Analiz | Beşiktaş 2-0 Alanyaspor

Spor Toto Süper Lig’in 7.haftasında Beşiktaş evinde lider Alanyaspor’u ağırladı. Mücadeleyi Beşiktaş, Burak Yılmaz ve Diaby’nin golleriyle 2-0 kazandı. Herhangi bir takımın net üstünlük sağlayamadığı mücadeleyi bitiriciliği daha iyi olan Beşiktaş kazandı.

İki takımın da ortalama pozisyonlarında takım boylarının uzun olduğunu görüyoruz. Topa sahip olurken bu hatlar uzadığı için iki ekipte şans yaratmakta zorlandı.

İlk yarıda Beşiktaş topa %61 ile sahip olurken, ikinci yarıda %49 ile sahip oldu. Beşiktaş’ın maç içerisinde oyuna yaklaşımını değiştirdiğini gördük.

Alanyaspor toplamda %45 ile topla oynamasına rağmen ceza sahasına girişlerde 46’ya 29 üstünlüğü var. Ceza sahasına girişlerde ise 17’ye 9 üstünlüğü bulunuyor. Beşiktaş topa sahip olmasına karşın anahtar bölgeleri kullanmadığını gördük.

Paslarda yine Alanyaspor’un daha etkili olduğunu gördük. Ceza sahasına paslarda 18- 7, üçüncü bölgeye paslarda 146’ya 82 üstünlüğü vardı. Eksi noktalardan biri hücum organizasyonlarında fazlaca orta denediler. 18 orta girişimlerinde 3 isabet buldular. Beşiktaş maç boyu 5 orta açmayı denerken 1 isabet buldu.

Beşiktaş’ın ikinci yarıda daha etkili bir oyun ortaya koydu. Bunun nedeni ise ataklarını daha fazla şutla bitirmeleriydi. İlk yarıda sadece 2 atağı şutla bitiren Beşiktaş, ikinci yarıda 5 atağı şutla bitirdi. Beşiktaş ikinci yarıda hücum organizasyonunda daha agresif gözüktü.

Beşiktaş xG ve ikili mücadele yoğunluğunda Alanyaspor’a göre daha üstündü. Alanyaspor ise başarılı pasların hızı ve hücum aksiyonlarının hızı konusunda Beşiktaş’a karşı üstündü.

İki takım da hücum organizasyonlarında zorlandığı bir maç oldu. Bunun nedeni iki takımın da savunma organizasyonları olduğu kadar oyun kurma ve ilerleme evrelerinde yaptıkları hatalar da etkiliydi.

Beşiktaş hücum organizasyonu

a. geriden oyun kurma 

Karius her fırsatta kısa paslarla oyunu başlatmaya çalıştı. Ancak, zaman zaman Alanyaspor’un tam saha baskısı nedeniyle uzun toplarla da oyun kurdu.

Alanyaspor’un tam saha baskısına karşı geride 4v2 kuran Beşiktaş oyunu ilerleme evresine taşımayı başardı. Atiba iki stoperin önünden topu almaya gelen ilk isimdi.

b. ilerleme

Bu evrede Beşiktaş’ın problemleri vardı. Özellikle orta saha hattının bu evrede doğru pozisyon alamaması Beşiktaş’ın oyunu yaratma evresine daha iyi taşımasını engelledi. Derinde kalan beklerin de Beşiktaş’ın alan paylaşımına yarar sağlayamadığını söylemek gerekir.

Beşiktaş bu evrede 3 hat kurdu. Stoperler ilk hattı oluşturdu. Bekler ile Atiba-Oğuzhan ikinci hattı oluşturdu. Ljajic rakip orta sahanın arkasında üçüncü hattı oluşturdu.

Pas bağlantıları bu alan paylaşım sorununu net gösteriyor. Atiba ile Oğuzhan sürekli aynı alanı paylaştılar. Sağ iç ve sol iç koridorda Beşiktaş pas bağlantısı oluşturamadı. 4-2-3-1 oynarken, 3’lünün ortasındaki oyuncu yani Ljajic yanal olarak hareket edip kanatlarda çoğalma yaratarak takımının pas trafiğini kolay hale getirebilirdi. Aksine Ljajic çoğunlukla merkezde kaldı. Siopis ise ilk yarı boyunca onu rahatlıkla marke edebildi.

Diaby’nin oyuna girmesiyle ilerleme evresinde iyileşmeler vardı.

Beşiktaş merkezde 2+1 yerine 1+2 şeklinde yerleşmeye başladı. Bu merkezdeki alanları daha iyi paylaşmalarına katkı sağladı.

