Analiz | İsviçre 3-1 Türkiye

Türkiye, Euro 2020 A Grubu’ndaki son maçında İsviçre ile karşı karşıya geldi. İlk iki maçında hayal kırıklığı yaşayan A-Milliler, İsviçre karşısında da bir reaksiyon gösteremedi ve turnuvaya puansız veda etti.

Bu karşılaşmayı global iş ortağımız Metrica Sports’un geliştirmiş olduğu Play yazılımı ile birlikte analiz edeceğim.

Kadrolar

Şenol Güneş, ilk iki maçtaki kötü oyunun ve kötü sonuçların ardından yine de kadrosunda büyük değişikliklere gitmemeyi tercih etti. Özellikle ilk yarıda takımını sahaya daha çok 4-3-3 diyebileceğimiz bir şekilde dizen Güneş, sol bekte Mert Müldür’e görev verdi. Orta alanda ise Kaan Ayhan, Ozan Tufan ve İrfan Can Kahveci üçlüsü görev yaptı. Hücumun kenarlarında ise Cengiz Ünder ve Hakan Çalhanoğlu görev yaptı.

Türkiye’nin ilk 15 dakikadaki performansı

A-Milliler, maçın ilk 15 dakikasında ve özellikle 0-0 devam eden ilk 5 dakikada daha agresif bir yapıyla sahadaydı. Ön alanda pres uygulamaya çalışan ve gerek kenar ortalarıyla gerek de uzaktan şutlarla sonuca ulaşmayı hedefleyen Türkiye, aradığı golü bulamadı ve geriye düştükten sonra da bir reaksiyon gösteremedi.

Karşılaşmanın 4. dakikasına ait olan bu görüntüde Türkiye’nin rakibini ön alanda karşıladığını ve devamında da presle topu kazandığını görüyoruz. Ayrıca ay-yıldızlılar, bu pozisyonu şutla tamamlamayı da başarmıştı. Türkiye, maçın yalnızca ilk dakikalarında uygulayabildiği bu preste bire bir eşleşmelere önem verdiğini gösterdi. Ancak birazdan daha detaylı değineceğim üzere maçın genelinde ise oldukça temposuz ve kurgusal olarak sorunlu bir pres kurgusu vardı.

Karşılaşmanın 16. dakikasına ait olan bu görüntüde ise Türkiye’nin geliştirdiği bir hücumu görüyoruz. Milliler, oyunu Cengiz Ünder’in bulunduğu sağ kenardan genişletiyor ve orta saha oyuncularının da desteğe gelmesiyle ortaya beşli bir hücum hattı çıkıyor. Türkiye maç genelinde Cengiz Ünder üzerinden pozisyonlar üretmeye çalıştı ancak İsviçre de tek oyuncuya dayalı bu hücum anlayışını kolaylıkla sindirdi. Maç boyu 5 dripling girişiminde bulunan Cengiz, bunların 4’ünde başarılı oldu.

Türkiye’nin presteki sorunları

Türkiye’nin hem turnuva genelinde hem de İsviçre maçı özelinde göze çarpan en temel sorunlarından biri pres kurgusuydu. İsviçre karşısında ön alan presi uygulamaya çalışan kırmızı-beyazlılar, hiçbir şekilde agresif ve tempolu bir baskı uygulayamadı. İsviçreliler de Türkiye’nin önde karşılama düzenini kolayca aştı ve bu şekilde birçok hızlı hücum fırsatı yakaladı.

İsviçre’nin üçlü savunması maç boyu Türkiye’ye bazı sorunlar açtı. Milliler, sahanın her bölgesindeki eşleşmelerde eksik kaldı. Örneğin İsviçre, sol stoper Ricardo Rodriguez’i oyun kurulumunda etkin bir şekilde kullandı. Ancak Cengiz Ünder, yukarıdaki pozisyonda olduğu gibi birçok sekansta derine gelen Xhaka ile eşleşmek veya merkezi kapatmak istedi. Rodriguez de sürekli boşta kalarak takımını ileri çıkardı. Bazı anlarda İrfan Can Kahveci bu görevi üstlenmek istedi ancak o zaman da Türkiye orta alanda daha fazla boşluk verdi ve Zeki Çelik sağ koridoru tek başına savunmak durumunda kaldı.

