Analiz | İnter 1-1 Atalanta

Serie A’nın 19. hafta mücadelesinde Inter ile Atalanta karşı karşıya geldi. Giuseppe Meazza’da oynanan karşılaşma 1-1’lik eşitlikle sona erdi. Atalanta maçın 88.dakikasında Luis Muriel ile penaltı fırsatından yararlanamadı.

Maçı iş ortağımız InStat‘in verileri ışığında inceleyeceğiz.

Genel

 

Ev sahibi İnter sahaya 3-5-2 dizilişi ile çıktı. Maça rakip yarı sahada baskı ile başlayan İnter 4.dakikada Martinez’in attığı golle 1-0 öne geçti. İnter öne geçen golü attıktan sonra zaman zaman rakip yarı saha baskısını uygulasa da maçın genelinde topun arkasına geçen ve kaptığı toplarla hızlı hücuma çıkarak pozisyon üretmeye çalışan bir takım görüntüsü çizdi. Savunma ve hücum bağlantısını kurmakta sorun yaşayan İnter oyunun hakimiyetini belli bölümlerde Atalanta’ya verdi. Özellikle son yarım saatte rakip sahadaki baskısını arttıran Atalanta 75.dakikada attığı golden sonra da öne geçebileceği fırsatlar yakaladı. 88.dakikada penaltı kazanan deplasman ekibi bu fırsattan yararlanamadı ve 1 puanla sahadan ayrıldı. Atalanta’nın 3-4-3 dizilişi ile sahada yer aldığını gördük. Özellikle Gomez ve İlicic’in hücum beklerine verdiği destekle birlikte rakip yarı sahaya yerleşmeyi başardılar. Gasperini en uç noktada pivot forvet özellikleri taşıyan Zapata’yı tercih etti. Hava hakimiyeti yüksek ve güçlü bir oyuncu kullanma tercihi ile ilgili fikirlerimi ilerleyen bölümlerde açıklayacağım. Atalanta maç boyu enerjisi yüksek ve doğru pozisyon alan bir takım görüntüsündeydi. Rakibine fazla sayıda gol fırsatı tanımazken topun hakimiyetini alarak rakip ceza sahasında oldukça etkili oldular. İlk önce istatistiksel verilerle birlikte maçın genel görüntüsünü sizlere aktaracağım. Daha sonra ise maçın belirleyici ve bazı önemli noktalarına değineceğim.

Topla oynama yüzdelerinde Atalanta’nın bariz üstünlüğünü görüyoruz. Maçın genelinde %62’lik bir topla oynama yüzdesine sahip olan deplasman ekibi maçta genel olarak baskın olan taraftı. Topa sahip olma yüzdelerine ek olarak 3.bölgeye ve ceza sahası içine girme sayılarında da Atalanta’nın ezici üstünlüğünü görüyoruz. İnter 25 kez 3.bölgeye 7 kez ise rakip ceza sahası içine girerken Atalanta 55 kez 3.bölgeye ve 19 kez rakip ceza sahası içine girdi.

Topla oynama yüzdelerine ek olarak şut sayılarında da deplasman takımının oldukça etkili olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle son yarım saatlik bölümde Atalanta 10 şut çekerken İnter’de kaleye gönderilen şut sayısı sadece 2. Atalanta’nın çektiği 17 şutun 12’sini ceza sahası içinden çekmesi gol pozisyonlarının etkinliğini de gösteriyor. Gol beklentisi verisinde de bu durum açıkça gözüküyor. Atalanta 2.89, İnter ise 0.5 xg’ye sahip.

 

Genel olarak her iki takım da ayağa kısa pas yapmayı seven ve oyunu yüksek tempoda oynamaya çalışan takımlar. Atalanta daha topa daha çok sahip olan takım olduğu için pas sayılarında da bariz üstünlüğü bulunuyor. İnter’in maçın başında atılan golle birlikte rakibini kendi yarı sahasında beklemesinin taktiksel olduğunu söyleyebiliriz. Fakat baskısının gittikçe artması ve çok fazla derine gömülmesi Conte’nin taktik planı arasında yer almıyordu. Rakibini oldukça geriye iten Atalanta sık sık anahtar pas denemelerinde bulundu. 17 anahtar pas girişiminde bulunan deplasman takımı bunların 8 tanesinde isabet sağladı. İnter ise 8 anahtar pas denemesinin 4’ünde başarı sağlayabildi.

Gerçekleştirilen hücumların yönlerine baktığımızda ise Atalanta’nın kanat hücumları dikkatimi çekti. Özellikle forvet arkasında görev alan İlicic ve Gomez’in kanatlara yaptığı destek ve koşular Atalanta hücumunun merkezini oluşturuyor. Atalanta rakip yarı sahaya yerleştiğinde oyunu genişleterek ceza sahası içine koşu yapan oyuncularına alan açıyor ve etkili bir oyun ortaya koyuyor. İnter’in ise oyunun her yönünü kullanmaya çalışan bir görüntü içinde olduğunu söyleyebiliriz.

