Ev sahibi Rusya, Salah önderliğindeki Mısır, Güney Amerika’nın parlayan güneşi Uruguay ve sürpriz kovalayan Suudi Arabistan… 2018 Dünya Kupası’nın A grubunu değerlendireceğiz.
Rusya
Ev sahibi olduğu için eleme oynamadan turnuvaya katılacak olan Rusya’nın en önemli avantajı yaratılacak iç saha atmosferiyle rakipleri üzerinde baskı kurmak olacak. Salah faktörünün belirleyici olacağı A grubunda Rusya’nın ikincilik için Mısır’la rekabet halinde olacağını düşünüyorum.
Üçlü savunma sistemini kullanmasını beklediğimiz Rusya’da savunmanın merkezindeki isim takım savunması adına kritik role sahip olacak. Bu rolün Granat’a düşmesini beklesek de tecrübeli futbolcu Türkiye’yle oynanan son maçta oynamamıştı. Berezutski kardeşlerin artık yer almadığı kadroda 38 yaşındaki Ignashevich ise varlığını sürdürüyor. Kalabalık savunma hattının gerisinde ise Akinfeev’in varlığı Ruslara güven veriyor. Üçlü savunma dışında dörtlü ve beşli hatları da kullanabiliyorlar. Savunma hattında böyle bir esnekliğe sahip olmaları da onlar için iyi bir avantaj olsa gerek.
Rusya kadrosu genel itibariyle dar ve yetersiz gözükse de Golovin ve Dzagoev gibi kaliteli ayaklara da sahip. Hücum hattının en önemli ismi ise kuşkusuz Smolov olacak. Krasnodar forması giyen ve iyi bir sezon geçiren Smolov, kaleci Akinfeev’le birlikte bu kadronun vazgeçilmez isimlerinden biri. Smolov’u vazgeçilmez kılan etkenlerden biri de elbette Kokorin’in sakatlığı.
Savunmacı kimliğiyle ön plana çıkmasını beklediğimiz Rusya’nın kadro kalitesi olarak Suudi Arabistan’ın önünde Uruguay’ın gerisinde olduğunu düşünürsek özellikle Mısır maçında Salah’a karşı yapılacak savunma, turnuvanın gidişatını da doğrudan etkileyecek.
Ev sahibi olmasaydı Rusya bu turnuvaya katılabilir miydi? Bu soruya verilmesi muhtemel “Hayır” cevabı da Rusya’nın durumunu özetler nitelikte.
Kadro
Mısır
Şampiyonlar Ligi finalinde Sergio Ramos tarafından kündeye getirilen Salah’ın Dünya Kupası’nda oynama durumunun tehlikeye girmesiyle neredeyse olağanüstü hal ilan edecek Mısır’da, Salah’ın turnuvada forma giyeceğinin açıklanmasıyla derin bir nefes alınmıştı. Sezonun en iyi futbolcusu Salah’ın etrafında şekillenecek Mısır’da İngiltere’de forma giyen 7 futbolcu bulunuyor.
Forma giymesi halinde Dünya Kupası tarihinin en yaşlı futbolcusu olacak 44’lük çınar El Hadary’nin önünde savunmada sezonun iyi isimlerinden Hegazy’nin önderlik etmesini beklediğimiz Mısır’da Hegazy’nin partnerinin West Bromwich’ten takım arkadaşı Gabr olmasını bekliyoruz. Hegazy ve Gabr dışında Fathy’nin de savunmadaki rolü kritik olacak. Bahsettiğimiz üç oyuncu da takımın defansif mücadelelerinin zirvesinde yer alan isimler.
Ayrıca Hegazi’nin maç başına 8/6, Gabr’ın da 5/4 hava hakimiyeti oranıyla oynaması da önemli birer veri olarak önümüzde yer alıyor.
Dikkatler 6 gol 2 asistle takımının en etkili futbolcusu olan Salah’ın üzerinde yoğunlaşsa da 13 maçta 1197 dakikayla en fazla forma giyen futbolcu olan Elneny’nin takımın geçiş oyunundaki rolü kritik. Mısır’ın teorisi basitçe “Hegazy durduracak, Elneny iletecek, Salah atacak.” şeklinde özetlenebilir. Bu yüzden Salah’ı izlerken Elneny’i gözden kaçırmamak lazım.
Mısır’ın attığı gollerin kanat dağılımına baktığımızda Salah’ın etkisini görmek mümkün. Elbette Mısır’a önlem almak isteyen takımlar önce Salah’a yönelecek. Rakiplerin Salah’a odaklanması da sol kanatta oynamasını beklediğimiz Kasımpaşalı Trezeguet için bir avantaj olabilir. Belki de Trezeguet bu turnuvada takımının sürpriz golcüsü olur.
Kadro
Nasıl Geldiler?
Hector Cuper’in Mısır’ı; Uganda, Gana ve Kongo’nun üzerinde grubu 13 puanla lider tamamlayarak Rusya vizesi almıştı. Elemelerdeki en önemli detay ise puan kaybedilen iki maçın da deplasmanda oynanmış olmasıydı. Mısır’ın, Rusya’yla oynayacağı maçın gruptaki en kritik maç olduğu düşünülürse Rusya’nın ev sahibi olması Mısır için büyük bir handikap olsa gerek.
