Süper Lig’de zirveyi yakından ilgilendiren maçta lider Sivasspor, takipçilerinden Fenerbahçe’yi 3-1’lik skorla geçti. Rakibinin dokuz sekiz puan gerisine düşen Fenerbahçe maç boyunca topa sahip olan taraf olsa da rakip ceza sahasına daha çok giren ve daha etkin olan Sivas, taraftarının önünde kazanan taraf oldu.
Ortalama pozisyonlar
Maça geçtiğimiz hafta Gençlerbirliği karşısında beş golle kazanan ilk 11’den tek fark olarak Hasan Ali-Dirar değişikliğiyle başlayan Fenerbahçe sahaya Gustavo-Emre-Kruse üçlüsünün olduğu her maçta olduğu gibi 4-2-3-1 ile başladı. Sivasspor ise oyunun genelinde rakibini 4-3-3 ile karşılamayı tercih etti.
Savunmanın önünde zaman zaman iki zaman zaman ise tek pivot kullanan Fenerbahçe’de bu bölgede sakatlıkları olmaması halinde her zaman olduğu gibi yine Gustavo-Emre ikilisi görev yaptı.
Topa sahip olma
Maç boyunca rakibine topa sahip olma konusunda üstünlük kuran Fenerbahçe, karşılaşmayı yüzde 63’lük topa sahip olma oranıyla tamamladı. 28 kontra atağın beşini şutla bitirmeyi başaran Sivasspor’un 90 dakika boyunca topa 45 saniyeden daha uzun süre sahip olarak gerçekleştirdiği hiçbir atak gerçekleşmezken, rakibinin aksine topa daha fazla sahip olmak isteyen Fenerbahçe 10 defa topa 45 saniyeden uzun süre sahip oldu.
Atak yönleri
Her iki takım da ataklarının büyük bölümünü kanatlardan gerçekleştirirken, Fenerbahçe özellikle sağ Isla-Ozan Tufan ikilisinin görev yaptığı sağ kanatta büyük bir üretkenlik problemi yaşadı. Bu bölgeden gerçekleşen 26 atak girişiminin sadece bir tanesini şutla bitirebilen sarı-lacivertli takım savunmasının sağ tarafında da oldukça aksadı ve Sivasspor kendi sol kanadından yaptığı 32 atak girişiminin altı tanesini şutla tamamlayarak bu bölgeyi oldukça iyi kullandı.
Maç boyunca hem Isla’nın hem de Dirar’ın arkasına atılan derin toplarla pozisyon kovalayan ev sahibi takım aradığı fırsatları sık sık buldu.
Fenerbahçe’nin iki bekinin arkasına atılan toplarla gol arayan Sivasspor Ersun Yanal’ın takımının bu konudaki zaafını oldukça iyi değerlendirdi.
Topla oynama
Sivasspor karşısında zaman zaman sahaya yayılma problemi yaşayan Fenerbahçe maç boyunca geriden oyun kurma çabasını gözetirken, bu yönde yapılan tercih hataları birçok pozisyonda atakların olgunlaşmasına engel oldu.
Maçın henüz başında Serdar Aziz takımı topun olduğu bölgede sayıca fazla olmasına rağmen ayağa oynayarak çıkmak yerine Vedat’a uzun oynamayı tercih ediyor ve bu top Sivasspor’un kontrolüne geçiyor.
Maç boyunca sırtı dönük aldığı toplarda problem yaşayan ve yüzünü rakip kaleye dönemeyen Ozan Tufan bu pozisyonda Sadık’tan aldığı pası tek topla Isla’ya dönebilse takım topla rakip yarı alana geçecek ancak topu Isla’ya aktarmayı düşünmeyen Ozan, tekrar aldığı yere dönerek Sadık’a oynamayı tercih ediyor.
Sadık bu pozisyonun devamında Ozan’dan aldığı topu partneri Serdar’a gönderirken, Serdar Aziz’in önündeki boş alanı kullanmadan topu tekrar aldığı yere yani Sadık’a attığını görüyoruz. Fenerbahçe sezon başında akıcı ve göze hoş gelen bir futbol oynarken özellikle Jailson önündeki boş alanları sıklıkla kullanır ve hücumda takımı adına bir eşleşme problemi yaratırdı. Fenerbahçe bu maçta da stoperlerinin önlerindeki boş alanı kullandığı bölümlerde rakip kaleye gitmeyi başardı ancak bu durum süreklilik oluşturmadı.
Bu pozisyonun da devamında boş alanı kullanmayan Serdar tekrar Sadık’a oynuyor ve Kruse’nin boş alanı işaret etmesine rağmen uzun vurmayı tercih eden Sadık’ın pası Sivasspor’un kontrolüne geçiyor.
