Analiz | Gaziantep FK 0-2 Fenerbahçe

Süper Lig’de devre arasına iki maçlık bir galibiyet serisiyle giren Fenerbahçe, ikinci yarının ilk maçında son dört maçtır yenilmeyen ve bu süre zarfında 8 puan toplayan Gaziantep FK’yi deplasmanda 2-0 mağlup etti. İlk yarıdaki son maçların aksine özellikle ilk yarıda farklı bir dizilişle oynayan Fenerbahçe üç puana ikinci yarıda attığı gollerle ulaştı. Şampiyonluk yarışında zirveyi yakından ilgilendiren bu mücadeleyi sizler için analiz ettik.

Ortalama pozisyonlar

Fenerbahçe, lider Sivasspor ile oynadığı ve 3-1 yenildiği 15’inci hafta karşılaşmasının ardından 4-2-3-1 şeklindeki saha içi dizilişinde bir değişiklik yapmamış ancak teknik direktör Ersun Yanal sonraki hafta oynanan Beşiktaş derbisine merkezde Gustavo-Ozan ikilisiyle başlamıştı. Ozan Tufan’ın yükselen form grafiğini çok şık bir golle süslediği karşılaşma sarı-lacivertli takımın galibiyetiyle sonuçlanırken, Yanal Rize’de de kazanan takımı bozmamış ve ilk yarıyı Ozan-Gustavo ikilisiyle kapamıştı. Bu maçta ise Fenerbahçe 4-1-4-1 şeklinde oynarken, Max Kruse Fenerbahçe’ye transfer olduğu günden bu yana kendisini görmeye pek alışık olmadığımız sol açık mevkisinde başladı.

Fenerbahçe’de stoperlerin hemen önünde görev yapan isim Gustavo olurken, Ozan ve Emre ikilisi Brezilyalı oyuncunun hemen önünde, Tolga Ciğerci ise sağ kanatta başladı.


Ligin üçlü savunma kullanan tek hocası Sumudica ise bu maçta herhangi bir değişiklik yapmazken, takımını üç stoper, üç orta saha ve iki ileri uç oyuncusuyla sahaya sürdü.

Topla oynama

Maçın özellikle ilk yarısında Fenerbahçe rakibine oranla topa çok daha fazla sahip olurken, buna rağmen rakip ceza sahasına giriş sayısında Gaziantep’in Fenerbahçe’yi geride bırakması dikkat çekti. Sumudica’nın takımı maç boyunca Fenerbahçe ceza sahasına 11 defa girerken, Fenerbahçe ise 10’da kaldı. Öte yandan Gaziantep’in topa sahip olma süreleri incelendiğinde Gaziantep’in topa saniyenin üzerinde sahip olduğu sadece  iki sekans yaşanırken, Fenerbahçe maç boyunca bunu altı defa başardı.

İki takımın atak yönleri incelendiğinde Gaziantep’in en fazla kullandığı bölge olan sol kanattan en düşük verimi aldığını görüyoruz. Fenerbahçe’nin hücumları ise daha dengeli dağılmış gibi görünüyor. Her iki golünü de sağ kanattan gerçekleştirdiği ataklarla bulan Fenerbahçe, hem merkezi hem de sol kanadı eşit verimlilikle kullandı. Gaziantep’in şutla bitirdiği duran top sayısının şutla bitirdiği akan oyun ataklarından fazla olması da dikkat çekici bir ayrıntı olarak göze çarpıyor.

Karşılaşmayı 2-0 kaybeden ev sahibi takımın xG verilerinde Fenerbahçe’nin önünde yer alması oldukça ilginç bir ayrıntı.

İlk yarı

Maça üçlü bir orta sahayla başlayan Fenerbahçe ilk dakikadan itibaren Gaziantep savunmasının arkasına atılacak derin toplarla pozisyona girmeye gayret etti. İlk 45 dakika boyunca ilk dakikadan son dakikaya kadar savunma arkasına birçok uzun top denemesinde bulunan Fenerbahçe gol için yaptığı bu ataklarda önemli fırsatlar da yakaladı.

 

Savunma arkasına atılacak uzun topları ilk yarı boyunca ana hücum planı olarak belirleyen Fenerbahçe, maç boyunca 40 metreyi aşan 39 uzun pas girişiminde bulunurken, bunların 24’ünde başarılı oldu. Sezon boyunca hemen her maçta uzun topa rakiplerinden daha az başvuran Fenerbahçe’nin bu maçta 32 uzun pas denemesinde bulunan Gaziantep’ten daha fazla uzun oynaması dikkat çekici bir ayrıntı oldu.

Maç boyunca uzun topların yanı sıra her iki bekini de sık sık hücumlara dahil eden ve bu oyuncuların katıldığı hücum organizasyonlarıyla sonuca gitmek isteyen Fenerbahçe, bu çabasında pek başarılı olamadı.

Fenerbahçe’de 90 dakika sahada kalan Dirar maç boyunca iki orta yaparken bu ortaların ikisi de isabetsiz oldu. Sağ ayaklı olmasına rağmen sol bek mevkisinde sezon başından bu yana büyük bir özveriyle mücadele eden Faslı oyuncunun yerine yapılacak muhtemel bir sol ayaklı sol bek transferi Fenerbahçe’nin hücum gücünde gözle görülür bir artışı da beraberinde getirebilir.

