Beşiktaş, Sergen Yalçın yönetimindeki ilk maçında deplasmanda Çaykur Rizespor’u 2-1 mağlup etti. Burak Yılmaz’ın golüne Skoda’yla cevap veren ev sahibinin umutlarını 79’da Gökhan Gönül yıktı. Beşiktaş, Sergen Yalçın’la ilk maçında olabildiğince klasik bir şablonla sahadaydı.
Maçı iş ortağımız InStat‘in verileri ışığında inceleyeceğiz.
Genel
Beşiktaş’ta kadro itibariyle sürpriz denebilecek bir değişiklik yoktu. Kadro ortada. Bu kadrodan beklenen şablonda ise farklar vardı. Detaylıca inceleyeceğiz ancak Beşiktaş’ta orta sahada Elneny’nin stoperlerin arasında konumlandığı, beklerin çizgide, kanatların daha içeride konumlandığı klasik bir kurgu söz konusuydu. Burada Elneny’nin rolü kritikti. Bu durumun ortalama topla buluşma noktalarına yansıdığını da yukarıda görüyoruz. Beşiktaş ilk yarıda kendi yarı sahasında top kaybetmedi, görece daha baskındı.
Rizespor; Melnjak ve Moroziuk gibi hücumcu bir bek ikilisine sahip. Özellikle Moroziuk’un hücumdaki varlığı etkili. Önde de Aminu ve Oğulcan’ın olduğunu düşünürsek Rizespor’un kanatları etkili kullanması beklenebilirdi. Öyle de oldu. Beşiktaş’ın beklerini de önde kullandığını düşündüğümüzde Rizespor’un kanatlardan bulduğu pozisyonlar sürpriz değil.
Beşiktaş topa büyük oranda sahip olmasına rağmen bunu hücum verilerine yansıtamadı. Rizespor’un pozisyon üstünlüğüne sahip olduğunu ceza sahasına giriş sayıları da gösteriyor.
Şut sayılarına baktığımızda da Rizespor’un özellikle ikinci yarıda fark yarattığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Beşiktaş topa sahipken klasik bir şablonla görece iyi yerleşse de savunma konusunda bireysel zafiyetlerin de varlığıyla sorun yaşayacak gibi. Rizespor’un 1.81 xG (gol beklentisi) ile Beşiktaş’ı bu anlamda ikiye katladığını da söylemek gerek.
Kanatlar
Rizespor’un ağırlıklı olarak kendi sağ kanadını kullanması Beşiktaş’ta Caner & N’Koudou ikilisinin savunma zafiyeti olarak okunabilir. Bu doğal bir sonuç. Aminu’nun özellikle ikinci yarıdaki aksiyonları burada belirleyici. Kırılma anı denebilecek bir de pozisyon söz konusu.
Beşiktaş’ın kanatları kullanımında ise iki kanadın da dengeli dağıldığını görüyoruz. Bu alışkın olduğumuz bir durum değil çünkü Caner Erkin’in varlığı oyunun oraya yönelmesine neden oluyordu genelde. Bu açıdan şaşırtıcı. Nicel farka rağmen şutla sonuçlanma oranına baktığımızda; kanatlara kıyasla merkezden yarı yarıya daha az gelen Beşiktaş’ın aynı şutla sonuçlandırma sayısını yakaladığını görüyoruz. Burada Ljajic’in kazanılma sürecinin belirleyici olacağı somut bir gerçek. Ljajic maçı 1 asistle tamamladı ama iki golde de katkısı vardı.
Şablon: Elneny’nin savunmayı üçlemesi
Top Beşiktaş’tayken Elneny; iki stoperin genişlemesiyle savunmanın ortasında konumlanırken bekler olabildiğince önde ve çizgide yerleşti. Yukarıdaki sekansta Gökhan Gönül rakip yarı sahada, Caner de öyle hatta kadrajda bile yok. Elneny top kullanıyor ancak Elneny’nin orada olmasının tek artısı top kullanabilecek oyuncu eksikliği değil. Açalım…
Beşiktaş’ta Victor Ruiz top tekniği açısından ligin geri kalanından dahi sıyrılan bir niteliğe sahip. Elneny’nin savunmayı üçlemesi geride sayısal üstünlüğü Beşiktaş’a geçiriyor ve Victor Ruiz boşa çıkıyor. Victor’a baskı yapıldığı anlarda ise Elneny sigorta işlevi görüyor. Burada kritik nokta atakların Vida ile başlamaması gerektiği. Elbette takımlar ilerleyen haftalarda Elneny & Victor’un top kullanmaması için çabalayacaktır ancak bu da önde ekstra hücumcu kullanmak anlamına geliyor.
