Analiz | Galatasaray 1-1 Konyaspor

Galatasaray, Süper Lig’in ikinci haftasında son dakikada yediği golle sahasında Konyaspor ile 1-1 berabere kaldı. Yukatel Denizlispor mağlubiyetinin ardından Konyaspor ile berabere kalan son şampiyon Galatasaray, 2. hafta sonunda bir puan kazanabildi. Yazının akışından bahsetmem gerekirse diziliş ve oyuncu tercihleri bölümünden sonra maçı belli aralıklarla açıklayarak genel olarak maçın analizini sunacağım. Daha sonra ise Galatasaray takımında özellikle dikkatimi çeken pozitif ve negatif şeylerden genel olarak bahsedip yazımı sonlandıracağım.

Dizilişler ve oyuncu tercihleri

Galatasaray maça 4-3-3 dizilişi ile başladı. Yeni transfer Nzonzi ilk 11’de yer buldu. Marcao’nun yokluğunda Donk, Belhanda’nın yokluğunda ise Emre Mor görev aldı. Feghouli’yi iç orta saha olarak kullanan Fatih Terim, kanatta Emre Mor’un enerjisini kullanmayı tercih etti. Konyaspor klasik 4-2-3-1 dizilişi ile sahada yer alırken daha çok rakibini kendi yarı sahasında karşılamayı tercih etti.

Gerek topa sahip olma yüzdeleri gerekse de çekilen şut sayılarını sentezlediğimizde maçın akışını belli aralıklara bölebiliyoruz. Maçı bu aralıklar özelinde akışını değiştiren sebepler ile birlikte özetlemeye çalışacağım. İstatistiklerde eksik olan ceza sahasından çekilen ekstra 2 Konyaspor şutunu yazımda kendim ekleyeceğim.

İlk 5 dakika

Galatasaray maça orta sahada yaptığı top kayıpları ile başladı. Yaptığı top kayıpları sonucunda ise Konyaspor Galatasaray sahasında tehlikeler yarattı. Üst üste kullandığı kornerlerle etkili olan deplasman ekibinin rüzgarı 5.dakika sonrası Galatasaray’ın pas yüzdesini yükseltmesi ile kesildi. Konyaspor ceza sahasından bulduğu 3 şutun 2’sini bu aralıkta buldu.

5-45 Dk.

Galatasaray pas kalitesi ile birlikte Konyaspor’un 2.bölgedeki baskısını kırarak kendi sahasına hapsetti. Topa sahip olma yüzdesini ilk yarı sonunda %73’e kadar yükseltti. İlk yarı boyunca 8 şut fırsatı bulan ev sahibi ekip bu fırsatları değerlendiremedi. Ayrıca ceza sahası içindeki etkinliği istediği seviyede değildi. Topa sahip oldu fakat Konyaspor savunmasını yeterince zor durumda bırakamadı.

Bu pozisyon çok iyi bir örnek olabilir. Emre Mor’un ceza sahasına gönderdiği topta Diagne’nin yalnız kalması ve bitiricilik konusunda yetersiz olan Nagatomo’nun Galatasaray pozisyonlarında atağı sonuçlandıracak aksiyonların içinde olması Galatasaray için hücum verimliliği açısından sıkıntılı durumlardan birisiydi.

Nagatomo ilk yarı boyunca toplam 3 şut fırsatı bulurken hiçbirinde isabet sağlayamadı.

45-65 Dk.

İkinci yarıya Galatasaray Emre Mor-Adem Büyük değişikliği ile başladı.

Emre Mor hakkında birkaç şey söylemek istiyorum. Yaptığı 7 dribbling denemesinde sadece 1 kez başarı sağlayabildi. Buna ek olarak topu ayağından çıkarma süresi istatistiklerine sahip olsaydık net bir şekilde gösterebilirdim. Ayağından topu çok geç çıkarıyor ve hiç olmayacak yerlerde adam eksiltmeye çalışıyor. Emre Mor mental olarak böyle devam ederse Galatasaray’da öne geçilen maçlarda hamle oyuncusu olmaktan öte bir rol alamayacak.

Adem Büyük değişikliği ile birlikte Feghouli sağ kanada geçerken Adem Büyük, Diagne ile birlikte ceza sahası içinde etkin rol aldı.

İlk yarı ile ikinci yarı arasındaki en büyük fark hücumlarda ceza sahası içinde bulunan Galatasaraylı oyuncu sayısı. İkinci yarıya hem tempo olarak hem de Adem Büyük’ün de girişiyle ceza sahasında sayıca daha fazla olan ev sahibi ekip üst üste gol pozisyonları üretmeye başladı.

