Beşiktaş evinde Yeni Malatyaspor’u ağırladı. Toplamda 4 isabetli şutun çekildiği mücadelede gülen taraf Yeni Malatyaspor olurken Beşiktaş’ın 8 maçlık yenilmezlik serisi son buldu. Gecenin en güzel aksiyonu ise Bifouma’nın attığı gol oldu.
Maçı iş ortağımız InStat‘in verileri ışığında inceleyeceğiz.
Genel
Beşiktaş’ta 11 üzerinden söylenecek fazla bir söz yok. Abdullah Avcı, Victor’un yokluğunda Roco hamlesi dışında ideal kadrosunu bulmuş gözüküyor. Burada Diaby – Ljajic – Caner ile oluşturduğu ön hat önemli. Bu üçlünün maç içerisinde yer değiştirebilmesi Avcı’nın elini kuvvetlendiriyor olsa gerek. Maç özelinde ise bu üçlünün ne ürettiğine ya da üretemediğine bakacağız.
Yeni Malatyaspor’da Chebake, Mina ve Hadebe’nin isimlerini bolca duyduğumuz bir maç oldu. Sürpriz olan detay ise geride kalabalık ve katı kapanma hamlesinin çok erken gelmesiydi. Sergen Yalçın henüz ilk yarıda bazı katı savunma hamleleri yaptı. Beşiktaş bu hattı açmak için kanat beklerin dahil olduğu bir kurguya geçti. Bunu da detaylıca inceleyeceğiz.
Şutların ve topla oynama oranlarının dağılımlarına baktığımızda maçı özetleyen bazı veriler görüyoruz. Örneğin Beşiktaş’ın %63’le topa hükmetmesine rağmen Yeni Malatyaspor’dan daha az isabetli şut çekmiş olması Yeni Malatyaspor’un katı savunma hatlarının açılamadığını gösteriyor.
75-90 arasındaki anormal veri yükselişleri ise iki hocanın da sonuç odaklı hamlelerinde ve anlayışlarında saklı. Son 15-20 dakika itibariyle bütün kozlarını oynadıklarını gördük. Özellikle Beşiktaş’ta Güven hamlesinin (daha doğrusu Elneny’nin kenara alınışının) savunmada yarattığı zafiyet maçın önemli detaylarından biriydi. Burada Abdullah Avcı’nın Güven’in savunma zaafını gözardı etmesini ise o dakikalarda kurulmuş baskıyla açıklayabiliriz. Kasımpaşa maçında da aynı hamleyi yapan Avcı bunu “oyunun yönünü hızlı değiştirmek” ile açıklamıştı. Bu maçta topla oynama oranındaki anormal düşüşe bakılırsa Beşiktaş’ın Atiba & Elneny ikilisini bozma lüksü yokmuş gibi gözüküyor.
Atiba & Elneny
Beşiktaş’ın yükselişindeki önemli saha içi detaylardan biri olan Atiba & Elneny ikilisinin rol paylaşımları yine dikkat çekti. Atiba yine önde kullanıldı. Atiba’nın önde kullanılmasının hücuma olan katkısından çok dönen topların toplanmasındaki katkısının altını çizeceğim.
Beşiktaş rakip yarı sahada 13 topu geri kazanırken Yeni Malatyaspor yalnızca 5 topu kazanabilmiş. Atiba’nın verilerini irdelediğimizde ise karşımıza çıkan sonuç daha net. Dönen sahipsiz topların 7’sini toplayan Atiba, 8 topun da geri kazanılmasını sağlamış. Beşiktaş’ın rakip yarı sahada geri kazandığı 13 topun 5’i Atiba’dan gelmiş.
Atiba’nın 3. bölgedeki 52 aksiyonu da yine önde kullanılmasının doğal bir sonucu. Kasımpaşa maçındaki kadar başarılı olamamasının sebebi ise Yeni Malatyaspor hatlarının merkezde gösterdiği savunma direnciyle alakalı. Öte yandan Elneny’nin 2. bölge aksiyonlarındaki %92 başarı oranı dikkat çekiyor. Bunu da Yeni Malatyaspor’un oyunu kendi ceza sahasının önünde kabullenmesiyle okuyabiliriz.
Rakibi genişletmek
Yeni Malatyaspor’da özellikle savunmada Hadebe, Mina ve Chebake’nin dirençli performansı Beşiktaş’ın o hattı açamamasında rol oynadı. İlk yarının ortalarından itibaren Abdullah Avcı oyuna bekleri dahil etme çabasındaydı.
Yukarıdaki sekansta öndeki dörtlüde soldan itibaren Ljajic, Diaby, Gökhan ve Burak var. Gökhan Gönül savunmadan ekstra bir hücumcu olarak rakip savunma hattının genişletilmesi için half-space ya da iç koridor olarak tabir ettiğimiz bölgede konumlanmış. Caner’in merkezde top kullanabilme rahatlığı ise Rebocho tarafından sağlanıyor. Yazının başında da dediğim gibi beklerinin çok yönlülüğüyle de birlikte Diaby – Ljajic – Caner üçlüsünün maç içerisinde rahatça yer değiştirebilmesi bu üçlünün 11’e yazılmasının en önemli nedeni olsa gerek.
