Cumartesi günü Arsenal ve Liverpool karşı karşıya geldi. 61. dakikada Milner’ın ve 82. dakikada Lacazette’nin attığı golle karşılaşma 1-1 sona erdi.
Ortalama pozisyonlar ve kadrolar
Kadrolara baktığımız zaman Arsenal’de sakatlıktan dönen Kolasinac kadrodaki yerini alırken onun yokluğunda sol bek oynayan Xhaka ise merkezdeki rolüne tekrar geçti. Liverpool’da ise Cardiff maçından farklı olarak Moreno ve Lallana yerine Robertson ve Milner sahadaydı.
Yukarıda ortalama pozisyonlara baktığımız ilk bahsetmek istediğim nokta Fabinho ve Wijnaldum’un sağ tarafa kaydığını bunun yanında Gomez’in ise Dijk’a göre daha önde olduğunu görüyoruz. Bunun sebebi Aubameyang’ın ve Özil’in sola yakın oynaması ve aynı zamanda her ikisinin de hücumda Lacazette’in yanına kaymaları. Maçın atak yönlerine baktığımız zaman Arsenal hücumlarının çoğunluğunun sol kanattan gerçekleştiğini görüyoruz.
İkinci dikkat çekmek istediğim yer ise Arsenal beklerinin rakip sahada konumlanması. Genellikle Liverpool ile oynayan takımlar Mane ve Salah tehdidine karşı bek oyuncularını derinde bekletirken (bazen birini bazen ikisini birden) Emery ise bek oyuncularını ileride konumlandırmış. Aubameyang ve Mkhitaryan’ın da içe kat ederek kanatlarda bekler için boşluk oluşturdular. Kanatta başlamalarına ortalama pozisyonlarda ise daha içte olmalarının sebebi diyebiliriz.
Üçüncü olarak ise Firmino’nun ortalama pozisyonu. Her zamanki gibi Firmino bu maçta da derinde oynadı. Firmino derine geldiği zaman Mane ve Salah içeri kaydıklarında ise Arsenal stoperleri tarafından marke edildiler. Firmino diğer maçlardan farklı olarak derinde beklemek yerine savunmanın arkasına atılan toplarda Arsenal stoperlerinin arasına girerek Mane-Firmino-Salah üçlüsünden birinin demarke halde kalmasını sağladı.
Başlangıç vuruşu
Arsenal kağıt üzerinde sahaya 4-2-3-1 şeklinde çıksa da Özil ve kanat oyuncuları Aubameyang ve Mkhitaryan’ın hücum hattına kaymalarıyla hücumda 4-2-4 savunmada ise kompakt bir 4-4-2 ile dizildi
Liverpool ise klasik dizilimleri olan 4-3-3 ile sahadaydı.
Başlangıç vuruşuyla birlikte her iki takım da topu kazanmak için pres ve şok presleri uygulamaya başladı. Yukarıdaki pozisyonda Arsenal’in yaptığı presi görüyoruz.
Yapılan takım preslerine baktığımız zaman Arsenal 8 takım presinin 3’ünde başarılı olurken Liverpool ise 7 takım presinin sadece 1’inde başarılı oldu.
Yukarıdaki pozisyon ise Liverpool’un yaptığı presi görüyoruz. Liverpool kanatta şok preslerini uygularken ters kanadı ciddi manada boş bıraktı. Arsenal ise ters kanadın boş olmasını ayağı iyi olan oyuncularıyla avantaja çevirdi ve presten diyagonal paslarla çıkıp aynı zamanda Liverpool savunmasını az oyuncuyla yakaladılar.
Yukarıdaki pozisyonun devamına baktığımız zaman sol kanatta Kolasinac boş pozisyonda ve önünde de ciddi bir boş alan yakalıyor. Yaptığı dripling sonrası Aubameyang ile verkaç yapıyor daha sonra topu ceza sahasında Lacazette ile buluşturuyor.
Liverpool presinin işe yaramaması ve yaramadığı gibi bir de dezavantaja dönüşmesi sonucu presi bırakıp takım halinde savunma yapmaya başladılar. Rakibi ikinci bölgede karşılayıp 4-4-2 şeklinde dizildiler.
Arsenal hücumu
Liverpool merkezinin geçit vermemesi ve ileride 4 tane oyuncusunun olması Arsenal’i kanatlardan oynamaya yönlendirdi. Arsenal maç oyunca toplamda 20 orta yaptı ve bunlardan 4’ü hedefi buldu. Yukarı çıkıp atağın yönünü gösteren grafiğe de baktığımız zaman bu durumu daha net bir şekilde görebiliriz. Yukarıdaki pozisyona baktığımız zaman Mkhitaryan orta yapacağı anda üç Arsenal oyuncusu ceza sahası içerisine giriyor. Alexander-Arnold’ın geç kalması ve Aubameyang’ın hızından dolayı Arsenal ceza sahası içerisinde daha kalabalık taraf oldu.
Yukarıdaki görsel Arsenal’in maçtaki en çok yaptığı pas kombinasyonlarını gösteriyor. Pas kombinasyonları aynı zamanda Arsenal’in oyunu nasıl kurduğunu da gösterir şekilde. Leno topu stoperlere veriyor, stoperler ise topu beklere gönderiyorlar ve genellikle atak devamı orta ile sonuçlanıyor.
İkinci yarının başında bu duruma çözüm getiren Klopp merkez üçlüsünü de Arsenal orta yapacağı zaman ceza sahası içerisine sokarak daha kalabalık olmaya çalıştı.
Liverpool her maç olduğu gibi üçüncü bölge baskısını bu maçta da gerçekleştirdi. Normalde ilk 15 dakikalık dilimde üçüncü bölge baskısıyla topun sahibi olmayı amaçlıyorlardı ancak Liverpool’un ceza sahasında üstünlük sağlamaya çalışması ve daha derinde konumlanması (ortalama pozisyonlarda görüldüğü üzere) maçın başından sonuna kadar topun hakimiyetinin Arsenal’de olmasını sağladı. Sadece 60-75 dakikaları arasında üstünlük sağlayan Liverpool golü de bu dakika aralığında attı.
İkinci yarı oyuna Iwobi, Welbeck gibi hücum oyuncularının da girmesiyle Arsenal’in maçın son 15 dakikalık diliminde topla oynama yüzdesi %75’e çıktı ve Lacazette’in attığı gol de bu dilimde gerçekleşti.