Premier Lig’de Arsenal Chelsea’yi ağırladı. Tam sahada uyguladığı süreğen baskısıyla Chelsea’nin çıkışını ve oyun kurmasını engelleyen Arsenal, yoğun baskısının karşılığını 13. dakikada aldı. Golün ardından planını gevşeten Arsenal, top kontrolünü Chelsea’ye bıraktığı anlarda dahi aynı savunma konsantrasyonunu yarı sahasında sürdürmeye devam etti ve David Luiz’in akıllıca uzun pasları dışında Chelsea’ye pozisyon imkanı vermedi.
Maçın kalanında Chelsea topla oynayan, pas yapıp oyuna hakim tarafmış gibi gözükse de oyunu Arsenal yönlendirdi ve ikinci golün gelişiyle de galibiyetini henüz ilk yarıdan perçinleyip puan farkını azalttı.
Maçı Instat’ın verileri eşliğinde değerlendireceğiz.
Ortalama pozisyonlar
Golün geldiği dakikaya kadar inanılmaz bir tam saha baskı uygulayan Arsenal, öne geçtikten sonra ise oyun kontrolünü Chelsea’ye bırakır gibi yaparak kısmen kendi yarı sahasına çekildi. Ortalama pozisyonlara da yansıdığı üzere Chelsea rakip sahada boşluk ararken Arsenal, çok da etkikeyici ve şaşırtıcı bir planı olmayan Chelsea’ye karşı sağlam durdu. Üstelik ileri uçtaki hızlı ve meziyetli oyuncularıyla birçok kez karşı atağa kalkıp pozisyon ve gol tehdidi de yarattı.
Topa sahip olma
Maçın ilk 15 dakikası haricinde Chelsea baskın bir biçimde topa sahip olurken bu etkinlik Arsenal kalesinde üretkenliğe dönüşmedi. Chelsea’nin maç boyunca kaleyi bulan şutu ve gerçekten tehlike yaratan bir pozisyon tehdidi olmadı.
Maçın ilk 30 dakikasındaki etkinliğiyle Chelsea’yi kendi ceza sahası etrafına sıkıştıran ve yarı sahasına çekildiğinde de hızlı hücumcularıyla Chelsea’nin savunma arkasında kalan alanı iyi değerlendiren Arsenal, maçın kalanında da özellikle ikinci yarı oyunu rölantide götürerek istediğini aldı.
Yukarıdaki görselde görüldüğü üzere Arsenal, ilk yarım saatte Chelsea yarı sahasındaki etkinliğiyle Chelsea’lileri bezdirdi. Neredeyse birebir markaj yapan, Jorginho’yu etkisizleştiren ve aşağı yukarı her pas bağlantısını sahaya yerleşimi ile tıkayan ev sahibi ekip, Chelsea’nin oyununu tamamen bozdu.
Marcos Alonso
İlk yarıda Marcos Alonso’nun ceza sahasına gönderdiği neredeyse her top rakipten dönerken sol kanatta topla buluştuğunda ya da topu sürdüğünde verdiği isabetli pasların tamamının da geriye olduğu görülüyor. Bu durum oyun planı-oyuncu uyuşmazlığı ve etkisizliğin bir yansıması.
Jorginho
Jorginho’nun ilk yarıdaki paslarının işlevsizliği de Arsenal’in başarılı savunma planının sonucu.
Kante
Kante’nin ceza sahası içerisinde topla buluştuğunda tüm paslarının geriye çıkarılmış olması da Kante’nin sağ iç oyuncusu olarak verimli kullanılamayacağını ve o pozisyonda başka niteliklerde bir oyuncuya ihtiyaç olduğunu gösteriyor.
İkinci yarı
İkinci yarıda Arsenal’in 2-0’ın emniyetiyle oyunu sahasında karşılaması karşısında Chelsea’nin hücum sayıları, şut oranı, anahtar pasları artmış gözükse ve takım rakip yarı sahada; Arsenal ceza sahası etrafında konuşlanmış gibi gözükse de Chelsea rakibi karşısında skoru bulmaktan uzaktı. Solda Alonso sağda Azpilicueta ile kenarlardan yerden ortalarla ceza sahasında pozisyon arayan Chelsea sahanın etkili altın alanlarını ve koridorlarını kullanamadı. Hazard’ın sahte 9 olarak top kullanımının kısıtlandığı ve Pedro ile Willian’ın savunmayı delmekte zorlandığı maçta ceza sahasına dribling ve anahtar paslarla girmeyi başaramayan konuk ekip, sağ ve sol beklerinin kısmi ortalarına ve David Luiz’in isabetli uzun paslarına bel bağladı. Ancak böyle bir plan karşısında forvet olarak Hazard’ın varlığı, sağ ve sol iç olarak Kante ile Kovacic-Barkley ikilisinin oynaması karşısında Chelsea rakibini telaşa sürükleyecek bir etki yaratamazdı.
Sarri’nin Jorginho’nun deep-playmaker ve Hazard’ın sahte 9 olarak oynadığı planda Kovacic ve Kante’nin ceza sahasına giriş yapacak roldeki oyuncu olması konusundaki kararı, takımın hücum verimliliğini olumsuz yönde etkiliyor gibi gözüküyor. Bu nedenle Marcos Alonso’nun ceza sahasındaki adam olduğu, Kante’nin en uçta kale sahasına topla buluşan ama ne yapacağını bilemeyen halleri karşısında Arsenal savunması tek plana bağlı Chelsea’nin önünü almakta çok da zorlanmadı. Üstüne üstlük ilk 15 dakikadaki şok presini maçın geneline de yayarak orantılı şekilde kendi yarı sahasında iyi alan kapatan Arsenal; rakibini kararsızlığa, aceleye ve yeni çözümler yaratmaktan, doğaçlayabilmekten uzak bir kargaşaya sürükledi.
Son söz
Arsenal, Chelsea karşısında fizik kalitesinin ve doğru planı başarılı icrasının sonucunu aldı ve sahadan çok değerli bir 3 puanla ayrıldı. Chelsea ise oyuncu kadrosuyla oyun planı arasındaki uyuşmazlığı daha net görmeye ve bundan kaynaklı işlevsizlik ve etkisizliğin sonuçlarını yaşamaya başladı. Bu haftadan itibaren Chelsea’de kadro ya da oyun değişimi görülmesi; belki yeni transferlerle daha etkili ve sonuca dönük bir oyun ortaya konulması muhtemel. Her halükkarda iki takım da Liverpool ve City’den ilk sırayı kapmaktan uzak. Geri kalan takımlar arasında 3 ve 4. sıralar için yarış yaşanacak gibi. Bu durum sabırsızlığıyla bilinen Chelsea kanadında Sarri için tehlikeli.