Cuma günü Galatasaray ve Rizespor karşı karşıya geldi. Karşılaşmayı Galatasaray Talbi (kendi kalesine) ve Babel’in penaltıdan attığı gollerle 2-0 kazandı.
Ortalama pozisyonlar ve kadro
Geçen hafta oynanan Beşiktaş karşılaşmasından sonra Fatih Terim kadrodaki bazı oyuncuları kastederek ”son şansları” ifadesini kullanmıştı. Bu maçta sahaya çıkan ilk 11’e baktığımız zaman cezalı Marcao yerine Ahmet Çalık sahadaydı ve ligdeki ilk maçına çıktı. Ahmet Çalık girdiği 18 ikili mücadelenin 10’unda başarılı oldu. 49 pasın 43’ünde isabet sağlayarak %88 pas isabet yüzdesiyle maçı tamamladı. Ayrıca Ahmet Çalık girdiği 82 aksiyonun 68’inde başarılı olarak %83 ile maçı tamamladı. Mariano yerine ise Şener Özbayraklı sahadaydı. 54.dakikada sakatlanan Şener’in yerine ise Mariano oyuna girdi. Nzonzi ve Belhanda yerine ise Seri ve Ömer Bayram ikilisini orta sahada gördük. Seri girdiği 12 ikili mücadelenin 6 tanesini kazanırken 91 pasın 86’sında isabet bularak %95 pas isabeti ile takımının en çok isabetli pas atan oyuncusu oldu. Ayrıca Seri girdiği 118 aksiyonun 105’inde başarılı olarak %89 ile maçı tamamladı. Ömer Bayram ise girdiği 19 ikili mücadelenin 13’ünü kazanarak takımının hem yüzde olarak hem de sayı olarak en çok ikili mücadele kazanan oyuncusu oldu. Feghouli yerine ise Emre Mor ilk 11 başladı. Beşiktaş maçındaki ilk 11’den tam 5 oyuncunun değiştiğini gördük. Bu değişikliğin Real Madrid maçı öncesi bir rotasyon olup olmadığını ancak Real Madrid maçı ile anlayabileceğiz.
Ortalama pozisyonlara baktığımız zaman Ahmet Çalık’ın Marcao’ya göre daha derinde topla buluştuğunu görüyoruz. Bunun sebebinin Ahmet Çalık’ın hem sol ayaklı olmaması hem de penetre etmekte yetersiz olmasından kaynaklı risk almadığını düşünüyorum. En derinde kendisi olduğu için de Muslera’nın ilk opsiyonu oldu. (Muslera en çok pası Ahmet Çalık’a gönderdi.)
Nzonzi’nin yerine 6 numarada oynayan Seri oyunun yönünün değiştirilmesinde 1 numaralı isimdi Galatasaray adına.
Yukarıdaki görsel Galatasaray’ın yaptığı pas isabetlerini gösteriyor. Görsele baktığımız zaman en çok yapılan 5 pas kombinasyonunun 4’ünün Seri ile yapıldığını görüyoruz.
Ortalama pozisyonlarda Galatasaray her maçta olduğu gibi stoperler ve 6 numara dışındaki tüm oyuncuların rakip yarı sahada olduğunu görüyoruz.
Galatasaray hücumu
Galatasaray maçta 11 şut çekti. Bu 11 şutun 7’si kaleyi buldu. Ayrıca Galatasaray’ın 11 şutunun 6 tanesi ceza sahası içerisinden gerçekleşti. Rizespor ise çektiği 3 isabetli şutun sadece 1 tanesi ceza sahası içerisinden geldi.
Galatasaray çektiği şutlardan 1.9 xG yakalarken Rizespor ise 0.58 xG ile maçı tamamladı.
Galatasaray maçın başından sonuna kadar topun tek hakimiydi. %66 topa sahip olma yüzdesi ile oynadı. Galatasaray’ın sezon başı sorunlarından olan rakip ceza sahasına girme sorununu son haftalarda azalttığını görüyoruz. Bu maçta 71 kere rakip sahaya geçerken 48 kere üçüncü bölgeye 19 kere ise ceza sahası içerisine girdi.
Galatasaray’ın bir diğer sorunu olan kendi sahasında top kaybının da bu maç özelinde azaldığını görsek de yine de 12 top kaybı Galatasaray’ın kalesinde ciddi sorunlara yol açtı. Buna yazının devamında değineceğim.
Andone’nin hareketliliğinden her hafta bahsediyorum. Bu maçta da Andone’nin sağ ve sola kayışlarında Galatasaray’ın ataklarının daha verimli olduğunu gördük. Bu maç özelinde daha çok sol kanada kayan Andone, Babel ile birlikle 2v1 ve 2v2 eşleşmeleri yakalayarak üçüncü bölgede daha etkili oldu. Yukarıdaki pozisyonda Nagatomo Babel’e uzun oynuyor. Andone’nin de sola kaymasıyla birlikte 2v2 pozisyonu yakalayan Galatasaray hücumda avantajlı duruma geçiyor.
Bu da Andone’nin sola kaymasına ve hareketliliğine başka bir örnek. Geçiş hücumunda Babel ile birlikte sol kanada doğru koşarken Rizespor savunması ile 2v1 eşleşiyorlar. Seri’nin pasının kısa düşmesiyle Babel koşusuna devam ederken Andone merkeze doğru koşu yapıyor.
