Ligin 11. haftasında Trabzonspor evinde lider Alanyaspor’u ağırladı. 25. dakikada Abdülkadir Parmak, 81. dakikada Junior Fernandes’in oyundan atılmasıyla iki takımda maçı 10 kişi tamamladı. 67. dakikada Hosseini’nin penaltıdan attığı golle maçı kazanan Trabzonspor puanını 19’a yükseltti.
İlk 11’ler
Ünal Karaman başlangıç formasyonunu bozmadı ama Sosa’nın yokluğunda savunmanın önünde Hosseini’yi tercih etti. Sol kenarda Nwakaeme, sağ kenarda ise Yusuf Sarı başladı maça.
Alanyaspor’da ana planını çift pivotlu 4-4-2 üzerinden kurgulayan Erol Bulut bu maçta da bunu bozmadı.
Santradan sonra maçın başında Alanyaspor’un ve Trabzonspor’un da formasyonunu görebildik. Alanyaspor’da çift pivotun toplu oyunda nasıl iki stoperin paralelinde yer aldığını görüyoruz. Trabzonspor tarafında da topsuz oyunda savunma önündeki oyuncunun yine önemli bir alanı savunduğunu görüyoruz. Alanyaspor forvetleri sırtını stoperlere vermeyip derine geldiği bu tip gibi durumlarda 2v1 şeklinde yakalandı Trabzonspor. Ama bunun sık yaşandığını söylemek zor.
İlk 25 dakika
Trabzonspor’un matematiksel olarak orta sahada 3’e 2’lik bir üstünlüğü vardı. Geriden oyun kurarken de bunu kullanacaklarını düşünmüştüm maç önünde ama pek başaramadılar. Bu pozisyonda da Kamil Ahmet markajcısı olmayan Hosseini’ye olan pas açısını kapatıyor. Ama Hosseini de buna rağmen boş alana rakibin arkasına yönelebileceği yerde olduğu yerde kalıyor ve bekin çizgiye doğru kenar oyuncusuna attığı bir zorlama topla sonuçlanıyor pozisyon. Bunun gibi ufak hataları maçın başında sıklıkla yaptı Trabzonspor ve bu da orta sahayı temposuz geçip rakibin yerleşmesine sebep oldu. Trabzonspor’un en iyi yaptığı şeylerden birinin tempoyu birden arttırmak olduğunu hatırlatmak gerek.
Geriden temposuz bir şekilde ilerleyince rakibin üzerinize baskı uygulaması da kolay oluyor. Bu da bu tarz basit pasların verilememesi ve top kaybıyla sonuçlanmasına neden oluyor.
Tempo problemindeki ana sebeplerin en tepesinde Sosa’nın yokluğu yer alıyordu bence. Ayrıca Arjantinli oyuncunun olmaması bu pozisyondaki gibi rakip savunmanın yaptığı ufak hataların da cezalandırılamamasına yol açtı. Bu pozisyonda rakibin sol tarafını boş görüp bindiriyor Trabzonsporlu oyuncu ama Hosseini kafasını kaldırıp bakmıyor ve basitçe yanına oynamayı tercih ediyor. Hosseini çok kötü bir maç çıkarmadı ama Sosa’nın profilinden daha farklı bir oyuncu olduğu da ortada.
Orta sahada 1 kişi fazla olduğu için hatlar arasına sızan isim genellikle Abdülkadir Parmak oldu oyundan atılana kadar. Ama Trabzonspor 10 kişi kalana kadar Alanyaspor’un da bu tarz durumlara pek izin vermediğini ve Trabzonspor’un bu avantajını kullandırmadığını söylemek gerek.
Trabzonspor hücumlarının bir çoğunu sol taraftan kurgulamaya çalıştı. Ama rakip sahaya yerleştiklerinde ters taraftaki Yusuf Sarı merkeze girmek yerine kenara daha yakın kaldı. Bu tabii ki Ünal Karaman’ın da oyuncudan istediği bir şey olabilir ama savunmanın önündeki bu alanı doldurmamak Alanyaspor’un işini kolaylaştırıyor.
