Premier League’de haftanın dikkat çeken eşleşmelerinden biri olan Leicester City-Liverpool karşılaşmasında, Rodgers’ın öğrencileri maçın son çeyreğinde bulduğu 3 golle 3 puanı kaptı. Ozan Kabak’ın da yeni takımıyla ilk kez sahaya çıktığı karşılaşmada iki takımda da önemli eksikler vardı. Neredeyse tüm savunma hattını sakatlıklardan ötürü değiştirmek zorunda kalan Liverpool’un yanı sıra; Leicester cephesi de Justin, Fofana, Castagne ve Praet gibi önemli oyuncularından yoksundu. Ligin üst sıralarını yakından ilgilendiren bu karşılaşmayı global iş ortağımız Metrica Sports’un geliştirmiş olduğu Play yazılımı ile birlikte analiz edeceğim.
Kadrolar & ortalama pozisyonlar
Ev sahibi Leicester’da Rodgers, bu sezon ana planı haline getirdiği 4-2-3-1 düzeniyle sahadaydı. Justin’in sakatlanmasının ardından sağ bekte Amartey’e; sol bekte de Ricardo Pereira görev veren deneyimli teknik adam, stoper ikilisini de Çağlar ve Evans’tan oluşturdu. Pivot ikilisinde Ndidi-Tielemans forma giyerken 10 numara pozisyonunda ise Maddison görev aldı. Sağ kenarda Albrighton; sol kenarda da Barnes’la maça başlayan Rodgers, en uçta da beklenildiği gibi Vardy’ye yer verdi.
Konuk ekip Liverpool da 4-3-3 düzeninden vazgeçmedi. Ozan Kabak ve Henderson stoper ikilisini oluştururken beklerde ise her zamanki gibi Arnold ve Robertson görev aldı. Savunmanın önünde Wijnaldum’a; içlerde ise Curtis Jones ve Milner’la maça başlayan Klopp; ileri üçlüsünü de alışageldiğimiz şekilde Salah, Mane ve Firmino’dan oluşturdu.
Leicester’ın ilk 30 dakikadaki etkisiz pres kurgusu & Liverpool’un oyun kurulumundaki düzeni
Leicester, maç boyu topu Liverpool’a bırakarak uzun toplarla ve hızlı hücumlarla sonuca gitmeyi hedefledi. Topla oynama oranları da bunu destekler nitelikte zira maç genelinde Liverpool %68 oranında topla oynayan taraftı.
Ev sahibi ekip, rakiplerini 4-4-2 şeklinde dizilerek karşıladı. Her ne kadar agresif bir prese başvurmasalar da Liverpool’u ön ve orta alanda karşıladıkları sekanslar da oldu. Fakat maçın ilk yarım saatini kapsayan periyotta Leicester’ın bu düzenin bazı defolara sahip olduğunu net bir şekilde gördük ve Liverpool da bu süre zarfında oyun kurulumunda hiçbir sorun yaşamadı.
Leicester’ın bu düzeniyle, rakibin oyun kurarken kenarlara sıkıştırmayı hedeflediğini söyleyebiliriz. Fakat topu Liverpoollu oyunculardan kapacak düzeyde agresif bir pres uygulamadılar ve saha yerleşimlerini yeterince iyi yapamadılar. Bloklar arasındaki mesafe artınca da Liverpool rahatlıkla istediği gibi oyunu derinden kurabildi.
Örneğin bu görüntüde Liverpool oyunu Arnold üzerinden başlatıyor ve onu karşılamaya Barnes geliyor. (Arnold, son zamanlarda olduğu gibi bu maçta da daha çok oyun kurulumundaki rolüyle öne çıktı, genç yıldız bazen bir 3. stoper gibi takımının oyunu başlatmasına yardımcı oldu.) Devamında Arnold, sağ çizgiye doğru açılarak yardıma gelen Thiago’ya topu gönderiyor ve İspanyol oyuncu da markajdan kurtulan Wjinaldum’a pas veriyor. Ayrıca pozisyonun devamında Firmino’nun da aynı şekilde sağ kenara geldiğini ve demarke vaziyette arkadaşından pas istediğini görüyoruz. Liverpool böylelikle sağ kenarda çoğalarak kolay bir şekilde rakip baskısından kurtuluyor. Bu bölgede hedeflediği topları kapamayan Leicester, ilk yarım saatte hücum anlamında da oldukça etkisiz bir performans göstermişti.
İlk yarım saatlik periyotta her alanda istediklerini yapan taraf net bir şekilde Liverpool’du. Klopp, Justin’in sakatlığının ardından savunma anlamında iyice güç kaybeden Leicester beklerini muhtemelen savunmanın zayıf karnı olarak belirlemişti zira Liverpool sürekli Mane ve Salah üzerinden kenar organizasyonlarıyla fırsat yaratmaya çalışıyordu. Öyle ki, Mane maç boyunca 6 kez adam eksilterek bu alanda takımının lideri oldu.
Maçın 2. dakikasına ait olan bu görüntüde Senegalli oyuncunun sol çizgide topla buluştuğunu görüyoruz. Yıldız oyuncu, devamında ise rahat bir şekilde Amartey’den sıyrılıyor ve çizgiye inerek ortasını yapıyor.
