Analiz | Schalke 2-0 Borussia Mönchengladbach

Almanya’da Bundesliga’nın ikinci devre ilk maçında Schalke 04, evinde Borussia Mönchengladbach’ı 2-0 mağlup etti. Maçı iş ortağımız InStat‘in verileri ışığında inceleyeceğiz.

Ortalama pozisyonlar

Ev sahibi Schalke maça 4-4-2 baklava dizilişi ile başladı. Stoperde milli futbolcumuz Ozan Kabak yer alırken Ahmed Kutucu ise yedekler arasındaydı. Deplasman ekibi Borussia Monchengladbach ise maça 4-2-3-1 dizilişi ile başlarken 47.dakikada yediği gol sonrası 3-4-3 dizilişi ile sahada yer aldı. Schalke’li futbolcuların rakibin sol kanadında yığılmış olmaları ortalama pozisyon verisinde dikkat çekiyor. Schalke’nin ana planı 3.bölgede yaptığı baskı sonucu topu kazanıp hızlı hücuma çıkmak ve rakibin sol beki Wendt’in arkasına forvet oyuncularını sarkıtarak pozisyon bulmaktı. Ev sahibi takım bu taktik planıyla ilk yarıda gole çok yaklaşsa da değerlendiremedi. Borussia Monchengladbach ise özellikle ilk 30 dakikada rakibin baskısını aşamadı ve kendi yarı sahasından çıkmakta zorlandı. Kazanılan topları hızlı ve etkili şekilde kullanan Schalke gol pozisyonları üretti fakat bu pozisyonları gole çeviremedi.Maça yüksek tempoyla başlayan ve bu tempoyu sürekli hale getiren Schalke oyuncularının ilk yarının sonuna doğru oyundan düştüğünü gözlemledim. Özellikle duran toplar ve ceza yayı çevresinden çektiği şutlarla gol bulmaya çalışan deplasman ekibi çok fazla başarılı olamadı. İkinci yarıya ev sahibi takım hızlı başladı. 3. ve 2. bölgedeki yoğun baskıları sonucunda gerçekleştirdiği hızlı hücumlarda 47. ve 58. dakikalarda bulduğu gollerle 2-0 öne geçti. Gerek Schalke’nin 2 farklı öne geçtikten sonra kendi yarı sahasında oyunu kabul etmesi gerekse de 3-4-3 dizilişi ile sahaya daha doğru yayılan Borussia Monchengladbach’ın etkili performansıyla oyuna son yarım saatte hükmeden taraf deplasman takımı oldu. Borussia Monchengladbach net gol pozisyonu olarak istedikleri kadar pozisyona giremese de farkı azaltabilecek fırsatlar buldu fakat bu pozisyonları değerlendiremedi ve sahadan 2-0’lık yenilgi ile ayrıldı.

Önemli istatistikler

Topla oynama istatistiklerine baktığımızda genelde dengeli bir maç geçse de 15-30 dakikaları arası Schalke ve 75-90 dakikaları arası ise Mönchengladbach üstünlüğü ile geçti. Özellikle ceza sahasına girme sayılarında Schalke’nin bariz üstünlüğü bulunuyor. Schalke 19 kez rakip ceza sahasına girerken Borussia  Mönchengladbach sadece 8 kez girebildi.

Şut sayılarında ise Borussia Mönchengladbach her iki devrenin de son 15 dakikasında üstünlük kurdu. Fakat Schalke’nin etkili ikinci yarı başlangıç performansı maçtaki dengeleri değiştirdi. Schalke rakip kaleye 14 şut çekerken bu şutların 12’si rakip ceza sahası içinden çekildi. Borussia Mönchengladbach ise 14 şutun 11 tanesini ceza sahası dışından çekti.

Borussia Mönchengladbach’ın ceza yayı çevresinden çektiği şutların sayıları dikkat çekiyor. Schalke savunma dörtlüsünün başarılı pozisyon almasının deplasman takımının ceza sahası içine az girmesinde rolü olduğunu söyleyebiliriz. Fakat ceza sahası yayı çevresinde Mönchengladbach’lı oyuncuların rahat şut çekmesinin sebebi biraz farklı.

Schalke’nin 3.bölgede çok etkili baskı yaptığını söylemiştim.Fakat orta saha oyuncularının özellikle rakip sahada savunma oyuncularına çok yakın olması bu baskının kırılması sonrasında ev sahibi takımın merkezde savunma zaafiyetleri yaşamasına sebep oldu.

Fakat Borussia Mönchengladbach’lı oyuncular, ceza yayı çevresinden çektiği şutları gole çevirecek kadar başarılı olamadılar.

Schalke’nin her iki devrenin de son 15 dakikalarında etkisiz görünmesinin sebebinin devre başlarındaki yüksek tempoyu sürekli hale getirmelerinin çok zor olması ve topa sahip olup oyunu dinlendiremedikleri olduğunu söyleyebilirim.

Schalke’nin ana hücum planının rakibin sol kanadından gerçekleştirdiği hücumlar olduğunu söylemiştim. Gerçekleştirilen atakların yönlerine baktığımızda Schalke’nin tam 50 kez sağ kanattan atak gerçekleştirdiğini görüyoruz. Bu da gerçekleştirilen atakların %57’sine denk geliyor. Planlı bir şekilde gerçekleştirilen taktik planının Borussia Mönchengladbach defansını zor durumda bıraktığını söyleyebilirim.

