Analiz | Atletico Madrid 0-0 Real Madrid

La Liga’nın 7.haftasında, Madrid derbisinde, Atletico Madrid evinde Real Madrid’i ağırladı. İki takımında savunma organizasyonlarının ön planda olduğu maç golsüz sona erdi.

Atletico Madrid ortalama pozisyonlarda olduğu olduğu gibi merkezde çoğalma yaratarak, bindirme yapacak olan bekleri kullanmaya çalıştı.

Real Madrid ise Atletico Madrid’in aksine kanatlarda çoğalma yaratarak bu bölgelerden hücum geliştirmeye çalıştı.

Topa sahip olmada beklenildiği üzere Real Madrid’in üstünlüğü söz konusu. Üçüncü bölgelere girişte ve 45 saniye üzeri topa sahip olmada Real Madrid’in üstünlüğü var. Ancak, belki de en önemli istatistikte Atletico Madrid’in önde olduğunu görüyoruz. Ceza sahasına girişlerde topla daha az oynayan Atletico Madrid 16’ya 10 üstündü.

Hücumlarda ise iki takımda son derece sıkıntı yaşadı. Atletico Madrid 62 set hücumunu 3 şutla bitirebildi. Real Madrid 63 set hücumunu 9 şutla bitirebildi. Atletico Madrid 13 kontra atağı 1 şutla sonlandırırken, Real Madrid 10 kontra atak şansında kaleye şut atamadı.

İkili mücadelelerde Atletico Madrid az bir üstünlüğü bulunuyor. Hücumdaki mücadelelerde ise Atletico Madrid 35’e karşı 18 üstünlüğü var. Bu, Atletico Madrid’in tam baskısının ne kadar iyi olduğunu gösterdi. Driplinglerde de Atletico Madrid’in ciddi bir üstünlüğü bulunuyor.

Pas istatistiğine baktığımızda anahtar paslarda ve ileri paslarda Atletico Madrid’in üstünlüğü bulunuyor. Real Madrid’in topa daha çok sahip olsa da sadece 3 anahtar pas yapabilmesi bu evrede ne kadar etkisiz kaldıklarını gösteriyor. 24 orta girişimi de Real Madrid’in hücumdaki eğilimini gösteriyor.

İstatistiksel olarak baktıktan sonra şimdi de takımların oyun planlarını analiz edelim. Maçın kilit noktası iki takımında savunma organizasyonlarıydı.

Atletico Madrid topa sahip olma evresi

Partey’in oyunun merkezinde olduğu bir pas bağlantıları vardı.

a. geriden oyun kurma

Atletico Madrid geriden oyun kurarken 2 farklı yaklaşım sergiledi. Oblak fırsat buldukça kısa oyun kurmaya gayret gösterdi. Real Madrid tam baskı uyguladığı anlarda ise uzun toplarla oyun kurdu.

Oblak, iki stoper ve Thomas, Real Madrid’in tam baskısına karşı elmas şekli oluşturdular. Trippier, Saul ve Lodi ise 2. hattı oluşturdular. Kaleciden kısa pası alan Gimenez, Benzema’nın baskısı gelince orta mesafeli pasla Saul’u bulup takımını ilerleme evresine taşıdı.

Oblak çoğu zaman ise uzun toplarla oyunu başlattı. Bu durumda Atletico Madrid’in orta sahası ve hücum hattı birbirlerine yakın pozisyon alarak ilk ve ikinci topları almaya çalıştı. 4-2-2-2 şeklinde pozisyon alarak merkezde çoğalmaya çalıştılar.

b. ilerleme evresi

Bu evrede Atletico Madrid’in iki senaryosu vardı. Öncelikle merkezden, Real Madrid’in orta saha hattının arkasına topu ilerletmekti. Diğeri ise merkezde çoğalma yaratarak bindirme yapan bekler üzerinden yaratma evresine geçmekti.

Koke ve Vitolo’nun hatta Felix’in geriye gelerek merkezde çoğalma yarattığını görüyoruz. Bekler ileri çıkarak genişiliği sağlıyor.

c. yaratma evresi

Bu evrede Atletico Madrid çoğunlukla rakip bekin arkasına hücum etmeyi denedi. Bu alandan hücum edemediğinde ise Trippier’in ortalarıyla şans yaratmaya çalıştı.

Solda Lodi genişlikte topu alarak Real Madrid savunmasını genişletti. Carvajal, Lodi’ye baskı yapabilmek için genişliğe açıldı. Vitolo ise Carvajal ile Varene arasındaki kanaldan koşu yaparak topla buluştu.

Atletico Madrid merkezde çoğalma yaratıp buradan hücum edemeyince bindirme yapan Trippier’in ortaları üzerinden şans yaratmaya çalıştı.

