Futbol, son yıllarda teknolojinin bütün trendlerine en çabuk ayak uyduran sektörlerden biri. Hem tüketici kitlesi baki, hem de oyunun seyir heyecanı ve uyandırdığı merak daima kuvvetli. Sektöre her geçen gün yeni aktörlerin eklenmesiyle birlikte, futbol kulüplerinin üç büyük gelir kaleminde ciddi bir artışın olduğu ortada. Bu gelir kalemleri, maç günü gelirleri, naklen yayın gelirleri ve ticari gelirler.
Son 25 yıllık süreçte küresel bir gösteri endüstrisine dönüşen futbolda, sporseverlerin doğrudan etkilediği gelir kalemlerinin başında ‘Maç Günü Gelirleri’ gelmekte. Bilet ve kombine satışları başta olmak üzere, kurumsal ağırlama ve yeme-içme hizmeti gelirlerini de kapsayan ve elde edilen bu gelir kalemi bize sadece bir kulübün sportif başarısının ya da popülaritesinin ipuçlarını vermekle birlikte o ülkenin ya da o bölgenin futbol kültürünü, taraftarların davranışsal kimliklerini de işaret etmekte. Futbol ekonomisine yön veren 5 ligi ve Türkiye’den Spor Toto Süper Lig’i baz aldığımızda son iki sezonun resmini çekelim… Stadyumları en çok dolduran Almanlar, en fazla maç günü geliri elde edenler ise İngilizler. Burada iki önemli faktör var. Birincisi İngilizler’in stadyumlarını kurumsal ağırlama, özel organizasyon gibi futbol maçları dışında da başarılı bir şekilde kullanması. Diğeri ise İngilizler’in maç bileti ve sezonluk kombine fiyatlarının Almanlardan çok daha yüksek olması. Geçtiğimiz sezon Premier Lig’in en yüksek fiyatlı bilet satan kulübü Chelsea idi. Sezonu 10. Sırada bitiren mavi beyazlıların en ucuz bileti 71 euro idi. Kıyaslama bakımından küçük bir örnek verelim. Bu fiyat, Portekiz Ligi’nin şampiyonu Benfica’nın en ucuz biletinin tam 7 katından fazla. Bir diğer örnek de Bundesliga’nın en fazla seyirci ortalamasına sahip kulübü Borussia Dortmund’dan. Dortmund’un geçen sezon, Signal Iduna’daki kale arkası için belirlediği ortalama bilet fiyatı 17 euro idi.
Seyirci ortalamalarına bakarsak da son iki sezondur Avrupa’nın lideri Bundesliga. 2014/2015 sezonunda 43.534 seyirci ortalamasına sahip ligin, geçen sezonki ortalaması 43.300. İkinci sırada Premier Lig, üçüncü sıradaysa La Liga gelmekte.
Avrupa’nın 5 büyük liginin ve STSL’nin son iki sezondaki seyirci ortalamaları
Bundesliga’da Lider Dortmund
Seyirci ortalamasında Avrupa’nın en fazla ortalamaya sahip ligi olan Bundesliga’da ise rekor 81 bin ile Dortmund’un. Dortmund’u 75 bin ortalama ile Bayern Münih takip ediyor.
Bundesliga’nın 2015-2016 futbol sezonunda en fazla seyirci ortalamasına sahip 10 kulübü
Spor Toto Süper Lig’in de seyirci ortalaması da 2014-2015 futbol sezonuna göre 2015-2016 futbol sezonunda artış göstermiş. Bunda lige katılan yeni takımların ve tabii ki yeni açılan stadyumların payı büyük. Antalya Arena, Torku Arena, Vodafone Arena bu anlamda en gözle görülür örnekler. Beşiktaş’ın şampiyonlukla ve Vodafone Arena açılışla birlikte maç günü gelirleri %80 oranında artmış. Ciddi bir oran bu.
Geçtiğimiz günlerde lansmanı yapılan EKOLİG RAPORU’na göre, 2015-2016 futbol sezonundaki maç gününe ilişkin bazı veriler ise şöyle:
- Ortalama seyircisi en yüksek olan takım: FENERBAHÇE ( 24.900)
- En çok bilet satan kulüp: BEŞİKTAŞ (321.700)
- Ligin en fazla seyircili maçı: FENERBAHÇE-GALATASARAY (45.100 seyirci)
- Sezonun en fazla kombine satan kulübü: FENERBAHÇE (38.000)
- Ligin 7 takımının da en fazla seyircili maçları ise BEŞİKTAŞ ile olan maçları ( Çaykur Rizespor, Kasımpaşa, Gençlerbirliği, Başakşehir FK, Atiker Konyaspor)