Rusya’da düzenlenen 2018 FIFA Dünya Kupası A Grubu’nu lider tamamlayan Uruguay ile B Grubu’nun ikincisi olan Portekiz son 16 turunda, Soçi’de karşı karşıya geldi. Uruguay’ın iki golü de Cavani’den gelirken Portekiz’in tek golünü Beşiktaşlı Pepe attı. Maç boyunca topa sahip olan ve oyuna hükmettiğini düşünen Portekiz kendi çaldı, kendi söyledi ama Uruguay’ın yazıp bestelediği bir şarkıydı bu. Nihayetinde Messi’den sonra Ronaldo da evine dönmüş oldu…
Maçı iş ortağımız InStat’ın verileri ışığında inceleyeceğiz.
GENEL OLARAK
Portekiz’in etken, Uruguay’ın edilgen gözüktüğü 90 dakikada aslında her şey Uruguay’ın istediği senaryoda gerçekleşti; Portekiz yerleşik ve kalabalık Uruguay savunmasına karşı alternatif plan üretemedi. Portekiz, Quaresma’nın da oyuna girmesiyle 2017-18 Beşiktaş’ının bir kopyasına dönüştü adeta. Yerleşik savunmaya karşı Quaresma’nın yaptığı ortalar ve savunmadan dönenleri Pepe’nin topladığı bir Beşiktaş, pardon Portekiz…
A Grubundan detaylıca söz ettiğim yazıda Uruguay’da Tabárez’in Torreira’yı ana planda düşünmemesinin şaşırtıcı olduğunu söylemiştim. Nitekim gruplarda Torreira’nın değerini anlayan Óscar Tabárez önceliği takım savunması olan ekibinde Torreira’nın da müthiş katkı sağladığı bir kurguya geçmeyi başardı. Ortalama pozisyonlarda da gördüğümüz gibi Torreira’nın varlığı Godin ve Gimenez’i rahatlatan etmenlerin başında geliyor. Uruguay’ın ortalama pozisyonlarında dikkat çeken bir diğer detay ise sağ bekteki Caceres’in ortalama pozisyonu. 22 numaralı futbolcu Uruguay hücumlarında aktif rol üstlendi.
Portekizli oyuncuların ortalama pozisyonlarından ise maçın Uruguay yarı sahasında oynandığını görmek mümkün. Pepe ve Fonte dışında bütün Portekizliler rakip yarı sahada konumlanmış.
TOPLA OYNAMA VERİLERİ
Beklendiği gibi Uruguay’ın topa hükmetme amacı yoktu. Oyunu rakip yarı sahaya yıkan Portekiz üçüncü bölgeye 71 kere, ceza sahasına 22 kere girdi ama Uruguay savunması Ronaldo’ya ceza sahasında şut şansı vermedi. Portekiz’in 45 saniyeyi aşan topla oynama sayısının sekiz olması da maçı özetleyen verilerden. Uruguay ise yalnızca bir kere 45 saniyeden fazla top çevirebilmiş.
PAS KOMBİNASYONLARI
Pas kombinasyonlarına baktığımızda Uruguay’da Suarez’in etkisi çok net belli oluyor. Dokuz numaralı futbolcu Uruguay’ın hücumdaki en önemli istasyonu. Toplu veya topsuz oyundaki becerileriyle de Cavani’nin skorer kimliğinin ön plana çıkmasında büyük payı var Suarez’in… Nitekim Cavani’nin ilk golünde yapılan müthiş ortanın da sahibi Suarez’di.
Portekiz’e baktığımızda Uruguay’ın savunmadaki başarısını destekleyen veriler görüyoruz. Ronaldo ve Guedes’le kurulmuş bir pas bağlantısı yok. Top, bekler ve orta saha oyuncuları arasında gidip gelmiş.
ANAHTAR PASLAR
Pas kombinasyonlarında Uruguay’ın hücumlarının Suarez merkezli olduğunu görmüştük. Bunu doğrulayan bir diğer veri ise anahtar paslar sayılarında saklı. Dokuz numaralı Suarez 7/4 anahtar pas oranıyla Bernardo Silva’yla birlikte maçın en fazla anahtar pas atan futbolcusu oldu. Bu paslardan bir tanesi de golle sonuçlandı.
