Maç Analizi | Liverpool – Chelsea

Ada’da 13. haftanın en önemli maçında Liverpool ve Chelsea 1-1 berabere kaldı. Maç genelinde hücumu düşünen bir anlayışla oynayan Liverpool, golden sonra Klopp’ün savunma aşkının canlanması nedeniyle bir puanla yetinmek zorunda kaldı. Conte’nin beraberlik golünden sonra yaptığı sevinç ise, istediğini aldığını gösteriyordu. InStat verileriyle maçın analizine başlayalım.

Ortalama Pozisyonlar

Chelsea’nin savunma hattının son bloğunda, Cahill-Christensen-Azpilicueta üçlüsünün merkezde kompakt kalabildiklerini görüyoruz. Top rakipteyken kanatların da savunmaya gelmesiyle, 5-3-2 gibi bir dizilimle hücumları karşıladılar. Kaleye yakın tehlikeli bölgelerde kalabalık kalabildikleri için, Liverpool hücumcuları bu kalabalıkta etkisiz kaldılar. Conte’nin, ne kadar iyi ‘Pozisyon Alma’ çalıştırdığını bu görselde de görebiliyoruz. Savunmadayken, yedikleri golün başlangıcı ve devamı dışında büyük hata yapmadılar. Kırmızı kutular Liverpool’un zayıf bölgesi. Bu bölgelerde oldukça fazla pozisyon hatası yapıyorlar. Liverpool’un yediği gole sebep olan, hatalar zincirinin köküne ineceğiz.

Chelsea, Liverpool’un yakaladığı hızlı hücumlar dışında, 90 dakika boyunca bu şekilde savunma yaptı.

Topla Oynamalar

Liverpool maç genelinde topla daha fazla oynayan taraftı. Rakip sahadan 3. bölgeye geçişlerde hem merkez, hem kanat organizasyonları denediler. Chelsea’nin savunmada kalabalık olması ve kaleye yaklaştıkça artan baskı yoğunluğu, Liverpool’un ilk yarıyı isabetli şut çekemeden bitirmesini sağladı. Sturridge’ın yetersiz kalması ve Salah’ın üzerindeki yoğun baskı, Liverpool hücumlarının etkisini azalttı. Chelsea savunmasının kilidini açamamalarının başında iyi bir Chelsea savunması vardı ama Liverpool hücumcularının kaleye yaklaştıkça beceriksizleşmesi de ayrı bir etkendi. Chelsea yediği golden sonra daha fazla topla oynamaya başladı ve golü de bu dakikalarda buldu.

Liverpool attığı golden sonra rakip sahada 54 pas yaparken, Chelsea 107 tane pas yaptı.

İkili Mücadeleler

İkili mücadelelerde Chelsea rakibine ciddi bir üstünlük sağladı. Hem savunmada hem hücumda yüksek bir başarı oranı yakaladılar. Tehlikeli bölgelerde de kazanılan ikili mücadeleler, Liverpool hücumcularının etkinliğini azaltmaya yetti.

Paslaşmalar

Liverpool maç boyunca daha çok pas yapan ve daha iyi isabet oranı yakalayan taraftı. Liverpool’un ‘geriye pas’ vermede de, Chelsea’den üstün olduğunu görüyoruz. Chelsea’nin isabet olarak üstünlük sağladığı bir diğer istatistik ise, anahtar paslar. Daha az pas yapan taraf Chelsea’ydi ancak, rakip kalede tehlike yaratma oranları eşitti. Liverpool hücuma çıkarken ve 3.bölgenin ilk metrelerinde hücum paslarını iyi kullandı. Kaleye yaklaşıldığında, kalabalıklaşan Chelsea savunması arasında son pasları yapamadılar. ‘Firmino ve daha erken bir Mane hamleleri, 3. bölge etkinliğini arttırabilir miydi?’ diye düşünmeden edemiyorum.

Pas Bağlantıları

Pas bağlantı haritasında en az iki hücum yönü yüksek oyuncu bulunduramama sorunu, Liverpool için de geçerli oldu. Hücuma katkı sağlama ihtimali yüksek oyunculardan Milner ve Henderson’u sayabiliriz ancak, ikisi de sadece Gomez ile yoğun paslaştıkları için hücuma katkı sağlayamadılar. Chelsea’de ise hücum anlamında daha başarılı bir harita görüyoruz. Hücuma katkı ihtimali olan oyuncular arasında olan Kante-Zappacosta-Marcos Alonso-Bakayoko dörtlüsünü yoğun şekilde haritada görebiliyoruz.

Anahtar Paslar

Chelsea daha fazla anahtar pas atabilen taraf oldu. Bu pas denemelerinin orta sahaya yakın bölgelerde yapılmış olması, Chelsea orta sahasının hücuma katkısını gösteriyor.

Şutlar

İki takım da sezon ortalamalarının altında şut çektiler. 3’er defa kaleyi bulan toplarda, her iki takım da 1’er gol çıkartabildi.

