Analiz | Tottenham 0 -2 Chelsea

Premier Lig’in 18. haftasında Londra derbisinde Tottenham evinde Chelsea’yi ağırladı. 12 ve 45. Dakikalarda Willian’ın attığı goller ile 2-0 galip gelen mavililer ligde 2 maç aradan sonra tekrar galibiyet ile buluştu. Tottenham’da Son 60. dakikada kırmızı kart gördü.

Ortalama pozisyonlar

Tottenham ilk 11’de Mourinho’nun geldikten sonra yaptığı değişikliklerden memnun kaldığı ve ligde çıktığı son 2 karşılaşmayı kazanan kadro ile oyuna başladı. Tottenham oyun planı olarak kanatların içeriye kat etmesi ve hızlı atağa çıkışlarda kullanılacak Moura ve Son’u tercih ederek oyuna başladı.

Lampard ise Conte’den gördüğümüz 3-4-3 dizilimi ile oyuna başladı. Defans hattında 3’lü bir savunmayı seçmek ise Tottenham’ın ön alandaki 3’lüsüne karşı alınabilecek en uygun yöntemlerden biriydi hızlı çıkışlar ile tehlike yaratabilecek 3’lü hücum hattına karşı savunma yönü güçlü olan oyuncular ile fırsatları engelleyebilecek bir hamle oldu. Ön alanda Willian, Mount ve Abraham ile başlayan Lampard Willian ve Mount’un orta alana yapabileceği destekler ile de Tottenham’a göre orta alanı daha kalabalık tutmak istedi.

Genel pozisyon değerlendirmeleri

3’lü savunma ile başlayan Chelsea arkadan oyun kurarken oyun başlarında orta saha oyuncuları ile savunma oyuncularının bağlantı kısımlarında sorunlar yaşadı. Tottenham bunu kullanarak ön alanda sayısal üstünlükleri korumak istedi ve ön alanda oyuncuları markaj, baskı yaparak probleme itmeye ve topu uzun kullanmaya itti.

Chelsea de ön alanda sayısal üstünlük sağlayarak baskı oluşturdu Chelsea’nin oyunculara markaj uygulaması öndeki 3’lü oyuncunun ve orta alandan gelen baskılar ile Tottenham’a zorluk çıkartarak oyun kurmasını engellemek istedi bununla birlikte de uzun toplar kullanmaya başlayan Tottenham önde Kane’i uzun toplar ile buluşturmaya çalışıldı.

Uzun toplardan pas alan Kane, ilk yarı 7 top aldı ve bunlardan sadece 1 tanesinde başarılı oldu toplamda ise 11 hava topundan 4’ünü alabildi. Önde top indirmede tam olarak istenileni alamadılar. Kane’nin topları indirdiği kısımlara Son ve Moura’nın koşu yollarına doğru indirmeye çalışıldı. Kane hava topu hakimiyetini sağlasa da indirdiği yerler de 2. adam olmayışı indirdiği toplarda da başarı sağlayamadılar ve Chelsea’nin ön alan baskısı istenileni verdi.

Chelsea arkadan oyun kurmalarında orta alanın marke edilmesine karşı oyunu genişleterek arkadan oyun kurmaların da orta alandan destek almaya başladı. Bu destekler ile Chelsea’de marke altında kalan Kante ve Kovacic rahatlamaya ve alan bulmaya başladı. Arkadan oyun kurarken de sorunları azaltmaya başladılar.

Chelsea oyunu uzun top ile kurarken ise bazı tercihleri vardı. Bunlardan biri ters top oynayarak 2 v 1 şeklinde üstünlük kurmaya çalışarak topları elde etmeye çalıştı. Aurier’i zorlayan maçlardan biri olan bu maçta ise Aurier’i sık sık bu durumlara düşürmek istediler. Bu 2 v 1 sonrasında da Aurier’in topu kornere göndermesiyle korner kazanan Chelsea korner’i de gole çevirdi.

Uzun topu diğer kullanma şekli ise Abraham’a doğru gönderilmesiydi. Abraham buluştuğu çoğu toplarda yakınına Mount ve Willian’ın yakınlaşmaları sayesinde indirme avantajı ve indirdikten sonra toplara da sahip olma avantajı buldu. Abraham ise bu işte oldukça başarılı oldu.

Abraham indirdiği toplarda 17/8 başarı sağladı. Bu topları indirdikten sonra da yakına gelen oyuncular sayesinde rahatça atağa döndürebilme imkanı buldu. Abraham’ın uzun topları indirmesi ile Chelsea ileri gönderdiği toplarda da avantaj sağlamasına ve oyun kurmadaki problemlerine karşı çözümü buldurdu.

Chelsea, Tottenham’ın arkadan oyun kurarken, ön alanda baskılarıyla sayısal üstünlükler elde etmeye çalıştı. Bunun yanı sıra Chelsea Tottenham’ın orta sahasına tamamen alan bırakmazken birbirlerine yakın mesafeler sayesinde,  bireysel baskılarda da sayısal üstünlük kurabilecek şekilde pozisyon aldılar.

