Süper Lig’in 26’ncı haftası iki şampiyonluk adayını karşı karşıya getirdi. Abdullah Avcı yönetiminde yakaladığı çıkışla şampiyonluk potasına giren bordo-mavili takımla, son haftalarda aldığı yenilgilerle maç öncesinde lider Galatasaray’ın altı puan gerisine düşen Erol Bulut’un öğrencilerini karşı karşıya getiren 90 dakikada kazanan 1-0’lık skorla Fenerbahçe oldu.
Karşılaşmayı iş ortağımız Metrica Sports‘un Play uygulaması ile inceleyeceğiz.
Ortalama pozisyonlar
Karşılaşmada her iki takım da 4-2-3-1’i tercih ederken Trabzonspor’un kadrosu ideale yakın, Fenerbahçe’nin kadrosuysa birçok sürprizi içinde barındıran bir 11’di. Caner’in İstanbul’da bırakılması, Novak’ın da muhtemelen 90 dakikayı çıkartabilecek seviyede olmamasından ötürü sol bekte Szalai’yi tercih eden Erol Bulut stoperde ise sezonun ilk yarısında sıklıkla olduğu gibi Tisserand-Serdar ikilisine görev verdi. Gökhan Gönül’ün uzun bir aranın ardından ilk 11’e döndüğü maçta kesik yiyen isimler Nazım ve Caner’le sınırlı kalmadı. Gustavo’nun yokluğuna rağmen Ozan Tufan’ı da kulübede oturtan Bulut, orta sahada formayı Mert Hakan Yandaş’a teslim etti. Mesut ve Pelkas’ın ilk defa aynı anda ilk 11’de olduğu maçta Yunan oyuncu sol kanatta görev yaptı.
İlk yarı
Fenerbahçe oldukça kararlı bir ön alan baskısıyla başladı. İlk dakikalarda 6-7 oyuncuyla Trabzonspor yarı alanında pres yapan Erol Bulut’un takımı rakibini birçok top kaybına zorladı. Fenerbahçe adına geçtiğimiz haftalarda topun rakipte olduğu bölümlerdeki en önemli sorun takım savunmada rakibini 4-4-2 ile karşılarken öndeki ikiliyle merkezdeki ikili arasındaki büyük mesafeydi. Maçın ilk dakikalarında bunun tekrarlanmasına izin vermeyen Fenerbahçe Sosa-Mert ikilisiyle, Trabzonspor’un merkezdeki ikilisi Berat ve Flavio’ya kolay top aldırmamaya dikkat etti.
Maçın ilk 15 dakikasında dikkat çeken en önemli detay Fenerbahçe’nin topa sahip olma konusundaki üstünlüğüydü. Bu bölümde sezon başından bu yana sıklıkla eleştirildiği topa sahip olma konusun rakibine %75’e %25’lik üstünlük kuran Fenerbahçe’de bu oranın yaklaşık %34’lük kısmınıysa Altay, Serdar, Tisserand üçlüsü oluşturdu. Maçı 33’ü isabetli 46 pasla tamamlayan Altay’ın her iki istatistikte de bu sezonki en yüksek sayısına ulaşmış olması da Fenerbahçe’nin oyunundaki farkılığı ortaya koyar nitelikteydi.
Sarı-lacivertli takım maçtaki ilk organize diyebileceğimiz atağını da geriden bu şekilde topla çıktıktan sonra gerçekleştirdi. Pozisyonda Trabzonspor’un saha içi yerleşiminin Sosa’ya bıraktığı geniş alanında elbette ki oldukça büyük rolü var.
Trabzonspor oyunun ilerleyen bölümlerinde Fenerbahçe’nin maçın başında yaptığı ön alan baskısına çözüm olarak Berat’ı zaman zaman soldan, zaman zaman da ortadan iki stoperin yanına düşürmeyi tercih etti.
Abdullah Avcı’nın hem alanı daha iyi kullanmak hem de farklı sayısal üstünlükler elde etmek için yaptığı bu tercih milli oyuncunun ısı haritasından da görülürken, oyuna da doğrudan etki etti. Fenerbahçe’nin Sosa ve Mert ikilisiyle Berat ve Flavio ikilisine yaptığı baskının etkisiyle Trabzonspor’a geriden topla çıkma imkanı tanımayan Fenerbahçe ilk 20 dakikada rakibine topa sahip olma oranında 77’ye 23’lük kurdu. Berat’ın 20’nci dakikadan itibaren takımı topa sahipken savunmayı üçlemesiyle birlikte bu oran dengeye gelirken, maçın geride kalan 70 dakikalık bölümünde Trabzonspor topa sahip olma oranında rakibine 56’ya 44’lük üstünlük kurdu. 20-90 arasındaki bu 70 dakikalık sekansta maçta topa sahip olma oranı en yüksek olan oyuncuysa yüzde 7’lik oranıyla Berat Özdemir oldu. Berat’ın bu bireysel istatistiği ilk 20 dakikada yüzde 1’de kalmıştı.