Beşiktaş 4 hücumcuyla rakip savunma dörtlüsünü genişletme amacında top kullanan Caner Erkin de Diaby’i görüyor ancak atak pozisyona dönüşemiyor. Beşiktaş’ın Yeni Malatyaspor’u genişletme planını görmemiz için bu görseli ekledim ancak bunların pozisyona dönüştürülme aşaması Beşiktaş için başarısızlıkla sonuçlandı.
Caner Erkin’den topsuz oyun
Beşiktaş’ın Malatyaspor geri dörtlüsüyle yine 4v4 eşleştiğini görüyoruz. Burada yine Rebocho’nun öndeki varlığı Caner’e merkeze inme fırsatı tanımış daha da önemlisi Caner’in savunma arkasına attığı koşu. Abdullah Avcı’nın Caner’in portfolyosuna eklediği en değerli özelliklerden birisi bu olsa gerek. Çizgiye yapışan ve içeriye doldurma ortalar yapan bir Caner Erkin yerine merkeze inip savunma arkasına topsuz koşular atan bir Caner Erkin… Burada oyunu Roco oyunu Rebocho ile genişletirken Caner de koşuya başlıyor. Rebocho da Caner’i görüyor ancak pas isabetsiz. Düşünce güzel.
Oyunun yönünü değiştirmek
Katı bir savunma anlayışıyla ve birbirine yakın hatlarla oynayan Yeni Malatyaspor’un, Beşiktaş’a ön bölge baskısı uyguladığı sekanslar da oldu. Victor’un yokluğunda geride top kullanma konusunda Atiba ve Elneny’e karşı özellikle agresif bir baskıyla sahadaydı Yeni Malatyaspor. Ayrıca Victor demişken onun yokluğunda forma giyen Roco’nun belirli bir koreografi dahilinde oynayan Beşiktaş’ta pek sırıtmadığını hatta top kullanma konusunda da epey faydalı olduğunu söylemek gerek.
Yukarıda iki bölüm halinde 4 kişiyle yapılan baskıları görüyoruz. Beşiktaş savunması Atiba & Elneny ikilisiyle birlikte doğru konumlanarak oyunun yönünü hızlıca değiştiren bir sekans sunuyor bize. Atağın devamında top tekrar sol kanata yönlendirilirken finalde de Burak Yılmaz ceza sahasında topla buluşuyor. Pozisyon golle sonuçlanmasa da ayağa kısa oynama ısrarı ve oyunun yönünü hızlıca değiştirmenin Beşiktaş’ı gole çok yaklaştırdığı değerli bir atağı izliyoruz.
Top Y. Malatyaspor’dayken
Topun Yeni Malatyaspor’da olduğu kurguda konuk ekibin Jahovic’e oynanacak uzun paslara odaklandığı aşikar. Geriden top kullanma işinin büyük ölçüde kaleci Farnolle’e bırakıldığı senaryoda Farnolle tarafından Jahovic’e oynanan uzun paslar belirleyici oldu. Yukarıda da bu anlardan birini görüyoruz. Beşiktaş’ın yerleşimine bakıldığında da Yeni Malatyaspor’un opsiyonları oldukça sınırlı zaten.
Yeni Malatyaspor’un yaygın pas bağlantılarına baktığımızda da Farnolle’den Jahovic’e bir bağlantı olduğunu görüyoruz. Bu bağlantı Farnolle’den Jahovic’e giden 12 pasla oluşmuş. Bununla birlikte Farnolle; 17’si isabetli 20 uzun pasla oynadı. Başarılı.
Final
Beşiktaş; koreografi sahibi, iyimser gözle bakılabilecek bir oyunla sahada olsa da kadrosunun sınırlarına takıldığı bir maçı geride bıraktı. Sergen Yalçın maça en olası senaryoya göre hazırlanmış bir takımla sahadaydı. Top savaşına girilmedi, bölgeler belliydi.
Beşiktaş açısından bir hamle üzerinden maçı okumaya çalışmak büyük bir hata olacaktır. Tıpkı Kasımpaşa maçında olduğu gibi Lens ve Umut hamleleri yine kendi içlerinde tutarlı birer senaryo barındıran hamlelerdi. Güven hamlesi ise golün ötesinde bir anlayışla irdelenmeli. Beşiktaş’ın mutlak baskı kurduğu bir dilimde golün gelmesi ekstra bir hücumcuya mı bağlıydı? Bunu sorgulamak lazım. Bana göre Güven hamlesi çaresi olmayan bir takım hamlesiydi ancak oyuna baktığımda ben Beşiktaş’ın çaresiz bir performans sergilediğini düşünmüyorum.
Yeni Malatyaspor ne yaptığının farkında olan yapısıyla ligde üst sıralara doğru önemli bir adım atarken Beşiktaş, Kadıköy deplasmanından önce evinde ağır bir darbe almış oldu.