Süper Lig’de derbi haftasında Galatasaray, Beşiktaş’ı ağırladı. Koronavirüs önlemleri nedeniyle seyircisiz oynanan mücadele 0-0 beraberlikle sonuçlandı. Beşiktaş’ın 4+2 kişiyle kurduğu savunma hattı, N’Koudou & Boyd ikilisinin görevleri ve Victor Ruiz’in fark yarattığı anlar başta olmak üzere derbinin Beşiktaş tarafını iş ortağımız InStat‘in verileri ışığında inceleyeceğiz. Ayrıca Galatasaray analizini de sitemizde bulabilirsiniz.
Genel
Beşiktaş ideal diyebileceğimiz bir 11 ile sahadaydı. İsimlerden çok roller ön plana çıktı. Ortalama pozisyonlara baktığımızda da göreceğimiz gibi Beşiktaş rakibini oldukça geride karşılayan bir yapıyla sahadaydı. Özellikle Boyd ve N’Koudou’nun görevleri maçta anahtar rol oynadı. Boyd’un topla ortalama buluşma noktasına baktığımızda Gökhan Gönül’ün yanında olduğunu görüyoruz zaten. Galatasaray’ın beklerini olabildiğince önde kullanması nedeniyle alınan zorunlu bir önlem bu. Elbette Beşiktaş’ın hücumunu da doğal olarak kısıtlayan bir dokunuş ve Beşiktaş’ın hücumda büyük ölçüde etkisiz kaldığını söylemek gerek. Bu durum rakamlara da yansıdı zaten.
Savunma: 4+2
Topun %60’la büyük ölçüde Galatasaray’da olduğu maçta Beşiktaş’ın temel şablonu da savunma odaklıydı. Beşiktaş’ın Gökhan – Vida – Victor – Caner dörtlüsünden oluşan savunma hattının birbirine ne kadar yakın ve merkezi olduğunu görüyoruz. Bu dörtlüye ek olarak Boyd ve N’Koudou ikilisi birer bek rolü üstlenerek savunma hattını 4+2 ile 6 kişiye çıkarıyor. Amaç net: Galatasaray’ın bek bindirmelerini pasifize etmek. Sonuca ve oyuna baktığımızda Beşiktaş’ın bunu ilk yarıda büyük ölçüde başardığını görüyoruz.
Galatasaray; Feghouli ve Onyekuru ile daha merkezi bir şekilde half-space işleme çabasındayken arkadan bindiren beklere karşı kanat oyuncularını bir bek gibi kullandı Sergen Yalçın. Buradaki kritik noktalardan birinin özellikle N’Koudou gibi hücum karakterleri oyuncuları bu oyuna ikna etmek olduğunu düşünüyorum. Bu disiplini 90 dakika korumak zor çünkü Beşiktaş bu yapıya alışkın bir takım değil ancak gerektiğinde böyle savunmacı inisiyatifler almanın daha doğrusu alabilmenin değerli olduğunu düşünüyorum.
Galatasaray’da Lemina’yla daha geriden başlayan kurguda ise Burak Yılmaz ve Boateng’i de önde bir ikili olarak görüyoruz. Galatasaray’da beklerin öne gitmesiyle stoperler de genişleyince öndeki hatta geniş bir ikili olarak kullanmak durumundaydı Beşiktaş öyle de oldu. Beşiktaş’ın kanat oyuncularını yine olabildiğince geride görürken merkezde Atiba & Elneny ikilisini de adam adama markajda görüyoruz.
Mariano x N’Koudou
Bu sekansta N’Koudou, Mariano eşleşmesini somut bir şekilde görüyoruz. Mariano’yu karşılayan N’Koudou sonraki koşuya da eşlik ediyor. Orta sahada da Atiba ve Elneny adam adama eşleşmiş durumda.
Organizasyon #1
Victor Ruiz’in topu seven profili sayesinde gelişen en organize ve akıcı Beşiktaş ataklarından birini izliyoruz.
• Victor Ruiz’in ayağa pas ısrarı ✓
• Victor ─ Boateng ─ Caner üçgeni ✓
• Burak Yılmaz merkeze destek ✓
• Atiba tekte oyunu genişletme ✓
• Ceza sahasında 4 kişi ✓
Organizasyon #2
Burada da Boateng’in ekstra aksiyonuyla başlayan güzel bir atağı izliyoruz. Özellikle top Caner’e geldikten sonra Beşiktaş’ın 5 kişiyle ceza sahasında olduğunu hatırlatmakta fayda var. Ve tabii Atiba’nın da önemli koşusuyla Beşiktaş o hengamede bu atağı aslında olumlu sonuçlandırmaya yaklaşmış durumda.
