2015 -2016 sezonu, mayıs ayının sonunda tamamlanan Güney Afrika Futbol Ligi’nde, bu sezon içerisinde ortaya çıkan en büyük farklılık, ligde yer alan kulüplerin sosyal medya özelinde yaptığı çalışmalar, taraftarları ile etkileşimde bulunarak taraftarlarını stadyumlara çekme çalışmaları olarak gözlemlendi.
Bu konu ile ilgili Mlondi Mashinini’nin, Fanbase Analytics adında 7 Temmuz 2016 tarihli makalesinden edindiğim bazı bilgileri sizlerle paylaşmak ve merkez futbol liglerinin uzağında bulunan Güney Afrika’da sosyal medya entegrasyonu ile spor pazarlama iletişimi alanındaki gelişmeleri aktarmak isterim.
Öncelikle 2015 – 2016 sezonuna baktığımızda, Güney Afrika Futbol Ligi’nde yer alan takımların sosyal medya takipçi rakamları aşağıdaki şekildedir. Ligin en önemli 2 takımı Kaizer Chiefs ve Orlando Pirates bu alanda da önderlik yapsalarda, Mamelodi Sundowns takımı kullandığı etkili dil, doğru içerik çalışmaları ile maçlardaki seyirci sayısına doğrudan pozitif etki sağlamıştır.
Görseli büyütmek için üzerine tıklayın
Kaizer Chiefs takımı, taraftarı ile etkileşime girerken twitter üzerinden sezon boyunca attığı 36,700 tweet ile hem kişisel olarak, hem de duygusal bağ ile taraftarları ile iletişime geçmeyi başarmış. Takımın ana sloganı “aşk ve barış” olduğundan da, tüm içerik çalışmalarında barış kavramını öne çıkararak hareket ederek, sporda kendi yarattığı doğru pazarlama iletişimini uygulamış. Burada dikkat çeken takımlardan biri, Mamelodi Sundowns takımı. Bu takımın, Güney Afrika’da tanınmış ismi Masandawana, bunu twitterda da kullanarak taraftarına özel aitlik alanı oluşturmayı başaran kulüp aktardığı nitelikli bilgiler, zamanında paylaştığı fotoğraflar ve doğru akışlar ile seyirci ortalamasını bu sene en fazla yükselten takımdır. Bu yükselmenin temel nedeni, takımın sosyal medyada klasik bir marka takipliği şeklinde değil, taraftarını dinleyerek – cevap vererek ve duygusal bir bağ oluşturması ile gerçekleşmiştir.
Güney Afrika Futbol Ligi’nde özellikle Kaizer Chiefs ve Mamelodi Sundowns özelinde bakıldığında, spor özelinde sosyal medya kanallarında içerik pazarlamasının 4 önemli noktası ortaya çıkıyor.
- Günlük akışta bilgilendirici içerik
- Video, fotoğraf veya istatistikler ile geliştirilmiş içerik
- Kaliteli içerik
- Seyirci ile etkileşimde kalmak içi 365 gün bağlantı ve birebir dialog tekniği
Burada ayrı bir not ile eklenmesi gereken süreç, sosyal medya açılımlarının direkt pazarlama teknikleri ile de birleştirilmesi gerekliliğidir. Bunun güzel örneklerinden birini bu ligde, Mpumalanga Black Aces takımı sene içerisinde göstermiştir. Özellikle sene başında seyirci ortalaması düşük olan kulüp, online üzerinden yaptığı tüm çalışmaları ayrıca sokağa indirerek, entegre spor pazarlama tekniklerini kullanmış ve on_line magazinler, hard copy biletler üzerinden promosyon çalışmaları gibi basit ama etkin pazarlama teknikleri ile sezon sonunda en fazla seyirci ortalamasına sahip 2. kulüp olmayı başarmıştır.