Analiz | 17. Hafta Sonunda Galatasaray

GS Kadro-Rize

 

Geçen sene Mancini, bu sene 10. haftaya kadar da Prandelli. İki teknik adamın da ortak yönü kadro istikrarını bir türlü bulamamış olmayışıydı. Geçtiğimiz 1 buçuk sene içerisindeki Galatasaray’ın inişli çıkışlı performansının da nedenlerinin başında geliyor kadro istikrarsızlığı.

Hamza Hamzaoğlu takımın başına geçtikten sonra ilk işi, Galatasaray’ın alışkın olduğu taktiğe dönüşü ve üst üste aynı kadro ile maçlara çıkmak oldu. Bu hamlesi de Galatasaray’ın bu maça kadar ligde oynadığı 5 maçtan 13 puan çıkarmasına neden oldu. (4 galibiyet 1 beraberlik)

2.yarının ilk maçı olan Rize maçı öncesi takımdaki sakat ve eksik oyuncuların çok olması, bu maçta Hamzaoğlu’nu değişik bir kadro ve taktik ile çıkmaya zorladı. Bu sezon başında takıma transfer olan ve çok şans bulamayan Koray, defansın göbeğinde Hakan ile birlikte sahaya çıktı. Takımın en golcü oyuncusu olan Burak’ın yokluğunda ise ilk defa bir lig maçında Hamza hoca tek forvete döndü.

As kadrosundan 3 önemli oyuncusunun oynamadığı Rize maçını 2-0 kazanarak zirve takibi sürdüren Galatasaray, son 6 lig maçında yenilmeyerek iyi bir istatistik tutturmuş durumda.

Peki Hamza hoca sonrası neler değişti ?

Selçuk

sel

Mancini ve Prandelli dönemlerinde form grafiğinin düşmesi ve kötü oyunu yüzünden zaman zaman ıslıklanan Selçuk, Hamza hocanın gelişi ile eski günlerindeki performansına geri dönmeye başladı. Orta sahada daha fazla sorumluluk almaya başladı. İlk 10 haftalık dönemde, Selçuk 16 gol pozisyonu yaratırken, Hamza hoca sonrası 6 haftada 15 kez arkadaşlarını gol pozisyonuna soktu. Pas yüzdeki ilk 10 haftada %80 iken son 6 haftada %86‘ya çıktı. Selçuk sadece ileride değil, top rakipteyken de defansif anlamda daha başarılı bir performans sergiliyor. ilk 10 haftada rakibi karşılama ve atak kesme oranı %23 (47 pozisyonda 11), son 6 haftada bu oran %48‘e yükseldi(29’da 14).

Sneijder

sneijder

Hamza hoca takımın başına gelmeden önce Sneijder ile ilgili yaptığı bir açıklama yüzünden aralarında gerginlik olacağı ve Sneijder’in performansının düşeceği düşünülüyordu. Fakat beklenenin aksine Sneijder, gün geçtikçe daha çok liderlik vasıflarını öne çıkaran, gerektiğinde sorumluluk alan bir oyuncu olmaya başladı. ilk 10 haftada başarılı pas oranı %80 iken son 6 haftada %85‘e yükseldi. Maç başına attığı şut 2.01‘den 2.4‘e yükseldi.

Bruma

bruma-bir-yere-gitmiyor_835571_340_226

Bruma da Hamza hoca ile yıldızı parlayan bir başka oyuncu. Prandelli döneminde hem çok şans bulamayan, şans bulduğunda ise kanat bölgesinde sıkışıp kalan bir oyun sergiliyordu Bruma. Hamza hocanın gelişi ile hem daha çok oynama şansı buldu hem de Hamza hoca Bruma’yı daha serbest oynatmaya başladı. Oynadıkça ritmini bulmaya başlayan Bruma, pas yüzdesini Hamza hoca ile %78‘den %88‘e kadar çıkardı.  Maç içinde sık sık kanat değiştiren Bruma, pozisyon üretme konusunda daha efektif olmaya başladı. İlk 10 haftada takım arkadaşlarını 7 kez pozisyona sokan Bruma, son 6 haftada bu sayıyı 11’e çıkardı. Son haftalarda defansın arkasına yaptığı sürpriz koşuların karşılığını, Rize maçında attığı güzel gol ile aldı.

Genel 

Hamza hoca gelişi ile orta sahadaki 3 kilit oyuncun performanslarının yükselmesi, Galatasaray’ın ofansif anlamda da daha etkili oynamasına yol açtı. ilk 10 haftada 12 gol atan Galatasaray, Hamza hoca sonrası 6 haftada 16 gol kaydetti. Prandelli döneminde 14 gol ile ligin en çok gol yiyen 4.takımı olan Galatasaray, son 6 haftada 4 gol kalesinde gördü. 17. Hafta itibariyle ligin en az gol yiyen  3.takımı olmayı başardı.

Bütün bunları alt alta koyduğumuzda Hamza hocanın gelişi ile Galatasaray’da olumlu değişimler olduğunu görebiliyoruz. Son 6 lig maçında hiç yenilmeyip 16 puan toplayan (5 galibiyet 1 beraberlik) Galatasaray, sıkıntılı dönemi Hamza hoca ile atlatıp ritmini bulmaya başladı diyebiliriz.