Red Bull Arena Cumartesi akşamı Milli aradan sonra Bundesliga 27. hafta mücadelesine ev sahipliği yaptı. 2020/21 sezonunun belki de şampiyonluk düğümünün çözüldüğü maçta, 4 puan farkla lider Bayern Münih farkı 7 puana çıkararak evine döndü. Lewandowski’nin yokluğunda Goretzka’nın tek golüyle sonuca giden Bavyera temsilcisi çok iyi performans gösteremese de bu üç puanla şampiyonluk adına ciddi bir mesafe kat etti. Bu karşılaşmayı global iş ortağımız Metrica Sports’un geliştirmiş olduğu Play yazılım ile birlikte analiz edeceğiz.
Ortalama pozisyonlar ve kadrolar
Julian Nagelsmann belki de sezonun takımı adına en kritik karşılaşmasına ilginç bir kadro tercihi ile başladı. Angelinho’nun sakatlığından sonra savunmanın soluna geçen Klostermann bu maçta da sol bek pozisyonunda görev aldı. Stoper ikilisi olarak seyirciler Upamecano ve Orban ikilisini izledi. Sağ bek pozisyonunda Mukiele forma şansı bulurken merkez orta sahada Sabitzer, Olmo ve Taylor Adams görev yaptı. Hücumun kanatlarını genç teknik adam Haidara-Nkunku ikilisine emanet ederken en uçta Sorloth yada Poulsen yerine orta saha orjinli Forsberg’e şans verdi.
Hansi Flick ise hafta içi şampiyonlar ligi karşılaşmasını da düşünüldüğünde puan farkına güvenip rotasyona gitmeyi tercih etmedi. Lewandowski, Davies, Boateng gibi eksiklere karşın çıkarabileceği en iyi kadrolardan birini oluşturdu. Savunmayı Hernandez-Alaba-Sule-Pavard hattından oluşturdu. Çift pivot olarak Goretzka ve Kimmich görev alırken 10 numara pozisyonunda Müller oynadı. Hücum kanat pozisyonlarında Sane ve Coman forma şansı bulurken Lewandowski’nin yokluğunu Bayern Choupo-Moting ile doldurmaya çalıştı.
Ana planlar
Nagelsmann sezonun büyük bir bölümünde kullandığı 3-1-4-2 dizilişi yerine dörtlü savunma hattı ile bu karşılaşmaya başladı. Geriden oyun kurarken kaleciye yakın konumlanan 2 stoper, onlara pas opsiyonu olan Adams ve bekler ile 2-3-2-3 şekline büründü. Bayern bu anlarda Choupo-Moting ile rakip bekleri karşıladı. Sane ve Coman bekleri marke ederken Müller Taylor Adams’a sıkı markaj uygulayarak pas aldırmamaya çalıştı. Bu anlayış ile rakibine kendi yarı sahasında 8,5 pas zinciri yapma şansı tanıdı. Ancak bu rakamda Leipzig’in oyun anlayışının payı büyük. Alan parselizasyonu ve tempolu dikey pasların etkisi ile kendi alanında fazla topla oynamayı tercih etmeyen ev sahibi sayısal üstünlüğü kullanıp rakip yarı sahaya geçmeyi çoğunlukla başardı.
Bayern Münih ise her zaman ki gibi çift pivot ile geriden oyun kurdu. Stoperlere yaklaşan Goretzka-Kimmich ikilisi ile 2-4-4 dizlilişine evrilen konuk ekip rakibin yüksek tempolu baskısına karşı zaman zaman zorlandı. Leipzig bu anlarda Nkunku-Forsberg ikilisi ile stoperlere baskı yaparken pivotları da gölge markajı ile kontrol ettiler. Ekstra Kimmich ve Goretzka ikilisine Olmo yakın oynadı. Sol bek Hernandez’i Mukiele öne çıkarak kontrol ederken Pavard’ı Haidara marke etti. Bu şekilde asimetrik şekilde ön alana baskıya giden Leipzig özellikle ilk 30 dakikada bunaltıcı bir ön alan baskısı oluşturdu.
Bu ön alan baskısını ev sahibi ekip uygularken her zamanki gibi oyuncu odaklı pres uyguladı. Bire bir eşleşmeler ile rakibinin rahat oyun kurmasını engellediler. Bu baskıyı Flick’in öğrencileri kırmayı başardığında ise yüksek atletizm seviyesi ile geçiş savunmasını başarıyla uyguladılar. Ancak bu tempolu baskı oyunu ilk 30 dakikadan sonra etkisini yitirmeye başladı. Nagelsmann’ın forvet tercihini de bu baskı oyununun şiddetini arttırmak için yaptığını görebiliyoruz. Ancak bu tempo süresince yeterli üretkenlik sağlanamayınca bu stratejinin meyvesini ev sahibi ekip alamadı. Rakibin merkezdeki gücünü bildikleri için bu alanda kalabalık olmaya çalışan Leipzig daha çok rakibi Sule-Pavard hattından oyun kurmaya zorladı.
