Devre arasında Ünal Karaman ile yollarını ayıran Trabzonspor ikinci yarının ilk maçında Kasımpaşa’yı ağırladı. Hüseyin Çimşir ligde takımın başında çıktığı ilk maçını 6-0 gibi fazlasıyla rahat bir skorla kazandı. Trabzonspor’un golleri Sörloth (3), Nwakaeme (2) ve Sosa’nın ayağından geldi.
Maç önü
Hüseyin Çimşir takımını 4-1-4-1 veya 4-3-3 diyebileceğimiz bir şekilde sahaya sürdü. Savunmanın önünde Obi Mikel’i kullanırken sağ içte Sosa ve sol içte Ndiaye’yi kullandı ve bu ikiliye Obi Mikel’e oranla daha fazla özgürlük tanıdı. Sağ önde Ekuban ve sol önde de Nwakeme tercihleri geldi hocadan. Ekuban sık sık ikinci bir forvet gibi oynayıp o koridoru Joao Pereira’ya bıraktı. Nwakaeme’de oldukça serbestti ve derine geldi, sağ kenara gitti, merkeze fazladan adam olarak geldi. Kısacası topa yakın olmaya çalıştı her koşulda.
Maçın ardından istifa ederek görevinden ayrılan Tayfur Havutçu ise 4-2-3-1 ile takımını sahaya sürdü. Maçın başında ikinci topları toplayıp, ikili mücadeleleri kazanmaya odaklanarak maça girmiş olsalar da 5 dakika içinde yenen 3 gol ile dağıldılar. Üstüne 10 kişi kalmalarıyla ikinci yarıda hiçbir varlık gösteremediler.
Trabzonspor genel
Trabzonspor geriden topla çıkmaya çalışırken beklerini kendi yarı sahasında, stoperlerinin biraz ilerisinde kullanmaya çalıştı. Bunda kaptırılacak bir topta arkada eksik yakalanmama isteği de olabilir. İlk devrede Trabzonspor’un takım olarak sıkıntı yaşadığı bir konuydu bu. Orta saha kurgusunda ise Obi Mikel’in derinde yer aldığı, Sosa ve Ndiaye’nin ise rakip sahaya daha yakın olduğunu görüyoruz. Zaten Obi Mikel’in başında çoğunlukla bir oyuncu varken top tarafındaki diğer orta sahanın toplu bek oyuncusuna yanaşmaması sebebiyle sıkıntılar yaşadı zaman zaman Trabzonspor. Beklerin çizgi üzerinden kenar oyunculara (Nwakaeme-Ekuban) yollamak zorunda kaldığı toplarda çok daha rahat savundu Kasımpaşa.
Trabzonspor’un rakip sahaya geçerken uygulamaya çalıştığı şemayı göstermek için maçın başından iki farklı kenarda yaşanan pozisyonlar. İlk görselde Kamil Ahmet rakip sahaya ilerlemiş ve Ndiaye’de rakip kaleye yakınlaşmış topu almak için derine gelen Nwakaeme’nin yerini doldurmak için. Ama buna pek de gerek yok aslında. Ndiaye’nin pozisyonu sebebiyle merkezde bir pas açısı açılıyor ve derine inen Sörloth tek pasta Kamil Ahmet’e oynayıp takımı rakip sahaya taşıyor.
İkinci görselde de aynı prensiplerle gerçekleşen bir pozisyon var. Bu sefer top ters taraftaki Joao Pereira’da. Sosa direkt toplu oyuncunun karşısında durmak yerine kenara yaklaşıyor ve pas açısını açıyor. Şu an görselde olmayan Sörloth beyaz okla gösterdiğim gibi derine geliyor ve topu alarak takımı rakip sahaya taşıyor. Bu prensip güzel bir alternatif olsa da Trabzonspor’un orta saha oyuncularını da kullanarak çözümler üretmesi lazım.
Maçın içinde zaman zaman stoperler direkt olarak iki iç orta sahaya pas verebilecek açılar buldular ve bunu da kullandılar. Bu pozisyonda da direkt olarak Ndiaye topla buluşuyor ve kenarda Nwakaeme ile birlikte bir 2v2 yaratıyorlar. Ama bunun düzenli bir şekilde plana dönüşebilmesinin kolay olduğunu düşünmüyorum. Kasımpaşa bence bu ligdeki oyun disiplini belki de en düşük seviyedeki takım. Ligdeki çoğu takımın Trabzonspor’a bu kadar rahat kendi yarı sahalarına geçme imkanı vermeyeceğini düşünüyorum. Ve yineliyorum, Trabzonspor’un Ndiaye ve Sosa ikilisini rakip sahaya yerleşmek için ve yerleştikten sonrasında da nasıl kullanacağını çözümlemesi gerekiyor.
Trabzonspor ön alanda baskı yaptığı zamanlarda klasik olarak Sörloth bir stopere basarken diğeriyle olan bağlantısını kıracak şekilde baskı uyguladı. Diğer oyuncularda yakındaki pas opsiyonlarını savunarak uzun vurmaya zorladılar Kasımpaşayı.
