Son zamanlarda ülkemizde açılmakta olan, çocuklara yönelik ‘’özel futbol okulları’’ dikkatinizi çekmiştir. İyiden iyiye bir sektör haline gelen bu okullar, verdikleri ücretli eğitimlerle kulüplere ciddi gelirler sağlamakta. Genç nüfusu ve çocukların futbola olan ilgisiyle Türkiye’nin bu konuda büyük bir pazar yaratması şaşırtıcı değil. Öyle ki bu durumun farkına varan yabancı kulüpler de, ülkemizdeki bu pazara girmiş durumda.
Tüm bu gerçekliklerin aksine, Bodrum’un şirin kasabası Gümüşlük’ten sıradışı bir hikaye yükselmekte. Ve biz Futbol Akademi olarak bugün size bu sıcak hikayeyi anlatacağız.
Gümüşlükspor. Bir İhtimali Daha Onların Takımı…
Öncelikle şunu belirtelim, Gümüşlükspor Türkiye’nin en ilgi çekici kulüplerinden biri. Kulübün başkanlığını aktör Nejat İşler yapıyor ve Yönetim Kurulunda başta şair Akif Kurtuluş olmak üzere birçok ünlü sanatçı bulunuyor. Fakat hepsi bu kadar değil. Gümüşlük’te ikamet eden onlarca, yazar, aktör, şarkıcı, ressam kulüpte bir şekilde bir şeye yardımcı oluyor, o da olmadı kulüple deplasman kovalıyor!
Örneğin aktör Sedat Mert kulübün en sıkı taraftarları arasında. Ünlü oyuncuyu tüm Gümüşlükspor maçlarında tribünlerde görmek mümkün. Şarkıcı Jehan Barbur da kulübün en sadık taraftarlarından. Yine bir Gümüşlük sakini olan ünlü sunucu ve seslendirme sanatçısı Yekta Kopan da Gümüşlükspor’a gönül vermiş ünlülerden. Tüm bunların yanında, esnafından ev hanımına, çocuğundan yaşlısına bütün Gümüşlük halkı da bu takımı fazlasıyla sahiplenmiş durumda.
Kulüp ayrıca, sosyal medyada yürüttüğü başarılı iletişim ile yolu Gümüşlük’e hiç düşmemiş binlerce taraftara da sahip. Özellikle Sporda Kadın İstihdamı ve Endüstriyel Futbola Başkaldırı gibi projeler, tüm Türkiye’de büyük ses getiriyor.
‘’Eğitimde Fırsat ve İmkan Eşitliği’’ Parolası ve Gümüşlükspor Futbol Akademisi
İnanması biraz zor ama Gümüşlükspor ‘’Eğitimde fırsat ve imkan eşitliği’’ parolasıyla, spor okulundaki tüm çocuklara ücretsiz eğitim sağlıyor. Sağlanan bu ücretsiz eğitim çerçevesinde, Gümüşlük’te ve çevre köylerden yaşayan çocuklar evlerinden antrenmanlara ücretsiz servislerle taşınıyor, kulüp binasında ücretsiz olarak yemeklerini yiyor, antrenmanlarda ve maçlarda kulübün kendilerine sağladığı krampon, şort ve t-shirtleri giyiyor.
Yaklaşık 60 çocuğu kapsayan bu eğitimin, paralı verilmiş olması durumunda sağlayacağı gelirden feragat edilmesi şöyle dursun; bu eğitimin kulübe yüklediği mali sorumluluğu düşününce, Gümüşlükspor’un bu şaşkınlık verici projesi daha da bir önem kazanıyor.
Gümüşlükspor’un çocuklarla ilgili yaptıkları bunlarla da sınırlı değil. İnşaatı devam etmekte olan Gümüşlük Futbol Akademisi başlı başına bir proje… Kulüp binasının hemen yanına inşa edilmekte olan kompleksin tamamlanmasıyla, genç futbolcuların 7/24 yaşayabileceği ve bir tesis hizmete açılacak. Yatakhanelerden yemekhaneye, teknolojik eğitim gereçleriyle donatılmış sınıflarından fitness salonuna kadar bir çok fasilitenin yer alacağı bu tesisle birlikte kulüp tüm dünyada adından söz ettirecek bir altyapı akademisine sahip olmayı planlıyor.
Peki nasıl oluyor da, bu ilginç kulüp, günümüz futbol düzeninde kulüplere ciddi gelirler sağlayan bu spor okullarını çocuklara ücretsiz olarak sunuyor ve bunu finanse edebiliyor? Özellikle de medyada bu kadar haber olabilen bir kulüp olarak, spor okullarını ciddi bir gelir kalemine çevirebilme potansiyeli varken?