Bir diğer iyileşme ise beklerin daha ileride pozisyon alması oldu. Böylelikle kanat oyuncuları merkeze doğru kayarak burada pas opsiyonu oluşturdular. Kare orta saha oluşturan Beşiktaş böylelikle daha iyi bir ilerleme şemasına sahip oldu.

c. yaratma

Bu evrede Beşiktaş’ın hücumları genelikle kanat oyuncularının birebir oynamasından dolayı rakip beklerin önünden gelişti. Stoperlerin arkasından da Beşiktaş şans yaratabildi.

N’Koudu genişlikte topla buluşarak rakip defans hattını genişletti. Alanyaspor’un sağ beki ve sağ stoperi baskı için kenara çıktı. Böylelikle iki stoper arasında boşluk yaratılmış oldu. Atiba orta sahadan destek koşusuyla bu alana koşu attı. Beşiktaş hücumda anahtar bir bölgeye hücum ederek şans yarattı.

Beşiktaş bir diğer şans yaratmasını rakip bek önünden gerçekleştirdi. Bir tarafta çoğalma ile diğer tarafta izolasyon oyununa başvuran Beşiktaş, N’Koudu’yu, Baiano ile izole etti. Birebir de rakibini geçen N’Koudu takımına penaltı kazandırdı.

Beşiktaş geçiş savunması

Beşiktaş savunmaya geçerken karşı baskı uyguladı. Top kaybından sonra topun kaybedildiği yerden alan baskısı uygulayan Beşiktaş, Alanyaspor’un hücuma geçmesini engelledi.

Beşiktaş karşı baskıyla sol kenarda rakibe karşı sayısal üstünlük kurdu. Alanyaspor baskı altında oynayamayınca uzun top oynamak zorunda kaldı.

Beşiktaş savunma organizasyonu

Beşiktaş tam saha baskı ve yarı saha baskı uyguladı. Maçın çoğunluğunda ise yarı saha baskıyı tercih ettiler.

Tam saha baskıda Beşiktaş, Alanyaspor’u kenarlara oynamaya zorladı. Burada ise tam saha baskıyı başlatarak topu kazanmaya çalıştı. Beşiktaş 4-4-2 veya 4-2-3-1 şekliyle tam saha baskıya yerleşti.

Alanyaspor, Beşiktaş sahasına yerleştiğinde Beşiktaş yarı saha baskıyı uyguladı. Yarı saha baskıda Beşiktaş 4-4-1-1 şeklini aldı.

Beşiktaş geçiş hücumları

Beşiktaş bu maçta çoğunlukla kendi yarı sahasında top kazandı ve buradan Beşiktaş hücuma geçmeye çalıştı. Beşiktaş topu rakip yarı sahada kazandığında direkt hücum denediler. Kendi yarı sahasında topu kazandıklarına direkt toplarla Burak Yılmaz’ı bulmayı çalıştılar.

Dorukhan kendi yarı sahasında kazandığı topu direkt olarak Burak Yılmaz’a gönderdi. Burak, Diaby ile paslaşarak stoperlerin arkasına hücum etti. Diaby ise sağ bek ile sağ stoper arasından koşu atarak golü attı. Merkezden gerçekleşen geçiş hücumu ile Beşiktaş tabela yaptı.

Artılar ve eksiler

Beşiktaş için bu maçta artılara geçiş hücumlarını yazabiliriz. Özellikle skorda üstünlüğü aldıktan sonra geçiş hücumlarında daha agresif bir yaklaşımları vardı. Bir diğer artıyı savunma organizasyonunda tam saha baskılarına yazabiliriz. Alanyaspor’un merkezden oyun kurmasını engelleyip, kenarlarda baskıyla rakibin oyununu bozdular.

Eksilerde ise ilerleme evresinde yapılan alan paylaşımları olacaktır. Merkezde yapılan yanlış alan paylaşımları hücum organizasyonunu etkiledi. Ayrıca yaratma evresinde ise kanat oyuncularının birebir oyununa bel bağlandı. Çeşitlilik eksikti. Orta sahadan Atiba’nın koşusu haricinde çok fazla bu tür koşular göremedik. Bir diğer eksi ise savunma organizasyonunda yarı saha baskısına yazabiliriz. Bu baskıda Beşiktaş, Alanyaspor’un anahtar bölge kullanımını en aza indiremedi.

Alanyaspor hücum organizasyonu

a. geriden oyun kurma

Marafona fırsat buldukça topu stoperlere dağıttı. Ancak, Beşiktaş’ın tam saha baskısı geldiğinde uzun toplara da başvurdu.

