Analiz | Tottenham 1-1 Arsenal

Cumartesi günü Kuzey Londra derbisinde Tottenham ve Arsenal karşı karşıya geldi. Aaron Ramsey ve Harry Kane’in attığı gollerle karşılaşma 1-1 sona erdi.

Ortalama pozisyonlar

Tottenham önceki lig maçından farklı olarak ilk 11’de Ben Davies’in yerine Danny Rose oynarken Erik Lamela’nın yerine ise Jan Vertonghen sahadaydı. Tottenham 3-5-2 dizilişi ile sahadaydı. Ortalama pozisyonlardan da anlayacağımız üzere Son Kane ile birlikte santrafor olarak oynadı. Tottenham adına ortalama pozisyonlara baktığımız da Tottenham’ın asimetrik yapısını anlayabiliriz. Vertonghen Tottenham adına sol stoper oynarken sol kenara yakın diğer stoperlere göre daha önde topla buluşurken Trippier ise Tottenham adına sağ kanadı tek başına kullandı. Eriksen ilk yarıda ortalama pozisyonuna göre daha ileride topla buluşurken ikinci yarıda ise daha derinde topla buluştu. Bunun sebebi ikinci yarı oyuna Wanyama’nın yerine Erik Lamela girince Eriksen merkez ikiliyi Sissoko ile paylaştı.

Arsenal önceki lig maçınndan farklı olarak sağ bekte Mustafi’yi tercih ederken önceki maçta sol stoper oynayan Monreal ise sol bekte görev aldı. Unai Emery önceki maçına göre birçok değişiklik yaparak Tottenham maçına özel önlem aldığını gösterdi. Lucas Torreira, Mesut Özil ve Aubameyang’ı yedek başlatırken Granit Xhaka, Aaron Ramsey ve Lacazette ilk 11’de yerini aldı. Ortalama pozisyonlara baktığımız zaman kağıt üzerinde 4-2-3-1 diziliş ile oynayan Arsenal’de Mkhitaryan’ın sağ içte topla buluştuğunu görüyoruz. Bu durum Tottenham’da Trippier’de olduğu gibi Arsenal’de de Mustafinin kanadı tek başına kullanmasına sebep oldu. Mustafi 1.bölgede 25 2.bölgede 37 aksiyonu varken 3. bölgede 11 aksiyon ile oynadı.

Tottenham

Tottenham her maçta olduğu gibi bu maçta da oyunu 1.bölgede stoper oyuncuları üzerinden kurdu. Yukarıdaki görsel Tottenham’ın en çok yaptığı pas kombinasyonlarını gösteriyor. Görsele baktığımız zaman birbiri en çok pas yapan Sanchez ve Alderweireld’ın pas attığı oyunculara baktığımız zaman  oyunun 1.bölgeden 2.bölgeye geçişinde soldan gelişen ataklarda Vertonghen’in sağdan gelişen ataklarda ise Trippier’in pas opsiyonu olduğunu söyleyebiliriz. Trippier aynı zamanda sağ kanadı tek başına kullanmasının da etkisi ile kontra ataklarda takımının geçiş oyununda pas opsiyonu oldu. Şöyle ki Tottenham’ın hızlı hücumunda merkezde bekleyen Kane sağ kanattan bindirme yapan Trippier’in koşu yoluna atarak merkezden 3.bölgeye koşu yaptı.

Arsenal savunmada Tottenham’a 3.bölgede kontrollü baskı yaparken Tottenham topu 2.bölgeye getirdiği zaman ise set savunmasına dönerek 4-4-2 şeklinde dizildi. Unai Emery her zamanki gibi savunmasını 4-4-2 şeklinde dizerken takım boyu mesafesini de kısa tuttu. Merkezden Tottenham’a geçit vermek istemeyen Arsenal rakibini kanatlara yönlendirirken hatlar arasında topu alan oyuncuya ise şok presler uygulayarak rakibi top kaybına zorladı.

Yukarıdaki grafik maçın topa sahip olma yüzdelerini gösteriyor. Grafiğe baktığımız zaman Tottenham’ın maçın başından sonuna kadar topa sahip olma da üstün olduğunu görüyoruz. Tottenham %63 topa sahip olma ile oynarken Arsenal %37 ile topa sahip oldu. Bu durumun oluşmasında iki durum etkili oldu: Birincisi Tottenham’ın topa sahip olmak istemesi ikinci olarak ise Arsenal’in topu tamamen rakibe bırakması. Unai Emery’nin topu tutan oyuncuları olan Torreira ve Mesut Özil’in yerine hızlı hücumda daha etkili olacak Guendouzi ve Ramsey’i tercih etmesinin sebebi de topu rakibe bırakıp kontra atakta etkili olmaya çalışmak istediğini gösteriyor. Ayrıca Tottenham 5 kere 45 saniye ve üzerinde, 27 kere 20-45 saniye arasında, 32 kere 10-20 saniye arasında topa sahip olurken Arsenal tam 76 kere 0-10 saniye topa sahip olarak ayağında topu tutmadan en hızlı şekilde sonuca ulaşmak istediğini söyleyebiliriz.