Yüksek tempoda oynanan bir maç olduğu için ikili mücadelelerdeki başarı istatistikleri kritik bir öneme sahip oldu. Özellikle Atalanta’nın sahipsiz toplarda rakip sahadaki başarısı hücum sürekliğini de arttırdı. 63 sahipsiz top kazanan deplasman takımı bu topların 38 tanesini rakip yarı sahada kazandı. 60-75 dakikaları arasında ikili mücadelelerde %76’lık bir ezici üstünlük sağlayan Atalanta bu dakikalardaki performansının karşılığını attığı golle aldı.

Rakip yarı saha baskıları ve forvet tercihleri

Hem İnter hem Atalanta çok fazla uzun pas yapmayı tercih etmiyor fakat iki takımın da çok etkili 3.bölge baskıları olduğunu maç içinde gördük. Her iki takım da kısa paslarla bu baskıyı aşmaya çalışsa da baskının yoğunluğu fazla olduğu için Pivot forvetlerine atılan uzun paslar alternatif tercih olarak göze çarptı. Gerek Lukaku gerekse de Zapata’nın ikili mücadelelerdeki başarısı takımlarını 3.bölgeye geçirme konusunda ana etken oldu.

Lukaku’nun sırtı dönük yaptığı servisler sadece baskıdan kurtulmak için değil aynı zamanda rakip yarı sahaya yerleşildiğinde Martinez’in koşuları ile birlikte gol pozisyonu üretirken de fayda sağlıyor. Pivot özellikleri sayesinde Lukaku İnter’in en kritik oyuncusu konumunda.

Özellikle Lukaku’ya atılan paslar sonrasında Martinez’in rakip savunma arkasına yaptığı koşular İnter’in bu sezon attığı gollerin çoğunun ana kurgusu olarak öne çıkıyor.

Atalanta Zapata’yı ileri uçta kullanarak İnter’in baskısından kurtulmak istedi. Zaman zaman Zapata rolünü gerçekleştirebilse de fark yaratamadı. 53.dakikada yerini daha hareketli bir oyuncu olan Malinovskyi’ye bıraktı. Sonrasında da Muriel’in de oyuna girmesiyle birlikte Atalanta rakip yarı sahada daha hareketli bir görüntü çizdi. Bu hareketlilik İnter savunma oyuncularını zor durumda bıraktı.

Maçın son yarım saatlik bölümünde forvet oyuncularının kanatlara açıldığını ve ceza sahası içinde yaratılan boşluğa orta saha oyuncularının yaptığı koşular sayesinde hücumda daha etkili bir Atalanta gördük. Bu pozisyon sonucunda Atalanta penaltı kazanmıştı.

Doğru anı beklemek

Atalanta takımının rakip yarı sahaya yerleştiğinde hem çok hareketli olduğunu hem de topu çok hızlı çevirdiğini gördük. Bunlara ek olarak ceza sahasına topu göndermekte aceleci davranmadılar. Hedefsiz orta yapmayı tercih etmiyorlar ve çok da geri dönmeden oyunun yönünü çevirmeye çalışıyorlar. Böylece rakibini ceza sahası içine hapsetmeyi başarıyorlar. İnter’in yediği gol pozisyonunda Lukaku hariç tüm oyuncuların ceza sahası içinde olduğunu görüyoruz. Bu kadar derine gömülmesinin dezavantajı olarak rakip yarı sahaya geçmekte zorlanan bir İnter takımı gördük. Ayrıca yetenekli oyunculara sahip olan Atalanta ise İnter savunmasının yaptığı hatayı golle cezalandırdı.

Sonuç

Atalanta takımını izlerken oldukça keyif aldım. Özellikle oyuncu profillerinin doğruluğu ve çeşitliliği dikkatimi çekti.  Atalanta’nın hemen hemen her oyuncusu yüksek tempoya uygun profilde. Özellikle Gomez’in dribbling yeteneği Atalanta takımını bir seviye yukarıya taşıyor. İnter için ise orta saha ve forvet oyuncuları arasındaki bağlantıyı sağlayabilecek bir üst düzey orta saha oyuncusu eksikliği gözüme çarptı. Transfer dedikodularının arasında Christian Eriksen ismi dolaşıyor. Eriksen’in İnter için doğru oyuncu olacağını düşünüyorum. Bu maç için ise galibiyeti kaçıran tarafın Atalanta olduğunu söylemek yanlış olmaz. İnter’in kendi sahasında özellikle maçın son bölümlerinde Atalanta’nın baskısını kıramaması İnter taraftarını hayal kırıklığına uğrattı.