Uruguay
1930 yılındaki ilk Dünya Kupası’nı düzenleyen ve kazanan Uruguay ayrıca 1950 Dünya Kupası’nda dönemin yenilmez takımı Brezilya’ya evinde büyük bir hüsran yaşatarak Dünya Kupası’na uzanmıştı.
2010 Dünya Kupası’nda yarı final heyecanı yaşayan Uruguay’da Suarez & Cavani ikilisinin arkasında Forlan vardı. Forlan sonrasında da net 442’ye geçişle birlikte en öndeki ve en arkadaki ikililerin varlığı Uruguay’a halen büyük güven veriyor. Savunmada Avrupa’nın en iyi savunma yapan takımlarından Atletico’nun da tandemini oluşturan Godin & Gimenez ikilisine sahip Uruguay’ın hücumda da Suarez & Cavani’den oluşan ikilisi de adeta ateş ediyor. 2010 ve 2014 Dünya Kupalarının en güzel gollerini yiyen Muslera ise bu gollerden bağımsız olarak Uruguay kalesinde her zamanki gibi güven veriyor.
Atanı ve tutanı iyi olan Uruguay’da belirleyici faktör orta saha dörtlüsü olabilir. Orta sahanın merkezinde İtalya’da forma giyen Vecino ve Bentancur’un forma giymesi bekleniyor. Oscar Tabarez’in Torreira’yı ana planda düşünmemesi ise şaşırtıcı. Torreira da Vecino ve Bentancur gibi Serie A’da bu sezon önemli işlere imza atmıştı. Torreira’nın varlığının alternatif plan oluştururken Tabarez’in elini oldukça güçlendireceğini düşünüyorum.
Suarez & Cavani ikilisi
Galaksimizdeki en iyi forvet oyuncularından ikisine birden sahip olan Uruguay’da hücum verileri de haliyle bu ikili üzerinde yoğunlaşıyor. 2017-18 sezonunda Uruguay’ın en skorer ismi 5 golle Edinson Cavani olurken Cavani ayrıca 28 şutta %46 isabetle takımının en iyi şutörü konumunda yer alıyor. Cavani’nin sonuç içeren verilerini Suarez’in neden içeren verileri takip ediyor. Luis Suarez 26 altı anahtar pasta yakaladığı 11 isabetle Uruguay’ın en fazla anahtar pas atan futbolcusu durumunda. 33 dribblingle de takımının en fazla dribbling yapan futbolcusu Suarez. Bu ikiliden oluşan hücum hattı rakip savunmacıların uykusunu kaçırıyor olsa gerek.
Kadro
Nasıl geldiler?
10 takımlı adeta bir lig olan Güney Amerika elemelerinde Brezilya’nın kötü başlangıcını fırsat bilen Uruguay, Brezilya hoca değiştirene kadar grubu lider götürmüştü. Cavani’nin gol kralı olarak tamamladığı elemeleri Brezilya’nın ardından ikinci bitiren Uruguay’da göze çarpan detay ise Brezilya ve Arjantin’le oynadığı maçlarından hiçbirini kazanamaması oldu.
Suudi Arabistan
A grubunun zayıf halkası olarak gözüken Suudi Arabistan sürpriz kovalayacak. Elemelerden sonra hoca değişimiyle birlikte sistemde de değişiklikler olması onlar adına en büyük handikap. 4231 oynamaları beklenen Suudi Arabistan’ın en büyük kozu da kuşkusuz golcüleri Al-Sahlawi olacak. Elemelerde 15 maçta 16 gol 2 asistle takımını sırtlayan Al-Sahlawi dışında Al-Muwallad ve Al-Jassim de dikkat edilmesi gereken isimler olarak öne çıkıyor.
Kadro
Nasıl geldiler?
İki aşamalı Asya elemelerinin ilkini Birleşik Arap Emirlikleri, Filistin, Malezya ve Doğu Timor’un önünde namağlup lider bitiren Suudi Arabistan; elemelerinin ikinci aşamasını da Japonya’nın ardından ikinci tamamlayarak Rusya vizesi aldı. İkinci aşamadaki grupta Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve Tayland’ı geride bırakmışlardı. Özellikle Avustralya’yı averajla da olsa saf dışı bırakmak büyük başarıydı ve önemli bir sürprize imza atmışlardı. Elemelerin yıldız ismi de attığı 16 golle takımın golcüsü Al-Sahlawi olmuştu.
Genel
A grubunun mutlak favorisi olan Uruguay’ın ardında Salahlı Mısır’ı bir adım önde görürken ev sahibi olmanın avantajıyla da peşlerine Rusya’yı yazıyorum. Suudi Arabistan elemelerde yaptığı sürprizi burada da sürdürebilirse dengelerin altüst olduğu bir grup izlemiş oluruz. Bunun dışında Uruguay’ın başı çektiği grupta asıl rekabetin Mısır ve Rusya arasında olması bekleniyor.