 

Maçın kaderini etkileyen en önemli durumun Schalke’nin yüksek tempolu rakip sahadaki baskısı olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden de sahipsiz topların kazanılması ve rakip yarı sahada top kazanma sayılarına ekstra önem veriyorum.

Schalke kazanılan 73 sahipsiz topun 31’ini rakip yarı sahada kazanmış. Aynı zamanda Mönchengladbach’lı oyuncuların kendi yarı sahasında 21 top kaybettiğini görüyoruz. Bu sayılar özellikle Schalke baskılarının fazlaca hissedildiği dakikaları açıklar nitelikte.

Görüntüler

Şimdi ise değindiğim önemli noktaları maç içindeki görüntülerle destekleyeceğim.

  • Schalke 3.bölge baskısı
  • Schalke hücum planı ( sağ kanattan rakip savunma arkasına atılan toplar)
  • Borussia Mönchengladbach’ın yenilen gol sonrası 3’lü savunma kurgusu
  • Schalke’nin etkili geçiş hücumları

Schalke 3. bölge baskısı

Schalke özellikle rakip yarı sahada çok doğru pozisyon alarak etkili hücum presleri yaptı.

İlk önce Schalke oyuncuları rakibi belli bir bölgeye yönlendiriyor.

Daha sonra planlandığı gibi Borussia Mönchengladbach sol beki Wendt’e baskı yapılıyor ve top kazanılıyor.

Kazanılan top sonrası hızlı hücuma çıkılıyor. En değerlisi rakip ceza sahası içinde pası atan oyuncu hariç 4 Schalke’li oyuncunun bulunması. Bu geçişleri maç içerisinde sık sık gördük.

Schalke takımı sol iç orta saha oyuncusunun da merkeze yaklaşarak sol bek Wendt’in tüm pas opsiyonlarını engelliyor ve rakibini uzun top oynamaya mecbur bırakıyor.

Zaman zaman Schalke oyuncularının rakibi 2.bölgede karşıladığını ve bu bölgede yaptıkları baskı ile hızlı hücuma çıkarak gol aradıklarını gördük. Özellikle ikinci yarıda girilen gol pozisyonlarının mimarı 2.bölgede kazanılan toplar oldu.

Schalke hücum planı ( sağ kanattan rakip savunma arkasına atılan toplar)

Schalke özellikle rakip sol bekinin arkasına attığı paslarla rakip savunmayı aşmaya çalıştı ve çok da etkili oldu.

Özellikle Ozan Kabak’ın set oyunun ana merkezi olduğunu söyleyebilirim. Schalke oyun kurarken Ozan Kabak’ı tercih ediyor. Ozan attığı direkt toplarla Schalke’nin Mönchengladbach baskını kırmasını sağlıyor.

Schalke Ofansif orta saha oyuncusunun da sağ kanada kaymasıyla rakibine karşı sayıca üstünlük sağlıyor ve rakip baskını kolayca kırmış oluyor.

Ozan sadece atılan direkt toplarla değil yaptığı dribblingler sonrası attığı ara paslarla da takımının hücuma çıkmasını sağlıyor.

Borussia Mönchengladbach’ın yenilen gol sonrası 3’lü savunma kurgusu

Borussia Mönchengladbach 3’lü savunmaya geçerek oyunu genişletmeye başardı ve rakip sahada boşluk bulmaya başladı. İlk yarıda ev sahibi Schalke hücum oyuncularının basit yönlendirmeleriyle oyunu daraltmayı başarabiliyorlardı fakat Borussia Mönchengladbach’ın 3’lü savunmadaki oyun genişliğine karşılık veremedi.

Deplasman takımı yeni dizilişi ile birlikte savunma arkasına atılan toplarda daha kontrollü bir görüntü sergiledi.

Schalke’nin etkili geçiş hücumları

Schalke oyuncuları geçiş hücumlarında doğru yerlere koşmasıyla mutlaka bir oyuncuya alan yaratmayı başarıyor.

Rakip sahaya atılan direkt topla rakibin baskısını kırıyor ve orta saha oyuncuları hızlıca hücuma destek veriyor.

Suat Serdar boş alana yaptığı koşuyla topla buluşuyor ve düzgün vuruşla takımını öne geçiriyor.

Sonuç

Schalke’nin gerek 3.bölgede gerekse de 2.bölgede yaptığı baskı sonucu kazandığı toplarla çıktığı hızlı hücumları etkili yaptığını gözlemledim. Geçiş hücumlarında rakip ceza sahası içinde çok çabuk çoğalabiliyorlar ve pozisyona girmekte zorlanmıyorlar. Zaman zaman oyunu dinlendirip topa sahip olmayı da başarabilirse enerjilerini daha efektif kullanabilirler. Mönchengladbach için ise Marco Rose özellikle Wendt’in kanadından savunma arkasına atılan toplara önlem olarak dizilişe daha önce müdahale edebilseydi farklı bir görüntü sergileyebilirlerdi. Mutlaka baskıdan çıkma konusunda Plea’nın da daha fazla sorumluluk aldığı bir set çizilip pratiğinin yapılması gerekiyor. Ozan Kabak ve sonradan oyuna giren Ahmed Kutucu’nun performansları gayet iyiydi ve her iki oyuncu da hazır görünüyorlardı.