Siyah Beyazlılar ligin 16. haftasında Osmanlıspor’u ağırladı. Bundan önce ligde oynadığı son 10 maçta yalnızca 3 galibiyet alabilen ve oynadığı futbolla eleştirilen Beşiktaş, Osmanlıspor’a patladı. Rakibinden 3 puanı 5 golle alan Beşiktaş, zirveyle arasındaki puan farkını da 3’e indirdi.
Maçı iş ortağımız InStat’ın verileriyle inceleyeceğiz.
Ortalama Pozisyonlar
Ev sahibi maça sürpriz bir orta saha ikilisiyle başladı. Gol atmakta sıkıntı yaşayan Şenol Güneş’in Beşiktaş’ı, buna karşın Talisca’nın arkasına iki ön libero koydu ve forvette de Cenk yerine Negredo’yu tercih etti.
Medel-Atiba İkilisi
Şenol Güneş’in bu tercihi şaşırtsa da Atiba’nın yanında Medel’in oynamasının sebepleri belliydi. 1. sebep Beşiktaş’ın halihazırdaki tek hücum planının orta-kafa-gol olması. Hücumların tamamen kanat ortalarına dayanmasına rağmen önceki maçlarda ceza sahasına yeterince kalabalık giremiyordu Beşiktaş ve bu sebeple bırakın gol, pozisyon dahi bulmakta zorlanıyorlardı. Ancak bu maçta geride hem Medel, hem de Atiba gibi defansif yönü kuvvetli iki oyuncu sayesinde Talisca, Gökhan Gönül – aslında Quaresma’nın girmesi lazım ancak sağ çizgiye hapsolduğu için Gökhan girmek zorunda kalıyor – hatta zaman zaman gözü arkada kalmadan savunmayı tek başına Medel’e emanet eden Atiba, Beşiktaş ataklarında ceza sahası içine girdiler.
Bu iki pozisyonda da görüldüğü gibi Beşiktaş 5 oyuncuyla rakip ceza sahası içinde. İlk görüntünün sonunda Atiba’nın kafası az farkla dışarı gitmiş ancak golün sinyali gelmişti. 2. görüntüde ise Babel’in kafası Beşiktaş’ı 1-0 öne geçirdi.
Açılan çoğu ortanın aynı zamanda sonlandırılamayan bir atak ve potansiyel bir kontra yeme tehdidi olduğunu söyleyebiliriz. Bundan ötürü Medel-Atiba ikilisinin birlikte oynamasının bir diğer sebebinin de hem savunmadan seken ribaundları toplamak, hem de rakibe karşı alınmış bir kontra önlemi olduğunu söyleyebiliriz. Buna da rakamlar üzerinden bakmak daha doğru olabilir.
İlk grafikte de görüldüğü üzere Beşiktaş takım halinde 29’u rakip yarı sahada olmak üzere 64 sahipsiz top kazanmış. Kazanılan bu 64 sahipsiz topun 22’sini ( %34 ) ise Medel-Atiba ikilisi kazandı. Burada daha da çok göze batan şey ise Medel-Atiba ikilisinin rakip yarı sahada kazandığı sahipsiz toplar. Beşiktaş’ın rakip yarı sahada kazandığı 29 sahipsiz topun 15’ini ( %52 ) bu ikili kazanmış.
Bir Beşiktaş Klasiği
Beşiktaş’ın önceki maçlarda ki orta sayılarına kıyasla 27 orta az gibi gözükebilir. Ancak bu maçta yapılan orta sayıları gelen gollerle doğru orantılı olarak azaldı.
Yukarıdaki tablo Beşiktaş’ın ilk 32 dakikada, yani atılan ilk gole kadar yaptığı ortaları gösteriyor. Beşiktaş bu bölümde tam 17 orta yapmış, bu da her 112 saniyede 1 orta demek. İlk gole kadar her 112 saniyede 1 orta yapan Beşiktaş, kalan 60 dakikalık bölümde ise sadece 10 orta yaptı.
Son olarak Beşiktaş’ın açtığı 27 ortanın 16’sını Quaresma’nın yaptığını söyleyelim. Sahada kaldığı sürede açtığı 16 ortadan yalnızca 5’inde başarılı olabilen Portekizli, ayrıca maç boyunca 58 kere topla buluştu ve bu topların 26’sını kaybetti. Bir başka değişle aldığı her 2 toptan 1’ini rakibe verdi.
Son olarak Beşiktaş’ın orta taktiğinin bu maç özelinde tuttuğunu ancak bu plandan vazgeçilmesi gerektiğini söylemekte fayda var. Zira Osmanlıspor ligin en kötü savunma takımlarından biri ve halihazırda ligin en çok gol yiyen (32) takımı. Dolayısıyla Beşiktaş bu maçı kıstas olarak görmemeli ve hücum anlamında kendine alternatifler yaratmalı. Zira savunma yapmayı biraz da olsa becerebilen takımlar Beşiktaş’a sorun yaşatır ve yaşattı da.
Gary Medel
Beşiktaş adına maçta en çok plana çıkan oyunculardan birisi şüphesiz Medel’di. Bu maça kadar bulduğu kısıtlı sürelerde bile performansıyla göz dolduran Medel, 90 dakika sahada kaldığı Osmanlıspor maçında da sahanın en iyilerindendi.
Medel’in bu maçta savunma katkısı kadar dikkat çeken bir diğer özelliği de pas başarısıydı. Maç boyunca attığı 69 pastan 68’inde topu takım arkadaşlarıyla buluşturan Medel, 90 dakika boyunca tek bir top dahi kaybetmedi ve aldığı topları hızlı oynayarak takımının temposunu hiç düşürmedi. Ayrıca zaman zaman oyunun yönünü değiştiren uzun toplar atarak da dikkat çekti.
Topu rakibinden kurtaran Medel, hiç bekletmeden direk Gökhan Gönül’e 50 metrelik muazzam bir pas atıyor.
Burada da topu alan Medel, yine hızlı düşünüp görüntüde olmayan Quaresma’ya diyagonal bir pas yolladı.
Son olarak Beşiktaş’ın güçlü pas bağlantılarına baktığımızda da Medel’in savunmayla orta saha arasındaki bağlantıyı sağladığını söyleyebiliriz. Ayrıca Medel-Tosic ikilisi 22 kez pas alışverişi yaptı ve Beşiktaş’ın en çok pas alışverişi yapan ikilisi oldu.
Alvaro Negredo
Attığı golün yanı sıra gösterdiği performansla da dikkat çeken Negredo, sadece bitirici bir santrafor olmadığını bize bir kez daha gösterdi. Zaman zaman kanatlara açılarak ya da kendini geriye atarak takım arkadaşlarına alan açan Negredo, bu geriye düşüşlerinde aldığı toplarla da etkili servisler yaptı.
Ceza sahası dışında Gökhan Gönül’le verkaça giren Negredo’nun attığı kilit pas. Bu pasa savunma son anda müdahele etti ancak Beşiktaş’ın bu tarz ikili oyunları arttırmasında fayda var.
Sadece ceza sahası dışında değil ceza sahası içinde de servis yapabilen Negredo, hava topuna yükselerek topu Talisca’nın önüne indiriyor. Pozisyonun devamında Talisca’nın kaleciden dönen şutunu tamamlayan Negredo, böylece güzel futbolunu bir de golle süsledi.