Avrupa kupalarında yoluna devam eden tek temsilcimiz olan Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi çeyrek finalinde turnuvanın favorilerinden Olympique Lyon’la eşleşti. Her ne kadar Lyon turun favorisi olarak gözükse de, Siyah Beyazlılar da rakibini saf dışı bırakarak tarihinde ilk kez Uefa Avrupa Ligi yarı finaline kalmak istiyor. Futbolseverlere yüksek tempolu ve bol pozisyonlu maçlar vaat eden bu eşleşmeden kimin galip çıkacağını ise 20 Nisan günü oynanacak rövanş maçından sonra göreceğiz.
Genel Değerlendirme
Beşiktaş, Uefa Avrupa Ligi’nin yanı sıra Süper Lig’de de kupayı hedefliyor ve lider durumda. Buna karşın Lyon’un tek hedefi Uefa Avrupa Ligi. Ligde 4. sırada bulunan ve istikrarsız bir performans sergileyen Fransız ekibi, son 5 lig karşılaşmasında yalnızca 7 puan toplayabildi ve son maçında da evinde Lorient’e 4-1 gibi ağır bir skorla kaybetti. Ancak Lyon’un lig performansı ve son Lorient maçının skoru kesinlikle kıstas alınmamalı, zira bu takım istediğinde çok korkutucu bir hücum takımı olabiliyor. Bunun da en güzel örneklerini yine Avrupa Ligi’nde gördük. Son 32 turunda AZ Alkmaar’ı 4-1 ve 7-1’lik skorlarla mağlup eden Lyon, bir önceki turda da kupanın favorilerinden Roma’yı eledi, ayrıca İtalyan ekibine evinde 4 gol attı.
Lyon, ligdeki son maçında Lorient’e 4-1’lik skorla mağlup oldu ancak daha önce de belirttiğim gibi bu maç skor açısından yanıltıcı olmamalı. Lyon’u Lyon yapan bir numaralı etmen, takımın hücum gücü. Lorient maçında ise Genesio rotasyona gitti, özellikle orta saha ve ön bölgede ilk 11’de daha az düşündüğü ya da Beşiktaş maçında oynayamacak isimlere forma şansı verdi.
Lorient maçının skoruna bakılarak Lyon’un değerlendirilmemesi gerektiğini söylemiştim ancak yine de Lyon’un savunma hataları ve hücum etkinliği açısından bu maçın bize bir kaç örnek verdiğini de söyleyebiliriz.
İLGİLİ HABER; Olympique Lyon – Beşiktaş 2016/17 sezonu lig istatistikleri
Lyon Savunması
Hem akan oyun hem de duran top savunmasında sıkıntı yaşayan bir takım Lyon. Rakip kaleye 25-30 metre uzaklıkta çok top kaptırıyor Fransız ekibi ve savunmada eksik kalıyorlar. Morel ve Rafael’in de hücumu seven bekler olması nedeniyle defansta zaman zaman iki kişiyle dahi yakalanabiliyorlar. Bu noktada Lyon’un 10 numarası Fekir’e yapılacak baskı ve Atiba’nın performansı çok önemli. Beşiktaş’ın da kontraya iyi çıkan bir takım olduğunu düşünürsek bu bölgede çalınan topların değeri bir kat daha artıyor.
Burada da gördüğümüz gibi Lyon hücumdayken topu kaptırdı ve yalnızca 9 saniye sonra alttaki görüntü ortaya çıktı. Lyon savunmasını 2’ye 2 yakalayan Lorient, bu pozisyonda Marveaux’la 2-1 öne geçti. Yine Lorient’in attığı 3. golde bu pozisyona benziyordu, 3’e 4 yakalanan Lyon savunması Moukandjo’nın golüyle 3-1 geriye düşmüştü.
Orta alanda baskının öneminden bahsetmiştim, iki maç için de bir diğer kilit nokta Beşiktaş hücum hattının Lyon stoperlerine yapacağı baskı. Lyon boy ortalaması kısa bir takım ve sistemi uzun toplardan ziyade pas oyununa dayalı, tam da burada temsilcimizin işine yarayacak nokta Gonalons’un cezası. Zira Lyon’un iki stoperi de top kullanabilen isimler değil ve bireysel hataya da yatkınlar. Bu nedenle orta saha oyuncusu Gonalons sık sık stoperlerin yanına gelerek geriden topu kullanan isim oluyor. İlk maçta ise Gonalons cezalı, dolayısıyla özellikle Beşiktaş hücum oyuncularının önde yapacağı baskıyla sürpriz pozisyonlar bulabiliriz. Ayrıca savunma oyuncuları bireysel hataya yatkın olduğu için Cenk’in maçtan kopmaması ve potansiyel pas hatalarını kovalaması önemli. Bkz; Napoli deplasmanı Aboubakar’ın 2. golü.
Bunlar dışında Anthony Lopes’de bir kaleci için kısa diyebileceğimiz bir boya sahip. Lopes’in genel olarak çok iyi bir çizgi kalecisi olduğunu söyleyebiliriz ancak bir iki adım önde yakalandığında uzaktan şutlarda sıkıntı yaşıyor. Beşiktaş’ta da beklenmedik şutlar çıkartabilecek Talisca, Babel, hatta Oğuzhan ve Adriano gibi isimler mevcut. Dolayısıyla 18 dışından beklenmedik bir vuruş Beşiktaş’a golü getirebilir.
