Nostalji Analiz | Galatasaray 3-2 Real Madrid

Liglerin ertelendiği bu süreçte biz de Futbol Akademi olarak eski güzel maçların analizini yapmaya devam ediyoruz. Hem herkesin hatırlayacağını düşündüğümüz için hem de UEFA TV ve GSTV’de tekrar yayınlandığı için bu maçı seçmeyi uygun gördük. O zaman başlayalım.

İlk yarı

Galatasaray’da kart cezalısı Burak Yılmaz yerine Umut Bulut ilk 11 başladı. Bunun yanında Dany’nin kart cezalısı Ujfalusi’nin de sakat olduğunu belirteyim. Galatasaray’da kalede Muslera sol bekte Riera sağ bekte Eboue görev alırken stoper ikilisi Semih Kaya ve Gökhan Zan’dı. Baklava orta saha dizilişi ile sahada olan Galatasaray’da derinde Melo oynarken sağ iç Hamit Altıntop sol iç Selçuk İnan önlerinde ise Sneijder görev aldı. İleride ise Drogba ve Umut Bulut ikilisi vardı.

Galatasaray’ı savunmada ise 4-4-2 dizilişi ile gördük. Hücumda sol iç ve sağ iç olarak görev yapan Selçuk ve Hamit savunmada kanatlara kaydı. Rakibini ikinci bölgede karşılayan Galatasaray’da amaç merkezden açık vermemekti. Real Madrid’in ilk pozisyonu dışında bunda da başarılı olduğunu söylemek mümkün. Real Madrid oyunu genişletmek için kanat veya bek oyuncularına oynadığı zaman Galatasaray’ın 1v1 şok baskılarını gördük. Yukarıdaki pozisyonda Umut Bulut Varane’a baskı yaparken Selçuk Riera ve Sneijder’in Varane’ın pas yollarına şok baskısı oldu ve Galatasaray bu baskı sonucunda topun sahibi oldu.

Pozisyonun devamında yukarıdaki bahsettiğim aksiyonun aynısını bu sefer sağ kanat için gördük. Burada da sağ iç Hamit Coentrao’ya baskı yaparken aynı anda Melo Eboue ve Sneijder’in rakiplerine baskısını görüyoruz.

Real Madrid merkezden oynamaya çalıştığında ise Galatasaray’da Selçuk ve Hamit merkeze kayarak merkezde daha kalabalık oldular. Real Madrid’in merkezinde Mesut Özil, Khedira ve Modric’e karşı 4v3 sayısal üstünlük sağladı.

Galatasaray’ın merkezde 4v3 üstünlük sağlaması hücum anlamında da Galatasaray’a avantaj sağladı. Bu üstünlük sayesinde topu üçüncü bölgeye taşırken Galatasaray zorlanmadı. Yukarıdaki pozisyonda Melo topu Sneijder’e gönderiyor. Sneijder ise merkezde boş durumdaki Hamit’e topu gönderiyor.

Bu pozisyondan hemen sonraki pozisyona baktığımız zaman Hamit’in merkezde boş durumda olduğunu görüyoruz. Selçuk’un pasında Hamit topla buluşuyor.

Bir başka pozisyonda yine aynı durumu görüyoruz. Hamit yine merkezde boş pozisyonda bekliyor. Selçuk’un pasında Hamit topla buluşuyor.

Bu duruma son bir örnek daha vererek bu konuyu kapatmak istiyorum. Yukarıdaki pozisyonda Galatasaray’ın merkezdeki 4v3 üstünlüğü daha net bir şekilde görülüyor. Bu pozisyonda Melo topu Hamit’e gönderiyor.

Galatasaray’ın merkezde sağladığı bu üstünlüğü üçüncü bölgede devam ettiremedi ve üçüncü bölgede yaratıcı olamayınca ilk yarıda ciddi bir pozisyon bulamadı. Real Madrid ise 20.dakikadan sonra merkezi tekrar kazanmak adına savunmada Ronaldo ve Di Maria’yı iç koridora kaydırarak Galatasaray’ın merkezdeki üstünlüğünü bitirmiş oldu.

Yukarıdaki dizilişte Galatasaray’ın hücumdaki dizilişi daha net bir şekilde görülüyor. Bu pozisyonda stoperler gözükmese de Galatasaray savunma hattını ileride tuttu. Bu anlayışı maçın ilk dakikasında kalesinde gol tehlikesi yaratsa da ilk yarı açısından önemli bir pozisyona dönüşmedi. Hücumda ise ikinci bölgede üstün taraf olup topu üçüncü bölgeye taşısa da üçüncü bölgede etkin olamadı Galatasaray.

Hücumda Galatasaray iki bekini de ileri çıkarttı. Merkezde bulduğu boşluklardan topu ileri taşıyamayınca her iki kanat da topu beklere gönderdi ve ilk yarı Galatasaray ortalarla etkili olmaya çalıştı.

Galatasaray’ın ilk yarıda savunma anlamında iyi iş çıkardığından bahsetmiştim. İlk yarının başında savunma arkasına atılan topla kalesinde tehlike yaşarken savunmada yaşadığı diğer tehlikede ise kalesinde golü gördü. Yukarıdaki pozisyona bakarsak Galatasaray savunma hattı adam paylaşımı konusunda sıkıntı yaşıyor ve ceza sahasının içerisinde boş pozisyondaki Cristiano Ronaldo golü atıyor.

