Süper Lig hedefi olan iki komşu ilin karşılaşmasına bol bol ikili mücadele ve yüksek efor vardı ama gol yoktu. Taktik derinlik açısından 1. Lig düzeyinin çok üzerinde olan maçın sonucunu belirleyen oyuncuların kabiliyetleri oldu. Bursaspor, 3 net pozisyondan yararlanamadı ve 1 şutu direkten döndü, diğer tarafta ise Balıkesirspor, 1 tane etkili pozisyon üretebildi. Karşılıklı taktik hamelelerin yapıldığı maçta satranç tabiriyle iki teknik direktör, pata kaldılar.
Bursaspor, maç boyunca etkili olmaya çalışan taraftı ve maç genelinde savunmada çok zorlanmadı. Zaten %61 gibi ezici bir savunma ikili mücadelesi üstünlüğü sağladı. Fakat, Bursaspor’un ciddi bir üstünlük kurduğu 45-60 arasında Balıkesirspor’un rakibiyle dişediş mücadele ettiğini ve eforunu doğru zamanda kullanarak bu zaman diliminde %59 ikili mücadele üstünlüğü elde ettiğini görüyoruz. Bu sayede Bursaspor, Balılesirspor’un direncini kıramadı.
Bursaspor, maç boyunca topa daha çok sahip olan ve oyunun kontrolünü elinde bulunduran ekipti. Buna rağmen rakibinden sadece 3 kere daha fazla 3. bölgeye giriş yapabildi. Özellikle 45-60 arasındaki topa sahip olma üstünlüğü ve son dakikalardaki taktik düzen değişiminin de verdiği baskı ile ezici bir şekilde topa sahip olabildi, fakat yararlı kullanmakta zorlandı.
Maçın başlangıcında genel dizilim olarak Bursaspor 4-1-4-1 ve Balıkesirspor 4-2-3-1 gibi gözüksede iki teknik ekip de rakiplerine sürprizller hazırlamışlar.
Balıkesirspor, hücuma geçince Mrsic geriye düşerek oyunu yönlendirirken Foxi serbest oynuyor. Bekler ileri çıkıyor ve kanatlar içeri kat ediyorlar ve 3-4-3 dizilimine geçiyorlar. Bursaspor, savunmada 4-1-4-1 ile rakibin bloklar arasına top atmasını engellerken kanatların geriye düşerek bekleri marke etmesi sayesinde savunmadaki 4’lü kendi aralarında rakip forvet hattında 3 oyuncuyu rahatlıkla paylaşırken 1 kişi de serbest kademede kalabildi.
Bursaspor, ilk yarıda hücumda çoğalmak adına Aykut geriye düşerek stoperlerin oyun kurmasına destek olurken, Emirhan Aykut’un önünde pivot noktası olarak görev alıyordu. Top hangi kanattan hücum ediyorsa ki bu genellikle sol kanat oldu, o kanattaki bek iç kulvara girerek eşleşme sorunu oluşturmaya çalıştı ve çoğu zaman başarılı olundu. Buradaki sıkıntı ise merkez kulvardan içeri kaçan Recep, Kubilay ya da Özer’in etkili olabilecekleri yerlerde topla buluşturmakta zorlanılmasıydı.
Bursaspor, hücum hattının biribirinden kopuk kümeler gibi gözüktüğü set oyunlarında rakibin bıraktığı boşluklara bekler ve merkez orta saha oyuncuları destek koşuları yapmadılar ve öncelikli olarak savunma geçişine önem verdiler. Bursaspor’un bu sezon bolca yediği kontra atak gollerine karşı bir önlem olarak biraz daha temkinli hücum ettiğini gözlemledik.
İlk yarıdaki ve belki de maçtaki en önemli pozisyon, kırılma anı Emirhan’ın ceza yayı üzerinde topla buluştuğu andı. Geçen hafta Recep Aydın’ın attığı gol benzeri bir pozisyonda Emirhan’ın 3 seçeneği vardı. Tek vuruşla şut, kontrol ederek penaltı elde etmeye çalışmak çünkü rakibi arkasında ya da vücüt çalımıyla topu sağ tarafındaki 4 takım arkadaşından birisine iletmek. Emirhan, kaleye şut atmayı tercih etti ve çok kötü bir şutla topu direğin üstünden auta gönderdi. Uzaktan şut çekmeyi seven Emirhan’a kariyeri boyunca şu pozisyondan daha iyi bir pozisyonun gelmesi çok zor, ve o cömertçe harcadı.
Maçın 2. devresinde 1. Lig’in taktik seviyesinin ve hatta çoğu Süper Lig maçının bile taktik seviyesinin çok üzerinde hamleler vardı. Bunlardan bir tanesi, benim de favori dizilimlerinden olan asimetrik 3-4-3 hamlesiydi. Bursaspor, savunmada 4-4-2 gibi gözükse de topun geldiği kanattaki stoper beke kayıyor ve ters kanattaki kanat ise beke, bekin önündeki açık ise kanada kayıyordu.
