Süper Lig’in yeni takım Gazişehir, yeni kurulan takımıyla lige çok kötü bir başlangıç yaptı ama oyuncuların hazırlanması ve milli arayla beraber oyun düzenleri iyice oturmaya başladı ve yenilmezlik serilerini 4 maça çıkardılar. 5-0 yenildikleri ilk maç ile bu maç arasında ilk 11’de 5 değişiklik vardı. Diğer tarafta ise lige iyi bir giriş yapan Rizespor’un da 4 maçlık yenilmezlik serisi son buldu. Göztepe ile kendi sahalarında beraberlik ve bu maçtaki mağlubiyet, bu sezonki hedeflerini güncellemelerini gerektirebilecek önemli bir uyarıydı.
İlk 11 ve dizilimler
Gazişehir, 3’lü stoper hattı ve 2’li forvet hattıyla Rizespor’un hiçbir zaman sayı üstünlüğünü ele geçirmesine izin vermedi. Özellikle orta sahalarındaki 3’lünün savunmadaki ve geçişlerdeki alan paylaşımı takımın hücumda kontrollü olarak çoğalmasını sağlarken savunmada az adamla yakalanmasını önledi. Rizespor’un en etkili silahı olan kanat forvetler ise rakiplerini bire bir yakalamakta zorlandı ve açık alan bulamadılar. Kanatlardaki sıkışıklık sonrasında ise Boldrin’in önderliğinde merkezden etkili olmaya çalıştılar ama Gazişehir’in 3’lü stoper hattını geçmekte zorlandılar.
Maç boyunca topa daha çok sahip olan taraf Rizespor olsa da özellikle ilk 60 dakikada oyunun hakimi Gazişehir’di. De Pauw <> Sasse değişikliği ile daha çok 4-2-3-1 gibi gözüken Rizespor, kanatlarda sayı üstünlüğü elde etmek adına beklerini de hücümda daha çok kullanmaya çalıştı fakat Gazişehir’in asimetrik oynayan 2’li forveti öne çıkan bekin arkasına sarkarak stoperleri derinde kalmaya mecbur bıraktı.
Gazişehir, rakip ceza sahasına 2 kere girip 2 kere şut attı ve 2’si de gol oldu. Bu sezon ligimizde görmeye alıştığımız dar alanda savunma yapıp direkt oyunla ileri çıkma oyununu başarılı bir şekilde gerçekleştirip 2. yarıda iyice geriye yaslandılar.
Gazişehir’in direkt oyununu 337 pas denemesinin 277’sinin, %82’sinin topu ileriye taşıyan cinsten olması açıklıyor. Sadece 54 kere yan/geri pas yapılmış. Geride kompakt oynayıp alan bırakmayan Gazişehir’e karşı ise Rizespor, hızlı oynamayı denerken 596 pas denemesinin 446 tanesi, %74’ü topu ileriye taşıyan cinsten olmuş.
İki takımın da kaleyi bulan şut sayısı 3; Rizespor 1.47 xG’ye ulaşırken Gazişehir’in 0.87 xG ile 2 gol bulması, Günay’ın ve Twumasi’nin gününde olması sayesinde Gazişehir’in şanslı bir galibiyet aldığını söyleyebiliriz. Gazişehir, 2. yarıda sadece uzun paslarla rakibini rahatsız etmeyi denedi ve kaleye hiç şut çekemedi.
Öne çıkan taktik değerlendirmeler
İlk olarak, Sumudica’nın elindeki oyuncu kalitesiyle oynattığı akışkan taktik dizilimi tebrik etmek gerekiyor. Takımın sahadaki dizilimini anlamam neredeyse 10 dakika aldı, bunda Rizespor stadının kötü kamera açısının payı da çok büyüktü. Sumudica, buna benzer oyunu Kayserispor’dayken de oynuyordu ve o takımdan oyuncuları Güray ile Kana-Bıyık ile devam ediyor. Güray, bu sistemin en önemli parçlarından birisi olmaya devam ediyor. Yeri geliyor merkez orta saha, yeri geliyor sol kanat oynuyor.
Gazişehir, top rakipteyken 5’li savunma hattından maç boyunca ödün vermedi. Rizespor ise kanat forvetlerini kullanabilmek ve Boldrin’in oyunu rahat yönetebilmesi adına 4-2-1-3 ile sahaya yayılmayı tercih etti.
Gazişehir topu kaptığı anda tıpkı basketboldaki fast breakler gibi koridorları kullanarak hızlı çıktılar. İlk goldeki pozisyonda görüldüğü üzere, sol bek açık oyuncusu kadar ileri çıkmış durumda ve Toşca sol bekin boşalttığı alana kayıp 4’lü savunma kurulmuş. Diarra sağ kanat oyuncusu gibi alanı açıyor ve Tetteh, merkezde alan kapatırken Twumasi geriye düşüp link-up yaparak Güray için koridor açıyor ve solda 2’ye 1 yükleme oluşuyor. Bu hareketlenme Muhammet’in pas alabilmesi için cep oluşturuyor ve aynı zamanda 2 stoper arasından deplase olabilmesi için yeterli boşluk sağlıyor. 10 saniyenin altında gelişen hücumda gol geliyor ve savunmada ise olası bir top kaybında hazırlıksız yakalanmamak adına gerekli önlemler alınmış durumda.
