Analiz | Bayer Leverkusen 1-2 Bayern Münih

Son haftalarda sallantılı bir form gösteren Bayern Münih, Dortmund ve Leipzig’in puan kaybettiği 13. haftada, BayArena’da lider Bayer Leverkusen’e konuk oldu. Bireysel hata sonucu gelen gollerle 3 puanı ve liderliği almayı başaran Flick’in öğrencilerinde 2 gol atıp ligdeki gol sayısını 17’ye çıkaran Lewandowski maçın kahramanı oldu.

Bu karşılaşmayı global iş ortağımız Metrica Sports’un geliştirmiş olduğu Play yazılım ile birlikte analiz edeceğim.

Ortalama pozisyonlar ve kadrolar

Ev sahibi ekipte Sinkgraven-Tapsoba-Tah-Dragoviç savunma hattını oluştururken Peter Bosz orta saha üçlüsü olarak Amiri, Baumgartlinger ve Wirtz’i tercih etti. Kanatlarda Bailey ve Diaby forma şansı bulurken santrafor pozisyonunda 24 yaşındaki Çek forvet Patrik Schick görev aldı.

Konuk ekipte ise Sule ve Davies bek oynarken tandemde Flick Boateng- Hernandez ikilisini tercih etti. İki pivot olarak Alaba ve Tolisso oynarken kanatlarda her zamanki gibi Gnabry ve Coman görev aldı. Hafta içinde FIFA tarafından erkeklerde yılın en iyi oyuncusu seçilen Robert Lewandowski ilk 11’deki yerini alırken onun hemen arkasında Muller görev aldı.

Ortalama pozisyonlarda gözümüze çarpan, topla oynamalarda iki takımında kanatlarının asimetrik şekilde alan kullanmaları. İki takımda sağ bek olarak Dragovic ve Sule gibi stoper orjinli savunmacı oyuncularla oynayınca Coman ve Bailey’in daha çok çizgiye yakın, sol tarafta bekten hücum katkısı alan Gnabry ve Diaby’ninse merkeze yakın bölgelerde topla buluştuğunu görüyoruz.

İlk yarı ve ana planlar

Bayern her zamanki gibi 4-2-3-1 dizilişini bozmadan sahaya çıktı. Tek fark, Kimmich’in hazır olmaması ve Goretzka’nın sakatlığından dolayı Alaba’nın, Tolisso’nun yanında pivot olarak oynatması ve stoper orjinli olmasına rağmen sağ bek oynayan Sule’ydi. Savunmanın önünde Kimmich’in eksikliğini arayan Bavyera ekibi, onsuz geçen 5 maçlık seride 6 puan kaybetti. Bu durum Hansi Flick’i arayışlara itmişti. Bu maçlık bulduğu çözüm Alaba oldu. Kimmich’in hazır olması ve Goretzka’nın dönmesi ile Bayern’de taşların daha sağlıklı oturacağı görülüyor.

Bosz’un öğrencileriyse her zamanki gibi 4-3-3 dizilişiyle sahaya çıktı. Özellikle ilk yarıda etkili geçiş hücumları ve ön alan baskısı uygulayan Leverkusen, ilk golü bulan taraf oldu. Savunmada yaptıkları bireysel hatalar olmasa muhtemelen geride daha çok alan ve pozisyon bulabilecekleri bir maçta hem 3 puanı, hem de liderliği bıraktılar. Geriden oyun kurarken açılan iki stopere Baumgartlinger’in yaklaşması ve beklerin açıkta pas opsiyonu olması ile kimi zaman 2-3-5, kimi zamansa ekstra bir oyuncunun derine gelmesi ile 2-4-4 formasyonuna evrildiler.

Bayern ise görselde görüldüğü gibi sağ bekte Sule’nin oynamasından ötürü savunmada dörtlü, hücumda ise 3’lü şekilde konumlandı. Geriden oyun kurarken 3’lü hattın önüne Alaba ya da Tolisso yakın dururken onların önünde Müller, Davies ve pivotların biri ile 3’lü hat oluşturularak 3-1-3-3 şeklinde geriden oyun kurulmaya çalışıldı.

Özellikle ilk yarıda rakibinin geriden çıkmasını zorlaştıran ev sahibi ekip çok etkin bir ön alan baskısı uyguladı. Peter Bosz’un dersine çok iyi çalıştığı belli oluyor zira Leverkusen rakibine kendi alanında defansif aksiyon başına 10,24 pas yapma şansı tanıdı (PPDA). Ön alan baskısını dünyada en iyi yapan takımlardan biri olan Bayern’de ise bu rakam 16,1’di. Bu aynı zamanda geriden oyun kurmakta da rakibin baskısını başarılı şekilde kırdıklarını gösteriyor. Baskıyı kırmalarında rakibin eksiklerini de göz önüne almak gerekli. Özellikle Goretzka’nın fizik gücü ve agresifliğinin eksikliği konuk ekipte net bir şekilde hissedildi.

