Süper Lig’in 9.haftasında ligin iyi top oynama gayretindeki iki ekibi, İzmir’de karşı karşıya geldi. Yüksek tempoda geçen maçta iki takım da ortaya koyduğu mücadeleyle beğeni topladı. Kazananı olmasa da Süper Lig’de sezonun en keyifli maçlarından biri oynandı. Karşılık ataklar ve pozisyonlarla geçen maçta top oyunda kaldı ve Göztepe ile Aytemiz Alanyaspor bizlere bol gollü güzel bir seyirlik sundu.
MAÇ 3-3’E NASIL GELDİ?
Maç 1-0 Göztepe üstünlüğünde devam ederken 70li dakikalar etrafında 3 gol geldi ve Göztepe 3-1 öne geçti. Göztepe maçı koparır gibi olmuşken Alanyaspor maça asıldı. 87.dakikada Alanyaspor yoğun baskısını sürdürüyordu ve farkı bire indiren golü buldu. Maç, son ana kadar mücadele gücü yüksek ve temposu had safhada geçerken sonucu Fernandes’in 90+2’deki golü belirledi.
Ortalama Pozisyonlar
Her iki takım da savunmalarında büyük açıklar verdi. Göztepe de Alanyaspor da savunma bütünlüğü açısından, özellikle ikinci yarıda maç gel git oyununa dönüşünürken, kötü bir performans sergiledi. Alanyaspor’un ikinci yarıda yediği gollerde Alanyaspor savunma oyuncularının alan paylaşım hataları ve pozisyon almadaki hataları büyük rol oynadı. Aynı şekilde Göztepe de özellikle mecburi değişikliklerden sonra savunma birliğini kaybetti.
Sıcak takip
Alanya’nın ilk golü, Göztepe’nin savunma disiplini ve sıcak temastan uzaklaştığı anlarda geldi. Kendi yarı sahasından topla çıkan Gassama müdahaleye maruz kalmadan iki Göztepeli oyuncuyu dribling üzerinden geçti. Topu ceza sahası sağ taç çizgisine yakın arkadaşına bıraktı. Sonrasında orta, Wagner Love’ın teknik kontrolü ve devamında dönen top sonrası, Alanya’nın golü geldi.
Göztepe savunmasındaki pozisyon alma hatası sonucunda Wagner Love’un etrafında çok büyük bir boşluk kalıyor. Alanyaspor oraya oynuyor, Wagner Love dönüp vurduğunda top kapanan savunmadan dönse de devamında Alanyalı oyuncular ceza sahasında çoğalıyor ve gol geliyor.
Beto ve Peybernes’in çıkması, savunmadaki konsantrasyonun ve takım bütünlüğü alışkanlığının dağılmasına sebep oldu. Özellikle Peybernes çıktıktan sonra pozisyon alırken tercih yapmakta zorlanan, pozisyon mesafelerini açan ve düzensiz defans hattı kuran Göztepe’de bu dağılma takımın genel savunma düzenine de yayıldı. Kadu’nun yüksek bireysel performansı dışında, sadece kale sahası etrafında değil tüm alanlardaki takım savunması yumuşadı. Kaldı ki bu golde en geride görünen Kadu da bir pozisyon hatası yapıyor ancak sonrasında Love’ın şutunu bloke ederek hatasını telafi ediyor; fakat bu, golü engellemiyor.
Beto, önemli bir kaleci olduğu kadar Göztepe için de çok kıymetli. Müdafaa sırasında arkadaşlarını yönlendirmesi kadar, savunmadaki arkadaşlarına topu oyuna sokarken hücum şeklini de aldırıyor. Göztepe topu birinci bölgeden pasla çıkarmaya çalışırken Beto, bekleri açılıp çizgiye basmaları ve stoperleri de aralarına Rotman girerek pas istasyonu oluşturacak şekilde pozisyon almaları için uyarıyor. İlk yarıda da Alanyaspor’un etkili hücumunda Wagner Love’un köşeye giden topunu ayağıyla çıkarmıştı. Büyük ihtimalle oyundan çıkmasına sebep olan sakatlık da bu kurtarıştaki esneme sırasında oluştu.
