Analiz | Galatasaray 1-0 Kasımpaşa

Cuma günü Galatasaray ve Kasımpaşa karşı karşıya geldi. Galatasaray karşılaşmayı yeni transfer Falcao’nun golüyle 1-0 kazandı.

Ortalama pozisyonlar ve kadrolar

Galatasaray ilk 3 haftadaki savunma dörtlüsü ile sahadaydı. Merkezde Nzonzi – Lemina – Belhanda üçlüsü görev alırken ileride ise Feghouli – Babel – Falcao üçlüsü görev aldı. Lemina’nın 30.dakikada sakatlanmasıyla onun yerine maçın geri kalanında sol iç pozisyonunda Ömer Bayram oynadı.

Ortalama pozisyonlara baktığımız zaman Muslera, Luyindama, Marcao ve Nzonzi dışındaki tüm oyuncuların ortalama topla buluşma noktalarının rakip saha olduğunu görüyoruz. Oyunu derinden kurmak isteyen Galatasaray’da oyun kurulumunda ilk görevli isim Nzonzi oldu. Derinden oyun kurulurken Marcao ve Luyindama yana doğru açılıyor ve Nzonzi derine gelip savunma oyuncularının arasına girerek topu alıp topun ikinci bölgeye taşınmasında etkili oldu.

Yukarıdaki pas kombinasyonlarına baktığımız zaman en çok yapılan pas kombinasyonları arasında Nzonzi’nin Marcao, Ömer Bayramve Babel ile yaptığı yaptığı pasları görüyoruz.

İlk yarı

Kasımpaşa karşılaşmaya rakip sahada yerleşerek 1v1 baskıyla başladı. Galatasaray’ın merkezden oyun kurmasını engellemek için Nzonzi Lemina ve Belhanda üçlüsüyle birebir eşleşti.

Yukarıdaki pozisyonda Nzonzi baskıdan kurtulup boş alanda topla buluştuğu anda Kasımpaşalı oyuncular Belhanda ve Nzonzi’ye baskı yaparken Mariano’nun da pas yolunu kapatıyor.

Bir başka pozisyonda Nzonzi boş alana geçip topla buluşurken topu aldığı anda kendisine yapılan baskıyla topu tekrar geriye oynuyor.

Top Muslera’ya geldiği an ise Kasımpaşa savunma oyuncuları hariç tüm takım Galatasaraylı oyuncularla birebir eşleşerek Galatasaray’ın derinden oyun kurmasına engelleyip onları uzun oynamaya zorladı.

Galatasaray birebir baskıdan kurtulmak için hemen reaksiyon gösterdi. Baskıdan çıkmak için kullandığı çözümlerden birisi sağ kanatta oynayan Mariano ve Feghouli’yi merkeze kaydırarak merkezde rakipten daha fazla olmayı amaçladı.  Falcao’yu iki stoperin marke etmesi ve sol bekin kademesini korumasıyla merkezde boşta kalan Mariano topla buluştu. Kasımpaşalı oyuncular birebir eşleştiği için orta saha ve savunma hattı arasında boşluk bulan Galatasaray ilk şutunu bu hücum sonunda gerçekleştirdi.

Galatasaray’ın baskıyı kırmak için kullandığı bir diğer çözüm ise oyuncularını sola kaydırıp stoperlerini de oyuna dahil etmesi ile gerçekleşti. Yukarıdaki pozisyonda Marcao Nagatomo Lemina ve Babel’in sol kenara yaklaşmasıyla onları marke eden Kasımpaşalı oyuncular da sağa kaydılar. Böylelikle oyuncuların birbiri arasındaki mesafe açıldı. Bu mesafenin açılmasıyla merkezde Belhanda ve sağ iç pozisyonunda Feghouli müsait pozisyonda. Pozisyonun devamında topu alan Belhanda topu Feghouli’ye gönderdi.