Görselde görüldüğü gibi Leverkusen, Bayern’i sol stoper üzerinden oyunu başlatmaya zorladı. Hernandez topu alınca agresif şekilde baskıya başlayan Peter Bosz’un öğrencileri adam adama eşleşerek rakibi uzun pas atmaya yada riskli pas atıp top kaybına zorladı. Bu etkili oyunu ikinci devrede de sürdürebilseler muhtemelen maçı domine edebilirlerdi. Topa daha fazla sahip olup etkili pres gücü ve geriden hızlı çıkışlarla 3. bölgeye geçmeyi başaran ev sahibi, iki devrede de etkin hücum üretemedi. Özellikle ilk yarıda tercih hataları rakibi eksik yakalamalarına rağmen fırsatları kaçırmalarına neden oldu. Bunu yaparken aynı şekilde rakiplerine ilk yarı boyunca pozisyon vermeyen Leverkusen, bireysel hatadan yedikleri gol ile 1-1 beraberlik ile soyunma odasına gittiler.

Konuk ekip ise orta saha eksiklikleri ile yapmaya çalıştığı ön alan baskısında başarılı olamadı. Normalde 4-4-2 şeklinde rakibini karşılayan ve merkezi kapatıp rakibini çizgiye oynamaya zorlayan Bayern bu maçta Gnabrynin Lewandowski’ye yaklaşıp 2 stopere baskı kurması ve Muller’in Baumgardlinger’i marke etmesi ile rakibi bloke etmeye çalıştı. Ancak ev sahibi bekleri çizgide ve stoperlere yakın tutması ile pas açısını ve opsiyonunu arttırıp her defasında geriden çıkmayı ve rakibini az adamla yakalamayı başardı. Görselde de görüldüğü gibi futbolda temel öğretilerden biri olan bir oyuncu baskıya gittiğinde bir başka takım arkadaşının onun kademesine girmesi, başka oyuncularında bu konuma göre denge pozisyonuna geçmesi Bayern tarafından noksan şekilde yapıldı. Bu kopukluklar olunca yapılan baskılar geride boş alan yaratmaktan başka işe yaramadı. Ön alan baskısıyla ilgili göz atmak isterseniz konuyu detaylı anlatan yazımızı inceleyebilirisiniz. Görseldeki pozisyonların birinin devamında korner oldu ve bu köşe vuruşundan gerçekleşen atakta ev sahibi ilk golü attı. Savunmacıların birebir mücadelelerde rakiplerine kurduğu üstünlük olmasa Flick’in öğrencileri skor olarak da farklı şekilde devreyi bitirebilirdi. Enteresan bir şekilde ilk yarıda kaleyi bulan iki şut da gol oldu ve 1-1’lik skor ile iki takım soyunma odalarına ilerledi.

İkinci yarı

Yukarıdaki istatistikte görüldüğü gibi ilk yarıda en çok kullanılan taraf açık ara sağ kanatken ikinci yarıda sol taraf baskın bir şekilde kullanılmış. 32.dakikada Coman’ın sakatlanmasından sonra oyuna giren Sane sağ kanat etkinliğini düşürdü. Coman gibi çizgiyi kullanmaktansa içeri kat etmeyi seven Sane’yi bu bölgede bindirmelerle destekleyen hücumcu bek olmayınca bu taraftan sağlıklı ataklar gelişmedi. Nitekim Flick örneğine sık rastlamadığımız bir karar alarak, 32. dakikada sahaya sürdüğü Sane’yi 68. dakikada oyundan çıkarttı.

Görselde de görüldüğü gibi ilk yarıda ev sahibinin yaptığı baskıyı kıran Bayern, geriden oyun kurulumlarını özellikle ikinci yarının tamamında çok etkili yaptı. Leverkusen’in oyundan düşmesi ve zaman zaman yaptıkları adam paylaşım hatalarını iyi değerlendiren konuk ekip, Davies’in atletizmi ile sol taraftan etkili ataklar gerçekleştirdi. 2. golden önce yine Davies’in taşıdığı topta Musiala’nın şutu direkten döndü. Son saniyelerde gelen bireysel hata golü şans olsa da ikinci yarıda oyun tamamen konuk ekip lehine dönmüştü. 68. dakikada Musiala/Sane ve Kimmich/Tolisso değişiklikleri yapıldı. Bu dakikadan sonra Rakibi her zamanki şeklinde 4-4-2 yada 4-2-2-2 şeklinde karşılayan ve görseldeki gibi 6gen bir şekilde merkezi kapatan Münih rakibinin etkili hücumlarını sınırlandırdı. Maç boyunca rakibine 0.31 gol beklentisi şansı veren konuk ekip 1.41 gol beklentisinde 2 gol üretmeyi başardı. Yine Bavyera ekibi rakibine 2’si isabetli 7 şut imkanı verirken 14 şut attı.

Geçen sezon Flick’in takımın başına gelmesinden sonra kusursuz bir form yakalayan ve 5 kupa kazanan Bayern Münih bu sezona sallantılı bir performansla başladı. Bu maçla kazandıkları liderliği “Ne kadar ellerinde tutabilecekleri” ve “Eski formlarını yakalayabilecekler mi?” sorularının cevaplarını bekleyip göreceğiz. Hollandalı teknik adam Bosz’un takımının ise yıldız isimlerini satmalarına rağmen gösterdikleri performans ayakta alkışlanacak cinsten. Ligin devamında neler olacak şampiyonluk yarışı nasıl devam edecek bekleyip göreceğiz.

Sizler de dilerseniz Play analiz programını ücretsiz olarak aşağıdaki görsele tıklayarak indirebilirsiniz.