KANATLAR
Sabri vs. Fernandes
Sabri hücumda iyi bir performans sergilemesine ve üçüncü golde eski zamanlardan bir hatıra sunmasına rağmen savunmada Fernandez karşısında birebir mücadelelerin nerdeyse hepsinde geçildi. Bunlardan birinde son çizgiye inen Fernandez topu Love’a ortaladı, Kadu zamanlaması yerinde müdahalesinde gecikse ya da Love’ı kaçırsa gol gelmiş olacaktı.
Kanat Barajları
Göztepe topu kaybettiği anda hızlı ve kolektif bir reaksiyon göstererek topu alan rakip oyuncunun etrafını kapatıyor. Göztepe ligdeki en hızlı top kazanan ekiplerden. Topu geri kazanma süresi kısaldıkça rakip takımın dengesi ve pozisyonu daha çok bozuluyor. Göztepe de topla oynamak, topu kaybettiği anda da onu derhal geri kazanmak üzerine oyununu inşa etme gayretinde. Aytemiz Alanyaspor karşısında da özellikle ilk yarıda disiplinli biçimde bunu gerçekleştirdiler.
Göztepe oyunu kanattan yönlendirmek isteyen Alanya’ya karşı savunma barajını çekiyor. Rakibini köşede üçlü verev set ile karşılıyor. Devamında orta geliyor, ama Göztepe çalışılmış bir refleks neticesinde, hızlı reaksiyonla topu kazanamadığı pozisyonlarda bu barajı oluşturarak rakibini engellemeye çalışıyor.
51.dakikadaki bu pozisyonun ardından Göztepe hızlı hücuma çıkıyor ve bu kez nispeten daha başarılı bir atağa kalkış organizasyonu uyguluyor. Pozisyon golle neticelenmese de Göztepeli oyuncular etkili bir doğaçlama sunuyor.
Ancak 4e3 yakaladıkları rakibe karşı daha verimli bir hücum gerçekleştirebilirlerdi. Göztepe’nin üstünde durması gereken öncelikli işlerden biri bu.
Ortadaki boş koşu sayesinde solda büyük bir boş alan açılıyor. Tayfun topu sola gönderiyor. Ama o pası biraz daha kale sahasına doğru yönlendirebilse, sağdan bomboş koşu yapacak Scarione’nin önüne yuvarlanacak topla gol ihtimali artacaktı. Ancak top biraz daha önde kalıyor ve soldan gelen Göztepeli oyuncu topa basmak zorunda kalıyor. Her ne kadar sonra etkili şut fırsatı yakalansa da ‘olması gereken senaryo’daki gol ihtimali çok daha yüksekti. Antrenmanlarda bu konudaki çalışmaların üzerinde durulması gerekiyor.
Kanat Barajları 2
Göztepe defansta çektiği seti, üçüncü bölgede topu kazanmak için baskı yaparken de uyguluyor. Göztepe’nin kaybettiği topları hızlı kazanmak için en çok uyguladığı yöntem rakibi kanada itip orada sıkıştırmak.
Göztepeli oyuncular topun olduğu yerde yine barajı oluşturuyor. Bu baskı sonucunda Alanyalı oyuncu topu gelişigüzel uzaklaştırmak zorunda kalıyor ve top Sabri’nin önüne düşüyor.
Göztepe topu kaptıktan sonra hücum geliştirdi ama etkili olamadı.
Orta hücumları
Göztepe, Alanyaspor karşısında ataklarını göbekten yapmayı denedi. Anahtar paslar, Göztepe’nin azami pas yoğunluğu ve dribling denemeleri ortadan geldi. Bu kararda Alanyaspor’un savunma tandeminin devşirme oyunculardan oluşması ve pozisyon almada yüksek oranda hata yapıyor olmasının etkisi olmuştur.
