Beşiktaş, Vodafone Park’ta Ankaragücü’nü ağırladı. Galatasaray derbisi öncesi 2-1 ile kazanan taraf ev sahibi Beşiktaş olurken akıllarda Ankaragücü’nün kaçırdığı net fırsatlar ve Adem Ljajic’in enfes golü kaldı.
Maçı iş ortağımız InStat‘in verileri ışığında inceleyeceğiz.
Genel
Ev sahibi Beşiktaş’ta Sergen Yalçın; Gökhan Gönül’ün yokluğunda ikinci kez sağ bekte Lens’e şans verdi. Ayrıca Alanyaspor karşısında 10 numarada oynatılan ve memnun kalınan Tyler Boyd da sağ kanatta başladı ve artık kadronun bir parçası olduğunu gösterdi. Kadrodaki bu değişimler dışında oyunda gözler görülür bir fark olmadı. Beşiktaş; Elneny’i iki stoper arasında kullandığı hücum geçişlerinde 343 benzeri bir şablonla yerleşti. Ortalama pozisyonlara bakıldığında ise Lens’in ofansif bek rolünü görüyoruz.
Ankaragücü puan veya puanlar alabileceği bir mücadeleyi mağlubiyetle kapattı. Sivasspor karşısında alınan kötü mağlubiyetten sonra kadroda zorunlu / zorunsuz bazı değişiklikler vardı. Ortalama pozisyonlara baktığımızda ise sağ bek Kitsiou’nun anormal performansını görüyoruz. Beşiktaş’ta Caner & N’Koudou ikilisinin savunmada yarattığı zafiyetin tam anlamıyla gün yüzüne çıktığı bir maç oldu. Kitsiou ve Michalak bu boşlukları işleme gayretindeydi. Geçiş aşamaları başarılı olsa da son vuruşlar Ankaragücü’nün mağlubiyetinin bir numaralı nedeni oldu.
Kurgu
Maçı taktiksel açıdan özetleyen kareyi görüyoruz.
• Victor Ruiz top kullanıyor. ✓
• Elneny; iki stoper arasında. ✓
• Bekler çizgiye genişlemiş durumda. ✓
• Boateng ve Burak; iki savunma hattı arasındaki boşluğu işleme gayretinde. ✓
Ankaragücü 4231’le başlasa da top Beşiktaş’tayken öndeki baskı büyük oranda Sedat ve Orgill üzerinden iki kişiyle şekillendi ve 442’ye daha yakın bir şablon gördük. Victor Ruiz’in top tekniği, Elneny’nin devre dışı kaldığı anlarda (Bkz: Şekil A) Beşiktaş için değerli oldu.
Şablonda göze batan tek detay Beşiktaşlı kanat oyuncularının içeriye kıvrılmamış olması. Beklerin genişte kullanıldığı bu genel kurguda kanat oyuncularını da genelde daha içerde görmeye alışkındık. Bilinçli bir taktiksel varyasyon muydu bilmiyorum ancak bu durum Boateng’in iki hat arasında top almasını kolaylaştırabilecek bir durum.
xG ─ Gol beklentisi
Yazının başında da söz ettiğim gibi Ankaragücü, geçiş hücumları üzerinden Beşiktaş üzerinde büyük bir pozisyon etkinliği kurdu. Topla oynama oranına zıt şekilde rakip yarı sahaya, üçüncü bölgeye ve ceza sahasına giriş sayılarına baktığımızda topa hükmetmenin pozisyonlara hükmetmek anlamına gelmediğini bir kez daha görüyoruz.
Beşiktaş’tan neredeyse yarı yarıya daha az topla oynamış Ankaragücü, ceza sahasına 12 kez girerken Beşiktaş 16 kez girdi. Üçüncü bölgeye giriş sayılarında ise Beşiktaş’ın yalnızca 1 kez daha fazla girdiğini görüyoruz.
Şut sayılarına baktığımızda ise konuk ekip Ankaragücü’nün 5 isabetli şutu varken Beşiktaş’ın 2 isabetli şutu olduğunu görüyoruz. Beşiktaş birer yarıda çektiği iki isabetli şutunu da gole çevirmeyi başararak galibiyetle ayrılırken Ankaragücü özellikle ceza sahasında kaçan fırsatlarla mağlup oldu.
Bütün bu verilerle paralel olarak xG’ye baktığımızda da Ankaragücü’nün Beşiktaş üzerindeki hücum etkinliğini daha iyi görüyoruz. Ankaragücü, Orgill’inkiler başta olmak üzere özellikle ceza sahasında kaçırdığı fırsatlara yanarken Beşiktaş’ın da bu pozisyonlar üzerine düşünmesi gerekiyor. Biraz daha özgür bir kurguda oynamanın yarattığı defansif zafiyeti özellikle Caner ve N’Koudou ikilisinin kanadında görmek mümkün ki Ankaragücü de tam olarak bu kanadı işleyerek Beşiktaş üzerinde pozisyon üstünlüğü kurdu.
