Analiz | MKE Ankaragücü 1-2 Fenerbahçe

Süper Lig’in hem şampiyonluk yarışını hem de kümede kalma savaşını yakından ilgilendiren mücadelesinde Ankaragücü, evinde Fenerbahçe’yi ağırladı. İlk yarıda etkisiz bir performans koyan Fenerbahçe, ikinci yarıda oyun olarak da daha üstün bir performans gösterdi ve sahadan istediği skorla ayrıldı.

Bu karşılaşmayı global iş ortağımız Metrica Sports’un geliştirmiş olduğu Play yazılımı ile birlikte analiz edeceğim.

Kadrolar & ortalama pozisyonlar

Ankaragücü’nde Hikmet Karaman, takımını 4-2-3-1 şeklinde sahaya dizdi. Santrfor Badji’nin arkasında Paintsil, Alper ve Lobhanidze gibi süratli ve driplingçi 3 oyuncuyu tercih eden Karaman, özellikle ilk devrede bu üçlüyle birçok hızlı hücum fırsatı yakaladı.

Fenerbahçe’de ise Emre Belözoğlu, göreve geldiğinden beri tercih ettiği oyun düzeniyle ve büyük oranda da beklenen oyuncu grubuyla sahadaydı. Bu maçta sağ bekte Ozan Tufan’ı görevlendiren genç teknik adam, orta sahada Ozan’ın yerine ise Mert Hakan Yandaş’ı görevlendirdi. Birazdan daha detaylı anlatmaya çalışacağım üzere Fenerbahçe, bu yapıdan istediğini alamadı ve 35. dakikada Gökhan Gönül’ü oyuna alarak Ozan Tufan’ı da merkeze kaydırdı.

Ankaragücü’nün domine ettiği ilk 30 dakika özelinde ilk yarı

Karşılaşmanın ilk yarısında -özellikle ilk yarım saatlik kısmında- Ankaragücü’nün skor üstünlüğünü eline aldığını ve birçok pozisyon yakaladığını gördük. Bir diğer deyişle Hikmet Karaman, ana planından istediğini alan taraftı. Ankaragücü’nün bu periyottaki üstünlüğünün temelinde ise pres kurgusu yer alıyordu. Ev sahibi ekip, ilk yarım saatte rakibini orta-ön alanda karşıladı. Karaman’ın pres düzeninin temelinde ise bire bir eşleşmeler yatıyordu.

Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanmış olan yukarıdaki grafiğin de bu resmi yansıttığını söyleyebiliriz. İlk yarıda rakip kaleye 11 şut çeken Ankaragücü’nün 5 kez önemli gol fırsatı yakaladığını görüyoruz. İlk yarıda 2 şut girişiminde bulunan Fenerbahçe ise yalnızca 1 kez önemli bir gol şansı yakalamış, ki bu da skoru 1-1’e getiren gole ait. İkinci yarıda ise gidişatın tamamen değiştiğini görüyoruz. Yukarıdaki grafikte görebileceğimiz gibi ikinci devrede önemli gol fırsatları yakalayan Fenerbahçe, bu devrede ise rakip kaleye 17 şut çekti.

Top hakimiyetinde ise iki takımın oyun profillerinden beklendiği üzere Fenerbahçe’nin %63’le net bir üstünlüğü var. Belözoğlu’nun öğrencileri, ikinci devrede bulduğu şanslarla bu üstünlüklerini top hakimiyet kalitesine de yansıttığını görüyoruz.

Yukarıdaki görüntüde de görebileceğimiz gibi, Ankaragücü oyuncuları Fenerbahçe’nin orta saha oyuncuları ile bire bir eşleşiyor ve rakibinin oyun kurulum düzenini etkisizleştiriyor. Ortaya çıkan genel resme baktığımızda ise Ankaragücü’nün Fenerbahçe stoperlerine agresif bir baskı yapmadıklarını gördük, Karaman’ın hedefi adam markajlarıyla Fenerbahçe’nin orta sahasıyla bağlantısını kesmekti.

Yukarıdaki görselde olduğu gibi birçok sekansta Ankaragücü santrforu Badji’nin, Szalai’ye daha yakın konumlandığını gördük. Muhtemelen Hikmet Karaman, tekniği yüksek stoper Szalai’nin topla buluşmasını istemiyordu. Bu görüntüde de Tisserand’ın markajda olmayan tek Fenerbahçe oyuncusu olduğunu görüyoruz. Ayrıca şu istatistik de bu tezi destekler nitelikte: Tisserand, maç boyu 86 kez topla buluştu (Sosa’nın arkasından ikinci sırada), 7 uzun top denemesinde bulundu ve bunların 6’sında başarılı oldu.

Ankaragücü’nün maçın henüz ilk dakikalarında bulduğu golde de bu pres düzenini görüyoruz. Szalai’nin pasında topla buluşan Sosa, demarke vaziyetteki Tisserand’a pas vermeyi hedefliyor. Bunu iyi sezen Alper Potuk ise pas arası yaparak kaleciyle karşı karşıya kalıyor.

Ankaragücü’nün hücum planı ise kenar oyuncularına odaklıydı. Özellikle Ozan’ın sağ bekte başlamasıyla Fenerbahçe beklerinin arkasında bıraktığı boşlukları değerlendirmek isteyen Karaman, bu şekilde birçok pozisyon buldu. Örneğin maçın ilk yarım saatinden alınan bu pozisyonda Ozan’ın ileride yakalandığını ve sol çizgideki Paintsil’in önünde büyük bir hareket alanı yakaladığını görüyoruz.

