2018 Dünya Kupası | G Grubu değerlendirmesi

PANAMA

FIFA sıralaması: 55

Kadro:

Kaleci: Jose Calderon (Chorrillo), Jaime Penedo (Dinamo Bükreş), Alex Rodriguez (San Francisco)

Defans: Felipe Baloy (CSD Municipal), Harold Cummings (San Jose Earthquakes), Eric Davis (DAC Dunajska Streda), Fidel Escobar (New York Red Bulls), Adolfo Machado (Houston Dinamo), Michael Murillo (New York Red Bulls), Luis Ovalle (CD Olimpia), Roman Torres (Seattle Sounders)

Orta saha: Edgar Barcenas (Cafetaleros de Tapachula), Armando Cooper (Club Universidad de Chile), Anibal Godoy (San Jose Earthquakes), Gabriel Gomez (Bucaramanga), Valentin Pimentel (Plaza Amador), Alberto Quintero (Universitario de Lima), Jose Luis Rodriguez (Gent)

Forvet: Abdiel Arroyo (LD Alajuelense), İsmael Diaz (Deportivo La Coruna), Blas Perez (CSD Municipal), Luis Tejada (Sports Boys), Gabriel Torres (CD Huachipato)

Teknik direktör

Teknik direktörleri 2014 yılının başından beri takımın başında bulunan Hernan Gomez. Panama’nın başında çıktığı 67 maçta 25 galibiyet 18 beraberlik 24 mağlubiyet aldı. Panama’nın ilk kez Dünya Kupasına katılmasında büyük payı bulunan Kolombiyalı hoca ülke futbolunun efsaneleri arasına adını yazdırdı desek çok da yanlış olmaz. Gomez daha önce de 2002 Dünya Kupası’nda Ekvator’un ilk kez turnuvaya katılmasını sağlamıştı.

Genel değerlendirme

İlk kez Dünya Kupasına katılacak olan Panama turnuvaya sürpriz bir şekilde geldi.  Turnuvaya katılabilmek için ABD’nin grup sonuncusu tek galibiyetli Trinidad-Tobago’ya yenilmesi Panama’nın ise grup ikinciliğini garantileyen Kosta Rika’yı yenmesi gerekiyordu. ABD sürpriz bir şekilde 2-0 geriye düştü ancak Panama da aynı dakikalarda kalesinde golü gördü. Kaybedecek bir şeyinin kalmadığını fark eden Panama takım halinde hücuma çıkmaya başladı. 52. dakikada ülkeyi umutlandıran golü Gabriel Torres attı. Dakikalar 88’i gösterdiğinde ileri giden Roman Torres’in golüyle imkansız bir anda gerçek oluyordu. Spikerin sevinci ve uzatma dakikalarında top toplayıcı çocuğun topu vermeyip uzağa göndermesi da tarihi maçtan akıllarda kalan güzel görüntüler…

G Grubunda Belçika, İngiltere ve Tunus’la karşılaşacak Panama kağıt üzerinde grubunun en güçsüz takımı olarak gösteriliyor. Onlar için bu gruptan puan almak bile başarı olarak nitelendirilecektir şüphesiz. Özellikle Belçika ve İngiltere’nin hücum hattı düşünüldüğünde 130 kez milli formayı giymiş 36 yaşındaki Jaime Penedo’ya çok büyük işler düşüyor. Panama’nın hayalini kurduğu puanı belki de tecrübeli eldiven getirebilir. Savunma anlayışı bir futbol oynayan ve gol bulmakta sıkıntı yaşayan Panama için diğer silahları ise forvetleri Blas Perez ve Gabriel Torres. Elemelerde Gabriel Torres ve Roman Torres takımının en golcü (ikişer golle) oyuncuları ve aynı zamanda Roman Torres stoper olmasına rağmen Panama tarihinin en golcü oyuncularından biri olduğunu söyleyelim. Roman Torres hem gol yollarında hem de savunma anlamında çok büyük öneme sahip Panama için. Stoper tandemindeki diğer isim ise Panama adına takip edilmesi gereken genç oyuncu Fidel Escobar. 23 yaşındaki oyuncu iki yıldan beri MLS ekibi New York Red Bulls’da forma giyiyor ve genç yaşına rağmen savunmada güven veriyor. Çift ön liberolu sistemlerinde topları Perez ve Gabriel Torres ile buluşturmak için Anibal Godoy’a büyük görev düşüyor.