Yukarıdaki anlattığım duruma bir başka örnek vermek gerekirse Marcao, Nzonzi, Nagatomo, Ömer Bayram, Babel ve Falcao sol tarafa kayıyor. Bu oyuncularla birebir eşleşen Kasımpaşalı oyuncular da sağa doğru kayıyorlar. Kasımpaşa’da savunma kademede kalınca merkezdeki boşluk oluşuyor ve bu boş alanda Belhanda topla buluşuyor. Aynı zamanda Feghouli de boş pozisyonda.

Galatasaray’ın Kasımpaşa’nın baskısını kırmak için kullandığı bir diğer çözüm ise oyuncuların bireysel yeteneklerinden faydalanmak oldu. Yukarıdaki pozisyonda Lemina topu Babel’e gönderip dikine koşu yapıyor. Babel tek pasla topu Lemina’ya verek Lemina topla birlikte üçüncü bölgeye giriyor.

Kasımpaşalı oyuncuların birebir eşleşmesine savunma oyuncuları dahil olmayınca Falcao derine gelerek merkezdeki boş alanda topla buluşuyor. Galatasaray Kasımpaşa’nın birebir baskısını kırmasının bir diğer şekli de bu şekilde gerçekleşti.

Galatasaray adına bir başka söylenmesi gereken nokta genişliği sağlayan oyuncuların sürekli değişmesiydi. Her pozisyonda bek ve kanat oyuncularının sürekli yer değiştirdiğini gördük. 30.dakikadan sonra Ömer Bayram’ın da oyuna dahil olmasıyla genişliği sağlamak adına bek ve kanat oyuncularına katıldığını gördük.

Galatasaray’ın hücum etkinliğine sonuç başlığında değineceğim.

İkinci yarı

Kasımpaşa birebir baskısının Galatasaray tarafından kırılmasıyla birlikte ikinci yarıda 4-5-1 dizilişi ile rakibini ikinci bölgede karşıladı. Bu değişiklik ile birlikte rakibine daha az pozisyon verirken hücum anlamında ise özellikle 45-60 dakikaları önemli pozisyonlar buldu.

Galatasaray savunmada rakibinin geçiş hücumları karşısında sıkıntılar yaşadı. Beklerin ileride konumlanması ile birlikte özellikle 2.bölgede kaybedilen toplar sonrasında savunmada ciddi açıklar verdiler. Yukarıdaki pozisyonda top kaybından sonra gerçekleşen Kasımpaşa geçiş hücumunu görüyoruz. Mariano’nun geriye dönme de geç kalmasıyla Luyindama 2v1 pozisyonunda kalıyor. Nzonzi’nin takibi Galatasaray’ın bu pozisyonda gol yemesini önledi diyebiliriz.

Kasımpaşa ikinci yarının başında kazandığı top ile birlikte hızlı hücuma çıkıyor. Yukarıda da bahsettiğim gibi geçiş savunmasında sorun yaşayan Galatasaray savunma yerleşimini yapamıyor. Solda boş pozisyonda topla buluşan Quaresma pozisyonda faydalanamıyor.

Kasımpaşa kazandığı bir diğer topla topu Galatasaray savunmasının arkasına gönderiyor. Kademeyi doğru kuramadığı için Kasımpaşalı oyuncular ofsayta düşmüyor ve iki oyuncu birden savunma arkasında top ile buluşuyor.

Yukarıdaki pozisyonun devamında ise yaşanan sorun aynı şekilde devam ediyor. Galatasaraylı iki oyuncu savunma arkasına kaçan oyuncuya baskıya gidince bu sefer de rakibine ceza sahası içerisinde boş alan veriyor.

Bu pozisyonda ise Galatasaray savunmasının hatalı yerleşimini görüyoruz. Bir önceki pozisyon gibi bu pozisyonda da Quaresma savunmanın arkasında topla buluşuyor.

Galatasaray ikinci yarının başındaki on beş dakikalık kısımda rakibine ciddi pozisyonlar verdi. Bu pozisyonların da hepsi savunmadaki yerleşim hatalarından geldi. Hücumda etkinliğini artırmak için bekleri ileri çıkartırken top kayıplarında az kişiyle yakalanmalarına da çözüm bulmaları gerekiyor. Yoksa Şampiyonlar Ligi’nde bu durum ciddi sıkıntı olacaktır Galatasaray için.

