Analiz | RB Leipzig 1-3 FC Schalke 04

Bundesliga’nın 6. haftasında 13 puanlı lider Leipzig evinde 10 puanlı Schalke’yi ağırladı. Nagelsmann ile çoğumuzun Huddersfield döneminde danıştığı David Wagner’in karşı karşıya geldiği maçta Schalke deplasmanda 3-1’lik skorla kazanarak Leipzig ile puanları eşitledi. Leipzig ise bu mağlubiyet ile bu haftayı Bayern Münih’in arkasında 2. sırada tamamladı.

Maç ö nü

Maç öncesinde Julian Nagelsmann’ın genelde ana planını kurguladığı 3’lü savunma ile değil de kağıt üzerinde 4-4-2 şeklinde dizilen bir takımla sahaya çıkmaya karar verdi. Leipzig’in yıllardır oynadığı ve kenarların düz bir 4-4-2 takımının kenarları gibi çizgide değil de daha içeride konumlandığı bir şekilde dizildiler.

David Wagner ise Schalke’ye geldiğinden beri çıktığı 6 maçın 5 tanesinde 4-2-3-1 tercih etmiş, diğer maçta ise düz bir 4-4-2 tercih etmişti. Bu maç özelinde ise maça yine 4-4-2 ile başladılar ama orta saha hattı düz bir çizgide dizilmektense baklava orta saha diye tabir ettiğimiz bir şekilde dizildi.

Leipzig savunma yapısı ve ön alan baskısı

Leipzig’in kenar oyuncuları sadece toplu oyunda değil topsuz oyunda da çok merkezi bir şekilde yer aldılar maçın genelinde. Top kenarlardaysa o kenar oyuncusu çizgiye yaklaşıyor ve diğer kenar oyuncusu da oldukça daralıyor. Orta sahada oldukça kompakt olmaya çalıştı bu yapıyla Leipzig ve rakibin merkez yerine kenarları kullanarak kendi sahalarına yerleşmeye çalışmasını sağladılar.

Tabii ki merkezde daralarak rakibi kenarlara itmeye çalışmak bir strateji olsa da Leipzig kendini bu sebeple oldukça sıkıntılı durumlarda da bulabilirdi. Zaten bunu fark eden Schalke kenarlarda oluşan boşlukları değerlendirmeye de çalıştı ama bu alanlardan kazanabileceklerini kazandıklarını söylemek pek mümkün değil. Genellikle ya ilk pozisyondaki gibi oldukça fazla alan ve zamanı olan kenardaki oyuncuya basit bir pası aktaramadılar yada ikinci pozisyonda olduğu gibi akının devamında Leipzig’in pozisyonun devamında alanları kapatmasına izin verdiler.

Geriden oyun kurmaya çalıştığı zamanlarda Schalke’nin temel amacı ilerideki 2 Leipzig forvetine karşı 3 kişi olarak sayısal üstünlüğü ele almak ve bu şekilde rakip sahaya yerleşmekti .Bunu da ya Mascarell’in savunmanın ortasında girip iki stoperin açılmasıyla, ya da bir bekin geride opsiyon olarak kalıp ters taraftaki stoperin ceza sahasının kenarlarına açılmasıyla yapmaya çalıştılar. Leipzig’in ise buna karşı cevabı ilerideki Werner ve Poulsen’in yanına sol kenardaki Forsberg’i eklemek oldu. Bu durumlarda sağ kenardaki Sabitzer’de ana plana bağlı kalarak merkeze yanaşarak orayı kalabalıklaştırdı. Schalke genelde bu durumlarda uzun vurmaktan çekinmedi.

Schalke’de ilk 11 çıkan 19 yaşındaki genç oyuncu Rabbi Matondo David Wagner tarafından sürekli olarak savunmanın arkasına koşu atarak süratini kullanması yönünde telkin edilmişti. Schalke’li oyuncular da savunmadan uzun vururken de, orta sahayı geçtikleri ilk anda da sürekli olarak genç oyuncunun attığı koşulara bakarak onu 1v1 durumda bırakmaya çalışıyorlardı. Keza son görselde ki pozisyonun devamında da penaltı kazanıyor ve farkı 2’ye çıkarıyor Schalke.