TUNUS

FIFA sıralaması: 14

Kadro:

Kaleci: Farouk Ben Mustapha (Al Shabab, Suudi), Moez Hassen (Chateaurou), Aymen Mathlouthi (Al Baten, Suudi)

Defans: Rami Bedoui (Etoile du Sahel), Yohan Benalouane (Leicester City), Syam Ben Youssef (Kasımpaşa), Dylan Bronn (Gent), Oussama Haddadi (Dijon), Ali Maaloul (Al Ahly, Mısır), Yassine Meriah (CS Sfaxien), Hamdi Nagguez (Zamalek)

Orta Saha: Anice Badri (Esperance), Mohamed Amine Ben Amor (Al Ahli Riyadh, Suudi), Ghaylene Chaalali (Esperance), Ahmed Khalil (Club Africain), Saifeddine Khaoui (Troyes), Ferjani Sassi (Al Nasr, Suudi), Ellyes Skhiri (Montpellier), Naim Sliti (Dijon), Bassem Srarfi (Nice)

Forvet: Fakhreddine Ben Youssef (Al Ittifaq, Suudi), Saber Khalifa (Club Africain), Wahbi Khazri (Rennes)

Teknik direktör

Henri Kasperczak’tan görevi devralan Tunuslu hoca Nabil Maaloul takımın başında çıktığı 8 maçta 5 galibiyet 3 beraberlik alarak henüz yenilmedi.

Genel değerlendirme

Beşinci kez Dünya Kupasına katılacak olan Kartaca Kartalları; Belçika, İngiltere ve Panama’nın olduğu grupta imkansızı deneyecek… Kupa tarihinde tek galibiyeti bulunan Tunus, Panama karşısında üç puan hedeflerken Belçika veya İngiltere’den puan almayı hedefliyor. Nabil Maaloul’un turnuvaya hazırlanırken sürekli farklı dizilişleri denediğini gördük. 4-2-3-1 olarak dizilmesini beklediğim Tunus’un en etkili silahı ileri uçtaki Wahbi Khazri. Oyuncu, Rennes’de bu sezon 11 gol ve dört asist üretti. Youssef Msakni’nin olmaması Khazri’nin sorumluluğunu daha da artırmış durumda. Tunus en büyük sorunu kale hattında yaşayacak gibi görünüyor. Kaleci tercihini Hassen veya Mathlouthi kullanacak olan Maaloul’un iki yetersiz kaleciden hangisini seçeceğini bekleyip birlikte göreceğiz. Ayrıca Mathlouthi’nin takımının yedek kalecisi olduğunu da belirtelim. Forması garanti olan bir diğer isim ise savunmadaki Meriah. Ancak Meriah’ın tandeminin kim olacağın ise gene bekleyip göreceğiz. Çünkü Maaloul bu bölgede bazen Kasımpaşa’dan tanıdığımız Youssef’i bazen de Benalouane’yi tercih ediyor. Merkezde Skhiri ve Sassi’nin yaşayabilecekleri olası bir sakatlık veya kart cezalısı duruma düşmeleri merkez rotasyonunda sıkıntı yaşayan Tunus’u daha da sıkıntıya uğratacaktır. Bassem Srarfi ve Saif-Eddine Khaoui Tunus adına takip edilmesi gereken genç oyuncular. Bu sezon Nice formasıyla 35 maçta 1329 dakika süre alan sağ kanat oyuncusunun üç gol bir asisti bulunmakta. Sezonu Troyes’de kiralık geçiren 10 numara pozisyonunda oynayan Khaoui ilk kez Mart 2018 tarihinde milli formayı giydi. Bu sezon ligde 32 maçta 1959 dakika süre alan Khaoui’nin beş gol iki asisti bulunuyor. Hızlı toplarla hücuma çıkan Tunus kanatlardan oyunu kurmaya çalışıyor. Bu noktada Sliti ve Badri’ye çok iş düşüyor. Tunus’un duran toplardaki etkisi de bir hayli fazla. Türkiye’ye karşı oynadıkları hazırlık maçında da kornerden gelişen bir atakta golü atmışlardı. Belçika ve İngiltere gibi rakiplerine karşı savunma anlayışlı futbol oynayıp duran toplardan gol arayacaklarını düşünüyorum.

BELÇİKA

FIFA sıralaması: 3

Kadro:

Kaleciler: Thibaut Courtois (Chelsea), Simon Mignolet (Liverpool), Koen Casteels (Wolfsburg)

Savunma: Toby Alderweireld (Tottenham), Thomas Meunier (Paris Saint-Germain), Thomas Vermaelen (Barcelona), Jan Vertonghen (Tottenham), Dedryck Boyata (Celtic), Vincent Kompany (Manchester City)

Orta saha: Marouane Fellaini (Manchester United), Axel Witsel (Tianjin Quanjian), Kevin De Bruyne (Manchester City), Eden Hazard (Chelsea), Nacer Chadli (West Bromwich), Leander Dendoncker (Anderlecht), Thorgan Hazard (Borussia Moenchengladbach), Youri Tielemans (Monaco), Mousa Dembele (Tottenham)