Bitiricilik evresinde Atletico Madrid çok kötü bir maç geçirdi. Çoğunlukla kanat ortalarını bitirmeye çalıştılar.

Atletico Madrid savunma geçişleri

Bu evrede Atletico Madrid 2 farklı senaryo ile oynadı. Atletico Madrid topu üçüncü bölgede kaybettiği zaman karşı baskı uyguladı. Real Madrid’in hızlı hücum yapmasını engellemeye çalıştı. Atletico Madrid topu ikinci bölgede kaybettiğinde ise oyuncular hızlı bir şekilde savunma pozisyonlarını aldı.

Atletico Madrid savunma organizasyonu

Atletico Madrid’in 3 farklı savunma organizasyonu vardı. Tam baskı ile topu rakip kaleye olabildiğince yakın yerde kazanmak, yarı baskı ile özellikle kanatlarda rakibe karşı sayısal üstünlük yaratıp rakibin bu bölgelerden şans yaratmasını engellemek, gömülü savunmada ise rakibin ortaları karşılamak üzerine bir organizasyonları vardı.

Real Madrid geriden kısa oyun kurmaya çalıştığında, Atletico Madrid en ileride topu kazanmak için tam baskıyı uyguladı. Diego Costa gölge baskısı ile merkeze olan pas bağlantısını kesti. Real Madrid, Carvajal’a yardım götüremeyince Vitolo ve Koke doğru kayma ile sayısal üstünlük kurdular ve topu kazanmayı başardılar.

Atletico Madrid’in yarı baskıda odak noktası kanatlarda sayısal üstünlük yaratabilmekti. Joao Felix’in yardımıyla kanatta 4v3 üstünlük yaratmayı başardılar. Real Madrid’i ya kanat değiştirmeye ya da geriye oynamaya zorladılar. Diego Simeone’nin forvet hattından neden savunmaya yardım etmesini istediğini net şekilde görüyoruz.

Diego Simeone’nin savunma kurgusunda bir farklılık vardı. Normalde 4-4-2 ile savunmada pozisyon alan takım bu kez Real Madrid’in kanat odaklı oyununa cevap olarak çoğu zaman durumsal olarak 5-3-2 savunmasıyla durdu. Top sol kanatta olunca Vitolo savunma hattıyla aynı yerde pozisyon aldı. Bunun nedeni ise Real Madrid’in topa sahip olurken çoğunlukla kanat değiştirerek oynamasıydı. Vitolo bu pozisyondan Carvajal’a daha hızlı şekilde baskı uygulayabildi.

Atletico Madrid hücuma geçişler

Atletico Madrid’in yarı baskıda veya tam baskıda topu kazandığında ilk tercihi direkt olarak stoperlerin ve beklerin arkasına hücum etmekti. Eğer,Atletico Madrid topu direkt olarak taşıyabilme şansı yoksa, topu rakibin zayıf kanadına doğru kısa paslarla taşıdılar.

Koke yarı baskıda kanatta Hazard’dan topu kazanarak topu Costa’ya gönderdi. Costa ise tek pasla rakip stoperlerin arkasına koşu yapan Felix’e pasını attı. Atletico Madrid’in direkt geçiş hücumu böyle gelişti.

Atletico Madrid’in eksileri ve artıları

Eksilere baktığımızda topa sahip olmada sıkıntı çektiklerini gördük. Bunun nedeni Real Madrid’in yüksek baskına karşı iyi şekilde oyun kuramamaları ve şans yaratma evresinde Trippier üzerinden gelişen ataklar dışında bir planlarının olmamasıydı. Ayrıca, Oblak uzun oynadığı zaman ilk ve ikinci topları kazanmamaları ve bitiricilik evresinde zamanlama hataları etkisiz oyunlarında etkili oldu.

Artılara baktığımızda tam baskı ve yarı baskıda çok etkiliydiler. Real Madrid’in geriden oyun kurmasını ve şans yaratmasını engellemeyi başardılar. Trippier ve Lodi’yi hücuma çıkardıklarında Real Madrid savunmasında boşluklar bulmayı başardılar. Gömülü savunmada da bir kaç şans hariç Real Madrid’in ortalarını iyi savundular.

Real Madrid topa sahip olma

Real Madrid topa sahip olurken sol kanat odaklı oyunlar gerçekleştirdi.

a. geriden oyun kurma

Courtois geriden kısa oyun kurmaya çalıştığında sol kanatta elmas şekli oluşturmaya çalıştılar. Ramos ve Kroos’un sol tarafta olması Real Madrid’in geriden kısa oyun kurarken çoğunlukla bu bölgeyi seçmesine neden oldu.