Chelsea’nin  3’lü savunmasına karşın da Tottenham’ın 3’lü hücum hattı oluşturmasının Chelsea için dezavantaja dönüştüğü kısımlar orta alandan destek almadığı vakitler oldu. Bunun sonucunda defansta 3 v 3 pozisyonlarda kaldı.

Penaltı öncesi ise Chelsea’nin 3v1 şekilde baskısı oldu pozisyon da destek alamayarak tek kalan Dele Alli, Chelsea’nin orta sahasının sayısal üstünlüğü ile birlikte bireysel baskılarda da sayısal olarak üstünlük kurabildiğini görebiliriz. Bununla birlikte 2 kişinin baskısı altında kalan Dele Alli topu kaybediyor, Kante penaltı öncesi atağı başlatabiliyor.

Eriksen oyuna girdikten sonra da orta sahadaki hakimiyetini düzeltmeyi amaçlayan Tottenham, Aurier’in daha rahat oynaması ve Sissoko’nun da buna yardımcı olmasına sebep oldu. Orta alanda pozisyonlanan Eriksen orta alanda pas kombinasyonu için konumlanırken Sissoko da Aurier’in pozisyonlarına geçebilme imkanlarını elde etti.

Eriksen’nin oyun kurucu orta saha rolünü üstlenmesiyle birlikte arkada oyunun yönünü rahat çevirebileceğini ve arkada istenilenleri verdiğini burada görebiliriz kendini markaj altında bırakmayan Eriksen aldığı topu diğer tarafa yönlendiriyor.

Eriksen’in oyunun yönünü değiştirmesi boş alanlar yaratma fırsatı buldu. 2-0 önde olan Chelsea’nin de savunma da tamamen 5’li savunma yapması orta alanda savunma yönlerinde eksiklikler ve açıklıklar bıraktı. Burada oyunun yönünün değişmesi sayesinde boş kalan oyuncuya Rudiger karşılamaya çıkmak zorunda kalıyor. Rudiger çıktıktan sonra da arkada boş bir alan kalıyor. Bu alanı gören Harry Kane bu alana doğru rahat bir koşu gerçekleştiriyor. Hareketlilikte zayıf kalan Zouma daha sonra Kane’nin peşine takılıyor.

Mason Mount’un, 4v4 yakalanan pozisyonda Abraham’a pası çıkarıyor burada Willian tercihi Chelsea’ye 3. golü getirebilirdi. Mount’un genel olarak bu tarz pozisyonlar da ligin başından bu yana genel olarak seçimlerinin aynı olduğunu söyleyebiliriz.

Genel istatistikler

Chelsea ilk yarı orta sahayı ele aldı ikinci yarıda ise 2-0 olmasıyla ve Eriksen’in oyuna girmesiyle birlikte Chelsea’nin topa sahip olması düştü ve neredeyse eşitlendi. İkinci yarı da Tottenham’ın 10 kişi kalması da Tottenham içinde dezavantaj oldu ve üstün başladığı ikinci yarıda 60’dan sonra tekrar eşitlendi.

Tottenham ilk yarı ikili mücadelelerde düşük bir şekilde başladı ve daha sonra kontrolleri ele almaya başlayınca, ikili mücadelelerde yüksek istatistiklere sahip olmaya başladı. 10 kişi kaldıktan sonra da oyun boyunca yakaladığı en yüksek ikili mücadele verisini elde etti.

Pas kombinasyonu Tottenham

Tottenham’ın pas kombinasyonuna baktığımızda genel olarak arka alanın bağlantısı ortaya çıkıyor. Normalde ön alana yakın olan Dele Alli baskıdan ve arka alandan oyun kurma eksikliği nedeniyle bu sefer arka alanlara gelerek oyun kurmada yardımcı olması sebebiyle Vertonghen ile pas bağlantısı ortaya çıkıyor.

Pas kombinasyonu Chelsea

Conte’nin taktiğinde David Luiz’in daha çok pas konusunda ortaya çıktığını görürdük ama Lampard’ın oyun planında ise Tomorri ve Rudiger’i daha ön planda görüyoruz. Mount’un burada sağ ön alanda başlarken forvet arkası gibi konumlanmasıyla birlikte Azpilicueta’nın bu kadar alan bulmasıda oldukça dikkat çekici gözüküyor.

Instat Index puanına göre maçın adamı

Attığı goller ile birlikte boş alanlara yaptığı koşular, önde yapılan baskılarda konumlanmaları, penaltı pozisyonunda attığı pas ve ilk yarı kazandığı ikili mücadeleler ile birlikte maçın adamı Willian oldu diyebiliriz.

Sonuç

Mourinho’nun geldikten sonra ligde 2. mağlubiyeti oldu. Mourinho, Conte gibi oynadıklarını maç sonunda söyledi ama Conte’nin oyun dizilimi olsa da içerideki oyun tam olarak Conte’nin oyun tarzı değildi çünkü arkadan oyun kurmalarda sağ ve sol stoperlerin oyuna katkısı bunu bir nebze olsa da gösteriyor. İlk yarı istenileni aldıktan sonra Chelsea ikinci yarı sadece bu skoru elde tutmak kaldı ve bunu başarıyla gerçekleştirdiler. Chelsea ise taktiksel anlamda farklı oyunlar oynayabileceğini gösterdi.