Portekiz’e baktığımızda ise adeta bir bombardıman görüyoruz ancak bu yanıltıcı olabilir. Maç boyunca rakip sahada topa sahip olan ve 598 pasla oynayan Portekiz’in anahtar pas isabetindeki başarısızlığı Uruguay’ı açmak için alternatif plan üretemediğinin önemli bir göstergesi.
ŞUTLAR
Uruguay’da yalnızca üç tane isabetli şut görüyoruz. Ceza sahasında dört şut çekilmiş ve bunlardan kaleyi bulan iki şut da ağlarla buluşmuş. Sadece bu veriler bile Uruguay hücumlarının ne kadar ekonomik ve verimli olduğunu gösteriyor. Çekilen yedi şutun altısını Suarez ve Cavani’nin paylaşması da sürpriz değil. Bulduğunu affetmiyor Uruguay!
Portekiz’e baktığımızda ceza sahasında 3 tane isabetli şut görüyoruz ancak Ronaldo’nun ceza sahasında şutu olmadığı gibi ceza sahası dışından da yalnızca 1 tane isabetli şutu var. Uruguay takım savunmasının Ronaldo ve silah arkadaşlarına akan oyunda net fırsat tanımaması takdiri hak ediyor. Atılan tek gol ise duran top sonucunda Pepe’nin kafasından gelmişti.
PORTEKİZ’İN ORTALARINA KARŞI URUGUAY SAVUNMASI
Turnuvanın en Atletico Madrid’i Uruguay’da yapılan ceza sahası savunması maçla ve turnuvanın gidişatıyla ilgili önemli noktalar barındırıyor. Atleticolu tandem, dinamik Serie A orta sahası ve hücumdaki bölüm sonu canavarlarıyla Uruguay tam bir turnuva takımı gibi hareket ediyor. Elbette bundaki en önemli etken de takım savunmasından geçiyor. Savunmanın lideri Godin olsa da kalede Muslera da güven veren performansıyla Uruguay’ın savunmadaki önemli kozlarından biri olarak yerini koruyor.
Portekiz sayıca fazla ve yerleşik Uruguay savunmasına karşı en yapılmaması gereken yöntemle gol aradı, orta yaparak. Toplamda yapılan 35 ortanın yalnızca dokuz tanesinin başarılı olması sürpriz değil. Elbette bu veriler de Uruguay Hava Kuvvetlerinin hanesine artı olarak yazılıyor.
Portekiz’in, Uruguay’ın yerleşik ve kalabalık savunmasına karşı kanat ortalarıyla gol aradığı iki pozisyon aşağıda yer alıyor. Örnekleri çoğaltmak mümkün.
SUAREZ VE CAVANI İKİLİSİ
Uruguay’ın ilk golünde ters kanattaki Suarez’e mükemmel bir pas atan Cavani pası attığı gibi ceza sahasına fırlıyor.
Suarez de aldığı pasın güzelliğinde bir orta yaparak ceza sahasına sarkmış Cavani’nin kafasını topla buluşturuyor ve Uruguay’ı öne geçiren gol sekiz saniyede yapılan iki pasla atılmış oluyor.
SONUÇ
Uruguay kolay çıktığı grubundan sonra Portekiz’le eşleşerek zorluk seviyesini artırmıştı. Portekiz’den sonra gelen Fransa ise zorluk seviyesinin uç noktalara geldiğini gösteriyor. Portekiz, merkezinde Ronaldo olan tek merkezli bir takımdı. Uruguay’ın tek merkezli bir takıma karşı yaptığı savunma görece kolaydı ancak şimdi karşısında hücumda bolca silaha ve opsiyona sahip bir Fransa var. Bakalım Óscar Tabárez’in öğrencileri turnuvanın favorilerinden biri karşısında da aynı savunma başarısını gösterebilecek mi?