Falcao’nun hareketliliği

Galatasaray bu sezon Diagne’nin oynadığı maçlarda oyun sıkıştığı zaman Diagne’den destek göremiyordu. Hal böyle olunca da sanki sahada 10 kişiyle mücadele ediyormuşçasına Diagne etkisiz elemen şeklinde kalıyordu. Bu maç özelinde konuşacak olursak Galatasaray üçüncü bölge oyunu adına etkili bir oyun sergileyemezken Falcao ise oyun sıkıştığı zaman hareketliliği ile birlikte oyunun açılmasında arkadaşlarına yardımcı oldu. Yukarıdaki pozisyonda Falcao derine sol içe geliyor. Ömer Bayram ile yaptığı paslaşmanın sonucunda ise maçı kazandıran golü atıyor.

Falcao’nun hareketliliğine başka bir örnek vermek gerekirse merkezdeki boşlukta hiçbir takım arkadaşı bulunmayınca kendisi derine gelip boş alanda pas opsiyonu oluyor.

Yukarıdaki görsel Falcao’nun maç boyunca yaptığı aksiyonları gösteriyor. Yukarıdaki bahsettiğim durum görsele bakınca daha da net şekilde anlaşılıyor. Ayrıca belirtmek gerekirse Falcao girdiği 47 aksiyonun 32’sinde başarılı oldu.

Sonuç

Galatasaray maçın sonunda %59 topa sahip oldu. Ortalama topa sahip olma süresi ise 20 saniye. Bu iki istatistik Galatasaray’ın hücumdaki etkinliğini belirtmek açısından yanıltıcı olabilir. Çünkü Galatasaray üçüncü bölgeye 50 defa gelmesine karşın ceza sahası içerisine sadece 19 defa girebildi. Bu durumda Galatasaray’ın üçüncü bölge etkinliğinin gerçekten çok zayıf olduğunu söyleyebiliriz. Üstelik rakip derinde savunma yapmamasına rağmen.

Galatasaray toplamda 4’ü isabetli 13 şut çekmiş. Gene bu istatistik özelinde Galatasaray’ın hücum etkinliğini yorumlarsak yanılmış oluruz.

Çünkü Galatasaray’ın çektiği şutlardaki xG değeri sadece 1.19 yani Galatasaray’ın çektiği şutlarda etkisiz olduğunu söyleyebiliriz. Kasımpaşa’nın ise xG değeri 0.97.

Yukarıdaki görsel maçtaki akan oyundaki atak yönlerini gösteriyor. Galatasaray’ın şut ile sonuçlanan ataklarına baktığımız zaman biri hariç hepsinin kanatlardan geldiğini görüyoruz. Galatasaray merkezden gerçekleştiği atakların etkinliğini artırması gerekiyor. Çünkü geçen sezondan ilk hatırladığım Benfica maçı gibi rakibin Galatasaray’ın kenar oyunlarına önlem almasıyla birlikte Galatasaray bir başka plan üretememiş merkezde çok etkisiz kalmıştı.

Galatasaray maç boyunca 61 top kaybetti ve bunların 13’ü kendi yarı sahasında. Kasımpaşa ise maç boyunca 69 top kaybı yaşarken bunlardan 12’si kendi yarı sahasında. Bu sayılar Galatasaray açısından çok fazla ayrıca kendi yarı sahasında yaptığı top kayıplarının çoğu Galatasaray açısından tehlike oluşturdu.

Son olarak Galatasaray’ın ikili mücadele istatiklerine baktığımız zaman ikili mücadelelerde kötü olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle savunma dörtlüsünün bu oranının düşük olması Galatasaray için ciddi bir sorun. Takımda son dakikalarda oyuna giren Donk’u saymazsak Nzonzi dışında %70’in üzerine çıkan oyuncu yok.

Çarşamba günü Şampiyonlar Ligi’nde eksiklerine çözüm bulmuş bir Galatasaray izlemek dileğiyle…