Hücümda ise açıktaki forvetlerin geriye düşerek merkez orta saha ve merkez forvete koşu koridorları açılması hedeflendi. Yine topsuz oyunda istediğini yapabilen bir takım vardı ama topu gitmesi gereken yere atmakta sorun yaşanıyordu. Yalçın hocanın da maçtan sonra “Oynanan oyundan memnunum.” demesinin arkasında aslında topsuz oyunda, oyuncuların başarılı olması ve rakibi bolca hataya zorlamış olması vardı.
Rakibinin hareketli savunma-hücum geçişleri ve disiplinli alan savunması karşısında hücumda etkili olmak adına önceki maçlara oranla daha direkt ve uzun top oynayan bir Bursaspor vardı. Bursaspor’un savunma oyuncuları önceki maçların tersine kendi aralarında çok fazla pas yapmak yerine daha fazla ileriyi düşündüler. Özellikle merkez orta saha oyuncularının 3. bölgeye pas denemesinin fazla olması oyunun temposunun artmasına yardımcı oldu. Emirhan’ın ceza sahasına 15 pas denemesi gözüküyor ve bu konuda takımında açık ara lider durumda.
Özer, önceki maçlarda kanada yakın oynatılmış ama verim alınamamıştı. Teknik ekip, değişiklik yaparak Özer’i hücumda daha serbest oynattı ve onun hareketliliğini kullanarak topla buluşturmaya çalıştı. Merkez orta saha oyuncuları Aykut, Emirhan, Recep ve forvet Kubilay’ın en çok pas verdiği oyuncu Özer olurken Özer’in en çok pas verdiği oyuncular ise Shehu ve Emirhan oldu. Shehu, takımda en çok pas alan oyunculardan olurken en çok Diarra’yı tercih etti ve 2. devrenin sonlarında 3 stoperli dizilimde bol bol uzun pas attı. Bursaspor’un tempo yapmakta sorun yaşadığını önceden belirtmiştim ve bu konuda en büyük sıkıntılardan birisi ise pivot noktalarının etkisiz kalmasıydı. Bu maçta direkt oyun ile bloklararsında Özer’i topla buluşturmaya çalışan bir anlayış vardı ama Özer’in pas tercihleri sebebiyle pas zincirleri kaleye uzaklaştı.
Bursaspor’un hücumdaki çıkış noktası Özer’in Balıkesirspor’un savunma hattı karşısında hiç ikili mücadele kazanamaması ve Bursaspor’un hücum hattındaki oyunculara sadece 11 kere isabetli pas atabilmesi takımın hücumdaki pozisyon sıkıntılarının başlıca sebeplerindendi.
Özer, sahanın her yerinde topla buluştu ya da rakibine hamle yaptı. Maça sol kulvarda başladı, sonra sağ kulvara geçti son 15-20 dakikalık dilimde ise açık forvet olarak kaleye yakın oynadı. Maçın büyük bölümünde sol kulvarda oynarken buradaki aksiyonlarında sadece 14/25 başarı elde etti.
Özer’in sol kulvardan gelen topları etkili kullanamaması sonucu hücumlarının %47’sini soldan (44) gerçekleştiren Bursaspor, hiç etkili hücum üretemedi.
Balıkesirspor’un tamamen kilitlediği rakibini sol kulvarını savunan kaptan Okan Alkan, 268 Instat Index Puanı ile maçın adamı oldu. 6/7 savunma ikili mücadelesi ve 3/4 hücum ikili mücadelesi başarısıyla toplamda 10/12 ikili mücadele başarısı elde etti. 6 kere karşı karşıya geldiği Özer karşısında her pozisyonda başarılı oldu.
Kağıt üzerinde ciddi bir kadro kalitesi farkı gözüken iki takım arasında Balıkesirspor’un başındaki Ali Tandoğan’ı özellikle tebrik etmek gerekiyor. Standart 1. Lig hücum ve savunma anlayışı yerine taktik derinliği olan ve rakibinin hamlelerine kadrosu yettiğince cevap verebildi. Hiç bir zaman maçı doldur boşalt ya da geriye gömülüp, sadece direkt toplarla hücum etme anlayışına dönüştürmedi. Elinde daha iyi kadrolar olunca daha etkili ve başarılı sonuçlar elde edebileceğinin sinyallerini verdi.
Maç genelinde iki takımda başabaş gibi gözükse de Bursaspor’un hem savunma hamlesi hemde hücumda hız konusunda önceki maçlara oranla daha istekli olduğu göze çarptı.