Victor Ruiz x Galatasray
Victor Ruiz’in inisiyatif alıp topla çıktığı bir sekansı görüyoruz. Özellikle top kullanırken fark yarattığı bir maçı daha geride bıraktı Victor Ruiz.
Toplamda 39 pasta 35 isabet ile %90 pas başarı oranıyla oynayan Victor Ruiz’in 2. bölgedeki 27 aksiyonunun da %89’u başarılıydı. Beşiktaş adına geride güven veren bir profil çizmeye devam ediyor Victor.
Mohamed Elneny #15
Beşiktaş’ın kilit isimlerinden biri yine Elneny oldu. Hem savunmada hem de hücum geçişlerinde üstlendiği rol ile Beşiktaş’ı taşımaya devam ediyor. Toplamda 54 pasta 50 isabetle %93 başarı oranına ulaşan Elneny’nin ikinci bölgedeki 41 aksiyonunun da %93’ü başarılıydı. Önümüzdeki sezon takımda kalacak mı bilinmez ancak Sergen Yalçın’ın Beşiktaş’ın da sahaya yazılan ilk isim olduğu aşikar.
Rakamlar
Beşiktaş özellikle kanat oyuncularını geride kullanma tercihiyle birlikte hücumda pek çok şeyden feragat etmek durumunda kaldı. Galibiyete daha çok ihtiyacı olan taraf Beşiktaş olsa da hücumlar düşük viteste kaldı. Pozisyonlar yakalandı ancak nicel ve nitel olarak Galatasaray’ın üstünlüğü özellikle ikinci yarıda ortadaydı.
Beşiktaş ilk yarıda isabetli şut çekemezken 15-30 arasında hiç şut çekemedi ve bu dilimde Galatasaray 3 şutla baskısını arttırmıştı. Topla oynama oranlarında da düzenli ve net bir Galatasaray üstünlüğü görüyoruz ancak Beşiktaş bunu henüz ilk düdük çalmadan önce kabul etmişti.
xG
Beşiktaş ilk yarıda Galatasaray’ı tutup oyunu ortada bıraksa da özellikle ikinci yarıda verilmemesi gereken pozisyonlar verdi. xG ─ Gol beklentisi sayılarına baktığımızda da Beşiktaş’ın 1 tam gole ulaşamadığını görürken Galatasaray 1.63’e ulaşmış durumda.
İlk yarıda oyun disiplinini koruyabilen Beşiktaş ikinci yarıda bireysel hata odaklı net pozisyonlar verdi. Bunu çok somut ve geçerli nedenlere bağlamak zor. Söyleyebileceğim tek şey; Beşiktaş’ın kadro ve profil itibariyle bu oyuna o kadar alışkın olmaması. Muhtemelen Beşiktaş’ı bu kurguyla yılda birkaç kez görebiliriz zaten. Buradan Galatasaray’ın hücum gücünün de rakiplerin kendi oyunlarından taviz verebilecek seviyeye gelmiş olduğu çıkarımı yapılabilir.
Final
Beşiktaş’ın kendi yapısından taviz vererek Galatasaray hücumlarına odaklı bir yapıyla sahada olduğu karşılaşmada Galatasaray ikinci yarıdaki net pozisyonlarından birini gole çevirebilse belki başka şeyler konuşuyor olacaktık. Şu haliyle özellikle ilk yarıdaki oyuna bakılırsa Sergen Yalçın’ın bazı dokunuşlarının işe yaradığını görüyoruz. Verilen net pozisyonlardaki bireysel hatalarda ise Beşiktaş’ın kadro kalitesiyle alakalı soru işaretleri geçerliliğini koruyor.
Beşiktaş fikstür olarak zorlu bir dönemeçten mağlup olmadan ayrılmayı başardı. Ligde somut bir hedef belirlemek zor ancak maç odaklı bir yapıyla eldeki imkanlarla maksimum verim çabası var. Bu çaba şimdilik işe yarıyor gibi gözüküyor.