Maç Analizi | Napoli 2 – 4 Roma

Napoli yıllardır beklediği şampiyonluğu kovalıyor. Ama son 6 sezonun şampiyonunun ünvanını bırakmaya niyeti yok. Roma ise önümüzdeki sene de Şampiyonlar Ligi’nde olmanın mücadelesini veriyor.

Şampiyonluk yarışını belirleyici niteliği haiz maçlardan birinde Napoli, Roma’yı ağırladı. Cengiz Ünder’li Roma, bu sezon Serie A’da tek yenilgisini Juventus’a karşı alan Napoli’yi Sao Paolo’da 4-2 mağlup etti.

Maç boyunca Napoliten oyununu sergileyen; topa sahip olan ve pozisyonlara giren Napoli, Roma’nın sağ koridor savunmasını ve konsantre kontralarını engelleyemedi. Napoli’nin Insigne üzerinden gol çabaları Roma’nın sıkı müdafaa ağına takıldı. Oradan sekenleri de Alisson topladı.

Roma’nın Napoli’yi mağlup edişini açıklamak için Roma’nın savunma anlayışına, hangi alanları tıkadığına, hücum tercihlerine ve tabii ki kaleci Alisson Becker’in performansına değinmek gerekiyor.

Saha parselasyonu : “Koridorlar”

Napoli, ezber ettiği gibi kendi sol kanadından oyunu yönetti ve pozisyon yaratmaya çalıştı. Onlar maçın birçok anında sol koridordan ceza sahasına inmeye gayret ederken Roma da bu kanalı kapatmaya çalışıyordu. Ve bu, sağ koridordaki Roma’lı oyuncuların pozisyonlarına da yansıdı.

Cengiz sol kanattaki Perotti’ye göre çok daha geride konumlanırken yerine oyuna giren Gerson’un daha bile geride ve içeride pozisyon aldığını görüyoruz.

Maçın birçok anında da Cengiz ve Florenzi, Nainggolan ya da Strootman ile birlikte; Napoli’nin hücum koridorunu kapatmak için alan daraltıyordu. Roma takım savunması bunu başardığı gibi başaramadığı anlarda da Insigne’nin karşısına Alisson çıktı.

Napoli soldan 41 kere gelmiş ve bu gelişlerin 9’unu şutla neticelendirmeyi başarmış. Bu oldukça yüksek bir oran. Fakat bu oranın karşısına Alisson çıktı.

Verim

Napoli sol koridordan fark alanına indiğinde ya da sol altın alandan sağ fark alanındaki Callejon’a pozisyon hazırladığında bir türlü Roma müdafaasını ve Alisson’u geçemedi. Roma ise yarattığı 6 tehlikenin 4’ünü golle sonuçlandırdı.

Napoli’nin her iki yarıda da aynı istek ve performans gücüyle hücum ettiğini görüyoruz. Roma ise nitelikli karşı-ataklarıyla Napoli’ye cevap verdi. Ki Roma’ya üstünlüğü getiren 2.gol, yoğun Napoli baskısı arasında geldi.


Roma’nın hücum tercihi istatistiklere böyle yansıyor. Rakibine göre topu ayağında az tutan Roma, akan oyunda 10 saniyeden kısa süren hızlı hücumlarla Napoli’yi mağlup etti.

Kilit mücadele

Tam da bu noktada Roma’nın bu seri karşı-hücumlar için başarması gereken “hususlar” gündeme geliyor:

Maçta en çok ikili mücadeleye giren oyuncular Florenzi ve Insigne olurken, 8 mücadelenin 6’sını Florenzi kazandı. Florenzi’nin bu performansı o koridorun savunulmasında belirleyici etki yarattı.

Buna rağmen maçta en çok tehlike yaratan ve en etkili oyuncunun da Insigne olması onun durdurulamazlığı üzerine bir done veriyor. Yanı sıra, sadece Insinge’nin durdurulması ya da o koridorun kapatılmasının da yetmeyeceğini gösteriyor. Napoli bir şekilde oradan oyunu yönettiğinde bir şekilde kaleye yaklaşmayı başarıyor. Burada da total savunma eforu ve kalecinin başarısı devreye giriyor:

Napoli rakip yarı sahada 37 kez dönen topları toparlayıp akın sürekliliği sağlarken Roma hava mücadelelerinin üçte ikisini kazanıyor ve %72 başarı oranıyla rakibinden topları söküp alıyordu. Ki bundan daha dikkat çekici ve önemli olanı Roma’nın yaptığı tam 71 pas arası. Kendi yarı sahasında kestiği bu toplarla hızlı hücumlara kalkan ve 10 saniyeden kısa sürede Napoli kalesine akan Roma, böylece skor üstünlüğünü ele geçirdi.

Alisson da Napoli’nin yarattığı 12 net şansta sadece 2 gole izin vererek rüştünü ispat etti, takımına direnme gücü verdi.

Roma takım savunması, bu güçle birlikte yaptığı 72 pas arası ile Napoli’nin kilit paslarını engelledi:


Mavi renkliler başarılı anahtar paslar. Soluk renkli olanlar ise başarısız, çoğunu Roma savunması kesti.


Roma yukarıda sayılar üzerinden belirttiğim gibi %72 başarı oranıyla müdahalelerde bulundu. Roma savunmasının kendi kalesi etrafındaki başarılı müdaheleleri, görsel üzerinde çok daha net anlam buluyor.

Arayış

Hal böyle olunca Napoli her denemesinde Roma savunmasını aşmak için daha çok çabalamak zorunda kaldı. Roma’nın yüksek yüzdeli savunması Napoli’yi boşluk bulmak ve yaratmak için arayışa itti.

Napoli’nin azami pas bağlantıları da Roma savunmasında boşluk yaratmak ve sol koridordan savunmayı aşmak için arayışlarını gösteriyor:

Takım, Roma’yı üstüne çekmek ve konsantre savunmalarını dağıtmak için savunmada yapılan paslardan sonra sol koridordan savunmayı delmeye uğraşıyor. Bunu Insigne’nin driblingleri, sol koridorda açmaya çalıştıkları boş alan ve sağ koridordaki Callejon’a yönlendirilecek toplarla yapmaya çalıştılar. Ancak netice elde edemediler.

Roma ise bağlantılarını kanatlarda kurduğu ve beklerden açıklara yönlendirdiği toplarla hızla rakip kaleye inmeyi hedefledi:

Son söz

Roma bir takım olarak kalecisiyle birlikte yaptığı müdafaanın verimliliği ve devamında geliştirdiği hızlı akınlar ile Napoli’yi mağlup etti. Ligin ilk yarısında Napoli, Inter karşısında ilk kez puan kaybı yaptığında Inter’in rövanşta süratli ataklar “da” yaratarak Napoli’yi yenebileceğini söylemiştim. Roma, Inter’in savunma başarısının üzerine yüksek yüzdeli ve hızlı karşı-hücumlarını ekleyince, evinde Napoli’yi mağlup etti.

Napoli önümüzdeki hafta Inter ile karşılaşacak. Juventus’a karşı puan sıralamasındaki avantajını kaybeden Napoli, ligin ilk yarısında ilk puan kaybını yaşadığı Inter’den bu kez kayıpsız çıkmaya çalışacak.

Roma ise Napoli galibiyeti ile ligde 3.sıraya ulaştı. Böylece önümüzdeki sene itibariyle, değişen statünün de marifetiyle, Şampiyonlar Ligi’nde olma mücadelesinde büyük avantaj sağladı.