Tottenham topla oynama sayısındaki üstünlüğünü oyunun ilk 30 dakikasında şuta çeviremedi. Toplamda 10 şut çeken Tottenham bu şutlardan sadece 3 tanesinde kaleyi bulabilirken bu şutlardan 6 tanesi ceza sahası içerisinden gerçekleşti. Tottenham ilk şutunu 30-45 dakikaları arasında bulurken 10 şutun 7 tanesi de bu dakikalar arasında geldi.

Tottenham hücumda etkili olmak için Mustafi’nin alışık olmadığı bek pozisyonunda yaptığı hataları pozisyon hatalarından faydalandı. Yukarıdaki pozisyonda Mustafi Eriksen’i kaçırıyor ve Eriksen Rose’un pasında boş alan alanda topla buluşup pozisyonun devamında topu kaleye gönderiyor.

Başka bir pozisyonda Son Guendouzi, Mustafi ve Mkhitaryan’ın arkasındaki boş alana koşu yapıyor. 2v1 pozisyonundaki Rose topu boş alana koşu yapan Son’a gönderiyor.

Tottenham kanatlardan geldiğinde Arsenal’in iç koridordan oyuncusunu savunma arkasına koşturarak onun koşu yoluna paslarla etkili olmaya çalıştı. Yukarıdaki pozisyonda Son Sokratis ve Koscielny arasından koşan Kane’e topu gönderiyor.

Başka bir pozisyonda Trippier, Monreal ve Koscielny arasından savunma arkasına koşan Eriksen’e topu gönderiyor.

Tottenham ile ilgili son olarak merkezde istediği pasları yapamayan Tottenham’da ikinci yarıda %70 pas isabeti ile oynayan Wanyama’nın yerine Erik Lamela oyuna dahil oldu. Lamela’nın oyuna girmesiyle daha derinde oynayan Eriksen’in de pas yollarında etkili olduğunu söylemek zor. Eriksen yaptığı 47 pasta 10 pas hatası yaparak %79 pas isabeti ile oynadı. Lamela ise oyuna girdikten sonra attığı 10 pasın hepsinde isabet buldu.

Arsenal

Yazının başında Arsenal’in topu Tottenham’a bıraktığını ve maç boyunca hızlı hücumlarla sonuca gittiğinden bahsetmiştim. Arsenal’in set hücumlarını maç boyunca çok göremedik. Hızlı hücumlarda Arsenal’in pas odağı ise Iwobi oldu. Yukarıdaki Arsenal’in en çok yaptığı pas kombinasyonlarını gösteren grafikte bu durum daha net anlaşılıyor. Iwobi’ye kaleci Leno 9, Monreal 16 Ramsey 7 pas gönderdi.

Arsenal maç boyunca 349 pasın 246’sında isabet bularak %70 pas isabeti ile oynadı. Arsenal seviyesindeki bir takım için her ne kadar topu rakibe bırakmış olsa da bu pas isabeti ciddi anlamda Arsenal gibi bir takım için bazı sıkıntıların oluşabileceğini ilerideki haftalarda önlem alınması gerektiğini söyleyebiliriz.

Arsenal maç boyunca toplam 84 top kaybı yaptı. Tottenham’dan daha az  top kaybetmesine rağmen kendi yarı sahasında toplamda 25 pas kaybı yapması Arsenal’in hızlı hücumlarda topu çıkartırken yaşadığı sıkıntılardan biri diyebiliriz. İkinci yarının başında Guendouzi’nin yerine oyuna Torreira girdi. Bu değişikliğin sebebini anlamak güç. Pas, ikili mücadele ve toplam aksiyonda hem oyuna göre iyi performans sergilerken hem de Xhaka’ya kıyasla tüm verilerde onun önündeyken oyundan çıkarıldı.

Arsenal’in hızlı hücumları Tottenham’ın savunmadaki eksiklerini ortaya çıkardığını söyleyebiliriz. Arsenal’in hızlı hücumlarında Tottenham savunması hem geriye dönüşlerde hem de adam paylaşımında sıkıntı yaşadılar. Bu durumu gösteren birkaç pozisyonu inceleyelim. Yukarıdaki pozisyonda Arsenal topu kazanınca tek pasla 7 Tottenham oyuncusunu oyundan düşürüyor.

Ramsey topu aldıktan sonra takım arkadaşlarının ileride çoğalabilmesi için topu geriye Mkhitaryan’a dönüyor ve koşuya devam ediyor. Mkhitaryan merkezde oluşan koridordan topla koşuya devam ediyor.

Mkhitaryan topu Ramsey’e verip koşuya devam ediyor. Tottenham savunmasının hala oyuncu paylaşımlarını yapamadığını görüyoruz.

Şimdi pozisyonun başına tekrar dönüp sol kanattan koşan Iwobi’ye bakalım. Pozisyonun başından itibaren koşusuna devam eden Iwobi’ye herhangi baskının olmadığını bunun yanında da onu engelleyebilecek kimsenin bulunmadığını görüyoruz. Ramsey’den tekrar topu alan Mkhitaryan Iwobi’ye topu gönderiyor.

Yukarıdaki beş pozisyona baktığımız zaman beşinde de Tottenham savunmasının sayısal olarak üstün olmasına rağmen Arsenal hızlı hücumu karşısındaki yerleşim hatalarını görüyoruz.