Trabzonspor geriden çıkarken özellikle top sağ tarafta ise Efecan merkeze yaklaşarak üçüncü orta saha gibi sayısal eşitliği sağlıyordu. Bunu ters taraftaki Junior Fernandes pek yapmadı.
Hosseini’nin boş bir şekilde topu alabileceği durumlarda da topu almadan hemen baskı uyguladılar. Yüzünü rakip kaleye döndürmeden tercih yapmak zorunda bıraktılar İranlı futbolcuyu.
Alanyaspor topa sahipken Junior Fernandes’in çizgide kaldığı Efecan’ın merkeze girdiği ve 2 merkez orta sahanın da stoper ve beklerle üçgen oluşturacak şekilde yerleştiğini gördük.
Alanyaspor genişliğini sol kenarda Junior Fernandes, sağ kenarda ise beki Onur Bulut üzerinden sağladı. Efecan yine gördüğümüz gibi merkezde.
Efecan’ın sürekli merkeze girmesi sene başından beri hatlar arasına giren oyuncuları savunmakta sıkıntı yaşayan Trabzonspor için yine sıkıntı yaşattı. Ama 10 kişi kaldıktan sonra çok daha muhafazakar bir yapıda oldukları için bu toplara pek izin vermediler.
Kırmızı kart sonrası
10 kişi kaldıktan sonra 4-4-1 şeklinde savunmaya yerleşti Trabzonspor. Ünal Karaman burada ufak bir değişiklik de yaptı ve ileri uca Nwakaeme’yi sol kenara ise Sörloth’u yerleştirdi.
İleri uca Nwakaeme’nin yerleştirilmesi ise bence Ünal Karaman’ın ileride Sörloth’un indireceği topları beklemektense Nwakaeme’nin atletizmini kullanma isteğinden kaynaklandı. Ki 10 kişi kaldıktan sadece 3 dakika sonra Trabzonspor kaptığı bir top sonrası Nwakaeme önderliğin hızlı geliyor ve ilk tehlikeli pozisyonunu buluyor.
Trabzonspor eksik kaldıktan sonra Alanyaspor ön hattı da baskı yaparken herkesi 1’e1 şeklinde savunabildi.
İstatistikler
Bir takımın 75 dakika eksik oynadığı maç özelinde istatistikler çok fazla şey anlatmayabilir. Ama 11’e 11 oynanmış bir 25 dakika varken ilk dikkat çeken istatistik ilk 30 dakikada iki takımın da hiçbir şut girişiminde bulunmamış olması. Ayrıca anahtar pas sayılarına baktığımızda Trabzonspor’un maç boyunca isabetli anahtar pası olmadığını, Alanyaspor cephesinde ise bu rakamın 2 olduğunu görüyoruz. Hücum girişimlerine baktığımızda da Trabzonspor’da sol kenar ve merkezin ağır bastığını görüyoruz. Sörloth ve Nwakaeme’nin varlığı etkili bunda. Alanyaspor’un ise iki kenarını kullanmaya çalıştığını görüyoruz. Keza açtıkları 15 ortada 5 isabet buldular. Yüzde 33 başarı oranı oldukça yeterli.
Son bakış
Açıkçası zaten iki takımın da temposunu bulamadan girdiği bir maç başlangıcının devamında erken gelen bir kırmızı kartla maçın içeriği oldukça kısıtlandı. Trabzonspor normal olarak topu rakibe verip topu kazandığında atak sonlandırma amacıyla hareket etti. Alanyaspor ise maç öncesinde hiç beklemediği kadar topu aldılar sonuç olarak ama pek efektif olamadılar.
Trabzonspor, Sosa’dan yoksun oynadığı ve erkenden eksik kaldığı bir felaket senaryosundan galibiyetle çıktı. Bu galibiyet takımın da aslında mental olarak geldiği kuvveti gösteriyor bence. Topsuz oyunda hala önemli eksikleri olduğuna inansam da böylesine şartlarda bir galibiyette içerideki ortamı daha da iyi bir noktaya taşıyacaktır. Alanyaspor ise gelen fırsatı kaçırdı ama hala 19 puanla 4. sırada yer alıyorlar ve toparlanabilirler.