Real Madrid’in ilk yarıdaki hücum anlayışı da Galatasaray’ın beklerinin arkasına atılan toplarla pozisyon yakalayıp ortalarla etkili olmaya çalıştı.

İlk yarı iki takım da dengeli bir oyun oynadı.

İkinci yarı

İkinci yarının başında Hamit Altıntop yerine oyuna Nordin Amrabat girdi. Amrabat’ın oyuna girmesiyle ve Umut Bulut’un sağ kanada geçmesiyle birlikte Galatasaray 4-2-3-1 dizilişine geçti. Merkez ikilisi Selçuk ve Melo olurken Sneijder ofansif orta saha rolünde oynadı. Bu değişiklik ile birlikte Galatasaray hücumda daha etkili olmaya başladı. Galatasaray merkezde 3v3 eşleşmede kalsa da Amrabat ve Umut’un direkt beklere baskı yapması hem Arbeloa’yı hem de Coentrao’nun hücuma rahat çıkmasına engel oldu.

Galatasaray’ın ilk golünün gelişimine bakarsak hem Amrabat’ın hem de Sneijder’in kanada kayması Real Madrid savunmasının arasının açılmasına sebep oldu. Bu boşluğa Sneijder’in koşu yaptığını gören Selçuk topu Sneijder’in koşu yoluna gönderdi.

Sneijder ceza sahasına girip orta yaptığı sırada Drogba, Amrabat ve Umut’un ceza sahasına girmesi Real Madrid savunmasını da geri çekti ve ceza sahası yayının önünde oluşan boşlukta topla buluşan Eboue’nin şutu gol oldu.

Galatasaray daha sonra Umut Bulut’un yerine Sabri’yi oyuna aldı ve Sabri sağ kanatta oynamaya başladı. Maç boyunca takım presini başlatan isim olan Umut’un hem yorulduğu için hem de kanattaki etkinliğinin düşmesinden dolayı oyundan çıktığını düşünüyorum. Sabri oyuna girip sağ iç koridora konumlanması Eboue’nin de daha özgür bir şekilde ileri çıkmasını sağladı.

Bu değişiklik sonrası Galatasaray hücumdaki etkinliklerini artırdı. İkinci golün gelişiminde Eboue ve Sabri Coentrao ile 2v1 pozisyonunda kaldı. Eboue topu Sabri’ye gönderdi. Sabri’nin merkeze yönelmesi ile Real Madrid savunmada adam paylaşımında hata yaptı. Yukarıdaki pozisyona baktığımız zaman Drogba ve Sneijder’in 2v2 pozisyonunda kaldığını görüyoruz. Pozisyonun devamında Sneijder golü buldu.

Üçüncü golün de diğer gollerle aynı şekilde sağ kanattan gerçekleşen atak sonucu geldi. Eboue ceza sahasında koşu yapan Amrabat’a topu gönderiyor. Real Madridli oyuncu Amrabat’ı takip ediyor. Pepe de savunma hattına dönmekte geç kalınca Galatasaray hem ceza sahası içerisinde 3v3 pozisyonunda kalıyor hem de Drogba rakibini sırtına alıyor. Pozisyonun devamında Amrabat’ın yerden ortasında Drogba skoru 3-1’e getiren golü atıyor.

Bu gol sonrası Real Madrid’de oyuna Higuain yerine Benzema giriyor. Bu maçta savunma anlamında iyi işler çıkarmayan Cristiano Ronaldo merkeze geçerken Di Maria sol kanada geçiyor. Mesut Özil ise sağ kanada geçiyor. Bu değişiklik nispeten Galatasaray’ın hücumdaki etkinliğini yavaşlatsa da asıl oyundaki etkinliğini kaybetmesi sakatlanıp çıkan Eboue sonrası oluyor. Eboue’nin yerine Elmander oyuna giriyor. Sabri bu dakikadan itibaren sağ kanat bek gibi oynuyor. Elmander’in oyuna girmesiyle Mourinho oyuna Özil’i çıkartıp Albiol’u alarak Galatasaray’ın üçüncü bölgede sayısal üstünlüğü almasına izin vermiyor. Sağ kanada ise Ronaldo geçiyor.

Sonuç

Galatasaray rakibine karşı gayet iyi bir oyun sergiledi. Ligde oynadığı oyununu rakibine göre revize eden Galatasaray’da en işlek oyun planı sağ kanadın kullanılmasıydı. Üç gol de sağ kanattan gerçekleşirken Eboue’nin takımın en iyisi olduğunu düşünüyorum. Bir gol atarken diğer iki golde de imzasının bulunması Galatasaray’ı çok rahatlattı. Zaten kendisinin çıkmasıyla birlikte Galatasaray’ın hücumdaki etkinliği de son bulmuş oldu. Ronaldo’nun savunmadaki zaafları bu maçta iyi değerlendirilmiş ve Galatarasaray oyun planını buna göre yapmış.

Maçın genel istatistiklerini de vermek gerekirse Galatasaray 13 şut çekerken Real Madrid 9 şut çekti. Ayrıca merkezdeki üstünlüğü ve yaptığı kanat baskısı ile rakibini sürekli top kaybına sürekleyen Galatasaray %85 isabetli pasla oynarken Real Madrid %78 isabetli pasla oynadı.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.