Marafona çoğunlukla ilk pası kısa yapsa da Beşiktaş’ın tam saha baskısı nedeniyle Alanyaspor merkezde pas opsiyonu bulamadı. İkinci paslar genellikle uzun pas oldu.

b. ilerleme

Bu evrede Alanyaspor’un sağ kanada doğru eğilimi vardı.

2 stoper ilk hattı oluşturdu. Bekler ileri çıkarak Siopis-Ceyhun ile birlikte ikinci hattı oluşturdular. Kanat oyuncuları merkeze gelerek Bakasetas ile üçüncü hattı oluşturdular. Cisse ise dördüncü hattı oluşturdu. Alanyaspor kanatlardan ilerleyerek yaratma evresine geçmeye çalıştı.

Pas bağlantılarında Alanyaspor’un sağ kanadı nasıl etkin kullandığını görüyoruz.

c. yaratma

Yaratma evresinde Alanyaspor’un rakip bekin arkasına hücum etti. Caner’i genişliğe sürükleyerek onun arkasına hücum ederek şans yaratmayı denediler.

Baiano çizgide topla buluştu ve rakibi kanada doğru çekti. Caner ve N’Koudu baskı çıkarken Oğuzhan ve Ruiz kademe yapmakta gecikti. Efecan, Caner’in arkasında oluşan boşluğa hücum ederek orta ile şans yarattı.

Alanyaspor üçüncü adam koşusuyla Douglas’ın arkasına hücum ederek şans yarattı. Fernandes genişlikte topla buluştu ve Douglas’ı genişliğe sürükledi. Vida onun kademesine girmekte gecikince boşluk oluştu. Ceyhun bu alana koşu atarak şans yarattı.

Alanyaspor geçiş savunması

Top kaybından sonra Alanyaspor, Beşiktaş gibi karşı baskı kullandı. Pozisyonal bir eğilim vardı bu baskılarında.

Ön alan oyuncuları karşı baskıyı yaparken savunma ve orta saha oyuncuları pozisyonlarına geri döndü. Görselde görüleceği üzere N’sakala ve Siopis top kaybında ön alanda olsalar bile pozisyonlarına geri döndüler. Ters kanattaki Efecan ise uzakta olmasına rağmen karşı baskıya katıldı.

Alanyaspor savunma organizasyonu

Alanyaspor hem tam saha baskıyı hem de yarı saha baskıyı kullandı. Tam saha baskıda gayet başarılı oldular. Beşiktaş’ın yaratma evresine geçmesini engellediler.

Alanyaspor’un tam saha baskısında Beşiktaş’ın orta sahasına adam markajı vardı. Bu baskıda Alanyaspor’un amacı Beşiktaş’ı uzun pas oynamaya zorlamaktı.

Beşiktaş , Alanyaspor’un yarı sahasına yerleştiğinde ise Alanyaspor yarı saha baskıyı uyguladı. 4-4-2 şeklinde pozisyon alan Alanyaspor, Beşiktaş’ı kenarlara oynamaya zorladı.

Alanyaspor geçiş hücumu

Alanyaspor’un bu maçta geçiş hücumları çoğunlukla kendi yarı sahasında kazandığı topla geldi. Zaman zaman rakip yarı sahada top kazanan Alanyaspor o topları genellikle direkt olarak şutla bitirmeye çalıştı.

Kendi yarı sahasında kazandığı topları Cisse’ye uzun oynayarak çıktılar. Orta sahanın da desteğiyle hücumda çoğalmayı başardılar.

Artılar ve Eksiler

Artılarda savunma organizasyonları var. Tam saha baskı ile Beşiktaş’ın organize olmasını engellediler. Yarı saha baskılarıyla da merkezi kapattılar. Bir diğer artı topa daha az sahip olsalar da anahtar bölge kullanımı rakibine göre daha fazlaydı. Topu iyi kullanıp şans yaratmaya çalıştılar.

Eksilerde ise şans yaratmada tek plana bağlı kaldılar. Kenar ortaları dışında pek bir set oyunları yoktu. Bitiricilik konusunda çok kötüydüler. Beşiktaş’ın karşı baskısı altından çıkmakta zorlandılar. İkinci yarıda geçiş savunmasında iyi organize olamayıp rakibe bir kaç şans verdiler.

Maçın oyuncusu

5 ikili mücadele kazanma, 3 top kesme, 1 pas arası, %81 aksiyon başarısı, 1 şans yaratma, 1 gol , 2 top kazanma, %94 pas başarısı, 2 anahtar pas, 12 hücum pası , üçüncü bölgeye 7 pasla oynayan Diaby oldu. İkinci yarıda oyuna girmesine rağmen oyunu değiştirmeyi başardı.