Haber için görüştüğümüz kulüp Genel Sekreteri Akif Kurtuluş’un ‘’Biz tüm çocukların eşit şartlarda eğitim alabilmesini savunan ve bunu kulübümüzde hayata geçirerek eyleme döken bir ekibiz. Ve bizim Gümüşlükspor olarak eğitimden beklentimiz asla iyi ve yetenekli futbolcu yetiştirmekten ibaret değil. Biz iyi insan yetiştirmeyi hedefliyoruz.’’ sözleri, aslında bu projenin basit bir futbol projesinden çok daha fazlası olduğu konusunda bize ipuçları veriyor.
La Mesia, De Toekomst ve Belki de Yarın, Gümüşlük Futbol Akademisi.
Ciddi ve kronik bir altyapı problemi bulunan Türk futbolunun kurtuluşunun altyapı eğitiminden geçtiği hepimizin malumu. Fakat tıpkı meyve ağacı yetiştirmek gibi zahmet ve sabır isteyen bir iş olan altyapı faaliyetlerine futbol takımlarımız ne yazık ki gereken özeni göstermiyor. İş uygulamaya gelince, takımlarımız, yayın gelirlerinden gelen sıcak parayla işi kolay yoldan(!) çözmek isteyip yabancı futbolculara sarılıyorlar.
İşte Gümüşlükspor sanki birazda da bu sisteme baş kaldırıyor. Ve bu akademiden mezun olacak çocukların sadece iyi futbolcu değil, aynı zamanda ‘’iyi insan’’ olmalarını sağlamak gibi romantik bir hedefleri de var. Sözü burada, konuyla ilgili görüştüğümüz Futbol Direktörü Cenk Özakın’ın ve Yönetici Akif Kurtuluş’a bırakıyoruz.
Futbol Akademi: Gümüşlükspor Futbol Akademisi’nin vizyonu nedir?
Cenk Özakın: Öncelikle hedefimizden bahsedelim. Gümüşlükspor Futbol Akademisi’nde 2 ana hedefimiz var. ‘’ücretsiz eğitim’’ ve ‘’iyi insan yetiştirmek’’. İlkini zaten sağlıyoruz. İkincisinin meyvelerini ise yavaş yavaş alıyoruz. Öyle ki bazı çocuklarımızda ‘’Gümüşlüksporluluk’’ kimliği oturmuş durumda. Çünkü biz burada uzman hocalarımızın desteğiyle, çocuklarımızın futbol kadar hayatı da öğrenmelerini sağlayacak bir ortam oluşturmaya çalışıyoruz. Asla çok iyi futbolcu yetiştirmekten ibaret bir vizyonumuz yok. Tabii ki iyi futbolcular yetiştireceğiz, yetiştiriyoruz da. Ama biz, üstün fiziksel ve teknik özelliklerinin yanında; efendilik ve centilmenlik gibi kavramların güzelliğinin bilincinde olan futbolcular da yetiştirmek istiyoruz.
Akademimizin oluşturmaya başladığı bu eğitim anlayışından bir ekol yaratıp; Gümüşlükspor akademisini bir marka haline getirmek gibi bir vizyonumuz var. Tıpkı Barcelona altyapısı La Mesia, Ajax altyapısı De Toekomst örneklerinde olduğu gibi, oluşturacağımız eğitim sistemin ve antrenman metodlarının dünyada diğer takımlarının altyapılarında uygulanmaya değer görülen bir eğitim sistemi olması hedefiyle çalışıyoruz.
Futbol Akademi: Bir amatör kulüp olarak, bu maliyetlerle nasıl başa çıkıyorsunuz? Buradaki çocukların eğitimine ayrılan bütçelerle, A Takım yöneten kulüpler var liginizde?
Akif Kurtuluş: Gümüşlükspor bizler için bir spor kulübünden çok, bir hayat duruşunun dışa vurumu. Taraftarlarımız için de öyle… Gümüşlükspor’u diğer bir çok kulüpten ayıran en büyük ayrıştırıcı özellik belki de bu. Çocuklar ve eğitimde fırsat eşitliği konuları, veya ikisinin kesişim kümesi olan çocuklar için eğitimde fırsat eşitliği, başta Başkanımız olmak üzere kulüp yöneticilerimiz için bir projeden çok bir dava durumunda. Biz Gümüşlükspor olarak, eğitimin her alanında çocukların fırsat eşitliğine sahip olmasını savunuyoruz. Böyle olması gerektiğini savunuyoruz. Ve kendi alanımız olan sporda bunu uygulamaya geçiriyoruz. Bahsettiğiniz gibi bunca çocuğa bu eğitimleri ve bu şartları ücretsiz sağlamak ciddi bir külfet. Ama gerek yöneticilerimizin kişisel destekleri, gerekse de sponsorlarımız bizi ayakta tutuyor. Yakında hayata geçireceğimiz e-ticaret sitemiz üzerinden taraftar ürünlerimizi seyircilerimizle buluşturacağız mesela. Buralardan elde ettiğimiz gelirler de bu projeyi ayakta tutmamıza yardımcı olacak. Özetle, biz çocukların eğitimlerine ve geleceklerine paranın yön vermesini istemiyoruz. Ve bunun için ciddi fedakarlıklar gösteriyoruz.