4-3-3 / 4-2-3-1

Fenerbahçe’de genellikle 4-2-3-1’de iki merkez orta saha oyuncusundan biri olarak görev yapan Emre ve Ozan ikilisi bu maçta Gustavo’nun önünde görev yaparken, her iki oyuncu da ilk yarının bu şekilde oynanan bölümünde top almakta zorlandı.

Emre ve Ozan’ın kalabalık Gaziantep hattı arasında kaybolması nedeniyle ön alanda fazla pas alternatifi olmayan Gustavo, Kruse’ye uzun oynamak zorunda kalıyor ve bu uzun pas top kaybıyla sonuçlanıyor.

 

 

Bu bölümde Gustavo-Emre-Ozan üçlüsü arasındaki pas alışverişi oldukça sınırlı kalırken, Gustavo’nun Ozan ile toplamda sadece 5 defa pas alışverişine girmiş olması şaşırtıcı bir istatistik olarak göze çarptı.

Luiz Gustavo’nun maçtaki pas alışverişleri

İki bölüme ayrılabileceğimiz ilk 45 dakikanın ilk bölümü Fenerbahçe açısından Emre ve Ozan’ın Gaziantep orta sahası arasında pek top alamaması şeklinde geçerken, ikinci bölümde ise Emre’nin Gustavo’nun yanına, Ozan’ın sağ kanada, sağ kanat olarak görev yapan Tolga’nın sol kanada ve sol kanatta başlayan Kruse’nin ise forvet arkasına geçiş yaptığını görüyoruz.

 

 

İkinci yarı

İkinci yarıda Garry Rodrigues’in oyuna girmesiyle maçta kalan bölümü 4-2-3-1 şeklinde oynayan Fenerbahçe’de Emre-Gustavo ikilisinin önündeki üçlü hattı Ozan-Kruse-Rodrigues üçlüsü oluşturdu. Rodrigues’in savunma arkasına yaptığı koşular Fenerbahçe’nin önemli gol fırsatları yakalamasını sağlarken, 45 dakika oynayan oyuncu buna rağmen xG verilerinde takımının en öne çıkan oyuncusu oldu.

İkinci yarının henüz ilk saniyelerinde çok net bir gol fırsatını değerlendiremeyen Rodrigues, hızı ve savunma arkası koşularıyla rakiplerine zor anlar yaşattı.

 

Dirar ile de uyumlu bir görüntü çizen Rodrigues takımının en önemli hücum silahlarından biri olduğunu bir kez daha kanıtladı.

Fenerbahçe’nin attığı ilk golde kendi yarı sahasında topla buluşan Ozan topu taşımaya bu noktadan başlarken, merkezdeki deliciliğin önemini de bir kez daha göstermiş oldu.

İlk 45 dakikada topla buluşmakta zorlanan ve etkisiz bir görüntü sergileyen milli futbolcu ikinci yarıdaki oyunuyla takımını galibiyete taşıyan isimlerdendi.

 

Vedat Muriç

Gollerine Gaziantep’te de devam eden Muriç, Kruse’ye sağ ayağıyla oldukça güzel bir gol pası verirken arkadaşlarına bu pozisyonun yanı sıra başka önemli fırsatlar da oluşturdu. Etkili oyununu bir gol, bir de asistle süsleyen Muriç, Kruse ve Rodrigues’e hazırladığı pozisyonlarla da hücumda önemli bir performans ortaya koydu. Maç boyunca 25 başarılı aksiyona imza atan Muriç, Gaziantep ceza sahasında iki defa topla buluşurken, bu iki pozisyondan bir gol çıkartmayı başardı.

 

Jailson

Beşiktaş derbisiyle beraber ilk 11’deki yerine geri dönen Brezilyalı oyuncu, Gaziantep’te kırmızı-siyahlı takımın iki ileri uç oyuncusu Kayode ve Kenan ile girdiği 9 ikili mücadelenin 7’sinden galip ayrıldı.

Geriden oyun kurma konusunda da takımı adına olumlu işler yapan Jailson’un isabetli hücum paslarının toplam paslarına oranı 0.35 olurken, partneri Serdar Aziz bu istatistikte 0.24’te kaldı. Maç boyunca girdiği 83 aksiyonun 76’sında başarı sağlayan Jailson, yüzde 92 gibi yüksek bir başarı oranıyla oynadı.

Max Kruse

Attığı kritik golle Fenerbahçe takımının öne geçmesini sağlayan ve ligin ikinci yarısında skora daha fazla katkı yapacağının sinyallerini veren Kruse, karşılaşmayı 316 Index puanıyla tamamlayarak, kaleci Altay’dan sonraki en yüksek puana ulaşan isim oldu. Tamamı isabetli 4 uzun top atan Alman futbolcu, girdiği 14 ikili mücadelenin sekizinden de galip ayrıldı ve sakatlığının ardından tam anlamıyla toparlandığını kanıtladı.

Top kazanma

İkinci yarının ilk dakikalarında öne geçen Fenerbahçe bu golün ardından rakibini daha geride karşılarken, maçın ikinci 45 dakikasında rakip yarı alanda hiç top kazanılamaması dikkat çekti.