Bu sezon geneline baktığımız zaman Galatasaray’da merkez oyuncularının ceza sahasına yaptığı koşuları çok görmemiştik. Bu maç özelinde ise Andone ile birlikte hücumda eşleşmelerde +1 olmayı sağlayan isim ceza sahasına yaptığı koşuları ile Lemina’ydı. Yukarıdaki pozisyona baktığımız zaman Babel orta açacağı zaman Emre Mor ve Lemina’nın ceza sahasına yaptıkları koşular sonrası Andone Emre Mor ve Lemina 3v2 eşleşmeyi sağlıyor.
Galatasaray’ın ilk golü rakibin kendi kalesine atmasından gelse de pozisyonun gelişimine baktığımız zaman Lemina’nın ceza sahası içerisine koşusunu görüyoruz. Lemina ve Andone ön direkte rakiple 2v2 eşleşiyor.
Yukarıdaki pozisyonda Galatasaray ceza sahası içerisinde Nagatomo, Babel ve Andone ile 3v3 pozisyondayken Lemina Emre Mor’dan aldığı topla ceza sahasına girerek kendisine en yakın oyuncuyu üzerine çekiyor ve Galatasaray ceza sahasında 4v3 üstünlük kuruyor. Pozisyonun devamında boş pozisyondaki Babel topun kontrolünü sağlayamıyor.
Lemina’nın ceza sahası koşuları dışında hücumdaki bir diğer etkinliği ise Andone’nin sol kanada kayması gibi kendisini maç içinde sürekli sağ kanada kaydığını gördük. Yukarıdaki pozisyonda Şener’in topu almasıyla birlikte sağ kanada koşu yapan Lemina Şener, Emre Mor ile birlikte 3v3 eşleşiyor.
Galatasaray’ın savunmadaki sorunları
Galatasaray’ın savunmadaki en büyük sorunlarından birisi hücumda yaptıkları top kayıpları sonrası yeterince kapanamaması olduğunu daha önceki maçlarda söylemiştim. Bu maçta da top kayıpları sonrası geçiş savunmasında sıkıntılar yaşadığını gördük. Galatasaray’ın geçiş savunmasında yaşadığı ilk sıkıntı az kişi ile yakalanması. Yukarıdaki pozisyonda Galatasaray top kaybı sonrası 3v3 pozisyonda kalıyor.
Galatasaray’ın geçiş savunmasında yaşadığı bir diğer sorun ise stoper oyuncularının arasındaki boşluğun fazla olması. Yukarıdaki pozisyonda Rizespor’un ceza sahası içerisinden bulduğu tek isabetli şutun gelişimini görüyoruz.
Yukarıdaki soruna başka bir örnek vermek gerekirse bu pozisyonda da top kaybı sonrası geçiş savunmasında Luyindama ile Ahmet Çalık arasındaki boşluğu görüyoruz. Aralarındaki boşlukta Rizesporlu oyuncunun koşusunu görüyoruz.
Galatasaray’ın savunmada yaşadığı sorunlardan bir tanesi ise set savunmasında yaşadığı adam paylaşımı. Yukarıdaki pozisyonda Rizespor 5 oyuncu ile ilerideyken (bekler ileride) Galatasaray 4 oyuncu ile rakibini karşılıyor. Sol kanada atılan uzun pasta rakibin pozisyon ürettiğini görüyoruz.
Galatasaray adam paylaşmının sıkıntısını geçiş savunmasında da yaşıyor. Yukarıdaki pozisyonda Rizespor’un hızlı hücumunda Nagatomo 2v1 pozisyonunda kalıyor.
Sonuç
Galatasaray hücumdaki etkinliğini Beşiktaş maçına oranla artırdığını görüyoruz. İlerideki Andone’nin tek ihtimal olduğu sisteme Lemina’nın da dahil edilmesiyle hücum etkinliği daha da artmış bir Galatasaray gördük. Aynı zamanda Andone’nin yanında bir isimle Andone’nin daha da etkili olacağını düşünmekteyim. Falcao Andone ikilisinin Galatasaray adına bu oyun anlayışına ek olarak artı bir hücum planı olacağını düşünüyorum.
Savunmadaki sorunlarını önceki maçlara göre nispeten daha az yansıtan Galatasaray hem stoperlerinin yeterince kapanamaması hem az veya eşit kişiyle yakalanması hem de set savunmasındaki eşleşmeler konusunda sıkıntı yaşamaması için üçlü savunmanın Galatasaray için mantıklı bir tercih olacağını düşünmekteyim. Marcao ve Luyindama ile oyun da kurabilme imkanı olan Galatasaray için Ahmet Çalık merkezdeki isim olabileceği yönündeki sinyallerini bu maçta verdi.
Daha önce PSG ve Real Madrid’e karşı 3-5-2 ile çıkan Galatasaray hafta içi oynanacak karşılaşmada nasıl çıkacağını merak etmekteyim. Oyun planı ve kadro seçimi Galatasaray’ın gelecekteki oyun planı hakkında bilgi verecektir.