1 Ekim Pazar günü, özerk Katalonya bölgesinin bağımsızlığı için İspanya merkezi yönetiminin resmen tanımadığı bir referandum gerçekleşti. İspanyol polisinin ciddi baskısına rağmen %42,3’lük katılımla gerçekleşen referandumda halkın %90’ı oyunu bağımsızlıktan yana kullandı.
Mevcut durumda yapılan referanduma ve alınan net sonuca rağmen resmi bir bağımsızlık kararı henüz çıkmasa da tarihiyle kültürüyle hatta diliyle zaten özerk olan Katalonya bölgesinde bağımsızlık sesleri artık doruk noktasına ulaştı.
Politik girizgahımızın ardından bu olayın sportif etkilerine bakıp biraz kafa yoracağız.
Katalonya bağımsızlığını resmen ilan ederse Barcelona’nın durumu ne olacak?
Barcelona, Katalan kimliğiyle nam salmış Avrupa’nın hatta dünyanın en büyük kulüplerinden biri pardon bir kulüpten fazlası.
Olası bir bağımsızlık durumunda Barcelona’nın hangi ligde oynayacağı ise merak konusu. Konuyla ilgili ilk açıklama La Liga Başkanı Javier Tebas‘tan 8 Eylül’de gelmişti. “Eğer Katalonya İspanya’dan ayrılırsa Katalan kulüplerinin La Liga’da oynaması mümkün olmayacaktır.” demişti Tebas. Bu açıklamanın seçimi manipüle etmek için yapıldığını düşünebiliriz elbette ama Barcelona’nın olmadığı bir La Liga’yı düşünemeyiz herhalde! Üstelik Zidane da bizimle hemfikir. Real Madrid efsanesi ve şimdilerde teknik patronu olan Zinedine Zidane, “Barcelona’nın olmadığı bir İspanyol ligi düşünemiyorum. Bir futbol hayranı olarak Barcelona’yı her zaman La Liga’da görüyorum.” demişti.
Tebas’a karşı atak Figueras’tan geldi. Katalonya Spor Bakanı Gerard Figueras “Olası bir bağımsızlık durumunda Katalan ekipleri nerede oynamak istediklerine kendileri karar verecekler. Bu İspanya olabileceği gibi İtalya ve Fransa gibi komşu bir ülke veya Premier Lig de olabilir.” dedi.
Bu durumda çelişen görüşler olsa da Barcelona’nın önünde bolca seçenek bulunuyor.
- Katalonya bağımsızlığını ilan ederse Barcelona ve La Liga arasında tıpkı Monaco – Fransa ilişkisi gibi bir ilişki görebiliriz. Bilindiği üzere çok küçük bir şehir devlet olan Monako Prensliğinin takımı AS Monaco FC, Fransa Ligue 1’de mücadele ediyor. Barcelona da Monaco gibi lige dışardan dahil olabilir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi La Liga kanadı bu konuda tavrını çok net bir şekilde ortaya koysa da Barcelonasız bir La Liga onların da işine gelmeyecektir.
- Muhtemel bir bağımsızlık durumunda Katalonya kendi ligini kurabilir ancak Barcelona ve Espanyol dışında Cerdanyola, Terrasa, Manlleu, Reus, Olot, Cornella, Badalona, Palamos ve Hospitalet gibi küçük ve güçsüz takımların bu ligde yer alacak olması ligi rekabetten yoksun kılar. Barcelona da arka bahçesine dönmüş bir ligde zaten mücadele etmek istemez.
- Figueras’ın sözünü ettiği gibi Barcelona başka bir lige dahil olabilir. Akıllara elbette coğrafi konumunda dolayı Fransa Ligue 1 geliyor. Barcelona – Katar – Fransa üçgeninden bahsetmek mümkün. Burada devreye 2016 yılında L’Équipe tarafından Fransa futbolunun en güçlü adamı olarak gösterilen Nasser Al-Khealifi Barcelona’nın Ligue 1’e katılması Katarlı yatırımcıyı nasıl etkiler? Nasser Al-Khealifi elleriyle yarattığı PSG’ye bir ciddi bir rakip ister mi? Yoksa yayıncılığını da üstlendiği lige Barcelona gibi bir devi getirerek ligin hacmini arşa çıkarır mı? Yine yayıncılığını üstlendiği La Liga markasına darbe vurur mu? Bu sorulara net cevaplar vermek zor, bu ihtimalin olması bile tartışma yaratacak cinsten zaten.
Peki ya milli takım?
Pique konu hakkında fikrini net bir şekilde beyan etmesinin ardından İspanya milli takım kampında bazı protestoların odağı oldu. Hatta federasyon durumdan rahatsızsa milli takımı planladığından erken bırakabileceğini açıkladı. Gerard Pique’nin “Bugünden pazar gününe kadar kendimizi barış içinde ifade edelim. Onlara mazeret vermeyelim. İstedikleri bu. Güçlü ve yüksek sesle söyleyelim; oy kullanacağız.” ifadelerine İspanya milli takım kaptanı olarak Sergio Ramos’tan da tepki geldi. Ramos, “Yuhalanmak gibi bir amacı yok ise, Pique’nin tweet’i yaptığı en iyi şey değildi.” dedi ve ekledi, “Elbette herkes istediğini söylemekte serbest ancak bir kaptan olarak takımdaki atmosferden sorumluyum. Pique’nin ne yaptığını bildiğine eminim ancak belki de bunun zamanlaması doğru değildi ve açıkçası bana hiç yardımcı olmadı.”
Gündem sıcaklığını korurken akıllara Katalonya milli takımı geldi elbette. Hali hazırda bulunan bir takım olmasına rağmen bu takım elbette ki FIFA ve UEFA’ya üye değil.
Katalonya bağımsızlığını ilan eder ve UEFA üyesi olursa milli takım kadrosu nasıl şekillenir?
Kadroda Xavi, Bojan, Garcia gibi değişiklikler olabilir elbette ama kesin olan tek şey bu takımın hocasının Pep Guardiola olması gerektiği!
Özetlemek gerekirse önümüzde bol bilinmeyenli bir denklem var ve yazımızda da bu denklemin değişkenlerine yönelik biraz beyin jimnastiği yaptık. Şu aşamada söylenebilecek en net şey bu politik gündemin sporla oldukça iç içe olduğu.
Barcelona nasıl bir kulüpten daha fazlasıysa futbol da asla sadece futbol değildir.