Ofansif Etkinlik

Dakika başına yapılan başarılı paslarda, Liverpool yine daha hızlı gözüküyor ama bu pasların etkili bölgelerde yapılamadığını az önce söylemiştim. Yine dakika başına başarılı hücum aksiyonlarının hızına baktığımızda, bu sefer Chelsea’nin daha hızlı olduğunu görüyoruz. Bu sonuca Eden Hazard’ın katkısı olduğunu düşünüyorum.

Eden Hazard

Eden Hazard skora katkısı yok gibi gözükse de, Chelsea adına hücumda en etkin isimdi. Yaptığı driplingler sayesinde sürekli bir tehdit teşkil etti ve Liverpool savunmacıları maç boyuna Hazard’ın her an bir şeyler yapabileceğini hesaplamak zorunda kaldılar.

Liverpool Savunması

Klopp savunmanın kitabını yazabileceğini söylemişti ancak Liverpool savunması şu ana kadar pekte kitaplık bir performans sergileyemiyor. Yedikleri golde hatalar zincirinin köküne ineceğiz demiştim.

Pozisyonun başlangıcında, rahat bir konumda olmasına rağmen Henderson topu Hazard’a doğru atıyor. İyi bir dokunuş yapabilse, Milner hızlı hücuma başlayabilirdi.

Golden önce iki kere topa dokunan Hazard, her iki dokunuşunda da Liverpool’un savunma dengesini bozmayı başardı. Topa ilk dokunuşunda kafayla zaman kaybetmeden M.Alonso’ya pas veriyor. Sonrasında tekrar top istemek için boş alan arıyor.

İstediği topu alan Hazard, savunma yerleşemeden pasını Willian’a veriyor. Biraz da şansının yardımıyla Willian skoru eşitliyor. Bu pozisyon adeta; dakika başına başarılı hücum aksiyonu ve pas istatistiğinin realize edilmiş hali.

Liverpool hızlı hücumlarda pozisyon alma hatalarını çok fazla yaptı. Savunmanın merkezinde boşluğa koşu yapan Drinkwater, Kante’nin harika pasında biraz daha becerikli olabilse gol yapabilirdi.

Yine hızlı gelişen bir Chelsea atağında, görev bölgesine dönemeyen Oxlade-Chamberlain, sol kanadın savunmasız kalmasını sağlıyor. Morata biraz daha hızlı oynayabilse yine gol şansı doğabilirdi.

Orta sahada Salah’ın kaptırdığı topu alan Hazard, driplingle topu yine boş kalan Liverpool sol kanadına atıyor. Altı pasa gelen ortada gol gelmiyor ancak Liverpool’lu taraftarların ve Klopp’ün yürekleri ağızlarına geliyor.

Salah ve Gomez

Liverpool’da beğendiğim iki oyuncu da, takımlarının en yüksek InStat puanlarını aldılar. Sturridge’in yetersiz olmasıyla, Salah hücumda tek başına kaldı. Aldığı toplarda rakiplerini eksilterek, hızlı şekilde şut şansı yaratmaya çalıştı. Gomez ise her hafta performansının üzerine koymaya devam ediyor.

Kante

Kante son dönemlerde izlediğim en iyi orta saha oyuncularından bir tanesi. Ancak bazı pozisyonlarda verdiği yanlış kararlar, Conte’nin başına dert açabiliyor. Bu maçta da, iki üç tane yanlış karar verdi. Pozisyonda topu kalabalık bölge olan sağ tarafa doğru atıyor. Pozisyonun hemen devamında top kaptırılıyor ve Liverpool’un golü geliyor. Tercihini Bakayoko’dan yana kullansa, oyun ters tarafa dönecek ve rahatlayacak. Chelsea bu kararla hem hızlı hücum şansını yitirmiş oldu, hem de kalesinde golü gördü.

Coutinho

Coutinho zaman zaman iyi işler yapsa da maç genelinde etkisiz kaldı. 80. dakikada iğne deliğinden geçirerek verdiği pasta, Salah golü yapsa skor 2-0 olacak ve maç kopacaktı.

Son söz

Chelsea klasikleşmiş savunma ağırlıklı maçlarından birini oynadı. Fabregas’ın kenarda oturması da, hücumun ikinci planda olacağını gösteriyordu. Hızlı hücumlarla gol bulmaya çalıştılar. Liverpool savunmasının, bol bol savunma hatası yaptığı maçta, Chelsea bu şansları iyi değerlendiremedi. Liverpool ise rakip sahada pas yaparak, 3. bölgede Salah’ı topla buluşturmak istedi. Chelsea’nin katı defansını, tek bir hücum varyasyonuyla açmanız hayalcilik olur. Chelsea sıralamada yukarısıyla arayı iki puan daha açarken, Liverpool üst sıralardan iyice uzaklaştı.