Geçtiğimiz sezon ligi üçüncü sırada tamamlayan ve Şampiyonlar Ligi’ne 3. ön eleme turundan başlayan Beşiktaş bu turdaki rakibi Feyenoord’u 2-1’lik ve 3-0’lık sonuçlarla alt ederek adını 2. ön eleme turuna yazdırmıştı. Bu turda da çekebileceği en zor rakip olan Arsenal ile eşleşen Beşiktaş, iki maçta da rakibine boyun eğmemesine rağmen 0-0’lık beraberlik ve 1-0’lık mağlubiyetle yoluna Avrupa Ligi’nden devam etti.
Varşova Yolunda
Arsenal’e alnı açık, göğsü dik bir şekilde elenen Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi’nde Tottenham, Partizan ve Asteras ile birlikte C grubuna düştü. C grubunda Beşiktaş’a rakip olabilecek tek takım Tottenham olmasına rağmen Beşiktaş’ın grupta iki maçta da yenemediği tek takım Asteras’tı. Kendi evinin deplasman etkisi yaratması ise Beşiktaş’ın gerçekten deplasmanda olduğu maçlarda da aynı performansı göstermesini sağladı. Beşiktaş ligde de Avrupa’da da iç saha – deplasman ayrımı yapmadan oynadı.
Hücum-Savunma Çakışması
Beşiktaş’ta hücum yönlerine bakıldığında ağırlıklı hücum yönünün Gökhan Töre’nin bulunduğu sağ kanat olduğu ortaya çıktı ancak rakiplerin ağırlıklı hücum yönünün de çoğunlukla Gökhan-Serdar ikilisinin oynadığı sol (Beşiktaş’a göre sağ) kanat olması dikkat çekti. Beşiktaş’ın hücumcu bir sağ bek arayışında olması takımın hücum yönüne ciddi bir ivme kazandıracaktır. Hücumcu bir sağ bek transferiyle zaten sıkıntıda olan sağ kanat savunmasına bir darbe daha vurulabilir. İnce elenip, sık dokunması gereken bir konu. Beşiktaş teknik heyetinin bu konuda dikkatli düşünmesi gerek.
Topu Seven Kartal
Beşiktaş’ta Atiba-Veli orta sahası önünde kendine yer bulan Sosa’nın isabetli pasları ve geriden oyun kurma becerisiyle topu oyuna doğru şekilde sokan Pedro’nun isabetli pasları, Beşiktaş’ın oynadığı 6 maçta %53,3 topla oynama ortalamasını yakalamasını sağladı. Bu konuda 4 maçta rakiplerine üstünlük sağlayan Beşiktaş, 2 maçta ise topu rakibe kaptırdı. Bu istatistiği isabetli pas istatistiği kovaladı. Siyah-Beyazlılar oynadıkları 6 maçta %82,5 oranında isabetli pas attı. Bu isabetli paslarda Pedro Franco ve Jose Sosa’nın katkıları diğer oyunculardan birer adım önde.
Ligin Tam Aksine
Ligde penaltı atmasına alışkın olmadığımız Beşiktaş, Avrupa Ligi’nde 6 maçta 3 kere penaltı kullandı ve üçü de golle sonuçlandı. Ligdeki olağanüstü kırmızı kart istatistiğinden de çok uzakta bir Beşiktaş vardı. 6 maçta sadece 1 kez kırmızı kart gören Siyah-Beyazlılar o kartı da ikinci sarı karttan gördü. Bu penaltı ve kırmızı kart istatistiklerine göre ligimizdeki hakemlerin de bir özeleştiri yapması gerektiğini düşünüyorum.
Genel Performans
Beşiktaş hedefi Varşova’daki final olarak koyduğu bu turnuvada C grubunu lider tamamladı. Oynadığı 6 maçta da rakiplerine üstünlük sağladı. Bu üstünlükte Bilic’in ligdekinden daha iyi müdahaleleri ve Edin Terzic & Eren Şafak ikilisinin verimli rakip analizlerinin etkisi çok fazla. Beşiktaş 6 maçta da benzer bir kadroyla ve formasyonla sahaya çıkmasına rağmen nabza göre şerbet vermeyi de bildi. Zeminin set oyuna izin vermediği Asteras maçında uzun toplara döndü, ilk Tottenham maçında geçit vermeyen Tottenham beklerini merkezi set oyunuyla devirmeyi bildi.
Beşiktaş 3 galibiyet ve 3 beraberlikle grubunu lider tamamladı. Bir üst turdaki rakibi ise İngiliz devi Liverpool oldu. Beşiktaş’ın 45 dakikalık Chelsea ve 180’er dakikalık Tottenham ve Arsenal maçlarındaki performansına bakarak İngiliz takımlarına ayak uydurduğunu söyleyebiliriz. Slaven Bilic’in takım stratejisi, Terzic & Şafak ikilisinin rakip analizi, Beşiktaş yönetiminin devre arası transfer dönemini nokta atışı transferlerle sonuçlandırması, takımın mücadele ve hırsını ortaya koymasıyla birlikte Beşiktaş taraftarının da olağanüstü desteğiyle Liverpool’u turnuva dışına itebilecek ve Avrupa Ligi serüvenine tam gaz devam edebilecek güçte.