Futbol Akademi: Altyapı faaliyetleri sadece futbolla mı sınırlı kalacak?
Akif Kurtuluş: Hayır bu tesis çatısı altında bir çok branşta çocuk yetiştireceğiz. Şu an ana branşımız futbol ama gelecek sezonlardan itibaren çeşitli branşlarımız hayata geçecek. Atletizm, Plaj Voleybolu, Elektronik Sporlar bu branşlardan sadece bazıları. Özellikle atletizmde, bir genç sporcunun tüm eğitimini, antrenmanlarını, yaşantısını bu akademide şekillendirmek gibi bir projemiz var.
Futbol Akademi: Futbola dönecek olursak, şu an hangi yaş gruplarınız mevcut?
Cenk Özakın: Şu an U11, U12, U13, U14 olmak üzere, 4 farklı yaş grubunda 60’ın üzerinde çocuk Gümüşlükspor altyapısında eğitim görüyor. Çocuklarımız arasında, ailelerinin maddi durumlarından ötürü, bu tip bir eğitimin ücretli sunulmuş olması durumunda bu eğitimden mahrum kalmak zorunda olacak çocuklar da var. İşte bizim tam olarak karşı olduğumuz durum bu. Bir çocuk doğal yeteneklerle doğabilir; ama iyi eğitim almazsa doğal yeteneklerini tam potansiyeline ulaştıramayabilir. Buna karar verenin para olmasını istemiyoruz. Emin olun ülkemizde çok yetenekli çocuklar var. Ve bizim çocuklarımızın büyük futbolculara dönüşmesi, eşit şartlar sunulmasından ve doğru altyapı eğitiminden geçiyor. Bizden çok daha az nüfusa sahip ülkelerin bizden çok daha fazla yıldız çıkarmalarının sebeplerinden bir tanesi de emin olun bu.
Bitmek Bilmeyen Altyapı Sorunumuzda, Bu Ücretli Eğitimlerin de Payı Olabilir mi?
Futbol Akademi olarak Gümüşlüksporla yaptığımız bu görüşmeden sonra, kafamızda, ‘’Türk futbolunun altyapı sorununda, bu adaletsiz eğitim çarkının ne kadar payı var’’ sorusu belirdi.
Evet, futbol okullarına ihtiyacı olmayacak bir sürü yetenekli çocuk var ve onlar bir şekilde kulüplerin seçmelerinde fark ediliyor. Peki ya özel yeteneği bulunmayan ve iyi futbolcu olması alacağı altyapı eğitiminden geçen çocuklarımızın durumu?
Bu çocuklarımızın için ücretsiz futbol eğitimi alabilecekleri kulüp sayısı neredeyse yok denecek kadar az. Dolayısıyla futbol eğitimi almak isteyen bir çocuğun önünde paralı eğitimler dışında çok ama çok az seçenek mevcut.
Yaptığımız kısa araştırmada bugün bir çocuğun futbol okuluna gitmesinin, bir aileye maliyetinin İstanbul ili için
ortalama 5.850 TL olduğu sonucuna vardık.
Fiyatlarla ilgili detaylar: (Ortalama verilmiştir.)
Kayıt Parası: 250 TL
Servis/Ulaşım: 2.400 TL (Aylık 200)
Okul Aylığı: 3.000 TL (Aylık 250)
Malzeme (Şort, T-Shirt, Krampon) Parası: 200 TL
Bu fiyatlar, okulların durumuna ve şehirlere göre farklılık gösterse de, bir çocuğun futbol okuluyla ilgili tüm masraflarını topladığımızda, orta sınıf bir aile için ciddi sayılacak bir yıllık masrafla karşılaşıyoruz. Ve düşünüyoruz, acaba her yıl kim bilir kaç tane çocuğumuz, sırf ailesinin maddi durumu el vermediği için hayallerinden koparılmak zorunda kalıyor…
Tüm bu gerçeklikleri göz önünde bulundurduğumuzda, Gümüşlükspor’un çocuklara sağladığı bu ücretsiz eğitim sisteminin önemi biraz daha ortaya çıkıyor.
Futbol Akademi ailesi olarak, Gümüşlükspor’a, ülkemizin çocuklarına yaptığı bu büyük fedakarlıktan dolayı naçizane teşekkürlerimizi iletiyoruz.
Umuyoruz ki Bodrum’un küçük bir kasabasından çıkan bu sıcak hikaye, birçok kulübümüze ilham kaynağı olur.
Kulüple ilgili daha fazla bilgi almak için:
https://www.facebook.com/gumuslukspor
https://twitter.com/gumusluk_spor