Victor & Elneny
Beşiktaş geride Victor Ruiz ve Elneny gibi topun kıymetini bilen ve topu seven iki futbolcuya sahip. Bu iki profil panik anlarında bile ayağa oyun ısrarını koruyarak topun Beşiktaş kaldığı güzel bir sekans izletiyor. Devamında boşluk bulamayan Beşiktaş geriden oyunu başlatmak üzere tekrar Victor Ruiz’e dönüyor. Bu atağın devamında şekillenen şablonu yazının başındaki kurgu başlığının altında kullandım.
Beşiktaş’taki yaygın pas bağlantılarına baktığımızda da Victor Ruiz & Elneny ikilisinin 33 etkileşimle ikinci sırada olduğunu görüyoruz.
Oyunun yönünü değiştirmek #1
Ankaragücü’nün 7 kişiyle çembere aldığı bölgede oyunun sıkıştığını ve Beşiktaş sağ kanadında büyük bir boşluğun olduğunu görüyoruz. Bu aşamada oyunun sıkıştığı noktadan hızlı paslarla oyunun sağ kanattaki Lens’le genişletilmesi ve sonrasında Lens’in aksiyonu değerli.
• Boateng – Caner – Elneny arasında küçük bir üçgen. ✓
• Elneny’nin oyunu boşluğa yönlendirmesi. ✓
• Lens’in iyi kontrolü ve oyunu genişletmesi. ✓
• Lens’in pasla birlikte çabuk bindirmesi ve iki savunmacının dengesini bozarak Boyd’a fırsat tanıması. ✓
Burada Boyd’un orta tercihi de anlaşılabilir çünkü ceza sahasında 3 Beşiktaşlı futbolcunun olduğunu görüyoruz.
Oyunun yönünü değiştirmek #2
Beşiktaş’ın tek paslarla oyunun yönünü değiştirdiği başka bir değerli sekansa bakıyoruz. 5 tek pasla oyunun yönünü değiştiren Beşiktaş’ta üçüncü bölgede Boyd ve Diaby’nin koşu attığı bölgelere özellikle dikkat etmek gerekiyor. Bu iki koşunun aynı anda atılması savunmanın dengesini bozarken Beşiktaş’ın ceza sahasında kalabalık bir şekilde konumlandığını da söylemek gerek. Diaby’nin pas düşüncesi güzel olsa da başarısız bir girişim olarak sonuçlanıyor. Ayrıca Elneny’nin üçüncü bölgedeki final anahtar pasını attığını da unutmamak lazım.
Atiba & Elneny ikilisinden alınan maksimum verimin Sergen Yalçın’ın en büyük dokunuşu olduğunu söylersek yanılmış olmayız. Atiba’ya hücumda özgürlük sağlanan ve Elneny’e de top işlerini bırakan bu kurguda iki oyuncunun da aksiyon sayıları ve başarı oranı epey yüksek. Ayrıca InStat Index‘e göre de sahanın en iyi iki oyuncusu bu ikili oldu.
Atiba Hutchinson #13
Atiba’nın 3. bölgedeki etkinliğinden söz etmişken maçın başındaki ekstra aksiyonundan söz etmek lazım.
─ Atiba Hutchinson:
• Boşluğa hareketlenme ✓
• İki savunmacıyı estetik biçimde eksiltme ✓
Devamında ise Burak, Boateng ve N’Koudou üçlüsünün üçü de boş konumdayken kendi yarattığı bu güzel atağı çok kötü bir pasla bitiriyor Atiba.
Başlangıçta merkezde top kullanan ismin Boyd olduğunu da belirtmek lazım. Boyd ve Atiba’nın birbirlerinin rollerini üstlenişlerine şahit oluyoruz aslında. Uyum.
Tyler Boyd #11
Boyd’un güzel koşusuna eşlik eden Lens’in iyi pası; Boyd’un enfes final pasıyla birleşiyor ancak bu ekstra atak Burak Yılmaz’ın bir isabetsiz şutuyla sonuçlanıyor. Finaldeki vuruş dahil her şeyi gayet doğru görsem de futbolun azizliğine uğranan anlardan birini görüyoruz. Atağı ekstra kılan detay ise Tyler Boyd’un o topu çizgiden çevirebilmesi ve bunu bir gol pasına dönüştürebilmesi.
Final
Beşiktaş, Galatasaray derbisi öncesinde evinde derin bir nefes alsa da Ankaragücü’ne verilen veya Ankaragücü’nün bulduğu pozisyonlar can sıkacak nitelik ve nicelikteydi. Derbide affı olmayacak bir savunma zafiyet yaşandı. Adem Ljajic’in enfes golü gözlerin pasını silerken Ljajic’in gol sonrası reaksiyonu da bir o kadar konuşuldu. Beşiktaş’ta derbi öncesi coşku, agresyon, heyecan veya her ne diyorsak o şey artmış durumda…
Ankaragücü, İnönü’de pek çok takımın yakalayamayacağı fırsatları teperek mağlup olsa da ligin ikinci devresinde sahaya daha doğru şeyler sunmaya devam ediyor. Devre arasında yapılan transferler, Fenerbahçe galibiyeti gibi etkenlere buradan eklenecek +1 puan elbette ateş hattından çıkmak için büyük bir avantaj olacaktı. Ankaragücü; Sivasspor ve Beşiktaş’la oynadığı zorlu iki haftayı mağlubiyetle kapatsa da özellikle önümüzdeki iki haftalık süreçte kolay lokma olmadığını gösterecektir.