Avrupa’da 2016-2017 futbol sezonunun bitimine sayılı haftalar kaldı. Şampiyonluk için ince hesaplar yapan, hedefe kilitlenip tam gaz ilerleyenler dışında ligin bitimini beklemeden kupanın adresini verenler var. Bundesliga’da sezonun bitimine 3 hafta kalan şampiyonluğunu ilan eden Bayern Münih gibi…
Geçtiğimiz hafta Wolfsburg’u 6-0 yenen kırmızı beyazlılar Bundesliga’daki üst üste gelen 5. şampiyonluğunu da ilan etmiş oldu. Alman sporseverler ve kamuoyu da bu duruma alışkın olacak ki sokaklarda beklenen coşku ve kutlama olmadı. Tarafsız bakıldığında biraz sıkıcı bir manzara değil mi? Futbolu besleyen rekabet ve rekabetin en önemli unsuru kazananın tahmin edilememesinden yola çıktığımızda durum böyle. Sürekli Bayern’in kazandığı bir lig haline dönüştü Bundesliga…
Lewandowski, Müller, Neuer, Boeteng gibi kadrosundaki dünya yıldızları ile elde edilen bu sportif başarının arkasında oyunu kurallarına göre oynayan bir sistem bulunuyor. Bundesliga’daki kulüplerin en dikkat çeken özelliği, sportif faaliyetlerine dernek statüsünde devam ederken endüstriyel futbolun gelişmelerine uyum sağlamak adına kulübe bağlı ayrı ticari tüzel kişiliklerle de finansal yapılarını güçlendirmeleri. Diğer bir deyişle taraftarları küstürmeden küresel futbolun yeni kurallarına göre oynuyorlar oyunlarını. Bu yüzden de stadyumları dolup taşıyor. Avrupa’nın en fazla seyirci ortalamasına sahip ligi Bundesliga. Bilet fiyatlarının uygun olması, yerleşik futbol kültürü, stadyumların ulaşım ve konforunun da bunda etkisi büyük tabii. Bayern, geçen sezon 75.000 seyirci ortalaması ile ezeli rakibi Dortmund’un gerisinde kalıp, 2. sırada yer almıştı. Bu arada belirtelim, Dortmund’un seyirci ortalaması geçen sezon 81.000 idi ve Avrupa’nın en fazla seyirci ortalamasına sahip kulüp ünvanına sahiptiler. Bu sezonda da senaryo değişmeyecek gibi…
Avrupa’nın en zengin 4. kulübü Bayern
Bugün Avrupa’nın en büyük kulüplerine baktığımızda sportif başarıları ile eş güdümlü olan finansal başarılarını görmekteyiz. Bu birliktelik uzun vadede sportif başarıdaki eksikliği bile tolere edebiliyor. En güzel örneği Manchester United. Son yıllarda elle tutulan bir başarıları olmasa da 689 milyon euroluk geliriyle Avrupa’nın en fazla kazanan kulübü kırmızı şeytanlar.
Gelelim Bayern Münih’e… Geçtiğimiz sezon, gelirlerini %25 oranında arttırarak 600 milyon euroya yakın bir kazanç sağlayan kulüp, bu sezon sonunda da benzer bir bilanço sunacak gibi. Geçen yılki gelirlerinden en büyük pay, %58 ile ticari gelirlere aitti. 342.6 milyon euroluk ticari gelirlerin 108 milyon euroluk kısmı lisanslı ürün satışlarından elde edilen gelirlerdi. Kulübün forma üreticisi Adidas’tan ve göğüs sponsoru Deutsche Telekom’dan elde ettiği gelirler de ticari gelirlere dahil. Sadece bu iki anlaşma ile geçen sezon, 102 milyon dolar kazanmıştı Bayern.
Adidas ile 2015 yılında tekrar masaya oturan kulüp, sezonluk 28 milyon dolar alırken, 2015-2016 futbol sezonundan itibaren ve 15 sezon boyunca 68 milyon dolar kasasına koyacak. Barcelona ve Manchester United’ın ardından forma üreticisinden en çok kazanan takım Bayern Münih.
Bayern Münih’in 2014-2015 ve 2015-2016 futbol sezonundaki forma üretim ve forma göğüs sponsorluğu gelirleri
Kulübün diğer gelirleri ve rakamlarla yakın tarihli verilerinden de bahsetmekte yarar var. İşte rakamlarla Bundesliga Şampiyonu Bayern Münih;
- Dünyanın en çok forma satan kulüplerinden biri olan Bayern Münih geçtiğimiz sezon 1.2 milyon adet forma satışı gerçekleştirmiştir.
- Son 10 yılda kulüp üye sayısını 2’ye katlamış, aktif üye sayısını 284 bine ulaştırmışlardır.
- %25.6 ile Alman basınında en çok takip edilen ve en fazla haberi yapılan kulüptür. Kırmızı beyazlıları %24.4 ile Borussia Dortmund takip ediyor.
- Kulübün müzesi
- 2016-2017 sezonundaki kombine fiyatları 140 – 750 euro arasındadır. ( En ucuz sezonluk kombine fiyatı belirleyen kulüp)
- 2016-2017 sezonunda 38.000 kombine satmışlardır.
- Son 10 yıldan bu yana her sezon 1 milyondan fazla seyirci stadyumlarında maç seyretmektedir.
- 2016-2017 sezonunda maç günü gelirlerinden elde edilmesi öngörülen toplam gelir 100 milyon eruo’dan fazladır.
- Stadyum isim sponsorluğu için Allianz’dan her sezon aldıkları ücret 6 milyon euro’dur.
- 867 milyon dolarlık marka değeri ile “En Değerli 50 Futbol Markası” sıralamasında 5.kulüptür.
- Futbol A Takımı güncel piyasa değeri 566 milyon eurodur.
- Yaş ortalaması 27,8 olan Futbol A Takımı’nın en pahalı ismi, 80 milyon euroluk piyasa değeri ile Lewandoski’dir.
- Kulüpte yaklaşık 500 personel çalışmaktadır.
- Sosyal medya kanallarında 50 milyondan fazla takipçisi bulunmaktadır.
- Dünya genelindeki fan sayısı 400 milyondur.