Fenerbahçe maçın son dakikasında Samatta ile yakaladığı gol fırsatını bir kenara bırakırsak, maçtaki en net gol şansını ilk yarıda Thiam ile buldu. Pozisyon başlarken Sosa’nın Mesut’u görmesiyle atağa merkezden kalkan Fenerbahçe’de atağın devamında Mesut’un Trabzonspor orta sahasındaki boşluğu oldukça iyi değerlendirdiğini görüyoruz. Fenerbahçe kariyerinde ilk defa bir maça sol bekte başlayan Szalai de oldukça iyi bir zamanlamayla güzel bir orta yapıyor ama Uğurcan bu pozisyonda gole izin vermiyor.
Fenerbahçe’nin etkili olduğu ilk 20 dakikada rakibini daha çok ikinci bölgede karşılamayı tercih eden Trabzonspor, ilk yarının ikinci bölümünde daha önde baskı yapmayı tercih edince rakibini birçok kez hataya zorladı. İlk 20 dakikada kendi yarı sahasında top kaybı yapmayan Fenerbahçe, geri kalan 70 dakikada kendi yarı sahasında 11 top kaybetti.
Bu pozisyonun hemen ardından Fenerbahçe’yi yarı sahasında bir top kaybına daha zorlayan Trabzonspor’da Nwakaeme-Djaniny işbirliği daha iyi olsa bordo-mavili takım öne geçmesini sağlayacak gol fırsatını yakalayabilirdi. Pozisyonun başında Serdar-Altay ikilisinin bir şekilde önünde oldukça boş bir alan bulunan Tisserand’ı topla buluşturmaları gerekiyordu. Serdar havadan ya da yerden Tisserand’ı görebilirdi veya tekrar Altay ile oynayarak Altay’ın topu Tisserand’a aktarmasına aracılık edebilirdi ama bu pozisyondaki sayısal avantaj kullanılmadı.
Topla buluşur buluşmaz oldukça uygun durumdaki Djaniny’yi tercih etse takım arkadaşını gole yaklaştıracak olan Nwakaeme, Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan Aksiyon Değeri(AD) metriğinde pas konusunda sınıfta kalmış gibi görünüyor. Ofansif anlamda yaptıklarıyla takımının en iyisi olan Nwakaeme’in buna rağmen attığı paslar takım arkadaşlarını gole yaklaştırmaktan uzaktı. Maç boyunca 18 ikili mücadeleye giren yıldız oyuncu bu mücadelelerin dokuzundan da galip ayrıldı.
İkinci yarı
İkinci yarının ilk 25 dakikalık bölümünde iki takım da net gol pozisyonu üretmekte bir hayli zorlandı. Fenerbahçe’de Erol Bulut’un hücumları merkezden şekillendirme konusunda oyuncularını biraz daha cesaretlendirmesi Mesut Özil’in performansının artmasını sağlayabilir. Bu pozisyonda önce Sosa, ardından da Mert topu merkezde oldukça müsait durumda bulunan Mesut’a aktarabilse Fenerbahçe önemli bir şans yakalayabilirdi.
Futbol Akademi Scouting (FAS) tarafından hazırlanan Aksiyon Değeri(AD) metriğinde Fenerbahçe’nin maça başlayan 11’inde orta saha ve hücum hattında görev yapan altı oyuncudan sadece Sosa ve Mesut’un attıkları paslarla takım arkadaşlarını gole yaklaştırma konusunda etkili bir performans ortaya koyduğunu görüyoruz.
Fenerbahçe’de 66’ncı dakikada gelen değişikliklerle birlikte Valencia sol kanada geçerken, maça bu mevkide başlayan Pelkas oyundan alınan Mesut’un yerine 10 numara pozisyonuna kaydı. Samatta ise Thiam ile yer değiştirdi. Bu sezon ceza sahasına yaptığı koşularla önemli goller atan Pelkas 86’da oyundan alınırken, 10 numara pozisyonunda süre aldığı 20 dakikada 4, toplamdaysa 6 kez Trabzonspor ceza sahasında topla buluştu. 66 dakika sahada kalan Mesut Özil’in de Trabzonspor ceza sahasında dört kez topla buluştuğunu belirtelim.
Maçın son bölümündeki bu pozisyonda Altay merkezdeki Ozan’ı görüyor ama Ozan topu uygun durumdaki Tisserand ya da Sosa’ya aktarmayı başaramıyor ve pozisyonun devamında uzun vuran Altay’ın pası Trabzonsporlu oyuncularda kalıyor.
86’da Pelkas-Novak değişikliğiyle Szalai’yi sol stoper olarak değerlendiren ve 5-4-1’e dönen Fenerbahçe kalan bölümde Trabzonspor’un risk alıp arkada verdiği boşluklarla ikinci için fırsatlar yakalasa da bunları değerlendiremedi.
Futbol Akademi Scouting (FAS) ekibinin hazırladığı gol ihtimali grafiğine göre Maçın son bölümündeki bu pozisyonda Altay merkezdeki Ozan’ı görüyor ama Ozan topu uygun durumdaki Tisserand ya da Sosa’ya aktarmayı başaramıyor ve pozisyonun devamında uzun vuran Altay’ın pası Trabzonsporlu oyuncularda kalıyor.
Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.