Schalke ön alan baskısı ve Leipzig’in cevabı

Schalke ön alanda baskı yaparken, Leipzig topu kalecisinden kısa oynamaya başlıyorsa baklava orta sahanın gerisindeki Mascarell  Leipzig’in orta sahaya en yakın adamını markajda tutarken baklavanın kenarlarındaki Suat Serdar ve McKenni de çizgilere açılan stoperlere atılan paslara baskı yapmaya başlıyorlardı. Onun dışında eğer ilerideki ikili çizgide topla buluşan Leipzig’li oyuncunun başındaysa alanlarındaki adamları savunuyorlardı.

Schalke’nin en savunmasız kaldığı anlar Leipzig’in ilk baskı hattını kırdıktan sonra yaşandı genellikle. Aslında savunmanın önünde bu tarz geçişleri ilk karşılayan kişi olması gereken Mascarell zaman zaman pozisyonunu koruyamadı ve Leipzig tehlikeli 3’e 2,  3’e 3 gibi durumlar içinde buldu kendini. İlk yarıda bu tarz pozisyonlarda da tehlike yarattı Leipzig.

Leipzig Schalke 3. bölgede baskıya başladığı anlarda topun etrafında kümelenerek kısa ve seri pas kombinasyonlarıyla rakip kaleye gitmeye çalıştı. Bunları genellikle iyi savundu Schalke ve sağlıklı bir şekilde rakip sahaya yerleşmesine izin vermedi Leipzig’in. Ama 2. bölgede karşıladıkları durumlarda Leipzig savunmanın arasına Haidara’yı sokarak çözüm buldu bu duruma. Klasik olarak savunma ortasına orta saha sokup topu ona kullandırtmadılar. İlk görselde gördüğümüz gibi Haidara sol stoperine pas atıyor ve diğer Leipzig orta sahaları da sahanın o kenarına yöneliyor, onları savunan Schalke’li oyuncularda. Topu alan Urban ise sağ tarafta bomboş olan Upamecano’ya pas veriyor ve rakip sahaya Upamecano’nun driplingi ile yerleşiyor Leipzig. Bunu maç içinde fırsatını bulduğu anlarda denedi Leipzig.

Schalke derinde savunma

Schalke Leipzig’i kendi sahasında karşılarken oldukça başarılıydı. Çok az alan ve zaman tanıdılar rakibe. Dar oynayan bir arka dörtlü olduğu için top tarafındaki kenar oyuncusu neredeyse bir bek kadar geriye gelerek arka tarafı 5’li hale getiriyordu.

Özellikle rakip kenarda topla buluştuğunda alan-adam karışımı savunma anlayışlarıyla rakibi risk almaya, hata yapmaya zorlamaya çalıştılar. Derinde yaptıkları savunma gerçekten oldukça başarılıydı. Leipzig genellikle ürettiği pozisyonları çok dar alanlarda oyuncularının yüksek teknik kalitesi sayesinde üretebildi özellikle ilk yarıda.

Derine gelen Leipzig forvetleri topla buluştuğunda her zaman sırtında bir Schalke’li oyuncu vardı. Oyunun her bölümünde toplu oyuncunun üzerinde baskı oluşturmaya, kolay top kullandırtmamaya çalıştılar. İlk görselde pası almak üzere olan oyuncunun sırtındaki baskıyı görüyoruz. Geriye oynamak zorunda kalıyor bu pozisyonda Leipzig ve 12 saniye sonrasında Schalke geriden çıkmaya çalışan Leipzig’i kenarda sıkıştırıyor ve top kaybına zorluyor. Bir başarılı aksiyon başka bir başarılı aksiyonu doğuruyor.