Forvet: Michy Batshuayi (Chelsea), Yannick Carrasco (Dalian Yifang), Adnan Januzaj (Real Sociedad), Romelu Lukaku (Manchester United), Dries Mertens (Napoli)

Teknik direktör

43 yaşında takımın başına geçen Roberto Martinez birçokları için felaket bir tercihti. Everton’da geçirdiği son sezondan birkaç ay sonra Belçika’nın başına gelmesini kimse beklemiyordu desek çok da abartmış olmayız. Martinez bu önyargıları kırarak FIFA sıralamasında takımını üçüncü sıraya kadar yükseltmiş bulunuyor. Belçika’da çıktığı 17 maçta 17 maçta 12 galibiyet 4 beraberlik ve 1 mağlubiyet aldı. Martinez’in oyuncuları ile ilişkileri ise soru işareti. Chelsea’den vukuatlı olan Courtois ve Hazard’a Meksika maçından sonra De Bruyne de katıldı. Taktik açıdan yetersiz olduklarını düşünüyorlar. Futbolcular böyle düşünedursun federasyon Martinez’in sözleşmesini turnuva başlamadan iki yıl daha uzattı bile.

Genel değerlendirme

Gruplarındaki rakibi İngiltere gibi turnuvaya namağlup (9 galibiyet 1 beraberlik) ile geldiler. Gruptaki son maçın bu iki takım arasındaki liderlik mücadelesi olacak gibi gözüküyor. Belçika kadrosunda açıkladığında herkesi bir sürpriz bekliyordu. Nainggolan kadroya alınmamıştı. Martinez her ne kadar bu tercihinin futbol ile alakalı olduğunu söylese de ben bu durumun tamamen Nainggolan’ın sigara içtiğini açıklamasıyla alakalı olduğunu düşünüyorum. Zaten açıklanan kadrodan kısa bir süre sonra da Nainggolan milli takımı bıraktığını açıkladı.  Gelelim hocanın tercihlerine. Elemelerdeki en skorer oyuncusu 11 golle Lukaku ileri ucun turnuva boyunca vazgeçilmez ismi olacak gibi gözüküyor. Lukaku’nun yanlarında ise Hazard ve Mertens ona eşlik edecek. Mertens’in bu sezon Napoli ile gösterdiği üst düzey performansı milli takımda da gösterip gösteremeyeceği merak konusu. Merkezde yeri garanti olan isim Kevin De Bruyne. Aynı zamanda takımının en önemli oyuncusu. Olağanüstü istatistikleri ve sahada yaptıklarıyla Belçika adına en önemli isim. Merkezdeki diğer isim için ise Dembele, Fellaini, Tielemans ve Witsel arasından seçecek olan Martinez’in Tottenham’da çok iyi bir sezon geçiren Dembele’den yana olmasını bekliyorum. Sağ kanat-bekte alternatifi de olmayan Meunier görev alacaktır. Sol kanat-bek ise Belçika’nın en sıkıntılı olduğu bölge. Jordan Lukaku’nun kadroda olmayışı o bölge için ya stoper orjinli Vermaelen yada Verthongen’in ya da defansif açıdan yetersiz olan Carrasco’nun oynamasını gündeme getiriyor. Hazırlık maçlarında o bölgede Carrasco’nun oynaması aslında onun oynayacağının da sinyallerini veriyor. Ancak maç içinde Belçika’yı 3-4-3’ten 4-4-1-1 geçtiğini görebiliriz. Üçlü stoper hattı için Alderweireld, Verthongen, Kompany birinci tercih gibi gözüküyor. Kale hattında ise dünyanın en iyi kalecilerden biri olan Courtois ilk 11 oynaması garanti diğer bir oyuncu. Martinez tarafından Belçika için geleceğin futbolcusu olarak adlandırılan Youri Tielemans ve Belçika Ligi’nden giren kadroya giren tek futbolcu olan Leander Dendoncker Belçika adına takip edilmesi gereken genç oyuncular. Harika bir kadroyla turnuvaya gelen Belçika’nın hedefi ise kupayı kazanmak. Dünya Kupası bu neler olur bilinmez ama tarihlerinde ilk defa görebilecekleri yarı final onlar için başarı sayılacaktır.

