Analiz | Alanyaspor 1-2 Beşiktaş

Beşiktaş; Başakşehir – Trabzonspor – Alanyaspor üçlüsünden oluşan zorlu virajın son halkasında Alanyaspor’a konuk oldu. Ev sahibi Alanyaspor, 37. dakikada Fernandes’le öne geçmesine rağmen tabelayı koruyamadı ve Beşiktaş’a Burak Yılmaz’ın golleriyle mağlup oldu. Topun oyunda yaklaşık 58 dakika kaldığı mücadelede Beşiktaş; Başakşehir ve Trabzonspor maçlarındaki gibi pozisyon üstünlüğüne sahip taraftı.

Genel

Alanyaspor, Süper Lig’de bir oyuna sahip olan ve bunu sahaya yansıtabilen takımlardan biri. Evinde Sivasspor’a, Fenerbahçe’ye, Başakşehir’e yenilmemiş bir takımdan bahsediyoruz ve ligdeki konumları da kesinlikle tesadüf eseri değil. Erol Bulut’un öğrencileri Beşiktaş karşısında da alışkın olduğumuz şablonla sahadaydı. Önde genelde iki kişiyle basan, geride yakın duran kompakt bir yapı.

Beşiktaş’taki en belirgin fark Tyler Boyd’un maça 10 numarada başlaması oldu. Alanyaspor gibi hatları yakın tutabilen bir takıma karşı 3 tane kanat oyuncusuyla sahadaydı aslında Beşiktaş. Bu hatların arasını Lens, Boyd ve N’Koudou’nun çabukluklarıyla işlemek temel amaçtı. Boyd hamlesini iddialı bulmakla birlikte bunun maç özelinde işe yaradığını da düşünüyorum. Boyd’un oyun aklının Beşiktaş’taki çoğu isimden önde olduğunu da söylemek gerek ayrıca.

Ortalama topla buluşma noktalarına baktığımızda bizi şaşırtan en büyük detay Boyd’un, Atiba’nın gerisinde konumlanmış oluşu. Tyler Boyd oyunda kaldığı süre boyunca derinde Elneny top kullanırken gerideki boşlukları işlemeye çalıştı. Bu anlardan bir tanesini ve bence en değerli olanı birazdan ayrıca irdeleyeceğim.

Kurgu

Temel Beşiktaş kurgusunda; Sergen Yalçın’ın en belirgin dokunuşu Elneny ve rolü üzerinden okunuyor. Elneny; Vida ve Victor’un kanatlara genişlemesiyle birlikte geride top kullanan ilk isim durumunda. Vida ve Victor’un açılması ise iki kişiyle basan Alanyasporlu hücumcuların da genişlemek durumunda kalmasına yol açıyor ve Elneny daha rahat top kullanabiliyor. Burada beklerin de epey önde olduğunu söylemek gerek. Sergen Yalçın; Caner ve Gökhan’ı büyük ölçüde rakip yarı alanda konumlandırıyor bu hücuma geçişlerde. Son olarak merkezdeki boşluğa Atiba ve zaman zaman da Boyd’un katkı sunduğunu eklemek gerek.

Beşiktaş direkt oyuna biraz daha önem veren bir yapıya bürünse de Alanyaspor’un yapısı itibariyle topun siyah-beyazlılarda olması sürpriz değil. Burada ikinci yarıdaki 60-75 arası şaşırtıcı sadece. Bu 15 dakikalık dilimde Beşiktaş’ın %75’lere çıkması ve artan baskıyla golün gelmesi de sürpriz değil elbette.

Ceza sahasına giriş sayılarında da Beşiktaş’ın net üstünlüğünü görebiliyoruz. Ayrıca Alanyaspor 1 gol atabildiği mücadelede ceza sahasında yalnızca 1 isabetli şut çekebilirken Beşiktaş’ın ceza sahasında 4 isabetli şutu vardı.

xG

Beşiktaş pozisyon sayısında gözle görülür artışını bu maçta da korudu. Gol beklentisine (xG) baktığımızda Beşiktaş’ın 3.45 olduğunu, Alanyaspor’un ise 0.78’de kaldığını görüyoruz. Başakşehir ve Trabzonspor maçlarına paralel biçimde bulduğu net fırsatları gole çeviremeyen bir Beşiktaş var. Bu durum bu üç maçlık zorlu virajdan Beşiktaş’ın 4 puanla ayrılmasının da bir numaralı sebebi. Burak Yılmaz’ın formsuzluğu dışında ön taraftaki diğer isimlerin de tabela konusunda bazı temel noksanlıklara sahip olduklarını söylemek gerek. Açıkçası burada Beşiktaş’ta Boateng’in fark yaratması beklenebilir.