Schalke’nin toplu oyuncuya baskı yapma ısrarından bahsetmiştik. Bunun karşılığını aldıkları en büyük pozisyon da bu. Düzeni dışında yakalanmış bir Schalke savunması ve kenardan bomboş bir şekilde bindiren Leipzig’li oyuncu gözüküyor ilk görselde. Ama biraz şiddeti zayıf kalan bir pas ve arkadan çıkarak büyük bir eforla yapılan baskı sonucunda topu kazanıyor Schalke. Ve pozisyonun devamında ikinci görselde gözüktüğü gibi 3v2 yakalıyorlar. Bu sefer bir başarılı aksiyon, bir gol doğuruyor.

Leipzig 3-4-3

Son 15 dakika da Julian Nagelsmann değişiklikler ile 3-4-3’e dönmeyi tercih etti. Bununla birlikte amacının geriden çıkarken fazladan bir adama sahip olmak ve ayrıca kenar savunmacılarını çok daha rahat ileri göndererek genişliği sağlamak ve rakibin savunmasını esnetmek olduğunu düşünüyorum.

Keza burada da gözüktüğü gibi iki bek rakip kaleye çok yakın ve geniş. Topu alan beke basmak için hareketlenen Oczipka alanını boşaltıyor ve Werner koşu yapıyor oraya. Pozisyonu değerlendirememiş olsa bile Leipzig değişiklikle birlikte rakibin savunmasının kompaktlığını bozmaya başladıklarını görüyoruz.

İstatistikler

İstatistiklere göz gezdirdiğimizde Leipzig toplamda 558 başarılı pas yaparken Schalke tarafında bu rakam 276. Üçüncü bölgeye atılan başarılı pas sayıları ise Leipzig 167, Schalke 86. Böyle farklara rağmen biraz daha incelediğimizde ceza sahasına atılan başarılı pas sayıları arasında sadece 10 fark olduğunu görüyoruz. Anahtar paslarda ise Leipzig 24 denemede 11 başarı elde ederken Schalke cephesinde ise durum 17 denemede 13 başarılı anahtar pas. Schalke’nin biraz daha atak sonlandırmaya dikkat ettiğini ve daha direkt bir oyun benimsediğini söyleyebiliriz. Pas boyları da bunu işaret ediyor baktığımızda. Leipzig için 16.5 m ortalama iken bir pasın boyu, Schalke için 21.2 bu rakam.

Amine Harit

1997 doğumlu Faslı genç oyuncu Schalke adına başarılı bir maç çıkardı. Takımın en önemli hücum silahlarından birisi ve görevini yerine getirdi. 2 başarılı anahtar pas, 4 başarılı dripling, 1 top çalma, 3 pas arası yaptı ve 1 asist 1’de penaltıdan gol attı. Yüzde 80 başarı oranıyla 43 aksiyonda bulundu.

Genel

David Wagner’in Schalke günleri ilk 2 haftada 1 puanla başlamıştı. Sonrasındaki 3 maçtan 9 puan çıkaran Alman hoca muhtemelen şu ana kadarki en etkileyici galibiyetini alarak seriyi 4 maça çıkardı. Çok fazla mucizeler yaratmaya çalışmadan oldukça sağlam bir maç planı hazırlamış hoca ve oyuncuları da bunu etkili bir şekilde uygulayınca galibiyete uzandılar.

Julian Nagelsmann’dan maç öncesinde 3-4-3 beklerken 4-4-2 görünce şaşırmıştım. Schalke 4-4-2’sine karşı oldukça etkili olabileceğini düşünmüştüm. İlk yarı 2-0 bitince devrede buna döneceğinden ise emindim ama hoca 75. dakikaya kadar beklemeyi tercih etti. Çünkü maçın özeline baktığımızda ilk yarıyı önde bitirmek için gereken şansları bulan Leipzig oldu ama bir korner ve bir penaltıdan yenen gol ile 2-0 yenik girdiler soyunma odasına. Maç özelinde rakip sahaya sağlıklı bir şekilde yerleşip alan yaratmakta çok zorlandı Leipzig, sürekli olarak dar alanda oyuncuların kalitesini göstermesi gerekti. Muhtemelen Nagelsmann’da bundan hiç memnun değildir ve hafta içinde bunun çözümlerine odaklanacaktır.