Çok nadir olsa da oyun sete döndüğünde ise bekler orta sahaya çıktılar, ve bazen açık oldular. Yine asimetrik diyebileceğimiz 3-4-3 ile rakibin savunmada alan ve adam paylaşımı konusunda ciddi sorun yaşamasına sebep oldular. Maç yayının açısının dar olması sebebiyle yayından uygun görüntü bulmakta zorlandığım için, taktik olarak dizilimi bu şekilde paylaşıyorum.
Rizespor, maç boyunca topa daha çok sahip olup daha çok pas yapmış ve daha çok şut çekip daha yüksek xG’ye ulaşmış olsa bile rakibini kanatlardan delmekte çok zorlandı. Etkili paslarının çoğunluğu cepheden oldu ve 3’lü stoper hattını geçemediler.
Rizespor’un attığı golde kalabalık savunmasına rağmen çok bariz hatalar yapan bir Gazişehir vardı. Toşca, sol stoper olmasına rağmen sağda ve onun hamle yapması gereken oyuncuya Djilobodji çıkıyor. Arkalarında ise hem Umar hem de Samudio 2 oyuncu ile kademeye alınmış gibi gözüküyor, fakat pozisyon bu şekilde gelişmiyor.
Djilobodji, ıskaladığı toptan sonra savunmada hareketlenirken Toşca hala yanlış yerde ve hatta neredeyse hiç hareket etmemiş durumda. Kana-Bıyık ise Toşca ile arasında olan Umar’a müdahale ettiği için arkasındaki Samudio boşa çıkmış hale geliyor. Junior, ters kademeye girmek için çok uzakta ve Tetteh ise hamle yapmak için rakibin arkasında kalıyor. Toşca ise golü en güzel açıdan izlemeye devam ediyor. Sadece 1 oyuncunun yerini kaybetmesi ile ceza sahasında 3 kişi olan Rizespor, golünü kolay bir şekilde atıyor. Maç boyunca Toşca, birçok pozisyonda kademesindeki Kana-Bıyık’a güvenerek rahat davrandı, topa geç müdahale etti ya da refakat etti, onun yerini kaybetmesi ve çaba sarf etmemesi ise takımına golü yedirdi. Toşca, izlemek yerine Umar’a kademeye girse, Kana-Bıyık da Samudio’yu kapatacak ve belki de hücum etkisiz hale gelebilecekti.
Öne çıkan oyuncular
Güray Vural, takımın taktiğindeki en kilit oyunculardan birisiydi. Toplu oyunda çok fazla etkili değildi ama topsuz oyunda kusursuza yakın oynadı. Carillero olarak tabir edilen, sahada diklemesine değil enlemesine alan parselleyen merkez orta saha rolünü etkili bir şekilde oynadı. Açık kanat gibi oynayan Twumasi’yi hücumda desteklerken aynı zamanda bindirme yapan Junior’un kademesine girerek savunmaya yardım etti.
Fernando Boldrin, Rizespor adına hücumda hareketlilik getiren en önemli oyuncuydu. Rakibin kalabalık ve dar savunma dizilimini bozabilmek için çok hareket etti ve rakip sahada her yerde top almaya çalıştı. Umar ile beraber takımda en çok anahtar pas denemesi yapan oyuncuydu. Özellikle, takımı hücumdayken girdiği ikili mücadelelerde 11/16 başarısı ve 4/6 top sürerek rakibi ekarte etme başarısı ile rakibe kurdukları baskının momentumunu devam ettirmede itici güç oldu.
InStat Index maçın adamı
Rizespor adına sahada en çok çalışan isim Moroziuk idi, 128 aksiyonunun 100’ünde başarılı oldu ve 289 InStat Index puanıyla maçına adamı oldu. 2 kere top sürerek rakibini ekarte etmeyi denedi ve 2’sinde de başarılı oldu. Ayrıca Chatziisaias’tan sonra en yüksek ikili mücadele başarı yüzdesine sahip oyuncu olarak hem savunmada top kaptı hem de hücumda topun takımında kalmasını sağladı.
Önümüzdeki maçlar için değerlendirmeler
Gazişehir, yenilmezlik serisini 4’e çıkardı ve önemli bir oyuncusu yokken deplasmanda pragmatik bir oyunla galip geldi. Bu maçta şansları yaver gitti fakat hücumda daha etkili olan takımlara karşı bu 3’lü stoper hattıyla sorunlar yaşayacakları çok belli. Twumasi’nin yüksek formu, Güray’ın özverili oyunu devam ettikçe rakiplerine zor anlar yaşatacaklardır.
Rizespor ise bu sezon ilk mağlubiyetini aldı ve 4 maçlık yenilmezlik serisini son buldu. Kapanan rakibine karşı B planı devreye sokamadılar ve yapılan oyuncu değişiklikleri onlara taktik manada herhangi bir avantaj sağlayamadı. Geçen hafta Göztepe beraberliği ve bu haftaki Gazişehir yenilgisi sezon başındaki “şampiyonluk” açıklamalarını gözden geçirmelerine neden olacaktır. Kendilerine daha gerçekçi hedefler koymaları gerekebilir.