Bafetimbi Gomis neden bayılıyor?

Galatasaray’ın yeni yıldızı Bafetimbi Gomis’e vazovagal senkop teşhisi konmuştu. İşte yıldız futbolcunun rahatsızlığıyla ilgili tüm detaylar;

gomis galatasaray ile ilgili görsel sonucu

Galatasaray’ın Swansea City’den transfer ettiği golcü oyuncu Bafetimbi Gomis, kendisini resmen sarı-kırmızılı renklere bağlayan imzayı attı.

İmza töreninden kısa bir süre sonra ise Galatasaray Kulübü Futbol Takımı Doktoru Yener İnce, bir açıklama yaparak Fransız oyuncunun futbol oynamasına engel olacak bir rahatsızlığı bulunmadığını, ancak bayılma problemini herhangi bir dönemde yaşayabileceğini belirtmişti.

İnce, yaptığı açıklamasında 31 yaşındaki oyuncunun zaman zaman bayılma atakları geçirdiğini anlatırken, “Hem Fransa hem İngiltere’de oynarken sağlık kontrollerinin tüm detayları elimizde. Fransa, İngiltere ve UEFA nezdindeki bütün karşılaşmalarda oynayabilir raporları var. Oyuncunun herhangi bir dönemde bayılmalar yaşaması kuvvetle muhtemel, bu normal. Sağlık durumunu biliyoruz. Futbol oynamasına engel olacak kalp hastalığı ortaya konmamış. Bizim çalışmalarımızda da bu bulguya rastlanmamış. Bayılmalar olabilir. Antrenmanda da maçta da bir bayılma yaşaması mümkün. Bize sürpriz tablo olmayacak.” ifadelerini kullanmıştı.


GOMIS NEDEN BAYILIYOR? EN SON NE ZAMAN BAYILDI?


Bafetimbi Gomis faint 2009

2009 yılında Fransa Milli Takımı’nın kampında yapılan bir antrenmanda baygınlık geçiren Gomis’e vazovagal senkop teşhisi konmuştu. Gomis aşırı nem, sıcaklık ya da stres anlarında geçici olarak şuur kaybı yaşayabiliyor.

Lyon forması giyerken de üç kez baygınlık geçirdiği bilinen Gomis, 2015 yılında Swansea City forması giyerken Tottenham ile oynadıkları maçın 7. dakikasında da aynı sorunu yaşamış ve oksijen maskesi takılarak hastaneye götürülmüştü. Gomis, geçen yıl formasını giydiği Marsilya’da ise herhangi bir sağlık sorunu yaşamadı.


VAZOVAGAL SENKOP NEDİR?


Bafetimbi Gomis Tottenham Swansea 2015

Vazovagal senkop veya nörokardiyojenik senkop, en sık bayılma nedenlerinden birisi olarak gösterilmektedir. Anksiyete, korku, ağrı, sıcaklık, nemli ortam ve uzun süre ayakta kalma gibi faktörlerle tetiklenir.

Bu gibi durumlarda gelişen ani kalp ritmi dengesizliği ve nabız düşüklüğü, beyne kısa süreli olarak kan gitmesine engel oluyor ve bu da kişinin bayılmasına yol açıyor.

Goal