İNGİLTERE

FIFA sıralaması: 13

Kadro:

Kaleciler: Jack Butland (Stoke City), Jordan Pickford (Everton), Nick Pope (Burnley)

Defans: Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Gary Cahill (Chelsea), Phil Jones (Manchester United), Harry Maguire (Leicester City), Danny Rose (Tottenham Hotspur), John Stones (Manchester City), Kieran Trippier (Tottenham Hotspur), Kyle Walker (Manchester City), Ashley Young (Manchester United)

Orta saha: Dele Alli (Tottenham Hotspur), Eric Dier (Tottenham Hotspur), Jordan Henderson (Liverpool), Jesse Lingard (Manchester United), Ruben Loftus-Cheek (Chelsea), Fabian Delph (Manchester City)

Forvet: Harry Kane (Tottenham Hotspur), Marcus Rashford (Manchester United), Raheem Sterling (Manchester City), Jamie Vardy (Leicester City), Danny Welbeck (Arsenal)

Teknik direktör

Sam Allardyce skandalından sonra görevi devralan Gareth Southgate İngiltere’nin başına geldiğinden beri 12 maça çıktı ve 6 galibiyet 4 beraberlik 2 mağlubiyet aldı. Klasik İngiliz futboluna ters olan üçlü savunmayı takıma oturtmaya çalışan Southgate kısa zamanda taraftarların da güvenini kazandı.

Genel değerlendirme

Gruplarındaki rakibi Belçika gibi turnuvaya namağlup (8 galibiyet 2 beraberlik) ile geldiler. Gruptaki son maçın bu iki takım arasındaki liderlik mücadelesi olacak gibi gözüküyor. İngiltere turnuvanın en genç ve en tecrübesiz kadrosuna sahip. İngiltere kadrosu açıklandığında Wilshere’in alınmaması tartışmaya yol açsa da Southgate’in Wilshere’in yaşadığı sakatlıklardan dolayı tam formunda olmadığı için almadığını düşünüyorum. Rose’un aynı durumda alınmasının sebebinin de mecburiyet olduğunu düşünüyorum. Çünkü sol bek pozisyonunda Young dışında orta saha merkez orjinli Delph dışında İngiltere’nin bir alternatifi bulunmuyor. Delph’i de sol bek için değil milli takım havuzundaki 6 numara eksikliğinden dolayı aldığını düşünüyorum. Sağ bek olarak da kadroda üç isim bulunuyor: Kyle Walker, Kieran Trippier ve Trent Alexander-Arnold. Ancak burada da hazırlık maçlarında da gördüğümüz üzere Walker’ı üçlü savunmanın sağında kullanmak için aldığını gördük. Pas oyunu oynamak isteyen İngiltere için Walker’ın üçlü savunmanın sağında kullanılması Man City’deki diziliş olarak olmasa da saha içindeki rolüne benzer olduğunu söyleyebiliriz. Hocanın sağ kanat-bek tercihi Trippier, sol kanat-bek tercihi ise Young olacaktır. 3-5-2 veya 3-4-3 ile oynamasını beklediğim İngiltere hazırlık maçlarında Cahill, Stones, Walker’ı kullansa da Cahill yerine Maguire’nin daha doğru tercih olacağını düşünüyorum. Yukarıda da bahsettiğim gibi 6 numara pozisyonunda sıkıntılar yaşayan İngiltere bu pozisyonda oynayabilecek oyuncuları ise Henderson ve Dier. İleri uçta Kane ve Sterling’in kadrodaki yeri kesin diyebiliriz. Arkalarında ise Alli-Dier-Henderson mı yoksa Alli-Lingard-Henderson mı oynayacak merak konusu. Kaleci tercihinde ise bu sezon Tom Heaton’un sakatlanmasıyla formayı alan Nick Pope her ne kadar harika bir sezon geçirmiş olsa da ilk tercih Pickford olacaktır. Dünyanın en iyi santrforlarından biri olan ismi Real Madrid ile anılan kaptan Harry Kane ise takımının en önemli oyuncusu şüphesiz. Güçlü fiziği, bitiriciliği, top tekniği, driplingi ile komple bir forvet olan Kane’den İngilizlerin beklentisi çok fazla. Bu sezonu Crystal Palace’da kiralık olarak geçiren Ruben Loftus-Cheek ise İngiltere’de takip edilmesi gereken genç isimlerden biri. Gelecek sezon Chelsea kadrosunda yer bulması beklenen 22 yaşındaki oyuncu için Dünya Kupası kariyeri açısından çok verimli olabilir. Her turnuvaya büyük hayallerle başlayan ama sonrasında büyük hayal kırıklıkları yaşayan İngiltere’nin en fazla çeyrek final görebileceğini düşünürken olası bir yarı final onlar için çok büyük başarı olacak.

SONUÇ

Belçika, İngiltere, Panama ve Tunus’un yarışacağı grupta Belçika ve İngiltere’nin gruptan rahat bir şekilde çıkacağını düşünürken liderin ise aralarındaki maçın sonucuna göre belirleneceğini tahmin ediyorum. Tunus’un Panama karşısında alacağı galibiyet ile grubu üçüncü sırada tamamlayacağını; peri masalı ile turnuvaya katılan Panama’nın ise üç maçın sonunda puansız bir şekilde ülkesinin yolunu tutmasını bekliyorum.