Ankragücü’nün orta alanda kaptığı topla gerçekleştirdiği bu hücumda da Karaman’ın hücumdaki planını tekrar görüyoruz. Öncelikle Ankaragücü’nün iki kenar oyuncusu da kompakt Fenerbahçe savunmasına karşı çizgiye yakın konumlanıyor ve bu şekilde rakip savunmayı genişletmeyi hedefliyor. Yukarıda da değindiği üzere Karaman’ın öğrencileri, maç boyu Fenerbahçe beklerinin arkasına sarkmayı hedefledi. Pozisyonun devamında da bu anlayışın sonuç verdiğini görüyoruz. Caner ve Szalai, 2 kişiyle sağ çizgiden hücum eden Ankaragücü oyuncularını kontrol etmek istiyor ve dolayısıyla Fenerbahçe savunması genişliyor. Alper Potuk da iki stoper arasındaki bu bölgeye hareketlenerek net bir fırsat yakalıyor.

Mert Hakan Yandaş-Gökhan Gönül değişikliği

Karşılaşmanın 35. dakikasına geldiğimizde ana planından istediğini alamayan Emre Belözoğlu, kritik bir hamlede bulundu ve maçın gidişatını lehine döndürmeyi başardı. Hem savunmada kuvvetlenmek hem de orta saha direncini arttırmak isteyen Belözoğlu, Mert Hakan’ın yerine Gönül’ü sahaya sürdü ve bu değişiklikten sonra Ozan Tufan da orta sahaya geçti. Fenerbahçe’nin bu hamleden neredeyse oyunun her anlamında faydalandığını söyleyebiliriz. Öncelikle Ankaragücü, Paintsil ve Alper ile Ozan’ın bıraktığı boşlukları fazlasıyla zorlamıştı. Mert Hakan ise orta sahada hem savunma hem de hücum anlamında etkisiz bir görüntü çiziyordu. Ozan Tufan’ın orta sahaya geçmesiyle Fenerbahçe’nin preste daha etkili bir yapıya kavuştuğunu, geçişlerde de Ozan’ın dripling yeteneğinden ve rakip ceza sahasını çoklayıcı koşularından faydalandığını gördük.

Fenerbahçe’nin ilk yarının sonlarında bulduğu gole ait olan bu görüntüde atağı başlatan ve topu taşıyan Mesut Özil’in koşusunu devam ettirerek rakip ceza sahasına girdiğini görüyoruz. Kitsiou da Mesut’u takip edince Ozan Tufan boşta kalıyor ve devamında topu ağlara gönderiyor. Bu pozisyondan yalnızca birkaç dakika önce orta sahaya geçen Ozan Tufan’ın bu koşusu da muhakkak çok kıymetli.

Bu görüntüde de Fenerbahçe yine Ozan’la net bir pozisyona giriyor. Pozisyonun başında Mesut topu taşırken Osayi Samuel de ceza sahasına koşu atıyor ve onu takip eden Kitsiou, arkasında boşluk bırakıyor. Ozan Tufan’ın bu bölgeye hareketlendiğini gören Mesut Özil, güzel bir pasla net bir şans yaratıyor. İkinci yarıda rakibini daha çok derinde karşılayan Ankaragücü savunması için, bu pozisyonda olduğu gibi bire bir eşleşmelerin sıkıntı yarattığını söyleyebiliriz. Zira Kitsiou-Osayi eşleşmesine ek olarak Lukasik’in de Ozan Tufan’ı mark ettiğini görüyoruz. Devamında ise Lukasik, Ozan’ı takip edemiyor.

Yeri gelmişken Mesut Özil ve İrfan Can Kahveci’nin performanslarına da ayrı bir parantez açmamız gerek. Fenerbahçe’nin yaratıcı ikilisi maçı 4’er kilit pasla tamamlamayı başardı. Ayrıca 2. golde milimetrik bir asist yapan İrfan Can, maçı 4 başarılı driplingle bitirdi.

Enner Valencia’nın topla buluştuğu noktalar

Emre Belözoğlu göreve geldiğinden beri en uçta formayı kaptırmayan Valencia, bu maçtaki 1 gol 1 asistlik performansıyla neden doğru tercih olduğunu bir kez daha kanıtladı. Ayrıca maçı 6 başarılı driplingle tamamlayan Enner Valencia, bağlantı oyunundaki yetkinliğiyle diğer Fenerbahçe santrforlarından farklı olduğunu net bir şekilde gösterdi. Ekvadorlu futbolcunun topla buluştuğu noktaları gördüğümüz görsel de bunu kanıtlar nitelikte.

Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan Aksiyon Değeri (AD) tablosuna baktığımızda da maçın yıldızı Valencia’nın birinci sırada yer aldığını görüyoruz. Maçın yaklaşık 60 dakikalık kısmında orta sahada görev yapan Ozan Tufan da ofansif aksiyonlarıyla öne çıkıyor. Göze çarpan bir diğer nokta da Gökhan Gönül’ün ofansif aksiyonlarda takımın en verimli ismi olmayı başarması. Ayrıca maçı 4 kilit pasla Caner Erkin’in de pas metriğinde en önde geldiğini görüyoruz. Bu noktada Fenerbahçe’nin maç boyu tam 42 orta açtığını da hatırlatmak gerekebilir.

Sonuç

Karşılaşmanın ilk 30 dakikasına baktığımızda Hikmet Karaman’ın net bir şekilde ana planıyla üstün olduğunu söyleyebiliriz. Emre Belözoğlu ise yaptığı erken hamleyle takımın çehresini değiştirmeyi başardı ve sahadan istediği skorla ayrıldı. Karşılaşmanın ardından Fenerbahçe, şampiyonluk umudunu sürdürmeyi başarırken Ankaragücü ise ligde kalma mücadelesinde işini zora soktu.

Kaynak: Maçkolik &WhoScored

Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.