Burada kaleci Lopes’i kalesinden bir iki adım önde gören Lorientli oyuncu bekletmeden şutunu çekti. Her ne kadar top üstten az farkla auta çıksa da, Lorient bu taktiğin meyvesini sonraki dakikalarda aldı.
Uzaktan denemelerin meyvesini verdiği pozisyon ise bu. Yine Lopes’i önde gören Waris, gelişine topu uzak köşeye doğru gönderdi ve skoru 1-1 yaptı.
Son olarak Lyon’un ligde 39 gol yediğini ve ilk 7 sıradaki takımlar arasında en çok gol yiyeni olduğunu belirtelim.
Lyon Hücumları
Olympique Lyon’un hücum hattının ve hücum performansının ne kadar iyi olduğunu söylemiştim. Golün her türlüsünü atabilen bu takımın hücum performansını biraz daha detaylı bakalım.
Lyon’un stoperleri hariç tüm isimleri ön alandaki pas oyununa katkı verebilen isimler. Ataklarını genel olarak merkezden yapan Fransız ekibinin iki kanat oyuncusu da iç oyuncusu gibi oynuyor. Valbuena da, Ghezzal da toplu ya da topsuz sürekli içe kat ederek oynuyorlar ve hem merkezdeki pas oyununa katkı sağlayıp, hem de geriden gelen beklere alan açıyorlar. Hücum hattındaki diğer oyuncular Lacazette ve Fekir’in yanına 3. bölgede çok etkili olan Tolisso’yu da eklediğimizde orada korkutucu bir 5’li ortaya çıkıyor ve bu 5’li ceza sahası içinde fazlasıyla etkili. Zaten Lyon’un hücum planına baktığımızda da önde oynayan oyuncuların sürekli ceza sahası içine girdiğini görüyoruz. Son olarak bu 5’linin ligde toplamda 47 gol attığını hatırlatalım.
Bu pozisyonda vuruşu yapan Tolisso Lyon’u 1-0 öne geçirmişti. Benim asıl dikkat çekmek istediğim nokta ise karedeki beyazlı oyuncu sayısı. Görüldüğü üzere pozisyonda tam 6 Lyon futbolcusu ceza sahası içinde.
Yine Lorient maçından bir başka kare. Attığı golün yaklaşık 4 dakika sonrasında bu sefer de 5 oyuncuyla rakip ceza sahasına giren Lyon, bu pozisyonu değerlendirememişti.
Lyon’un hücumdaki bir diğer silahı da duran toplar. Valbuena gibi çok önemli bir duran top silahına sahipler. Beşiktaş’ın da duran top savunmasında zaafının olduğunu biliyoruz. Son Trabzonspor maçında yenilen 3. gol de hala akıllarda. Dolayısıyla Siyah Beyazlılar bu maçta duran top savunmasına ayrı bir özen göstermeli ve kritik bölgede yapabileceği faulleri de minimize etmeli.
Özen demişken Tosic’e değinmeden olmaz. Sırp futbolcu, iki maçta da Beşiktaş’ın kritik oyuncularından biri olacak. Ağır ve tek hamleli bir isim olmasına rağmen bir savunmacı için fazlasıyla riskli oynayan Tosic, bu maçta olabildiğince erken müdahelelerden kaçınmalı ve hem topun hem de rakibinin karşısında kalmalı. Amatör hataların telafisinin olmadığı bu platformda Tosic’in savruk oyunu, Beşiktaş’a bir gole ya da penaltıya mal olabilir.
Kiev deplasmanındaki 6-0’lık mağlubiyet hala herkesin aklında. Her ne kadar hakem verdiği penaltı+kırmızı kart kararıyla maçın önüne geçmiş olsa da, Tosic o gün Beşiktaş’a iki gol yedirdi. Yukarıdaki kare bu gollerden ilkine ait. Rakibinin karşısında durmak yerine erken müdahele etmeyi tercih eden Tosic, rakibinden çalımı yemiş ve Kiev, henüz maçın başında attığı golle 1-0 öne geçmişti.
Bu görüntü ise öncekinden daha yeni. Deplasmanda oynanan ve 1-1 biten Olympiakos maçında da yenilen gole Tosic sebebiyet vermişti. Ayağına gelen topu uzaklaştırmak yerine kontrol etmeye çalışan Sırp futbolcu, topu kaybetmiş ve pozisyonun devamında Cambiasso’nun golüyle Yunan ekibi öne geçmişti.
Lyon’un diğer hücum oyuncularının ne kadar önemli isimler olduğu aşikar ancak yinede son parantezi Lacazette’e açalım. Lyon hücumu büyük ölçüde Lacazette’e bağlı. Golcülüğünün yanı sıra pasör özelliği de olan, ayağında top tutabilen ve sırtı dönük oynamayı da çok iyi bilen Fransız futbolcu, bu sezon resmi maçlarda 92 dakikada bir gol atıyor.
Son Söz
Son olarak yüksek tempolu ve bol pozisyonlu maçların bizi beklediğini söyleyebiliriz. Özellikle ilk maçın, Beşiktaş’ın deplasmanda oynadığı Napoli maçına benzer bir görüntüde geçmesi olası. Hücumda yakaladığı fırsatları Napoli maçında yaptığı gibi iyi değerlendirmeli Siyah Beyazlılar. Savunmada ise Napoli’ye verdiği kadar net pozisyonlar vermemeli, zira Lyon’un golcüsü Gabbiadini değil, Lacazette.