göre fiziken ciddi bir yükselişi var, ama hala alması gereken yol da var bana göre. 3-4 hafta içinde Mesut çalışmasına bağlı olarak futbolseverlere farklı şeyler izlettirebilir.
Tisserand çok iyi maç çıkardı. İkili mücadelelerde rakibe yakındı, hatta tatlı sert oynadı da denebilir. Topu kullanma becerisi açısından da Pereira’nın isteyebileceği bir profil oldu. Yukarıdaki pozisyonda Gustavo olması gerektiği gibi iki rakip arasına konumlanıyor, topu ayağına alıp vücudunu rakip kaleye döndürmeye başladığı anda Mesut’un koşusu başlıyor, Gustavo’dan tetikleniyor. Gustavo sık sık üçüncü bölgeye koşular yaptı, paslar denedi. Tabi bunun bir de savunma tarafını düşününce orda bazı soru işsaretleri oluşabiliyor. Her detayın önemi var, takım olarak hareket etmek çok değerli.
Belki önemli bir pozisyona dönüşmedi ancak üçüncü adam kullanımını denemeleri açısından paylaşmak istediğim bir pozisyon oldu 40. dakikada. Golde buna benzer şekilde geldi zaten.
Serdar iyice derine inerek savunmayı da beraberinde getiriyor, Irfan’a alan açılıyor ve tek topla İrfan’a asist imkanı sağlıyor. Bu noktada Mesut’un adeta Serdar’ın yerine bir santrafor gibi ön direğe yaptığı golcü koşusu golü getiriyor. İrfan’ın zamanlaması da çok iyi.
Rakibi karşılarken Fenerbahçe
Bu noktaya da hemen golün ardından verilen pozisyon ile başlamam uygun olabilir. Fenerbahçe savunma hattını rakip hücum merkezden veya kanat oyuncularının farklı pozisyonlanması olmadıkça beşli olarak kuruyor. Top kanatlara aktarıldığında ise kanat beki rakibi karılaşamak üzere öne çıkınca savunma hattı dörtlü kalıyor. Rakibin hücum şekline göre savunma hattı derine inse de temel olarak önde kalmaya gayret ediyor Fenerbahçe. Ve mümkün olduğunca ileri uçla olan mesafeyi dar tutmaya çalışıyor. Tabiki kaleyi iyi savunmak için tek kriter bu değil, özellikle savunma hattı arkasında ciddi bir alan oluşuyor. Eğer topla oyun kurulumu yapan rakip oyuncuya baskı gelmezse hemen golden sonraki bu pozison gibi atılacak uzun bir top kalede tehdit oluşturabilir.
Yukarıda ise hala tam oturamamış bir savunma kurgusundan bir örnek hazırladım. Zajc biraz önde yakalanıyor. Gustavo ise merkezden gelen rakibe bakarken yanındaki oyuncuyu unutuyor adeta, kanatta da çoğunluğu yakalıyor Adana Demirspor, bunu da hareketli bir yapıyla, derin paslarla kullanarak üçüncü bölgeye rahat giriyor. Szalai’nin fiziki yapısına rağmen “hızlı” sayılabilen bir stoper olması önemli bir avantaj. Ayrıca hamle zamanlamaları da genel olarak çok iyi, Balotelli’ye biri savunma geçişinde [-] ceza alanı önünde, diğeri ceza alanının hemen içinde, iki kritik müdahalesi oldu, 1V1’lerde ligin üzerinde görünüyor.
Henüz ligin başı, özellikle daha önce bu tarz bir dizilişte oynamamış bazı oyuncuların oluşu ve Ferdi-Osayi gibi mevkileri kanat bek olmayan oyuncuların oluşu takımın akışkanlığını etkileyen faktörler bence. Üçlü dizilişte en önemli konu kanat beklerdir gibi bir klişeye girmek istemiyorum, zira oyunu bir bütün olarak ele almadıkça sızlanmalar bitmeyecek. Ancak benim kişisel fikrim her iki kanat için de mümkünse bu pozisyonda oynayan, nerede nasıl hareket etmesini bilen iki oyuncu alınması yönünde.
Osayi zaten bazı belli fundemental eksiklikleri olan oyuncu. Örnek olması açısından aldığım bir pozisyon, Fenerbahçe sol kanadından dar alandan topu iyi çıkartıyor, Osayi için tüm şartlar müsait, belki topun kendisine daha hızlı aktarılmasını isteyecek olabilir ancak şurada beklenen Osayi’nin 1V1’de rakibini geçip kaleye inmesi.
Fundemental eksikliğine en güzel örneklerden biri de yukarıdaki pozisyon, özellikle ilk dokunuşlarında bu seviyelerde beklemeyeceğim bir noktada. Havadan, ancak yumuşak sayılabilecek bir topa ayağını gererek açması topu kontrol edememesine yol açıyor.
Ferdi ise çok iyi niyetli, ancak onun böyle bir görevde istenilen noktaya gelmesini beklemek – eğer gelecekse- ne kadar doğru bilemiyorum. üç pozisyonda doğru çıkışları yapmadığı için Novak rakip ile 2V1 kaldı bu karşılaşmada.
59. dakikada Serdar’ın sakatlanması ve 70. dakikada oyundan çıkışına kadar yaptığı beş pasta sadece bir isabet sağlayabildi ki bunların ikisi kritik zamanlama hataları idi. Çok yüksek ihtimalle acının verdiği bir konsantrasyon kaybı da olabilir. Ancak bu dakikalardan itibaren Fenerbahçe dağınık bir yapıya büründü. Daha fazla topu ayağa oynayıp tempo düşürüleceğine Adana Demirspor’un ikinci bölgede daha fazla adamla bulunmasından kaynaklı pas kayıpları yaşandı.
83. dakika Szalai de bu kervana katılıyor. Bu dakikalarda takımda liderlik yapacak oyuncunun önemine inanıyorum. Sanki biraz bunun eksikliği yaşanıyor.
Adana Demirspor maç genelinde 460 pas yaparken, Fenerbahçe 487 pas yaptı. 65-90. dakikalar arasında ise bu sayılar 154’e 107 Adana Demirspor lehine.
Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan gol ihtimali grafiğinde de 75. dakikadan sonra yukarı doğru uzanan Adana Demirspor hücumlarını görmek mümkün.
Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan AD metriğinde ise Mesut’un Fenerbahçe adına aksiyonlarının niteliği en yüksek oyuncusu olduğu görülüyor.
Sonuç
Fenerbahçe bilinmezi çok olan bir maç sonrasında lige galibiyetle başladı. Çok arzulu, zaman zaman da etkili işler yapan, ancak henüz bir takım görüntüsünden tam olarak bahsedilemeyecek bir karşılaşma oldu Fenerbahçe için. Stoper Kim transferi ile birlikte savunma üçlüsü solda Szalai, ortada kim ve sağda Tisserand olacak gibi. Kim’in de ayaklarının oldukça hızlı olması, baskı altında da özgüveniyle top kullanabilmesi Fenerbahçe’yi önümüzdeki haftalar farklı bir seviyeye de götürebilir. Adana Demirspor’un ise ilerleyen haftalarda ligin zorlu ekiplerinden biri olma ihtimali bulunuyor.
Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.