Analiz | Trabzonspor 4-1 Beşiktaş

Ligin 6. haftasında Trabzonspor, Beşiktaş’ı ağırladı. Trabzonspor’un sonuç alma konusunda çok iyi bir performans sergilediği mücadelede goller Dorukhan (KK), Sosa, Sörloth, Nwakaeme ve Güven’den gelirken Beşiktaş’ta belirleyici etken Ljajic yerine Oğuzhan’ın kullanılması oldu.

Maçı iş ortağımız InStat’ın verileri ışığında inceleyeceğiz.

Genel

Trabzonspor beklenen orta saha üçlüsüyle sahadaydı. Obi Mikel, Abdülkadir Parmak ve Sosa’dan oluşan bu üçlü orta saha özellikle adam adama eşleşmelerle Beşiktaş’ın orta sahada üstünlük kurmasını başarıyla engelledi. Abdülkadir’in Dorukhan’la; Obi Mikel’in Oğuzhan’la eşleştiği kurguda Sosa’nın daha önde hücum açısından da rahatlaması Trabzonspor için avantaja dönüştü. Ayrıca Pereira ve Novak ile ligin en iyi bek ikililerinden birine sahip olan Trabzonspor oyunu onlar üzerinden götürmeye çalıştı. 

Beşiktaş’ta Ljajic’in yokluğunda sol içe yazılacak oyuncu kritikti. Hazırlık maçları performansı ve profili itibariyle Muhayer’in oynamasını mantıklı buluyordum ancak Victor ve Elneny’nin yokluğunda geriden oyun kurma sorununu da gözardı ederek Oğuzhan’ı önde kullandı Abdullah Avcı. Başakşehir maçında 65’te yaptığı gibi bu maçta da 67’de yaptığı hamleyle Oğuzhan’ı geriye çekerek hatasından döndü Avcı ama tabela itibariyle maç kopmuştu zaten.

Kurgu

Beşiktaş’ta Caner top kullanmak üzere merkeze yakın. Trabzonspor, Atiba top kullanamasın diye merkezde kalabalık ayrıca maçın en önemli detayı olarak da Trabzonspor savunması önünde adam adama eşleşmeler görüyoruz. Oğuzhan’a yakın markajda Obi Mikel ve Dorukhan’a yakın markajda Abdülkadir Parmak’ın eşlik ettiği bu düzende Beşiktaş’ın tek çıkış yolu merkezdeki kalabalıktan yararlanarak oyunu çizgideki boşluklara taşımak.
Burada Necip’ten topu alan Caner çizgiye yaklaşan N’Koudou’yu görüp oynuyor ama sonrasında savunma bloğu aşılamadığı için top geri dönüyor. Sonuca yönelik bir şey çıkmasa da maçın senaryosu hakkında fikir veren bir kare.

Topla oynama

Trabzonspor bu orta saha üçlüsüyle normalde topu rakibe bırakacak bir profil çizmese de rakibi Beşiktaş’ı iyi analiz ederek top kontrolü üzerinden bir savaşa girmeyerek sonuç odaklı oyununun ilk adımı doğru bir şekilde attı.

%40 oranında topla oynayan Trabzonspor rakip ceza sahasına 15 kez girerken %60 oranında topla oynayan Beşiktaş 17 kez rakip ceza sahasına girdi.

Maç boyunca topa sahip olan Beşiktaş’la neredeyse aynı sayıda rakip ceza sahasına giren Trabzonspor bu ekonomik yapının meyvelerini 4 gol ve iyi bir galibiyetle topladı. Üçüncü bölgeye girişlerdeki Beşiktaş farkını ise Dorukhan ve Oğuzhan’ı adam adama markajla pasifize ederek çözen Trabzonspor, Beşiktaş’ın top hakimiyetini oyun hakimiyetine çevirmesini başarılı bir şekilde engelledi.

Şutlar

Topla oynama oranlarına yansıyan ekonomik durum şutlara da yansıdı haliyle. Beşiktaş ilk yarıda isabetli şut çekemezken Trabzonspor devreye 2-0 önde giriyordu. Sosa’yı daha önde kullanmanın net bir sonucu olarak okuyabiliriz bu durumu. Sosa şutlarıyla fark yaratırken Beşiktaş’ta Ljajic’in de yokluğunda şutör özelliğiyle fark yaratabilecek bir isim yoktu.

Beşiktaş’ın şutlarındaki artışta ise Güven hamlesinden sonra Oğuzhan’ın geri gelişi ve Trabzonspor’un da maçı hemen hemen bitirmiş olması söz konusu olabilir.

Geriden oyun kurmak

Victor Ruiz ve Elneny’nin yokluğunda geriden çıkışlarda sıkıntı yaşayan Beşiktaş’ta Caner’in top kullanma konusunda çabasına rağmen başarılı olamaması temel sorunu oluşturuyor. Beşiktaş büyük ölçüde iki kopuk blok şeklinde sahaya yayılıyor ve orta sahadaki sayısal üstünlük hep rakipte oluyor.

Yukarıda önde üç kişiyle yerleşmiş Trabzonspor karşısında top kullanan Caner’in en net opsiyonu merkezdeki Atiba. Caner, Atiba’ya basit bir kısa pas atsa Trabzonspor’un üçlü baskısını devre dışı bırakacak bir de N’Koudou opsiyonu varken Caner gerideki Vida’ya havadan ve riskli bir pas atıyor. Atağın devamı Beşiktaş’ın kalesine net bir pozisyon olarak dönüyor.