Göztepe, Alanyaspor karşısında, geçen haftadan farklı olarak pas bağlantılarını orta alanda kurdu ve rakip kaleye de burdan yönelmek istedi. Tabii ki kanatları da yakın oranlarda kullandı ancak pas yoğunluğunun orta alanda toplanması hücum hedefinin öncelikle bu alandan geçtiğini gösteriyor.
Göztepe oyunu yönlendirdiği orta alanda, sezon ortalamasından fazla top kaybı yaptı. Top kayıplarındaki bu artışta pas bağlantılarını bu alandan kurmak istemeleri kadar Alanyaspor’un yüksek tempolu baskısının etkisi var.
Altın üçgen
Göztepe, geçen hafta da en çok pas bağlantısı kurduğu üçgende hücumu oluşturuyor.
Sabri topu aldıktan sonra çizgiye yöneliyor ve eski günlerden bir esintiyle rakibinin sağından atıp solundan geçiyor.
Devamında orta geliyor ve Jahovic topu kale ağzında çok şık kontrol ediyor. Gol.
ALANYASPOR NE YAPTI?
Fizik Gücü
Göztepe maçın son 5 dakikasına 3-1 önde girmesine rağmen Alanyaspor pes etmedi. Maç başından sonuna kadar büyük bir direnç ortaya koyan ve Göztepe ataklarına ataklarla cevap veren Alanya 87 ve 90+’da bulduğu gollerle beraberliği yakaladı. Alanyaspor Trabzonspor deplasmanında da 3-0 geriden gelip 4-3 kazanmıştı.
Alanyaspor maç boyu temposunu belli bir düzeyin altına indirmeden mücadele etmeyi başardı. Özellikle orta sahaların ortadan kalktığı maçın son 10 dakikasında iki kale arasındaki tempoda Alanyalı oyuncular ayakta kalmayı başardı ve Göztepe kalesinde tehlikeler yaratıp 2 gol buldu.
Maçın son dakikalarında Alanyaspor’un etkinliği şut grafiğinde de kendini gösteriyor. Göztepe ise dakikalar geçtikçe kendi kale sahasına kapanmış. 3-1’i yakaladıktan sonra hücum-şut performansı sürekli düşüyor ve bu dakikalarda topa sahip olup tempoyu düşürmeyi de başaramıyorlar. Aşağıda görüldüğü üzre, top ve pozisyon hakimiyeti de Alanyaspor’a geçiyor.
Alanyaspor etkili koşucularıyla Göztepe defansının arkasına sakma gayretindeydi ve her iki yarıda da pozisyonlar yarattı. Göztepe 3-1 öne geçtikten sonra Alanyaspor pes etmedi ve bir direnç ortaya koyarak Göztepe kalesi etrafında baskı kurdu. Göztepe’nin hücuma çıkarken kaptırdığı topları toplayan Alanyaspor rakip kalede hızla çoğaldı ve özellikle kanattan geliştirdiği akınlarla beraberliği yakaladı. Göztepe’nin zorunlu stoper ve kaleci değişiklikleri de Alanyaspor baskısının sonuç getirmesinde etkili rol oynadı. Savunmadaki bu zorunlu değişiklikler Göztepe’nin disiplinli takım bütünlüğüne sekte vurdu.
Tempo
Maçın temposunu Alanyaspor’un belirlemesi, fizik güçlerinin de katkısıyla, Göztepeli oyuncular yorulup savunma disiplininden uzaklaşırken, Alanyaspor’un maç sonunda rakip kalede baskı kurmasını kolaylaştırdı. Instat verilerine göre de Alanyaspor oldukça hızlı bir oyun oynadı.
Alanya’nın hücum aksiyonları oluşturmadaki hızı (18.4) sadece Göztepe’den yüksek değil. Aynı zamanda Avrupa’nın yüksek hızda oynayan takımlarıyla da yarışır düzeyde. Göztepe’nin hızlı isabetli pas yapması ise maçın skorunda belirleyici olan son 10 dakika performansına etki edemedi. Zira Göztepe kalesindeki baskıdan çıkmakta zorlandı. Şut-hücum grafiklerinde de son 10 dakikada Göztepe’nin dibe vuran şut performansı görülüyordu.