Nzonzi’nin Babel’e attığı diagonal pas sonucu golü bulan Galatasaray aslında kısa süre önce buna benzer bir pozisyon daha bulmuştu.

Bu sefer ise Feghouli’nin pasında topla buluşan Babel istediği şut açısını bulamamıştı. Babel’in attığı golün belli bir taktik çerçevesinde olduğunu ve tamamen oyuncu kararı ile oluşmadığını düşünüyorum. Bu detay benzer görüntüler ışığında devre arasında verilen talimatla birlikte diagonal pasların arttığını ve golün geldiğini söyleyebilirim.

65-85 Dk.

Galatasaray bu bölümde Seri’nin kontrolsüz müdahalesi sonucunda 10 kişi kaldı. Maç boyu topa yüksek yüzdeyle sahip olan Galatasaray attığı gol sonrası Seri’nin de oyun dışı kalması ile birlikte bu tercihinden vazgeçerek Konyaspor’u 2.bölgede karşıladı. Savunmasını çok derin kurmayarak Konyaspor baskısını çok da hissetmeyen Galatasaray zaman zaman yaptığı paslarla baskıdan kurtulmayı bildi.

Savunmasını çok derinde kurmak istemeyen Galatasaray topu uzaklaştırdıktan sonra savunmasını da öne çıkarttı. Böylece Konyaspor’un etkili olmasına engel olmayı başardı.

Galatasaray Konyaspor’un baskısından bu bölümde kısa paslar ve sahada iyi pozisyon alarak çıkmayı başardı.

85.Dakika Sonrası

Selçuk inan-Diagne değişikliği ile birlikte Galatasaray savunmasını daha derine kurmaya başladı ve Konyaspor’un baskısına engel olamadı. 3.Bölgede top tutamayan Galatasaray rakibine üst üste şut imkanları verdi.

90+5’te Jonsson ‘un golüyle birlikte sahadan 1 puanla ayrıldı.

Galatasaray’ın hücum “çeşitliliği”

Galatasaray özellikle Belhanda’nın yokluğunda merkezden neredeyse Konyaspor’u hiç zorlayamadı. Özellikle kanatları kullanmayı hedefleyen ev sahibi ekip etkili bir Forvet performansı da alamayınca üretilen gol pozisyonları açısından istediği seviyeye çıkamadı.

Galatasaray’ın 10 anahtar pas girişiminden 8 tanesi Feghouli-Mariano ikilisine ait. Hücum yaratıcılığında sorumluluk alan oyuncu eksikliğini hisseden ev sahibi ekip hücum çeşitliliğini sağlayamadı.

Nzonzi

Nzonzi’nin performansı Galatasaray için çok değerli. İlk maçında bence çok iyi bir performans gösteren tecrübeli orta saha oyuncusu, Galatasaray orta sahasının sertliğini arttırdı. Girdiği 8 defansif mücadelenin 6’sında başarılı oldu. Ek olarak girdiği 4 hava topu mücadelesini de kazanan Nzonzi, gelecek adına çok iyi sinyaller verdi. Galatasaray’ın bir önceki maç verilerine baktığımda ise defansif olarak orta sahada farkını ortaya koyacağını söyleyebilirim. Nzonzi’nin pas yüzdesinin de yüksek olduğunu belirtmek gerekiyor. Galatasaray’a sadece defansif açıdan değil pas kalitesiyle de katkı sağlayacağını düşünüyorum.

Genel yorum

Galatasaray’ı eleştirirken bu maçta sahaya çıkan ilk 11’de 5 orta saha oyuncusunun 4’ünün yeni transfer olduğunu unutmamak gerekiyor. Son şampiyon unvanı ile lige başlasa da aslında Galatasaray omurgasını değiştiriyor. Galatasaray takım uyumunun dışında bu maç özelinde iyi bir Belhanda’nın eksikliğini çok hissetti. Transferi yılan hikayesine dönen Falcao ile de anlaşırsa Galatasaray’ın ilerleyen haftalardan sonra çok güçlü bir oyuna sahip olacağını düşünüyorum. Şuanki performansı geçen seneyi aratsa da pas kalitesinin yeni transferlerle birlikte yükseldiğini söyleyebiliriz. Seri’nin de takıma tamamen adapte olması ile birlikte Galatasaray içerde-dışarda farketmeksizin topa sahip olma oyununu oynayabilir. Zaman Galatasaray’ın en büyük ihtiyacı.