Courtois, Atletico Madrid tam baskı uyguladığında ise uzun toplarla oyun kurmaya çalıştı.

b. ilerleme evresi

Real Madrid orta sahası düz bir çizgi oluşturup Nacho ve Carvajal’ın hücuma çıkmasını sağladı. Sağ ve sol kanatta yaratılan üçgenlerle Real Madrid yaratma evresine geçti.

c. yaratma evresi

Bu evrede Real Madrid bir kanatta çoğalma yaratıp diğer kanada topu çevirip buradan açılan orta ile şans yaratmaya çalıştılar. Sağ tarafta Atletico Madrid sayısal üstünlük yaratınca oyunu sol kanada çevirdi.

d. bitiricilik

Bu evrede kanatlardan gelen ortalara Benzema ve Bale kafa vuruşlarıyla gol denemeleri oldu. Ayrıca, Kroos’un uzak mesafe şutlarını da gördük.

Atağın yönünü sağdan sola çeviren Real Madrid, Nacho’yu buldu. Nacho’nun ortasında Bale’nin kafa vuruşu vardı.

Yine soldan gelen ortaya Benzema’nın kafa vuruşunda Real Madrid isabetli şut attı.

Bir diğer bitiricilik örneğinde ise Kroos ceza sahası önünden şut fırsatı buldu. Atletico Madrid savunması kenardan gelen ortayı uzaklaştırdıktan sonra alanı boşaltmakta geç kaldı.

Real Madrid savunma organizasyonu

Real Madrid, Atletico Madrid’in geriden oyun kurmasını engellemek için tam baskıyı kullandı. Atletico Madrid’in merkezden şans yaratmasını engellemek için yarı baskıyı kullandı. Gömülü savunmada da kenar ortalarını başarıyla savundular.

4-1-3-2 şeklinde tam baskıyı uygulayan Real Madrid, kanatlarda Atletico Madrid ile adam adama eşleşti. Merkezde de Kroos ve Bale/Hazard ile merkezi kapatarak Atletico Madrid’i uzun oynamaya zorladılar.

Bale ve Hazard orta sahaya yakın pozisyon alarak Atletico Madrid’in merkezden şans yaratmasını engellediler. Bu onların yarı baskı şemasıydı. Bu baskının tek olumsuz yanı Hazard’ın Trippier’in bindirmelerini kontrol edememesiydi.

Real Madrid hücum geçişleri

Real Madrid hücum geçişlerinde Hazard ve Bale’nin dripleringlerini kullanmayı planladı.

Kroos’un merkezde Benzema ile paslaşması sonrası Hazard’ı savunma arkasına kaçırdığı bir geçiş hücumu gördük.

Bir diğer geçiş hücumda Atletico Madrid’in karşı baskı girişimini Kroos tek pasla 7 oyuncuyu aştı ve Hazard’ı orta saha hattının arkasına kaçırdı.

Real Madrid savunma geçişleri

Real Madrid’in ilerleme evresi çok dikkatli olunca top kaybedilince de oyuncular hızlıca savunma pozisyonlarını almayı başardı.

Real Madrid’in artıları ve eksileri

Eksilere baktığımızda Atletico Madrid’te olduğu gibi sadece 1 plan üzerinden gerçekleşen hücumlar vardı. Kanatlarda çoğalma yaratıp, orta açmak üzerine bir oyun vardı. Atletico Madrid için savunması kolay bir senaryoydu.  Topa daha çok sahip oldular ancak yaratma evresinde etkili olmadılar bunun en büyük nedeni yavaş paslardı. Atletico Madrid savunmasında boşluk bulabilecek bir hızlı pas yapamadılar. Hazard ve Bale’in bireysel oyunlarına çok bağlı kaldılar. Trippier’in hücuma çıkışlarını kontrol etmekte zorlandılar.

Artılara bakacak olursak en büyük artıları haftalardır devam eden savunma organizasyonu hataları bu maçta yaşanmadı. Yarı baskıyla oyunun merkezini kontrol ettiler. Gömülü savunmada Atletico Madrid’in ortalarını karşılamayı başardılar. Savunma geçişlerinde hızlıca pozisyon alarak Atletico Madrid’in geçiş hücumlarını kontrol etmeyi başardılar.

Maçın oyuncusu

Thomas oyunun merkezinde oyunu yönlendiren oyuncuydu. 73 pasının 56 pası hücum pasıydı. 7 hücumdaki ikili mücadelenin 6’sını kazandı. Toplam olarak 12 ikili mücadelenin 9’unu kazandı.

Bir diğer bahsedilmesi gereken oyuncu Trippier’di. Adeta sağ kanat oyuncusu gibi oynadı.

17 ikili mücadelenin 14’ünü kazandı. 8 Top kazanmasının 3’ü rakip sahadaydı. 5 top ceza sahasına gönderdi. 5 ortada da 2 isabet buldu.