Özetle Elneny’nin savunmayı üçlemesinin iki artısı var:
• Geride top kullanabilecek bir isim.
• Victor Ruiz’i baskıdan kurtarıyor.
Kurgunun ikinci aşamasında Atiba ve Ljajic ikinci bölgede istasyon olarak konumlanıyor. Burada Rizespor’un orta sahadaki savunma hattının büyük ölçüde işe yaradığını söylemek gerek. Kağıt üzerinde 4231 başlayan Rizespor; Aminu ve Oğulcan’ı epey geride konumlandırdı ve kanat organizasyonlarına çözüm olmaya çalıştı. Top Beşiktaş’tayken 442’yi gördük Rizespor’da. Burada Beşiktaş’ın delici, dripling yapabilen bir orta sahayla fark yaratabileceğini söyleyebiliriz ancak elde o tipte sadece altyapıydan çıkmış Kartal’ın olduğunu eklemek gerek. Sergen Yalçın da Kartal’ı oyuna 83’te aldı ancak bir beklentisi var mı zaman gösterecek.
Beşiktaş’ta kanatların konumu da kurgunun bir diğer tarafı. N’Koudou ve Diaby olabildiğince içeride. Beklerle oyunu genişletiyor Beşiktaş. Oyuncu profillerine görece daha uygun bir şablon. Kanat organizasyonları ise büyük ölçüde N’Koudou’nun bireysel yeteneğine bakıyor hala.
1. Gol: Elneny, Ljajic, Atiba, Burak + Diaby
Beşiktaş’ın ilk golünde başarılı bir organizasyon izledik. Elneny geride topu kullanan isim. Ljajic iki savunma hattı arasında pas almaya müsait konumda. Belirleyici faktör ise Diaby’nin konumu ve attığı koşu ve tabii Atiba’nın vizyonuyla Diaby’nin açtığı boşluğu işlemesi.
Atiba, Beşiktaş’ın hücumdaki +1’i olmaya devam ediyor. Elneny’nin pası atmasıyla birlikte harekete geçiyor zaten. Burada Diaby’nin görünürde pasif ama uygulamada çok etkin olduğunu söylemek gerek. Çizgi yerine içeride konumlanmasını çok doğru bir koşuyla avantaja çevirip Atiba’ya koridor açıyor. Ljajic bu boşluğu en doğru anda işleyecek pası atarken Atiba da zaman kaybetmiyor. Burak’ın gol vuruşu da başarılı olunca Beşiktaş uzun bir aradan sonra organize bir gol atmış oluyor.
Mykola Moroziuk #55
Rizespor’un beklerinden söz etmiştim. Burada Moroziuk’a bir parantez açmak gerekiyor. Rizespor’un 3. bölgede en fazla aksiyon sayısına sahip futbolcusu %60’ı başarılı 25 aksiyon ile Moroziuk. Rizespor’un golünde yapılan ortanın da sahibiydi Moroziuk.
Adem Ljajic #22
Beşiktaş’ta Sergen Yalçın’ın doğrudan dokunuşlarda bulunmasını beklediğim ilk isim Adem Ljajic. Avcı ondan half-space’i işlemesini ve büyük ölçüde önde kalmasını beklerken Sergen Yalçın özellikle ikinci bölgede 4141’e daha yakın bir formasyonla Atiba’nın yanında konumlandırdı onu. Ljajic 2. bölgede %94’ü başarılı 62 aksiyonda bulundu. Atılan iki golde de katkısı vardı.
Final
Beşiktaş, Sergen Yalçın yönetiminde eldeki kadrodan maksimum verim alınabilecek daha klasik bir şablonun üzerinde duracak gibi gözüküyor. Hedef ve başarı kriterini kestirmek zor. Yedek kulübesinde fark yaratacak bir oyuncu yok. Hamle olarak Boyd, Güven ve Kartal gibi isimleri görüyoruz. Boateng transferini de saha içerisinde konumlandırmak şimdilik zor. Özetle Beşiktaş sezonu bir şekilde geride bırakabilmenin peşinde ve bunun için de ülke futbol tarihinin en iyi futbolcularından birini takımın başına getirdi.
Çaykur Rizespor puan alabileceği bir maçı puansız geride bıraktı. Ligin orta sıralarına demir atmış durumdalar. Ne aşağıda ne yukarıda bir hedef belirlemek kolay olmadığı için de dalgalı bir başarı grafikleri var. Önümüzdeki hafta formda bir Göztepe’yle deplasmanda oynayacaklar ve işleri kolay olmayacak.