Kaybet Kazan
Alanyaspor geçtiğimiz hafta da ligin en çok top kaybı yapan takımlarındandı. Fakat bunun yanısıra rakip yarı sahada en çok top kazanan ekiplerden biriydi. Bu hafta da Göztepe yarı sahasında hem dönen topları ele geçirdiler, hem de Göztepeli oyunculardan yüksek yüzdeyle top kapmayı başardılar. Aynı şekilde bu hafta da çok fazla top kaybı yaptılar.
Dribling farkı
9.haftasına girdiğimiz Süper Lig genelinde en çok dribling deneyen takım Alanyaspor oldu. Üstelik bunların neticesinde Alanyalı oyuncular rakiplerini oyundan düşürmeyi de %59 gibi bir oranda başarıyorlar. Her 10 driblingden nerdeyse 6sında rakiplerini geçiyorlar. Bu da onların hızlı hücumlarda rakibi kolay oyundan düşürmesini ve rakibin defans dizilimini bozarak dağılmış savunma arasından pozisyon bulmalarını sağlıyor. Ki Göztepe karşısında da goller böyle geldi.
Dribling üstünlüğünün yanı sıra Alanyaspor, oyun temposunun bu denli yüksek olduğu maçta rakibinin ayağındaki topları kapmaya teşebbüs ettiğinde %74’lük bir başarı oranı yakalamış. Aynı şekilde Göztepe yarı sahasında, ki bunların çoğunluğu ikinci yarının son bölümlerinde, 29 başıboş topu ele geçirmiş.
SONUÇ
Futbol bir hatalar oyunu
Göztepe geçtiğimiz hafta Antalya deplasmanındaydı. Maç 2-1 Göztepe üstünlüğünde giderken tıpkı bu maç olduğu gibi orta saha ortadan kaybolmuş ve maç iki kalede karşılıklı hızlı ataklar ve pozisyonlar oyununa dönmüştü. Alanyaspor da Antalyalı oyuncuların yaptığı gibi Göztepe hücuma kalktığında kaptığı toplarla Göztepe kalesinde tehlike yarattı. Ancak burada Alanyalı oyuncuların driblingle adam geçme konusundaki meziyetleri ve belki daha da önemlisi Beto ve Peybernes’in yokluğunda bozulan savunma disiplini, Alanya’nın Göztepe kalesindeki tehlikelerini gole dönüştürdü.
Aynı şekilde Alanya savunması da atağa kalkarken kaptırdığı toplar ve devamında savunmadaki pozisyon ve tercih hataları sonucunda kalesinde goller gördü. İki takım da birbirlerine yaptıkları baskı sonucunda ve temponun yarattığı yorgunluk neticesinde savunmasında hatalar yaptı ve maçta 6 gol gördük.
Aytemiz Alanyaspor, Göztepe’ye göre daha hızlı koşuculara ve daha verimli hızlı hücum seçeneklerine sahip. Gel git oyununda Göztepe, 3-1’lik üstünlüğü yakalamasına rağmen, orta sahada tempoyu düşürecek pas-pozisyon oyununu oynayamadı. Buna Alanyalı oyuncuların yüksek tempolu ve fizik güçlü mücadeleleri de izin vermedi. Maçın hızla akmasını istediler, pozisyonlara girdiler ve kendi hızlarını Göztepe’ye dayatıp savunması eksik ve düzensiz kalmış; biraz da ‘kazandık’ rehavetine girmiş Göztepe’ye karşı son 5 dakikada 2 gol bulup 1 puanı koparmayı bildiler.
Göztepe ile Aytemiz Alanyaspor puanları paylaştılar. Kazanan, ritmi yüksek bu futbol maçının izleyicisi oldu.