Daha önceki ön alan baskısı yazımda da belirttiğim gibi oyuncu odaklı baskılarda konsantrasyon ve pozisyon bilinci çok önemli. Rakibin hareketlilikleri ve pozisyon rotasyonlarına karşı verilecek reaksiyon çok önemli. Bu konudaki aksaklıklar görselde görüldüğü gibi rakibe ciddi avantajlar sağlıyor. Klostermann bu pozisyonda bire bir Sane ile eşleştiği için rakibini derine indiğinde takip etmek zorunda kalıyor. Klostermann’ın savunmanın solunda bıraktığı bu boşluğa Muller sarkmayı başarıyor ve büyük bir boşluk yakalıyor.
Yine aynı problem bu pozisyonda ise maçı ve belki de sezonu kaybettiren gole neden oluyor. Klostermann Sane ile birlikte öne çıkınca Muller bu alana sızıyor. Muller’i kontrol etmek için bu alan pozisyon kayması yapan Taylor Adams’ın boş bıraktığı alanı kontrol etmek için Sabitzer ve Olmo geç kalınca Goretzka boş bir şekilde golü atıyor. Bu gole kadar iki takımda yüksek seviye baskı nedeniyle etkinlik sağlayamadı. Gole kadar iki takımda isabetli şut kaydedemezken bu dakikadan sonra ilk devrenin bitimine kadar daha etkin oynadı ve skoru arttırabilecek iki pozisyon da buldu. Ancak bu pozisyonlardan da gol çıkaramayınca 0-1’lik skorla iki takım soyunma odasına gitti.
İkinci devreye Kluivert/Forsberg değişikliğiyle başlayan ev sahibi ekip özellikle ilk 15 dakikayı domine etti. Bu süreçte 8 şut atan Nagelsmann’ın öğrencileri bir türlü eşitliği getirecek golü bulamadı. Kluivert sağ kanata geçince ikinci devrede Nkunku sol kanata geçti ve iki kanat da daha aktif şekilde işlemeye başladı. İlk devrede rakip ceza sahasında sadece 7 kez topla buluşan Leipzig ikinci devrede 23 kez rakip ceza sahasında topla buluşmayı başardı. 75. dakikaya kadar rakibine şut şansı bile vermeyen ev sahibi bu süreçte de golü bulamadı. Rakibin 72. dakikada gelen oyuncu değişiklikleriyle gelen tazelenme sonucunda oyun dengelendi ve Leipzig’in etkinliği azalmaya başladı.
Yukarıdaki bu görsel ise Nagelsmann’ın oyun anlayışını özetleyen bir atak. Kurulan pas ağları, pozisyon oyunu, hızlı karar alıp verme ve tempolu dikine pas yapma alışkanlığını takımına iyi empoze eden genç teknik adam oyun anlayışından hiç bir zaman ödün vermedi. Upamecano ile başlayan atak da havuza gelen Taylor Adams topla buluşuyor. Çevre kontrolünü yapıp hızlıca topla birlikte dönen orta saha Nkunku’ya pas atıyor. Nkunku tek pasla Olmo’ya bağlantıyı kurduğunda rakibin baskısını kırıp çok adamla rakip alana geçiş yaptılar. Atağın devamında Sabitzer mutlak gol pozisyonundan yararlanamadı. Ancak bu atak Lepzig’in oyun kurgusu, takımın sahada pozisyon alışı ve yapılan üçüncü oyuncu koşularını net bir şekilde gösteriyor.
Bu karşılaşmada bitiricilik konusunda çok kötü performans veren 14 şut atıp sadece 2 isabet sağlayabildiler. Bu şutlardan da sadece 0,49 gol beklentisi üretebildiler. Santrafor olmadan oynayan ev sahibinin 22 orta girişiminde bulunmaları gol bulmak adına ne kadar doğru bir tercih tartışılır. Konuk ekip 5’i isabetli 9 şut atıp buradan 0,6 gol beklentisi üretti. Ev sahibi ekip 120 km mesafe kat edip 218 sprint atarken Bavyera temsilcisi 118,2 km mesafe kat edip 240 sprint attı. Ev sahibinde en çok koşan oyuncu 12,1 km ile Sabitzer olurken 12,9 km ile Kimmich oldu.
Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.