Ayrıca yazının başından beri altını çizdiğimiz adam adama markajları burada da görüyoruz. Oğuzhan’ın önde kullanılması Beşiktaş’ın hücuma geçişlerde pasifize edilmesini kolaylaştıran en önemli etken. İki kopuk bloğu birleştirebilecek en iyi isim profili itibariyle Oğuzhan Özyakup çünkü. En azından Elneny dönene kadar.

Hamle

Beşiktaş oyuncu profilleri itibariyle bakınca manevra kabiliyetine sahip bir takım. 67’de Güven’in girip Vida’nın çıkmasıyla sahada tam bir yap-b0z havası esecek  olsa da öyle olmuyor. Güven’in Burak’a yardımcı, Oğuzhan’ın geriye geldiği 4231’de geriden çıkışlar daha kolay. Ayrıca Gökhan’ın stopere, Dorukhan’ın da sağ beke geçişi enteresan dursa da yine bu manevra kabiliyetiyle açıklanabilir. Bu yap-boz her maçta tutmasa da bazen işe yarayabiliyor.

Trabzonspor 433’le yerleşmişken Beşiktaş’ta ilk topu kullanacak isim artık Oğuzhan Özyakup. Benzerlerini gördüğümüz pek çok anda merkezde topu alan isim Caner veya Atiba olduğunda topun tekrar savunmaya döndüğünü görüyoruz ama burada Oğuzhan orta sahayı işleyebilecek bir profilde. Merkezdeki boşluk bu yüzden önemli. Trabzonspor’un sayısal üstünlüğü ancak orası işlenebilirse kırılabilir. Oğuzhan da bunun farkında.

Topu aldığı gibi merkezdeki boşluğu işlemek üzere ilerleyen Oğuzhan’a Burak ve N’Koudou’nun akılcı koşuları eşlik ediyor. Burak’ın geriye koşusu, N’Koudou’nun öne koşusuyla Trabzonspor savunması dengesiz yakalanıyor. Oğuzhan atağın devamında Burak’a oynuyor ama ikinci adım gerçekleşmeyince bir şeyler çıkabilecek bu girişim de sonuç bulmuyor.

Beşiktaş; Başakşehir maçında 65’ten sonra bir şeyler yapabilirken Trabzon’da da 67’den sonra bir şeyler yapmaya yaklaştı. İki durumun da ana fikri aynı. Oğuzhan’ın işlevi belli çünkü. Yerine geçtikten sonraki aksiyon grafiği de bunu doğruluyor. Topsuz oyunda fark yaratmasını beklemek geriden oyun kurma sıkıntısı yaşayan Beşiktaş’ta biraz lüks şu an için. Ayrıca girdiği 9 mücadelenin 7’sini kazanması da mücadeleci olmadığı yönündeki eleştirileri taca atabilir. Oğuzhan; Obi Mikel ve Abdülkadir Parmak’a karşı mücadele kaybetmezken Sosa’yla girdiği 3 mücadelenin de 2’sini kazandı.

Jose Ernesto Sosa

Trabzonspor’un etkili isimlerinden olan Sosa üçüncü bölge aksiyonlarıyla büyük ölçüde fark yarattı. Üçüncü bölgede 22 aksiyonda %82 başarı yakalayan Sosa skora doğrudan etki eden işler yaptı. Topu Beşiktaş’a bırakmanın en büyük avantajını da Sosa’yı daha önde kullanarak uyguladı Ünal Karaman. Nwakaeme’ye attığı 10 pasla Trabzonspor’un sol kanadı işlemesinde de payı vardı.

Caner Erkin

Caner’in savunmada ciddi zaaflarına şahit olduğumuz bir mücadele oldu. Yukarıda Avdijaj’ı kaçırdığı bir sekansı görüyoruz. Trabzonspor’un son golüne baktığımızda da Caner’in hamlesizliği söz konusu.

Duran top sonrası Uğurcan’ın akıllıca ve hızlıca topu oyuna sokmasının akabinde gelişen 4. gole bakalım.

Uğurcan’ın topu elinden çıkarmasının üzerine 10 saniye geçerken Nwakaeme bu atakta ceza sahasına kadar gelme fırsatı bulmuş durumda. Nwakaeme’nin en etkili işlerinden biri olan çaprazdan şut aksiyonu oyuncuya verilmemesi gereken en önemli fırsatlardan biri belki de ama bu 10 saniyelik süreçte Caner’in hamlesizliği Nwakaeme’ye en sevdiği işlerden birini yapma fırsatını doğrudan veriyor ve güzel bir gol izliyoruz.

Sonuç

trabzonspor beşiktaş ile ilgili görsel sonucu

Trabzonspor, Ünal Karaman’ın da dediği gibi işin sonuç kısmında çok net sonuç alarak net bir galibiyet elde etti. Topu rakibe bırakma lüksünün yaşanmayacağı haftalarda takımın genel kurgusu ise merak ediliyor. Beklerini oyuna doğrudan dahil edebilen ve modern futbol oynayabilecek bir yapı var. Sturridge henüz oturumu açmadı. Genel bir hamlesizlik sıkıntısı olsa da eldeki malzeme iyi. Sosa’nın liderliğinde Trabzonspor’un yapabilecekleri merak uyandırsa da hocanın da ısrarla söylediği gibi öne bakmakta fayda var.

Beşiktaş’ta inşa aşamasındaki kurgu kırmızı kartlar ve sakatlıklarla dağılırken Abdullah Avcı’nın oyun konusunda radikal kararlar almak durumunda olduğu bir dönemece girildi. Bu süreçte hocanın Oğuzhan’ı kullanacağı nokta Beşiktaş adına belirleyici olacakken stoperlerin genişlediği, beklerin çizgide kullanıldığı daha klasik bir yapı bizleri bekliyor olabilir.