Bu görüntüde ise Liverpool bir hızlı hücum gerçekleştiriyor. Oyun yönü sağa çevrilince Leicester savunması daralmakta zorlanıyor. Salah, iki stoperin arasındaki boşluktan koşusunu yapan Firmino’ya pası gönderiyor ve Brezilyalı oyuncuyu Schmeichel’la karşı karşıya bırakıyor.
Liverpool’un bu süreçteki önemli hücum kozlarından biri de kaptan Henderson’ın gönderdiği uzun toplardı. Maç boyu 11 uzun top denemsi yapan İngiliz oyuncu, bunların 4’ünde başarılı oldu. Ayrıca Henderson, stoper olarak görev yapmasına karşın 2 kilit pas ile takımının bu noktadaki en iyi oyuncularından biri olmayı başardı.
Bu görüntüde iki takım oyuncularının da sol kenarda kümeleştiğini görüyoruz. Ardından Henderson, adrese teslim bir uzun top atarak Salah’a net bir pozisyon hazırlıyor. Leicester savunmasında da Pereira’nın Mısırlı oyuncuyu takip etmek için çizgide kaldığını, fakat Leicester savunmasındaki diğer oyuncularla arasında önemli bir mesafe olduğunu görüyoruz.
Liverpool’un pres düzeni
Klopp’un öğrencileri, beklenildiği gibi ön alan presine başvurular ve genellikle 4-2-4 düzenini kullandılar. Klopp, temelde Leicester stoperlerini ve pivot ikilisini etkisizleştirerek rakibini çizgilere yönlendirmeyi hedefledi. Bir diğer deyişle, Klopp oyun kurulumunda da rakibinin zayıf karnını bekler olarak belirlemişti. Ayrıca, Ricardo Pereira maç boyu 80 kez topla buluştu ve bu alanda takımının lideri oldu.
Bu baskı karşısında uzun bir süre çözüm üretmekte zorlanan Leicester, çareyi uzun toplar atmakta buldu. Fakat Liverpool, ikinci topların da çoğunu toplayarak Leicester’ın oyun kurulumundaki düzenini tam anlamıyla etkisizleştirmeyi başardı. Rodgers’ın öğrencileri maç boyu 65 uzun top girişiminde bulundular. Leicester’ın top kazanma konusundaki en etkili ismi ise tabii ki Ndidi oldu. Nijeryalı oyuncu, 4 top kapma 13 başarılı ikili mücadeleyle maçı tamamladı.
Bahsettiğim pres kurgusunu bu görsel üzerinden okumak da mümkün. Sağda Amartey boşta görünse de onu Jones marke ediyor .Her ne kadar bu görüntüde kadraj dışında olsa da benzer bir durum sol bek Pereira için de geçerliydi. Schmeichel topu ona göndermiş fakat Arnold topu Liverpool’a kazandırmıştı.
Liverpool’un iyi işleyen pres kurgusunu aynı şekilde bu görüntüde de görüyoruz. Ndidi-Tielemans ikilisi markaj altında, Danimarkalı kaleci topu Pereira’ya uzun gönderiyor ve Arnold yine topu kazanıyor.
Rodgers, ilk yarının son çeyreğinde ise rakibinin bu pres kurgusuna çözüm getirmeyi başardı. Pivot ikilisini daha derine çeken ve beklerini merkeze yaklaştıran Rodgers; hücumdaki kenar oyuncularını da çizgiye daha yaklaştırdı ve bu şekilde Liverpool beklerini de etkisizleştirdi. Rodgers’ın bu önemli dokunuşu, hücum anlamında da Leicester’ı oyuna döndürmeyi başardı.
Kenar oyuncularının yeni rollerinin ardından Maddison ve Vardy, ileri uçta yalnız kaldılar fakat üstteki görüntüde gördüğümüz gibi rakip savunmayla “2 v 2” kalarak bazı şanslar da elde ettiler.
Yalnızca 3 dakika sonrasına ait olan bu görüntüde de aynı durumu görüyoruz. Yine bir uzun top gönderiliyor ve Leicester hücumcuları rakip savunmayla ikiye iki kalıyor.
2. yarı & sonuç
İki takım da ikinci devreye aynı planlarıyla devam ederek başladılar. 67. dakikada Salah’ın penaltısının ardından Liverpool 1-0 öne geçti ve Rodgers, ilk hamlesini yaptı.
Albrighton’ın yerine Ayoze Perez’i oyuna alan deneyimli teknik adam, düzeni baklava 4-4-2’ye çevirdi. Bu düzende Barnes ve Vardy en uçta yer alırken Perez de forvet arkasında görev aldı. Ndidi savunma önüne geçti ve Tielemans-Maddison ikilisi de orta alanın diğer oyuncuları oldu.
Maçın devamında da Liverpool’un savunmadaki basit hataları geçen hafta oynanan City maçında olduğu gibi tekrar devreye girdi ve Klopp’un öğrencileri zirveden iyice uzaklaştı.
Kaynak: Maçkolik & WhoScored
Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.