Alanyaspor savunma disipliniyle övdüğümüz takımların başında gelirken bu maçta hücumdaki etkisizliklerine savunmadaki etkisizlikleri de eklendi. Beşiktaş’ın özellikle ikinci yarıda sürklase ettiği bolca sekans mevcut.

Dar alanda kısa paslaşmalar

Alanyaspor’un savunma hatlarını yakın kurduğundan ve Beşiktaş’ın bunu hızlı etkileşimlerle açabileceğinden söz etmiştim. Burada aktörlerden biri Boyd değil ancak ana fikir aynı. Burak Yılmaz’ın merkezde oyuna sunduğu katkı Beşiktaş’ın Atiba ve Lens’in de uyumuyla organize bir hücumuna dönüşüyor. Burada Lens’in tam olarak bu amaçla sahada olduğunu da eklemek gerekiyor. Geniş bir boşluk ve o boşluğu hızıyla işleyen bir Lens görüyoruz. Atiba ve Burak’ın şahane paslarına ek olarak atağı başlatan ismin yine Elneny olduğunu da söylemek gerekiyor.

Tyler Boyd #11

Tyler Boyd’un merkezdeki işlevinden söz etmiştim. Teorinin pratikteki en iyi yansımalarından birini izliyoruz. Gökhan Gönül top kullanan isim, Tyler Boyd merkezdeki boşluğu işlemek üzere geriye desteğe gelmiş, yanındaki Elneny’e tekte bırakıp öndeki boşluğa hareketleniyor. Devamında Victor yine boşluktaki Boyd’u görüyor ve Boyd yine tekte Elneny’e bırakarak hücuma geçişin 2. adımını da hızlı bir şekilde tamamlıyor.

Elneny & Boyd ikilisinin iki tane ikili oyunuyla Beşiktaş rakip yarı sahada iki hat arasına sızmış durumda. Burada en başta atağı başlatan Gökhan Gönül’ün Alanyaspor savunmasının bıraktığı devasa boşluğa hareketlenmesi de çok önemli. Sonrasında Boyd beklendiği gibi bir kişiyi geçip gollük bir pas bıraksa da Gökhan Gönül bu %100’lük fırsattan yararlanamıyor. Maçtaki en organize ataklardan birini izlemiş oluyoruz ama…

─ Tyler Boyd:
• Geriye destek ✓
• Elneny’e tek pas ✓
• Merkezdeki boşluğa hareketlenme ✓
• Elneny’e tek pas ✓
• Adam geçme ✓
• Gollük pas ✓

Detaylarıyla irdelediğimiz son iki sekansın da aynı noktadaki boşluğun işlenmesiyle ortaya çıkması sürpriz değil. Alanyaspor’da Fernandes & N’Sakala ikilisinin savunmadaki zaafları pozisyon olarak döndü Beşiktaş’a.

Elneny #15

Maçtan sonra Atiba’nın da işaret ettiği Elneny sahanın en iyi isimlerinden biriydi. Yazının başında bahsettiğim hücuma geçişin ilk ayağı olmasının dışında merkezdeki katkısıyla da Atiba’ya ve Beşiktaş’a çok büyük katkısı oldu. Elneny; 2. bölgede %89’u başarılı 63 aksiyona sahip. Yukarıda irdelediğimiz iki organize sekansın da paydaşlarından biri. Beşiktaş’ta doğru rolü bulmuş gözüküyor. Bu oyuna şut potansiyelini de eklemeyi başarırsa sezonun geri kalanında Beşiktaş’a seviye atlatacaktır.

Final

Alanyaspor ligde son 4 maçtır kazanamazken Beşiktaş karşısında saha içerisinde de öne geçmiş olmasına rağmen mağlup olacak bir takım görüntüsü çizdi. Erol Bulut’un Alanyaspor’u temel savunma disiplinine sahip bir ekip olarak sıyrıldı sezon boyunca. Ancak bu maç boyunca özellikle Fernandes & N’Sakala ikilisinin kanadı başta olmak üzere Beşiktaş’a verilmemesi gereken boşluklar veren bir Alanyaspor gördük. Beşiktaş’ın buradaki temel başarısı ise bu anlar dışında da özellikle tek paslar ve çabuk bir oyun yapısıyla merkezdeki boşlukları da işleyebilmesiydi.

Beşiktaş; Başakşehir, Trabzonspor ve Alanyaspor’dan oluşan zorlu üç haftayı 4 puanla geride bırakırken akıllarda kaçan gol pozisyonları ve kazanılamayan 5 puan var.