Bu pozisyonun bir dakika sonrasında Fenerbahçe savunması yine benzer bir tercih hatasında bulunuyor. Serdar uygun durumdaki Emre’ye aktarabilse Emre’nin Dirar’a atacağı tek top Fenerbahçe’nin tehlikeli bir atak gerçekleştirmesini sağlayabilir ancak uzun vurulan bu top da birçok benzer pozisyonda olduğu gibi Sivasspor’da kalıyor. Guardiola’nın takımlarında antrenmanlarda bu konunun özellikle çalışıldığını internette dolaşan bazı idman videoları aracılığıyla biliyoruz. Bu doğrultuda Fenerbahçe’nin antrenmanlarda bu tarz çalışmalar yapıp yapmadığını merak etmemek elde değil.
Maçtaki ilk tehlikeli atağını ilk yarım saatin ardından gerçekleştiren Fenerbahçe’de Serdar Aziz bu defa önündeki boş alanı değerlendirip topla çıkıyor ve Fenerbahçe rakibine sayısal üstünlük kurarak atağın devamında önemli bir gol fırsatı yakalıyor.
Maç boyunca zaman zaman sahaya yayılma sorunu da yaşayan Fenerbahçe’de bu pozisyonda orta alanın tamamen Sivasspor’a bırakıldığını görüyoruz.
Savunmadan top çıkartırken orta saha oyuncularından birinin iki stoperin yanına yaklaştığı takımlarda genellikle forvet arkasında oynayan oyuncunun orta sahaya kayarak, 3-4-3 dizilişini oluşturduğunu görürüz ancak bu pozisyonda Kruse geriye gelip top almak yerinde önde kalınca Fenerbahçe oyunun merkezindeki oldukça büyük bir alanı rakibine teslim ederek sahaya yayılma konusundaki problemlerini gözler önüne seriyor.
Fenerbahçe’de stoperlerin önlerindeki boş alanı kullanmasının önemini gösteren bir pozisyon da ikinci yarıda yaşanıyor. Zanka boş alanı değerlendirip, topla çıkarken, atağın devamında Kruse’yi ceza sahasında topla buluşturuyor.
Sivasspor’un ikinci golü öncesinde Emre’nin yaptığı tercih hatası takımının kalesinde ikinci golü görmesine neden olan atağın başlangıcına dönüşüyor.
Tecrübeli oyuncu bu pozisyonda Gustavo’yu önündeki boş alana koşturacak bir pas tercihinde bulunsa Fenerbahçe 4’e 4 bir şekilde rakip kaleye gitme şansına sahip ancak çizgide sıkışan Rodrigues’e atılan pas top kaybıyla sonuçlanıyor. Atağın devamında savunmada da etkin olamayan Emre rakip oyuncuyu takip edemiyor ve Sivasspor ikinci golü buluyor.
https://twitter.com/IvanKile/status/1206619147053998087
Delicilik problemi
Fenerbahçe’de 4-2-3-1’de merkezde görev yapan Gustavo-Emre-Kruse üçlüsü maç boyunca toplamda sadece 1 başarılı dribbling yaptı. Gustavo-Emre ikilisinin toplam dribbling girişimi sadece 1’de kalırken, bu da başarılı olamamış. Kruse ise iki denemesinde bir isabet sağlamış. Oyunun merkezinde bu kadar durağan oynayan Fenerbahçe’nin aksine Sivasspor’un 4-3-3’ünü oluşturan Fatih, Ziya, Mert Hakan üçlüsünün ise maçı altı başarılı dribbling ile tamamladığını görüyoruz.
Maçı dokuz başarılı dribbling ile tamamlayan ve kendi yarı sahasından taşıdığı topla takımına gol de attıran Ozan Tufan’ın çizgide oynaması Fenerbahçe adına merkezde delicilik problemini beraberinde getirmiş gibi görünüyor.
Ziya Erdal
Maçı 340 Instat Index puanıyla tamamlayan ve bu alanda karşılaşmanın en iyisi olan Ziya Erdal maç boyunca girdiği 65 aksiyonun 49’unda başarılı oldu. Fenerbahçe orta sahasında görev yapan Gustavo-Emre-Kruse-Rodrigues-Ozan beşlisine karşı girdiği sekiz ikili mücadelenin altısından galip ayrılan Ziya, ceza sahasında topla buluştuğu iki pozisyonda da takımının gol sevinci yaşamasını sağladı.
Max Kruse
Maç boyunca girdiği 10 ikili mücadelenin altısını kaybeden Kruse sahada kaldığı 71 dakika boyunca rakip ceza sahasına sadece bir top gönderebildi. Vedat’a üç pas atan ve takım arkadaşından hiç pas alamayan Kruse’nin golcü oyuncuyla yaşadığı bu kopukluk Fenerbahçe’nin hücum varyasyonlarının zayıflığı hakkında da fikir verir bir nitelikte oldu. Karşılaşmayı üçü kendi yarı sahasında olmak üzere 14 top kaybıyla tamamlayan Alman futbolcu bu istatistikte de maçın en kötüsü oldu.