Her ne kadar uzun vurmaya zorlayarak istediğini elde etmiş olsa da devamında bu topları toplamakta sıkıntı yaşadı Trabzonspor. Yukarıdaki baskı pozisyonunun devamında topu indirip Hüseyin’i rahatça ekarte ediyor Koita. İstediği gibi de kontrol edebilse büyük tehlike yaşayabilir kalesinde Trabzonspor.
İlk devrede Trabzonspor’un topu kaptırdıktan sonraki ilk 2-3 saniye boyunca çok kırılgan ve geçirgen olduğunu yazmıştım önceden. Bu da benzer bir pozisyon. Topu kaptırdıktan sonra Kasımpaşa oyuncuları çok rahat bir 2ye 1 yapıyor ve kenara çok tehlikeli bir top yolluyorlar. Bu tarz pozisyonlar elbet yaşanabilir ama ilk devreden beri olan bir problem bu ve hala Trabzonspor topu kaptırdıktan sonra net bir reaksiyon veremiyor.
İlk yarıyı Trabzonspor 3-0 önde kapatmış olsa da müdahalelerin başarı oranı konusunda Kasımpaşa’nın ne kadar gerisinde olduğunu görüyoruz. Rakam olarak topa sahip olan takım olarak gerisinde kalmaları normal olsa da başarı oranı olarak da oldukça gerisindeler. Maç boyunda 25 hava topunun sadece 9 tanesini kazanabildi Trabzonspor. Kasımpaşa ise 25 hava topunun 16’sını kazandı.
Nwakaeme-Ndiaye ilişkisi ve Trabzonspor’un 2. golü
Yazının başında Trabzonspor’un beklerini rakip kaleye çok sık yaklaştırmadığını söylemiştik. Nwakaeme’de kenarda sabit olarak genişliği sağlayan bir oyuncu olmadığı için takımın sahaya dizilimi açısından sıkıntılar doğurabiliyor, rakip rahatlıkla alan daraltabiliyordu. Ndiaye bence genel olarak ortalama bir maç çıkarmış olsa da Nwakaeme’nin pozisyonunu terkedip topa yaklaştığı zamanlarda onun yerini doldurmakta iyi iş çıkardı. Bu sayede top tarafına rahatlıkla daralamadı Kasımpaşa. Bunun bu maç özelinde mi yoksa genel olarak mı böyle olacağını ilerleyen günlerde göreceğiz. Ama Nwakaeme’nin serbestleştiği zamanlarda yerini doldurmak çok önemli.
Trabzonspor’un ikinci golünde aslında çok büyük bir payı var Ekuban’ın. Nwakaeme’nin bir sağ kenar gibi o tarafta bekine topu çıkardığını görüyoruz. Bu sırada Ekuban’da onun yerini dolduruyor.
İlk görselde orta açıldığı anda Ekuban ön direğe koşusuna başlıyor ve rakibi de kendisiyle birlikte götürüyor. Bu sayede Sörloth 1v1 kalıyor ve yükselerek topu ağlara yolluyor.
İstatistikler
Trabzonspor’un ilk yarıda 15’er dakikalık dilimlerde topa sahip olma oranına baktığımızda 15-30 arası 73’e 27 gibi bir oran görüyoruz. Trabzonspor’un üç golünü de bu aralıkta bulduğunu da söylemek lazım. İkinci yarıda zaten eksik kalan rakibi karşısında tamamen topu alan taraf oldular. Ayrıca ilk yarıda 7 şut denemesinde bulunan Kasımpaşa ikinci yarıda herhangi bir denemede dahi bulunamadı.
Trabzonspor 76 hücum girişiminin 61 tanesini kenarlarını kullanarak gerçekleştirdi. Üçüncü bölgeye atılan paslarda yüzde 79 başarı ile 158 isabet buldular, Kasımpaşa cephesinde de bu rakam yüzde 72 başarı oranıyla 95 isabet. Ceza sahasına gönderilen toplarda ise 33 denemede 15 başarılı pas var Trabzonspor adına. Oldukça yüksek bir başarı oranı.
Nwakaeme
Trabzonspor’un Nijeryalı yıldızı yine birbirinden estetik iki gole imza atıp birde asist yaparak harika bir maç çıkardı. Skor katkısının yanında 6 başarılı anahtar pas attı, 5 başarılı dripling yaptı.
Son
Trabzonspor Hüseyin Çimşir ile kupada kazandıktan sonra ligin ikinci yarısını da taraftarı önünde farklı kazanarak açtı ve karmaşık günlerin üzerine bir set çekildi belki de. Hüseyin hoca ilk devredeki topsuz oyun problemlerine ne kadar çözüm getirebilecek, Ndiaye’yi takıma nasıl entegre edecek bu gibi soruların cevabı için daha beklememiz gerek. Ama başlangıcı iyi yaptılar.
Kasımpaşa’da ise Tayfur Havutçu istifasını verdi ve takımdan ayrıldı. Bence ligin oyun olarak en disiplinsiz birkaç takımından birisi Kasımpaşa. Ve toparlanmazlarsa ligden düşmemelerinin tek ihtimali altlarındaki rakiplerin sorunlarını çözememesi olacak.