Türkiye’nin savunmadaki kompaktlık eksikliği

Türkiye, turnuva öncesinde özellikle hedef maçlarda başarılı bir şekilde sahaya yansıttığı “savunma takımı” kimliğinin aksine Euro 2020’de savunmada oldukça dağınık bir görüntü çizdi. İlk iki maçta olduğu gibi İsviçre maçında da orta saha hattıyla savunma hattının oldukça kopuk olduğunu gördük ve İsviçre de hücumdaki bağlantısı Shaqiri’yi bu bölgeye defalarca sokarak tehlike üretti.

Maçın 18. dakikasına ait olan bu görüntüde Embolo, bağlantı oyuncusu rolünü üstlenerek derine geliyor ve rahatça topu alıyor, Kaan Ayhan ise ancak sonradan Embolo’ya yaklaşabiliyor. Devamında Çağlar, Embolo’yu takip ediyor ancak Kaan da bir stoper gibi pozisyon alıyor ve Zuber’in koşusunu takip edemiyor, bunun sonucunda İsviçre net bir pozisyon yakalıyor.

Burada ise Shaqiri, tamamen demarke bir vaziyette topla buluşuyor, topu kontrol edip çevre kontrolünü de yaptıktan sonra Seferovic’e uzun top gönderiyor. Türkiye’nin orta saha hattı ise turnuva genelinde bu profile uygun isimler barındırmasına karşın benzer pozisyonlarda kaymaları yapamadı, rakibe sürekli alan ve zaman tanıdı. Türkiye, Galler maçında da Bale-Ramsey ikilisine birebir aynı şekilde birçok pozisyon vermişti.

Bu pozisyonda da rakibini ön alanda karşılıyormuş gibi görünen ama hiçbir şekilde tempo üretemediği için bunu başaramayan Türkiye’yi görüyoruz. Güneş’in öğrencileri savunmada hiçbir şekilde kompaktlığı yakalayamıyorlar, orta saha hattı ve savunma hattı birbirinden tamamen bağımsız bir görüntü çiziyor. Shaqiri yine hatlar arasında topla buluşuyor ve onu karşılamaya Çağlar geliyor, yıldız oyunu devamında da topu sol çizgiye gönderiyor.

İsviçre’nin sol kenardan gerçekleştirdiği hücumlar

İsviçre, ataklarının bir çoğunu sol kenardan gerçekleştirdi. Maçı 3 asistle tamalayan sol kanat bek Zuber’i etkili bir şekilde kullandılar. Daha çok serbest bir oyuncu gibi görevlendirilen Zuber, içe kat ettiğinde ise oyunu sol stoperleri Ricardo Rodriguez üzerinden genişlettiler. Şenol Güneş ise daha fazla hücumcuyla, yaratıcı oyuncuyla sahada yer almak istedi ve Kenan Karaman yerine sağ kenarda Cengiz Ünder’le maça başladı. Ancak Cengiz, oyunun birçok bölümünde Zuber-Rodriguez ikilisini takip edemedi ve Zeki Çelik’e de yeteri kadar destek olamadı. Bundan dolayı İsviçre, sol koridoru fazlasıyla etkili kullandı.

Bahsettiğim bu durumu yukarıdaki görüntü üzerinden de okumak mümkün. Bu kez Zuber çizgide oyunu genişletiyor ve Rodriguez de topu taşıyarak hücuma katılıyor. Cengiz Ünder ileride kalınca da Zeki Çelik’e desteğe Ozan Tufan geliyor. Orta saha hattı ise yine kopuk bir görüntü çiziyor.

Sonuç

Karşılaşmaya ön alan presi uygulayarak, topa sahip olarak ve rakip kaleyi yoklayarak başlayan Türkiye, skor olarak geriye düştükten sonra ise herhangi bir reaksiyon gösteremedi. Savunmadaki temel sorunların yanı sıra hücumda da uzaktan şutlara ve bireysel becerilere bel bağladı. Şenol Güneş, karşılaşmanın ikinci yarısında ilk iki maçta olduğu gibi orta saha hattındaki oyuncuları değiştirdi ancak bu hamle yine çözüm olmadı. Tüm bu olumsuzlukların yanı sıra Sassuolo forması giyen Mert Müldür, doğal pozisyonun dışında oynamasına rağmen iyi bir performans ortaya koydu. Rakip kaleye 4 isabetli şut çeken genç yıldız, 5 dripling denemesinin ise 4’ünde başarılı oldu.

Bu sonuçla birlikte Türkiye, Euro 2020’ye puansız veda etti.

Kaynak: Mackolik & WhoScored

Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.