Analiz | Tottenham 3 – 1 Chelsea

Londra derbisinde Pochettino, Sarri’yi alt etti. Maçı özetlemek gerekirse; Dele Alli’nin Jorginho ile adam adam oynaması, Chelsea’nin pas oyununu oynamasına izin vermedi. Skor üretebilmek için Hazard-Willian-Morata üçlüsünün yaratıcılığına bel bağlayınca, işler karıştı. Sarri savunmadan pas yaparak çıkamayacağını anlayınca, topu en hızlı şekilde 3. bölgede Willian ve Hazard’a ulaştırmak istedi. Tottenham ise savunmada 1-2 hata yapmasına rağmen, oyunun genelinde iyi savunma yaptı. Hücumda ise sezonun en etkili futbolunu oynadı. Bulduğu pozisyonları değerlendirebildiler ve puan tablosunda Chelsea’nin üzerine çıktılar.

Maçı InStat verileriyle inceleyelim.

Ortalama pozisyonlar

Tottenham kağıt üzerinde 4-2-3-1 gözükse de, özellikle top Chelsea’deyken Dele Alli’nin Jorginho ile bire bir oynaması yüzünden Eriksen daha merkezde yer aldı. Alderweireld ve Foyth’un orta saha bloğu ile bu kadar uzak kalması da, savunma arkasına atılma riski olan topları toplamak için tetikte kalmak istemeleri yüzünden. Özellikle Hazard ve Willian’a atılacak uzun paslar tehlike yaratabilirdi.

Top Chelsea’deyken bütün Tottenham’lı oyuncular bir Chelsea’li oyuncunun yakınındaydı. Chelsea nin kendi 1. bölgesinden pas yaparak çıkmasına müsade etmediler. Pas bağlantılarını yapma görevinde ilk tercih olan Jorginho opsiyonu Dele Alli tarafından yok edildiği için, uzun toplarla çıkmak istediler. O zaman da uzun boylu Tottenham savunması pozisyon vermedi.

Jorgingo nereye, Dele Alli oraya

Maçın kilit eşleşmesi Jorginho-Dele Alli eşleşmesiydi. Dele Alli’nin Jorginho ile adam adama oynaması, Sarri’nin bütün sistemini çökertti. Saha içi aksiyonlarında Dele Alli’nin başarılı olduğu her alanda, Jorginho daha kötü istatistiklere sahip. Girdikleri bütün ikili mücadeleleri Dele Alli kazandı.

Önde şok baskı

 

Tottenham’ın önde baskısıyla, Chelsea’nin bu baskı sonucunda kaptırdığı topların istatistiğini de paylaşmak istiyorum. Özellikle ilk 15 dakikada ön alan baskısı konusunda derslik görüntüler vardı.

Jorginho-Kovacic-Kante üçlüsü sezon ortalamalarının üzerinde top kaybı yaptılar. Jorginho’nun kaptırdığı 7 topun 5’i kendi sahasındaydı. Kaptırılan bu toplar Tottenham adına tehlikeli pozisyonlara dönüştü.

Chelsea’nin kaptırdığı topların bölgeleri de kendileri için sıkıntı yarattı. Ceza sahası çevresinde çok fazla kayıp yaptılar.

Tottenham bu bölgelerde kaptığı toplardan ciddi tehlikeler yaratabildi. Anahtar pas atılan bölgelere bakarsak, Chelsea’nin en fazla top kaptırdığı bölgeler olduğunu görebiliyoruz.

Şutlar

Tottenham ilk 15 dakikada 6 şut çekti ve bu şutlardan 2 gol çıkartabildi. Bu süreç içerisinde önde baskı şiddetini yüksek tuttular. Özellikle Kante ve Kovacic’in kaptırdığı topların devamında gol pozisyonları buldular. Ceza sahası içerisinden toplamda 14 şut çektiler ve 8 isabet yakaladılar. İlk yarıdaki gollerden sonra, topu biraz daha Chelsea’ye bıraktılar ancak 10, 12, 29, 31, 67 ve 69. dakikalarda harika hücum varyasyonları kullanarak gole çok yaklaştılar. Chelsea’nin bu hücumlara panzehir üretememesi, 90 dakika boyunca Tottenham tehlikeleri ile geçmesine sebep oldu.

Topla oynamalar

Chelsea daha fazla rakip yarı sahaya geçen taraftı. Ancak 3. bölgeye girişlerde eşitlik söz konusu. Tottenham’ın oyun anlayışı yüzünden normal karşılanacak bir istatistik. Ancak Chelsea tarafından baktığımızda bu olumsuz istatistiğin nedeni, 2. golden sonra Tottenham’ın 3. bölge baskısını azaltmasıydı. Daha fazla kendi 1. ve 2. bölgelerini savunmak istediler. Bu sayede Chelsea rakip yarı sahaya geçebildi. Topla en çok oynadıklar 45-60. dakikalar arasında bile kaleye 2 şut çekebildiler ama etkili olamadılar.

Paslar

Tottenham rakip ceza sahasına 23 tane pas attı ve bunların 15 tanesinde isabet yakaladı. 15 pas denemesinden 14 şut çıktı ve 8 isabet yakaladılar. Chelsea’nin yanal paslarının fazlalığı burada da karşımıza çıkıyor. 580 tane pasın 165 tanesi yan pas! Jorginho’nun top alamadığı bir Chelsea bu sezon ilk defa izledik. Jorginho top alabildiği nadir pozisyonlarda da, Kante ve Kovacic’in kendisine uzak kalmasından dert yandı. 1-2 pozisyonda kendisine yaklaşmalarını ister türden hareketler yaptı. İkinci yarıda daha etkili gözükmelerine rağmen skor üretmekte zorluk çektiler. Morata’nın bir çok pozisyonda ofsayta yakalanması da hücumda etkinliği azalttı.

Son

Tottenham’ın hücum hattı bu maçta çok iyi işler yaptı. Dele Alli’nin Jorginho’yu sahadan silmesi, golü ve asisti, Kane’in 2. golü şapkadan çıkartarak fişi çekmesi ve Son’un iyi futbolunun yanında Messi’yi kıskandıran golü.

Hazard’ın kaptırdığı topu en kısa sürede Dele Alli, Son’a ulaştırıyor. Son topla birlikte çok süratli gidiyor ancak şu görüntüye baktığımız zaman Jorginho’dan sekse bile D.Luiz pozisyonu sonlandırabilir diyoruz. Ancak ikisi de Son’u durduramıyor ve 3. gol geliyor.

Son söz

Tottenham hücumda çok iyi işler yaptığı maçı kazanarak puan tablosunda Chelsea’nin üzerine çıktı. İlk 15 dakikadaki baskılı oyundan çıkan 2 gol Tottenham’ı rahatlattı ve planladığı oyunu oynayabildi. Beklemediği bir baskı ve adam adama savunma gören Sarri, bu maç özelinde sınıfta kaldı.